25 Октомври, 2011 18:41 1 797 0

Борислав Цеков: Изборният кодекс превърна медиите в таксиметрови апарати

  • цеков-
  • избори
Борислав Цеков: Изборният кодекс превърна медиите в таксиметрови апарати - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един път прекрачим ли границата да се съгласим да бъдем общество на несвобода - връщането обратно, е доста трудно. Това казва в интервю за БГНЕС Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

За да съберат интелектуалците на България в "Яйцето" на Софийския университет, за да обмислят как да защитят демокрацията, значи има проблем, смята Борислав Цеков.

Заведението в сградата на Университета е известно като мястото, където се зароди дисидентското движение в България преди 10 ноември.

"Бих казал, че проблемът е повече от сериозен. Има ерозия на основни граждански права", смята Цеков. Той припомни за полицейското насилие, което стана и повод за критики от страна на ЕК и осъдителни присъди от Страсбург. Подслушванията, следенето на интернет комуникацията, според него, е част от ерозията на демократичната система, както и превръщането на парламента в сух печат на едноличната власт на премиера и твърденията на министър-председателя, че едва ли не дава пари от собствения си джоб. "Това са белези на един синдром, който аз наричам "синдромът Лукашенко", но ако това е личен проблем някому, той не бива да се превръща в проблем на държавата", посочи Цеков.

Според него, настоящите избори са най-лошо организираните досега. "На първите демократични избори, като студент бях застъпник. Тогава, през 1990-та година, когато все още имаше неопитна изборна администрация, имаше много тежко противопоставяне между бившата комунистическа партия и демократичната опозиция, политически борби, митинги и т.н. В онази атмосфера изборите бяха по-добре организирани. Днес, 20 години по-късно, в държава-членка на Европейския съюз, ние виждаме не само използване на държавата, за да упражнява натиск – например, карат държавни служители да подписват декларации, че ще гласуват във Враца, в Пазарджик, в Сливен - но мисля, че всичко се каза от това, което се случи в ОИК в София.

Това, което вашите камери, слава богу, че го показаха на обществото и тази снимка на един депутат от ГЕРБ, който под благосклонния поглед на униформен полицай, подчинен на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, изнася чувал с бюлетини в неизвестна посока, означава, че тези избори не са честни", изтъкна Борислав Цеков. Според него, изборните резултати са вероятно далеч от реалния вот на хората. Той смята, че политическите сили трябва сериозно да решат дали да поискат касиране.

За част от манипулациите Цеков обвинява и лошия изборен регламент. Преди чувалите с бюлетини трябваше да се подпишат и подпечатат от членове на СИК - овете. Сега обаче умишлено се махнаха подписите и остана само печатът, който се държи от председателя на секционната комисия, който пък е назначен от управляващите. "Гаранциите срещу подмяната на вота на хората, са нулеви и ние го видяхме на снимката и заедно с това и атмосферата, която показаха вашите камери в ОИК в София", добави той.

Борислав Цеков очерта и "медийния" проблем на тези избори, придобил уродливи измерения на тези избори, в които част от медиите се писаха PR-и и даже социолози на партиите. Той обясни, че навсякъде в цивилизования свят, когато има кампания, има разграничение между политическата реклама, която е заплатена и журналистическата – информационна, публицистична и коментарна дейност. "Този Изборен кодекс заличи напълно тази разлика, задължавайки медиите да предоставят тарифа за отразяване. Това е много тежко ограничаване на свободното слово", категоричен е Борислав Цеков.

Затова и в рамките на Института за модерна политика и други неправителствени организации, обсъждат да поискат от омбудсмана Константин Пенчев да сезира Конституционния съд, за да бъде отменена разпоредбата в Изборния кодекс, като противоречаща на текста за свободата на словото. Ако Пенчев не се съгласи, организацията ще се обърне към ЕК и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

"Абсурдно е обществените, държавните медии – БНР и БНТ, да имат тарифи, за предизборни кампании да се заплаща. Изборният кодекс превърна медиите в предизборна кампания в едни таксиметрови апарати, които отброяват свободното слово на минута и на лев. Това е абсолютно недопустимо. Проблемът тръгва от закона и оттам нататък изражда цялата среда", каза още Цеков. За него, като десноцентрист, този президентски балотаж, не е особено приятен.

"Трябва да се подчертае нещо много важно, това не е избор между левицата и десницата. ГЕРБ не е никаква десница, полицейщината не е дясна, погазването на гражданските права, мачкането на бизнеса, подслушването не е дясно", счита Цеков. В този смисъл, според него, всеки десноцентрист и либерал не бива да подкрепя нито единия, нито другия кандидат. "Няма по-малко зло на този вот и затова аз ще пусна недействителна бюлетина, ще задраскам и двамата кандидати", заяви още той. По думите му, на този балотаж няма да бъде избран и надпартиен президент. Освен това той отбеляза, че нямаше реално оценки за двата мандата на президента Георги Първанов. И ако за БСП това е разбираемо, Цеков се учудва, защо и ГЕРБ бягат като дявол от тамян от тази тема. Той обяви, че това говори за старите и скрити договорки между Бойко Борисов и Георги Първанов, датиращи още отпреди парламентарните избори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА