Last news in Fakti

10 Януари, 2017 09:56 2 823 8

"Да, България" - между ентусиазма и наивността

  • "да българия"-
  • ентусиазма-
  • наивността-
  • милен ганев
"Да, България" - между ентусиазма и наивността - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Столове, повече столове! Този зов, напомнящ последните думи на умиращия Гьоте, стана лайтмотив на учредителното събрание на най-новата родна партия „Да, България“. Мястото на действието се оказа столичен мол с метростанция в мазето, за удобство на шопинг-маниаци и партийни строители. Новата формация бе зачената със завиден ентусиазъм, поръсен с трогателно наивните изказвания на някои от дебютантите в родния политически зверилник.

Пред партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, избран безалтернативно за лидер само с 1 глас „въздържал се“, застават обичайните въпроси за всяка новоучредена формация от подобен тип. Доколко ще успее да разшири кръга на привържениците си, извън приятелския кръг на учредителите си. Дали ще напусне рамките на столицата – нещо, оказало се непосилно за други от дясната част на спектъра. Ще потъне ли в познатото състояние на нарцистична самодостатъчност, така характерно за част от актуалните политически герои.

За да разчупят догмата, ограничаваща територията им в рамките на познатите бутикови партии, вдъхновителите на проекта включиха сред основните си цели и борбата със „системната бедност“. Това би трябвало да послужи като знак за скептиците, че „Да, България“ няма да робува на класическите десни мантри от рода на „бедните си заслужават съдбата“, а ще подходи с необходимата загриженост към онеправданите.

Неизбежен е и обяснителният режим, в който лидерите на новата партия ще влязат покрай въпросите за финансирането и връзките им с Иво Прокопиев и кръга „Капитал“. Е, поне медийно новата формация е обезпечена. Първият видим резултат след учредителното събрание е, че новата партия събра под един покрив знаковите лица на „Протестна мрежа“.

Раждането на „Да, България“ не донесе никаква радост сред съставните части на Реформаторския блок. Няма и как – вече е налице сериозна предпоставка за заличаването му от политическото пространство. И ако Меглена Кунева се изрази доста по-дипломатично, то колегата й от ДБГ Даниел Вълчев съзря в новосъздадената формация поредното убежище за Радан Кънев, чрез което да се домогне до властта. Вълчев мисли така, но други десни наблюдатели смятат, че Радан едва ли не вече става излишен и някак иде в повече поне засега, когато „Да, България“ е на гребена на вълната.

Кънев вече изгуби едно старо приятелство покрай безмилостните реалии на политиката – наложи му се с кървящо сърце да изключи от ДСБ съратника си Петър Москов, с който заедно писаха устава на партията. Дали политиката ще развали дружбата му и с Христо Иванов и то преди да са се домогнали до властта и да делят каквото и да било. От „Да, България“ не крият, че целта им е участие във властта и това е напълно нормално. Според Татяна Дончева обаче, чисто технически новата партия трудно ще успее да се яви като политически субект на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Според лидера на „Движение 21“ времето няма да им стигне – от внасяне на документацията в съда, през заседание, решение и регистрация в ЦИК. Лесно можем да си представим каква ще е реакцията на „Протестна мрежа“, ако това се случи. Иначе Дончева била готова за разговори с тях по корупционната тематика, сочена енергично за основен темел на новата партия.

Кунева и Вълчев с основание могат да се тревожат за близкото бъдеще на партията си. Дори при настоящето съдружие със СДС очакванията са за нищо повече от утешителна награда – прескачане на прага за партийна субсидия. Все е нещо, но това го може и Светльо от „Хиподил“. Божидар Лукарски засега мълчи. И може би така е по-добре. Когато десните привърженици още бяха в шок от влизането на РБ в правителството на Борисов, Лукарски без бой си призна, че заклинанията за неучастие в коалиция с ГЕРБ били…предизборен трик. Накрая, от трик на трик, стана пълен цирк.

Равносметката е следната – колкото по-бързо си напуснал кабинета Борисов -2, толкова шансовете ти да оцелееш като дясна формация са по-големи. Затова и Христо Иванов, като пръв беглец от бойковия кабинет, стана знаме на поизтрезнялото дясно, откопчило се от прегръдката на генерала. Донякъде това важи и за Радан Кънев, но наистина само донякъде, защото странните му етюди като опозиционно крило в управляващ блок не предизвикваха особено умиление у десните гласоподаватели. А за останалите до последно в коалицията прогнозите са мрачни. Обезличаването им е факт. Обединение в дясно засега изглежда напълно невъзможно. Възможно е обаче нито един от изброените десни субекти да не влезе в следващия парламент, но и този мач вече сме го гледали.

Дотук се стига при претенции за изключителност, автентичност и интелектуално превъзходство над съмишленици. А автентичното дясно напомня на автентичния ЦСКА – претенции колкото искаш, само него вече го няма…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колко банално

    8 3 Отговор
    Избори идват. Вадят се "живи" трупове от нафталина и се рекламират на сергията за илюзии.
  • 2 Баш майсторан

    5 1 Отговор
    Трябва да дадем шанс на нови партии,хора и идеи. Това е нормално ,но трябва пак да се обединим като ОДС да речем или нещо от този род. Европейският път на България е безалтернитивен .Аз съм демокрад по убеждение и за първи път вярвам че гн Иванов е честен . Такъв случай, действащ министър да си подаде оставка е редкост в бг, а точно обратното виждаме винаги .

    Коментиран от #4, #5

  • 3 файтонджията

    6 1 Отговор
    На тия цървули им давам под един процент на изборите!Все пак п...лите и траверсите са максимум толкова!
  • 4 Уф бе

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баш майсторан":

    Освен нови партии, не виждам нови хора, камо ли пък идеи. Виждам само драпане за власт. А се видя, че и другите, дето се определят като "демокраД". не стават и за чеп на буре.
    Не че другата част на политическият ни спектър струва нещо ...
  • 5 А стига

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баш майсторан":

    Не е зле да престанете с този "европейски път"! На големите "евро-атлантици" искам само да припомня - КОЙ Я ВКАРА ТАЗИ БЪЛГАРИЯ В ЕС И НАТО бе? Нито е ГЕРБ, нито е ББ (освен ако е въздействал на Царя, докато го е пазил...), а още по-малко пък "реформатори" и всякаква друга сво.ач! Т. че престанете да измисляте сценарии с болните си мозъчета!
  • 6 ейбрамс

    6 0 Отговор
    Да България, За България, Граждани за България, Граждани за ЕР на България, Ох България, ЙЕС България ..... и тем подобни словоблюдства от хора жадни за пари, още пари, много пари и власт, с тази разлика, че вече почти няма какво да се краде, освен да се обират еврофондовете и данъците, таксите, сметките за тока и от този род.
    Другарката Пръмова извади много ПАРА, ама страшно много кинти, откъде ги има, на кой върти парите не ми е ясно, но едно е сигурно, че с пари може да си купи, каквото си поиска, хора, гласове, закони, съдии, поръчки, всичко. България е на нивото на Конго и може да е оправи само една организация, НАТО, кога дойдат танковете, иначе няма оправия.
  • 7 ако някой знае

    7 0 Отговор
    как му е фамилията на тоя небръснат гнус да каже и с какво е свързана

    заслужено наследява и девиза на Рамадан Кунев "Г.з, ти си наше знаме"!
  • 8 Абу Талиб

    3 0 Отговор
    Високопарна фразеология.