Last news in Fakti

3 Декември, 2016 08:30 1 746 0

Политическите питиета на Путин

  • владимир путин-
  • ракия-
  • шампанско

Владимир Путин има за какво да е доволен през последните седмици

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 8-ми ноември скандалният руски депутат Владимир Жириновски надигаше наздравици с водка в Кремъл и черпеше съпартийците си със суджук, по повод избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

По време на кампанията си милиардерът многократно обявяваше, че не познава руския президент Владимир Путин, но намекваше, че го харесва, защото е „силен лидер“.

След 8-ми ноември, г-н Путин беше навестен от серия добри новини, които дадоха повод трапезата на Жириновски да бъде неколкократно опъната, а в Кремъл да се лее водка. Всъщност покрай Тръмп може да се е отворила и някоя друга бутилка с уиски. Въпросът е дали сега Тръмп наистина ще е готов да громи тероризма, рамо до рамо с Путин.

Само няколко дни след американските избори, в Русия долетя новина, достойна за един тост с ракия.

Президентските избори в България бяха спечелени от Румен Радев. Радев е малко странен микс. Той обича да припомня, че е „натовски генерал“, но пък в същото време зове за свалянето на санкциите срещу Русия. Може би, без на него самия много да му се иска, западните медии веднага го посочиха като „путинист“ в политиката.

Радев спечели изборите в България и то категорично. Дори и да не е ясно, до колко той реално има симпатии към Путин, самото спрягане в западните медии за това, е повод за почерпка в Кремъл. Малко повече реклама, с привкус на анасолийка, няма как да навреди. Да не говорим за слуховете, че кандидатурата на Радев е била обсъждана с генерал Леонид Решетников.

На 13-ти ноември в Молдова за президент беше избран кандидатът на социалистите Виктор Додон. Той набра популярност с призивите си за сближаване с Русия. Освен това той победи със солидна разлика кандидатът на проевропейската партия. Додон може и да няма толкова силно влияние в изпълнителната власт, но за Путин пак си е победа и повод да изпие чаша молдовско вино.

Всъщност „приятелите“ на руския президент са на мода. Консерваторите във Франция излъчиха за свой кандидат за президент Франоса Фийон. Фийон и Путин вече са пили руска водка в Подмосковието. Бившият френски премиер пък не крие плановете си за евентуално сътрудничество с Русия в борбата с тероризма. Така, че Жириновски може и да налива чаши шампанско за Путин, ако Фийон победи в изборите във Франция.

Путин може да почерпи и в неделя. Тогава ще се проведат изборите в Австрия, където за фаворит е считан националистът Норберт Хофер.

Хофер вече заяви, че референдумът в Крим е показал желанието на местните да бъдат част от Русия. Тоест той определено ще се опита да вкара „путинизма“ и в ЕС. Жириновски да подготви шнапса.

Да не говорим, че напоследък турският президент Реджеп Ердоган е все по - ориентиран към Русия, която в момента единствена може да го изтърпи. Гръцкото узо също е добро питие. По всичко изглежда, че Путин е свикнал с него. Сръбската сливовица не е под съмнение, щом Москва и Белград си правят съвместни учения.

Предстои и референдум в Италия. Той може да доведе до падане на правителството. Няколко провинции в страната вече се обявиха за свалянето на руските санкции. Не се знае какво правителство ще дойде и дали и то няма да одобри същите идеи. Така, че Италия може да стане повод за чаша грапа за Путин.

Оказва се, че подкрепата на Путин, гласна или не, носи успех на избори, каквито и да са те. Така, че руският президент ще трябва да черпи. Има избор от уиски до френско шампанско. Ракията също е вариант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА