Last news in Fakti

18 Януари, 2017 06:36 2 981 5

Германското кафяво блато

  • германия-
  • нацисти-
  • групи

И след отказа на германския Конституционен съд да постави извън закона крайнодясната Националдемократическа партия NPD, многобройните дясноекстремистки групи остават в полезрението на държавата. Кои са те?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Буквално за една нощ неизвестното доскоро движение "Граждани на Райха" привлече вниманието на обществото, след като негов член уби полицай в провинция Бавария. Преди това убийство Службата за защита на конституцията не смяташе движението за опасно. То не признава Федералната република, смята канцлерката Меркел за "еврейска масонка" и се стреми към възстановяване на границите на страната от 1937 година.

В Германия обаче съществуват десетки подобни сдружения, организирани партии и други групировки с дясноекстремистки, антисемитски и ксенофобски идеи. В последния доклад на Службата за защита на конституцията от 2015 година се твърди, че в тях членуват 22 600 души, от които 8 хиляди са склонни да упражняват насилие.

Съпротива Запад

Така се нарича една активна мрежа от склонни към насилие сдружения, които изповядват неонацистка идеология и се опитват да я наложат, включително чрез концерти на съществуващите около 200 дясноекстремистки поп- и рокгрупи. През 2001 година дясноекстремисткото сдружение от Аахен KAL изпрати имитация на причинителя на антракс до еврейската общност в Аахен. Същата година дясноекстремисткото сдружение беше забранено. Много от членовете му се разпръснаха по други дружески формации или продължават дясноекстремистката си дейност в движението "Pro-Bewegung".

Движение "Про"

Това е конгломерат от дясноекстремистки електорални дружества, сдружения и по-малки партии, което влезе в полезрението на Службата за защита на конституцията със своите масови протестни акции - главно в Кьолн. Негови представители дори успяха да влязат в Градския съвет след изборите през 2004 година. Техните акции са насочени срещу чужденците, изграждането на джамии и срещу "ислямизирането на Германия". Много от неговите 800 активисти по-рано са членували в други десни партии или в провалилото се движение "Германска лига за народ и родина".

Третият път

Тази, според вътрешното разузнаване, малка дясноекстремистка партия с около 200 членове, изключително склонни към насилие, беше основана през 2013 година в Хайделберг. И тази групировка показва колко тесни връзки поддържат десните сили в Германия: много бивши функционери от Националдемократическата партия на Германия (NPD) се присъединиха към малката формация. Тъй нареченият "Трети път" отрича комунизма и капитализма и признава само "народностните идеологии". Групировката е много активна в агитацията срещу бежанските приюти.

Анти-Антифа

Движението има членска маса от около 900 души. Те се противопоставят на всички, които се опитват да налагат ограничения на дясноекстремистките групи. Много често активистите на движението влизат в сблъсъци с лявоекстремистки групировки - например по време на демонстрации. Към поддръжниците на движението се числи и "Deutsches Rechtsbüro" - кантора, която извършва адвокатски услуги на обвинени в десен екстремизъм лица.

Кръг на националистическите жени

По данни на Службата за защита на конституцията и на социолози, десните идеологии намират все повече подкрепа и сред жените. През 2006 година Националнодемократическата партия на Германия NPD създаде своя подорганизация, която трябваше да стане "рупор" на жените, милеещи за нацията и необвързани с други партии.

Националнодемократическа партия на Германия

Тази партия минава за класически развъдник на десни екстремисти. Основаната още през 1964 година партия NPD все повече губи подкрепа сред избирателите си, макар дотук да е записала няколко успешни представяния на местни избори в Източна Германия. Членският ѝ състав днес се е свил до 5 хиляди души, и на избори NPD взима между 0,1 и 1,2 процента от гласовете. Днес (17 януари 2017) Конституционният съд в Карлсруе излезе с решение, с което отхвърли искането за поставянето на партията извън закона.

Републиканците

Службите смятат, че тази формация вече не играе почти никаква роля в дясноекстремистката сцена, защото голяма част от нейните 6 хиляди членове се дистанцираха от крайнодесните позиции на NPD и на други десни организации. Републиканците съществуват от началото на 1980-те години, когато партията им беше основана от бивши членове на Християнсоциалния съюз (ХСС). Експертите от Федералната служба за защита на конституцията отбелязват, че много от членовете на NPD и на Републиканците са станали потенциални избиратели на "Алтернатива за Германия".

Германски народен съюз

Германският народен съюз е едно от многото сдружения, които са разпаднаха след продължителни вътрешнопартийни междуособици - без каквато и да било намеса на службите. Формацията, стъпваща върху неонацистка и ксенофобска идеология, беше успяла да вкара свои представители в няколко местни парламента на провинции, а на изборите в Саксония-Анхалт постигна двуцифрен резултат. Германският народен съюз се опита, безуспешно, да се слее с NPD, след което следите му се загубиха след 2012 година - подобно на много други саморазпуснали се дясноекстремистки групировки.

Вярна на родината германска младеж

Сдружението от град Кил с едва 400 членове се опитва - с палаткови лагери, военно обучение и идеологическо промиване на мозъците - да оказва влияние върху децата и младежите. Движението се стреми към създаването на неонацистки елит. През 2009 година бившият вътрешен министър Волфганг Шойбле забрани движението по обвинение в разпространение на националсоциалистически възгледи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    7 5 Отговор
    Докато е време Германия трябва да се укроти.. След това ще бъде късно..Федерацията трябва да се разпадне.. Не може да бъде убежище на терористи
  • 2 Красимир велчев-горките афганистанци.

    11 0 Отговор
    Това,което чета тук, ми напомня един друг факт.в учебниците по история в турция пишат за васил левски, че той е бил някакъв смутител на реда и нищо повече.и,така скъпи ми германски журналисти продължавайте да бълвате скветнословия към патриотите на германия и да се радвате на гостите от азия и африка.много скоро германия,ще рухне от криворазбраното гостоприемство.
  • 3 123

    9 0 Отговор
    Кой Е виновен за това , нали има демокрация ,всичко е позволено.От друга страна аллахакбаровци , които дойдоха в Германия от ислямски страни уж за малко ,започнаха да газят граждани с камиони .Ви какво ще направите ако срещу вас стоят изроди и налагат ви да живеете по законите на Шириата, не зачитат местните закони ,насилват жени и деца...Такива кърлежи трябва на момента да ги пращат в кочината ,откъдето са дошли.Няма "бежанци" няма проблеми. Кога било то в Германия някой да ти гази и да те насилва в последните 50години.Беше добро място за живеене, сега вижте на всяка крачка отрепки с претенции за какво ли не,но само без да работят..дойдоха на почивка..
  • 4 еее

    9 0 Отговор
    В Турция един "юнак" с калашник успя да прати на оня свят 39човека. Само представете колко такива сега в Германия ...
  • 5 Нафарфорий

    11 0 Отговор
    Май вятърът на промяната ще задуха през Комините на Аушвиц!!!!!!!!!