Last news in Fakti

8 Ноември, 2016 12:58 19 769 27

Съмненията за манипулации около Референдума се засилват

  • съмненията-
  • манипулации-
  • референдума-
  • се засилват

Умишлено ли бе сътворен хаосът за него?

Съмненията за манипулации около Референдума се засилват - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съмненията за манипулации около резултатите от Референдума се засилват. До момента при първото преброяване на пликовете с бюлетината от РИК за Референдума отчитат 50.59% избирателна активност, като това са 3 488 000 гласували за него, според данни на ЦИК.  При тези данни от ЦИК твърдят, че за да влязат задължителните промени по въпросите от Референдума, както е по закон, са необходими още близо 13 000 гласа.

Според закона за прякото участие на гражданите във властта, за да има допитването по трите въпроса задължително действие, първото условие е по всеки от въпросите да са гласували не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (3 501 269 души). Второто условие за задължителност на резултата е с "да" са отговорили повече от 50% от гласувалите. Ако и двете условия са изпълнени, парламентът трябва да трансформира волята на гласоподавателите директно чрез съответните промени в Изборния кодекс.

Към 11,48 часа засега все още не са въведени резултатите от 8 РИК от страната, между които са Пловдив, Враца, Русе. Незнайно защо се бавят още и с предимство са президентските избори, а не волята на суверена.

Нека влезем и в детайла, че на парламентарните избори през 2014 г. действителните гласове са в страната  и чужбина са били 3 421 390.

Засега от ЦИК не дават статистика за бюлетините без пликове, които са пуснати. Това можело да стане най-рано в края на днешния ден, както и колко са се подписали в списъците, че са гласували. Теоретично числото между подписалите се в списъците и бюлетините би трябвало да съвпадне, но на практика винаги има някакви разлики.  Сега все още можем да гадаем за тези две статистики.  От ЦИК ни убеждават, че няма как да бъдат направени по-рано.

Ако бюлетините без пликове се окаже, че са толкова, колкото не достигат, за да бъдат въведен задължително мажоритарния вот независимо от това дали искат или не народните представители, които са настръхнали срещу него, то тогава трябва да припомним, че още в изборния ден сигнали за недостигащи пликове имаше от различни региони на страната, както и от чужбина. Следва логичният въпрос умишлено ли е бил сътворен този хаос, за да се приложат всички възможни парламентарни хватки след обявяване на резултатите.

А иначе за мажоритарния вот „Да” са казали – 73,79%, за задължителното гласуване – 63.48, а за намаляването на субсидиите – 74.02%, което при всички положения надхвърля изискването по закон.

Ясно е, че всички политици се чудят как мажоритарният вот да не се случи и бранят със зъби и нокти да редят партийните си листи с послушковци, да продължават да държат избраниците си в стойка партер и най-вече да остават недосегаеми. Това го наблюдаваме вече 27 години и сега ги боли, когато народът им зашлеви звучната плесница и им каза „баста”.  Ясни бяха партийните директиви партийните кадри да не гласуват за Референдума. Но  нека помислим, ако на, който и да е политик му липсват 10 000 или 13 000 гласа би изревал до небето и би поискал и ръчно, и крачно, и какво ли не преброяване.  Тези същите политици са сътворили един безумен закон за референдумите под който са се подписали. Кой умник е измислил бариерата пред народа, за да направиш референдум да имаш този висок праг съпоставен с предишните парламентарни избори. Да събираш един куп подписи само за три месеца?!

Но да си дойдем на думата за сегашната ситуация – 3 488 000, или близо половината от населението ни, отидоха и гласуваха за референдума. Със сигурност е имало и такива, които не успяха да го направят, защото в чужбина бе пълен хаос и опашки пред секциите. ЦИК реши и че няма да удължава изборния ден, както и бюлетината за референдума да не бъдела с печат, а с плик, защото го позволявал закона?!  Ще се окаже май, че нито една партия в страната ни няма такава подкрепа. Естествено, че сега се брои пръв и президентския вот, на втори план остава Референдума. Но дали този път тези близо три милиона и половина избиратели, ако бъдат изиграни дали заради прага, дали заради хватки по избора и преброяването на бюлетините или парламентарни такива, ще останат мирни и кротки?! Народът разбра, че е суверен и със сигурност, ако се наложи ще удари този път и плесница на политическата класа, която и без това е изпаднали в нокаут, макар и да не си го признават.

Така, че смятайте бързо и точно.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 десарски

    0 1 Отговор
    Стига сте лъгали, ако знаех, че ще ми броят гласа при всички положения, нямаше въобще да гласувам на тоя измислен референдум, самият референдум е една манипулация.

    Коментиран от #22

  • 2 P.s.

    0 1 Отговор
    Ами ако искате славчо,Марешки,енчев,банев,ж.ганчев,о.донев,и разни други знайни и незнайни новобогаташи за депутати ревете че референдума няма да влезе в парламента! Ама ако влезе и го инсталират пак ще ревете като видите новите депутати!
  • 3 P.s.

    0 1 Отговор
    Десарски то затова човек първо се ограмотява разъждава и тогава взима решения по основополагащи въпроси! Тези които гласуваха на референдума и те като тебе неподготвени . За сиренцето в капана всички са готови да влезат

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Ей, тролове, ще увиснете на въжето накрая! Толкова безочливи и нагли сте станали, че от друго не разбирате!!!
  • 5 десарски

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "P.s.":

    Аз гласувах с НЕ на всички въпроси, прочетох доста за мажоритарната изборна система, но мизерниците не ми казаха, че самото ми участие си е един вид зелена светлина за разглеждането му в Парламаментата, без значение , какъв отговор ще дам!
    Врътнаха ме мутретата за пореден път, дано ми е за последно.
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Двама трола скимтят нещо.

    Разбира се - доводи никакви, само глупости се леят, на кило!

    Кви мутри, кви 5 лева бе, при мажоритарен избор се избират най-качествените личности.
    Изобщо нямате представа против какво скимтите, даже!
  • 7 Morgoth

    0 0 Отговор
    От една страна този референдум е доста популистки - единия въпрос е дали да намалим субсидиите на партиите. То е ясно какво ще отговорят хората, можем със същия успех да питаме дали искат да плащат данъци. Подобен въпрос вкарва хората в секциите за гласуване и слага "Да" на всички останали въпроси. Масово сме гласували като англичаните на референдума за Брекзит - без изобщо да разбираме последиците.

    От друга страна сегашното правителство е избрано с подкрепата на партии избрани с 1,7 мил. гласа, а в момента с напускането на АБВ подкрепата им е 1,5 мил. гласа. При условие, че с 1,5 мил. може да се управлява страната е кущунство нещо за което с "Да" са гласували 2,5 мил. гласоподаватели да не се приеме, независимо колко популистко е и независимо дали активността е минала някаква измислена граница.
  • 8 Различен

    0 0 Отговор
    Тука разни ни обясняват, колко са вредни мажоритарните избори? Що бе? Тук и дУпетати ли почнаха да пишат вече? Или оттървате кокалЯ и сега сте на всички фронтове, само и само да си запазите мизерните заплати, привилегии и далавери, че иначе и за чеп за зеле не ставате, ако не сте в играта!
  • 9 P.s.

    0 0 Отговор
    Ех Киро как разбра че съм трол? Щом е мнение различно от офчето значи е трол! Пожелавам ти наистина да избираш качествени хора,дано ги разпознаваш! И защо ли досега няма такива в парламента като има такава опция?

    Коментиран от #11, #18

  • 10 5245

    0 0 Отговор
    Не желая знзйни и незнайни мишоц!и да ме управляват. Не желая Марко Марков (магарето на дядо ми) за депутат, защото е на избираемо платено място.Нека "политическия елит" не може да се самозаписва на първо място в 2-3 нзбирателни района, за да е сигурен за топлот си местенсе на доживотен депутат. Хайде един срещу друг Бойко и Корнелия пък ще видим. А, не ще се разминават разбира се, но тогава може и да усетят що е то любовта на народа. И не се бойте, че тоя и оня ще влязат в парламента, те сега са там. А при мажоритарните избори ще можем да изберем най-качествените от дадена партия или коалиция. Хайде платени вие сте наред, пишете!

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "P.s.":

    Каква опция има сега, бе? Защо не си размърдаш малко мозъчето, преди да пишеш подобни простотии?
    Да си чувал, че у нас има 4% бариера? Т.е. няма никакъв шанс да вкараш един независим депутат, ама нали си облъчен с лъжите на сегашните, как да го проумееш?!
  • 12 оооуууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "5245":

    А ако се окаже някой боклук то при такава система може да бъде отзоваван.

    Положението стана сериозно и платените наизскочиха, преди това имаше странно кротуване. Са като усетиха ножа се активизираха с неистово скимтене по сайтовете.
  • 13 Закон

    0 0 Отговор
    Публична смърт за всички депутати!
  • 14 Картър

    0 0 Отговор
    От ЦИК все още се чудят как да сложат на мишката опашка, тоест да направят лъжата си по- истинска. Няма да успеят и ще ни изкарат на улицата да им потърсим сметка.
  • 15 Демократ

    0 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА РЕВОЛЮЦИЯ !!!
    Референдумите са начин да се решават революционни проблеми по мирен начин , но явно на'те политици не го искат това и са решили , че всичко им е позволено ДО КОГА. До кога Българския народ ще се държи като стадо ОВЦЕ , а те ще ни псуват за да ни покажат в коя посока да върви и как да мислим ДО КОГА. Събуди се стадо. Станете Българи стига сте бляли.
    ВРЕМЕ Е ЗА РЕВОЛЮЦИЯ
    Нека всички които са казали "ДА" да излязат на жълтите павета и да си поискат правата.
  • 16 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Чета, чета и се чудя - а бе как така в България има "само" 3000000 и нещо глупаци и 240 "гения"? Ами така искат хората - всеки сам решава какво да избира - моркова или тоягата. Защо никой не предложи тогава нещо, кото да си струва? Само критикувате, а какво предлагате? НИЩО!!!!!!!! Щом не знаете какво искате, ами така ще е.
  • 17 аз съм

    0 0 Отговор
    Боко и компания по най-бързия начин на о. Белене
  • 18 999

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "P.s.":

    "Пич убъркалси реисо" Не смяташ ли ,че 3500000 овце могат да го нахлузят на 1000–2000 вълка та даже и да прихванат и като гледам ти още сега се редиш на опашката.
  • 19 Трол

    0 0 Отговор
    Ха сега някой да обясни как и по каква система Бат Сали се изтъпанчи депутат от Кюстендилско? Дали ако беше мажоритарен вота той изобщо щеше да помирише жълтите павета? Че той човека не знаеше къде е Дупница обаче стана депутат и представител на Дупница.Е вие това ли такава ли система искате?
  • 20 hahaha

    0 0 Отговор
    Само да кажа - във варна не видях пликове изобщо за каквито и да било бюлетини - така че - правете му сметка....Днес четох и друго тълковане на въпросите от референдума и резултатите които биха довели ако се "злоупотреби" с него - настръхна ми косата като се замислих. Само да кажа - аз подкрепих най-искренно референдума но ако се изопачи и той - ще има пак камъни ....
  • 21 ОМЕРЗЕН

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик.

    В ИЗБОРНАТА СЕКЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА В МОНТРЕАЛ ИЗРИЧНО КАЗАХА, ЧЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА НЯМА ПЛИК. БЮЛЕТИНАТА Е НАПРАВЕНА ТАКА, ЧЕ КАТО СЕ СГЪНЕ, ДА НЕ СЕ ВИЖДА КАКВО ТОЧНО Е ЗАЧЕРКНАТО И СЕ ПУСКА БЕЗ ПЛИК.

    А _Д А Л И_ Е_ Т А К А ,_ К О Й_ Щ Е_ Н И_ К А Ж Е ?

    Т Р О Л О В Е, _А _К А Ж Е Т Е_ С Е Г А,_ К О Й_ Л Ъ Ж Е?
    Ц И К _И Л И_ Т Е Х Н И Т Е_ М А Ш И_ В _М О Н Т Р Е А Л ?

    Щ О Т О _К О Я_ П А Р Т И Я_И М А_ И Н Т Е Р Е С_ О Т
    М А Ж О Р И Т А Р Е Н_ В О Т_ И_ О Р Я З А Н А_ С У Б С И Д И Я?

    ЩЕ ЗАПЕЕМ ЛИ НЯКОГА" СТАНИ, СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ,
    ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ !"
  • 22 раптър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "десарски":

    Десарски - до теб и всички толупи, на които е платено да плюят срещу референдума, защото въпроса със субсидиите бил популистки За информация на птичия ти мозък , в богата Германия за глас се плаща от 50цента до 1,5 евро, в зависимост от провинцията , едноклетъчно същество!!!
  • 23 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Тъпоглавци,в Швейцария,който всички дават за пример
    има референдуми за всичко и навсякъде,а тука разни
    главочи се опитват да отричат референдумите,било от
    простотия било за да се правят на интересни,не ми се
    вярва някой да им плаща,те просто са малоумни.
    Препоръчвам им някакво хапче за стимулиране на
    мозъчната активност,която в случая липсва, Стивън Хокин
    го пие.
  • 24 Ivan Jelev

    0 0 Отговор
    kколко са тарикати нашите депутати с тоя референдумси повишиха субсидиите сиами глаувахме повече хорапак ни пързулнаха тарикатите

    Коментиран от #27

  • 25 Боби

    0 0 Отговор
    Централна Измамна Комисия
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    Една от най-добрите държави в Европа гласува основно така-Швейцария. Мнозинството от жителите на страната искат промяна, ала криминалните не им позволяват. Колко са случаите на недали бюлетини за референдум? Колко са случаите на пуснати без пликове и щом са без пликове това е проблем на комисията, не на избирателя. По същия начин е можело да не слагат печат и пак да правят вота невалиден.
    И всички гласували да бяха пуснали бюлетина за референдум пак щяха да измислят някаква причина да не е задължителен, сугурен съм на 100%.
  • 27 А ти колко си прост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ivan Jelev":

    дето не можеш две думи да напишеш без грешка... Я кажи как те пързулнаха, като това не са парламентарни избори? Аман от платени партийни тролове!