Last news in Fakti

29 Януари, 2017 07:44 29 076 85

Опасни ли са автомобилите с десен волан?

  • опасни-
  • автомобили-
  • десен волан
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автомобилите с десен волан не са забранени в България, макар, че двама депутати внасяха подобно предложение в парламента. При последните промени на Закона за движение подобно решение не бе гласувано.

Още през 2013 г. депутатът от "Атака" д-р Ваньо Хърков поиска всички автомобили с десен волан да бъдат регистрирани у нас, защото създавали опасност от катастрофи. Един от аргументите тогава на депутата бяха, че товарен камион блъснал автомобила му без дори да го види. На негова страна бе и тогавашният председател на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. Тогава като, че ли и институциите бяха склонни да предприемат подобни мерки. Три години по-късно през август 2016 г. депутатът Георги Кадиев също повдигна въпроса след пътен инцидент причинен от бус с десен волан, завършил фатално за двама души в столичния квартал „Надежда”. Кадиев твърдеше, че нощното шофиране с десен волан също създава предпоставки за инциденти, защото начинът, по който фаровете са насочени, заслепяващи всъщност автомобилите от отсрещната страна. За мнозина обаче автомобилите с десен волан излизат по-евтини, те твърдят, че това ги правело и по-внимателни, имали по-голяма видимост към тротоарите. Противниците пък твърдят, че от тези автомобили няма видимост и рискът е твърде голям.

Факти.бг потърси експертното мнение на „Пътна полиция”. Трябва ли да бъдат забранени автомобилите с десен волан, тъй като създават, според мнозина предпоставки за инциденти?

Това не стои на дневен ред. Аз не съм карал автомобил с десен волан и нямам наблюдения , но от разговори със собственици на тези автомобили, става ясно, че единствено когато изпреварват примерно автобус или товарен автомобил тогава е малко по-особено, тъй като трябва от по-далече да предприемат маневрата, за да могат да видят дали насреща не идва насрещно движещ се автомобил. Това коментира пред Факти.бг Иво Кирилов от отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. Но тези шофьори нямат проблеми с управлението като цяло. Когато се регистрират тези автомобили има изисквания да се пререгулират фаровете, тъй като те имат друго насочване на светлинния лъч. В България не преобладават колите с десен волан, и ако има произшествия с тях, то те са единични случаи. И в случаите на катастрофи на автомобили с десен волан, може да има други причини за инцидента, а не местоположението на волана, предположи Кирилов. Основната причина за катастрофите у нас е несъобразената скорост, отнемане на предимство, неспазване на знаци на светофара. Случаите на катастрофи с десен волан не попадат даже и в статистиката за причини за произшествия. А хората купуват коли с десен волан, тъй като при внос у нас, те са значително по – евтини от тези с ляв волана, заяви още Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    89 49 Отговор
    Не съм карал такава кола,но мога да кажа,че такива боклуци
    като д-р Ваньо Хърков,Йордан Мирчев и Георги Кадиев ни
    превърнаха в най-жалката и нещастна нация в Европа.
    Стане инцидент с оръжие,затягат режима,стане инцидент с
    камион,веднага старите камиони по два пъти в год. на
    преглед ,някой се натрови с храна веднага ХЕИ плъзва по
    заведенията.
    Гадове оставете народа да диша бе,искам да сме свободна
    държава в,която всеки да носи отговорност за постъпките си
    а не тотален контрол на всичко и като следствие сме най-ко-
    румпираната и бедна държава в ЕС.
  • 2 ушо

    92 16 Отговор
    Дадо поп а помниш ли когато ЕС въведе стандарт за краставиците да са дълги 21см и прави и нямаш право да ядеш други извън стандарта виждаш ли глупостта която ни налагат
  • 3 BMW

    58 63 Отговор
    Не не са опасни когато можеш да шофираш и не си олигофрен/ка иначе са много опасни.
  • 4 Били Уиски Глъткинс

    38 37 Отговор
    Да се забрани влизането на автомобили с ЛЯВ волан във Великобритания!
  • 5 петър

    149 45 Отговор
    Да определено са опасни,аз лично не бих купил такава кола
  • 6 Васичка Атанасова

    152 24 Отговор
    като изпреварваш с десен волан
    няма никаква видимост
    трябва да се изнесеш целия че да видиш кво става
    трябва ти един човек от ляво и да ти казва
    айде сега давай
    сигурно има и още недостатъци

    Коментиран от #12, #14

  • 7 шаби шик

    66 20 Отговор
    Винаги можеш да забравиш че си с десен волан...
    И аййййде
  • 8 агент08

    104 15 Отговор
    колите с десен волан не били опасни, но било опасно да караме с невключени фарове през деня или с незакопчан колан....Тъп народ!

    Коментиран от #61

  • 9 гощо

    137 25 Отговор
    Преди години вкарах кола от Щатите,въртяха ме на шиш докато я регистрират!!!! Същото време без никакъв проблем регистрират коли с десен волан!?!? Това е поредното НЕАДЕКВАТНО нещо в БГ !!! Разбира се,че не трябва да се допускат до регистрация и движение коли с десен волан!!!!!
  • 10 Plamen chunov2253

    30 45 Отговор
    Karal sam desni volani v britanskoto posolstvo, I posle angliyski kamion kato tiradjia.Ako chovek ne e nekadurnik, volana ne prechi, a ponyakoga pomaga..
  • 11 Shmeker

    63 0 Отговор
    Като излезе UK от EU ще им се вдигне цената и няма да ги внасят толкоз заради митото. Не знам дали това няма да се отрази на автоморгите, защото много от тях внасят донори с десен волан.
  • 12 Shmeker

    31 44 Отговор

    До коментар #6 от "Васичка Атанасова":

    Просто изпреварваш от малко по-голяма дистанция, не да си се наврял в задната броня на изпреварвания и от там да тръгнеш, а да има 2-3 коли дистанция.
  • 13 велислав

    45 11 Отговор
    Не съм карал такава кола.

    Ако в главата ти е пълно с мухъл и с колело ще се убиеш.

    Ако е някаква английска класика става, инаме НЕ
  • 14 Sprinter

    42 64 Отговор

    До коментар #6 от "Васичка Атанасова":

    Не си прав/а!
    Аз наскоро си купих Mercedes Sprinter 316 MAXI с десен волан и съм много доволен, бузя си здраво като карам празен и ги изпреварвам по 2-3 коли едновременно и буса е перфектен, напрао е самолет.
    Понеже е с десен волан и се намирам отдясно, сложих една камерка отляво до огледалото от външна страна и го свързах с дисплей вътре и виждам всичко по всяко време... На всичко отгоре ми излезе с 6 бона по-евтин отколкото да купя същият бус с ляв волан, защото е новият модел. Взимайте с десен волан и карайте, няма нищо страшно, просто иска да се внимава и всичко е наред.
  • 15 Лъчо

    18 73 Отговор
    Кадиев, фаровете на МПС с десен волан са отпред стандартно на МПС-то и не заслепяват повече от на с ляв волан, да знайш! Аве кви ги мислите вие ве? да нямате хлебарки в сивото или да са ви набили чипове в тиквите и да ви диктуват извънземните тия неща? разликата с десен и ляв волан нощно време почти не се усеща - карал съм английски Роувър и да ти кажа, нощно време дори на ляв завой виждаш по-добре пътя... А и фаровете нощно време се виждат, денем е по-опасно шофирането, в гъст трафик без значение волана. Заслепяването зависи от силата на светлинните тела и насочването, да знайш, не от волана! Аве вие ще ни довършите "народните избранници" паразити ве? Кой народ ви избра, че така да мачкате нас бълхарският фолк ве? нека си карат и с десен и ляв волан и да внимават! Ако сгафи, наказание без значение волана! дано няма катастрофи де! Аве хора, вие карали ли сте нощно време? Кви ги мислите? Аве туй парламента сградата нещо да не е облъчена с излъчвател с честотатан а глупостта ве? кви ги раждате да се не начудиш? Я вземи покарай някоя талига с десен волан и ще видиш- неудобно е само манипулациятас лоста ако си свикнал с лявата, но после се свиква, като ти придърпа десетина пъти талигата свикваш...
  • 16 Иво

    92 21 Отговор
    Уважаеми коментиращи, не е лошо да прочетете преди да коментирате.Фаровете на колите с десен волан са настроени за обратното движение на страните, в които се карат тези коли. Нямат нищо общо с колите с ляв волан. И който твърди , че тези коли не създават риск за движението са или каращи подобно возило, или са със съмнителен коефициент на интелигентност. Аз съм с две ръце "за" тези коли да бъдат забранени тук! И последно - някой в Англия да кара "масова кола" с ляв волан? Да сте се запитали защо не го правят?

    Коментиран от #68

  • 17 Някой

    31 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Още през 2013 г. депутатът от "Атака" д-р Ваньо Хърков поиска всички автомобили с десен волан да бъдат регистрирани у нас, защото създавали опасност от катастрофи.
    Сега това изречение как да го разбирам?! Понеже създават опасност от катастрофи другаде да ги регистрираме у нас, или да има някакъв специален регистър на тези автомобили или автора е имал нещо друго предвид?!
    Тази сутрин се чувствам като учител по български език.
  • 18 реалист

    79 8 Отговор
    Преди да се върна от Англия в България продадох колата която нямаше и четири години и си купих кола с ляв волан.Според мен не си заслужава риска да караш кола с десен волан в България при такова изобилие на коли.
  • 19 me be re

    49 15 Отговор
    Катастрофите не ги причиняват колите и техните десни волани, а идиотите които ги управляват.
  • 20 681 БЪЛГАРИЯ

    66 21 Отговор
    ДА ОПАСНИ СА ! ЗАБРАНА ,ЗАБРАНА ,ЗАБРАНА ЗА АВТОМОБИЛИ С ДЕСЕН ВОЛАН !!!
  • 21 onq s konq

    12 48 Отговор
    Що па да са опасни?Просто докато я караш ше се наклониш малко у лево и ше си гледаш по средата!Къкъф е проблема?

    Коментиран от #25

  • 22 Инженер

    13 17 Отговор
    Управляващите които и да се те се надпреварват да слугуват на вносителите на нови автомобили и да предлагат забрана след забрана, а после се чудят защо народът не е гласувал за тях. Хората изнемогват и гледат да си купят по-евтин автомобил а те скоро спореха защо няма забрана за внос на стари автомобили над еди колко си години. Не е важно колко е стар един автомобил а в какво техническо състояние се намира и за това си има годишни технически прегледи които да преценят това. Един автомобил на няколко години експлоатиран зверски и неправилно може да е в пъти по-скапан от един 20 годишен за който са полагани системни грижи. Същото се отнася и до обратния волан. Когато човек внимава и се съобразява с правилата няма абсолютно никакви проблеми. Казвам това от опит защото съм карал дълги години такава кола. Дори обратният волан ме кара да съм по-внимателен и дисциплиниран на пътя.
  • 23 Възмутена

    35 6 Отговор
    Лесно му е на Кадиев да дава акъл за нови автомобили защото с крадените от енергетиката пари може да си позволи какъвто си иска нов. Пълен демагог!!!! И безкрайно нагъл при това!!!!
  • 24 Лъчо

    13 47 Отговор
    №18, десният волан е по-доброто. Аз шофирам с ляв волан, но описвам защо?: Защото при ляв завой виждаш левият периметър по-отдалечено и значи по-нашироко. Десният е по-безопасен, защото е по-къс и можеш и да спреш и да завиеш - не пресичаш други траектории освен отляво. А и при десен волан виждаш с периферното си зрение пешеходците отдясно по-добре и през страничният прозорец. А отляво ти си по-отдалечен и ги виждаш от по-широк ъгъл. затова и десният волан е по-доброто - англичаните са по-добре с това. затова и карат там доста по-интелигентно. Но проблема са тиквите в парламента, които се чудят защо и какво да измислят, за да си оправдаят съществуването и да ни скапат живота. А те не са ни нужни - те са паразити, ние можем без депутати ето и на служебен кабинет караме и нищо не се променя...особенно пък за хубаво? значи нямаме нужда от тези паразити врагове... разбра ли? Освен това при слизането отдясно, ти слизаш по-безопасно директно на бордюра, при дяснод вижение у нас. А ако си отляво може да те блъснат... разбра ли?

    Коментиран от #26

  • 25 onq s konq

    38 15 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Не пиши с моя ник глупости!Естествено че светлините на кола с ДЕСЕН волан трябва да се пререгулират,защото ВИНАГИ ЛЕВИЯ ФАР ПРИ КОЛИТЕ С ЛЯВ ВОЛАН СВЕТИ МАЛКО ПО-НАДОЛУ за да не заслепява насрещните МПС.Проблемът обаче е, няма достатъчно видимост при колите с десен волан ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ и докато новият и радостен водач от покупката на ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНА ОТ НОРМАЛНОТО КОЛА свиква с нея,ще направи поне няколко фатални катастрофи.Мнението ми е -КАТЕГОРИЧНА ЗАБРАНА!

    Коментиран от #31, #32, #36

  • 26 Някой

    42 3 Отговор

    До коментар #24 от "Лъчо":

    Тези всички глупости, които си написал, сам ли ги измисли или някой ти помогна?
    Цитирам:
    "Публикувано във факти.бг: Десният е по-безопасен, защото е по-къс и можеш и да спреш и да завиеш - не пресичаш други траектории освен отляво. А и при десен волан виждаш с периферното си зрение пешеходците отдясно по-добре и през страничният прозорец. А отляво ти си по-отдалечен и ги виждаш от по-широк ъгъл. затова и десният волан е по-доброто - англичаните са по-добре с това. затова и карат там доста по-интелигентно."

    Я помисли сега къде се намира англичанина, който шофира кола с десен волан в Англия и ще откриеш че е точно там където се намира българина шофиращ кола с ляв волан. И глупостите за пешеходците, траекториите, завоите и всичко останало което си описал е нон сенс.

    Коментиран от #29

  • 27 Лъчо

    6 36 Отговор
    С риска да ме подиграват, ще добавя още една причина десният волан, при дясно движение както у нас, да е по-доброто: Отсрещното движение се движи при условие, че е с десен волан доста по-отдалечено и ние сме по-отдалечени от насрещното МПС. А това са цели 3 метра встрани, спрямо централната разделителна линия между платната, ако са две, а ако са 4-6 разстоянието се увеличава. В този случай заслепяването ще бъде още по-малко, напук на логиката на Кадиев и останалите ни Лапачи диктаторчета и от соца и досега, че и преди това. Защото ако приемем, че фаровете са настроени право напред, или с 1-2 градуса вдясно, за десен волан, то заслепяване на практика ще има само при рязка промяна нагоре и надолу на траекторията на мПС-то отсреща при разни гърбици изпъкналости. Затова, аз бих карал с удоволствие МПС с десен волан при десен трафик както у нас. И във Великобритания бих карал, но не смятам да ходя, освен на екскурзия или по работа. десният волан, се държи по-добре с дясна ръка - повечето хора сме десняци да си признаем, а лявата ръка манипулира скоростният лост или бутони. При отваряне на вратата, отдясно при дясно движение слизаме от безопаснатас трана на движението - изпреварват ни отляво. При ляв волан слизаме точно в движението зад нас и някои пиянде може да ни отнесе.... Ето защо дори и да ме присмиват някои, твърдя, че десният молан, за наши условия, макар и да не сме на този вариант е ПО-ДОБРОТО. но аз шофирам с ляв волан - такава е колата ми. Следващата
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лъчо

    5 15 Отговор

    До коментар #26 от "Някой":

    Не са глупости, просто клавитурата потъва и изяжда понякога цели думи и фрази. Съжалявам, спирам с тоя комп и вземам нов. Но, идеята е, че траекторията съвсем не е глупост. динамиката на движение на пешеходеца и автомобила е цяла наука. При това, всичко става много бързо и гоп равим повечето рефлексно като шофираме. Всеки има право да си кара какъвто автомобил иска относно воланите. това е мое мнение. Стига да не удря другите...! аз не натрапвам мнение, просто излагам мнение. законотворците налагат мнението си като Закони. Е, карайте каквото искате. Аз ще си направя електромобил и още не съм мислил къде ще е волана, но със сигурност ще е май по средата, понеже мисля да поместя едно кресло за предна седалка и то да е доста широко... разбира се с кръстосан колан като на някои формули... но това е проект. Идеята е, че човек може да шофира и колело и самолет. Значи не волана е причина за катастрофите, а водача на МПС или някой друг такъв. често и заледени участъци както и строителите оставил рохав участък и напукан с дупки.много са факторите оказващи влияние. Но най-важният фактор е човека - ако внимава и се пази и пази и другите шанса да аварира е по-малък! Останалите правила са второстепенни. може да караш и със 100, но да си по-безопасен водач от оня, който лъкатуши с 50. Трябва да се съобразяваме с конкретната обстановка на път и останалото! десният волан според мен е по-доброто при дясно движение. но кой каквото иска да кара! но защо да го забраняват? защ
  • 30 Бай село

    14 31 Отговор
    Не съм съгласен ,че автомобилите с десен волан са по опасни от другите! Автомобилите внесени от Англия , са по здрави , по нови и с реални километри(мили). Тия , които се внасят от европейските авто морги са предназначени там за брак , но докарани в България , напудрени, освежени с върнати километражи и с промяна годината на производство се продават на двойна цена от тези внесени от Англия! Нима някой си мисли , че такива автомобили са безопасни? Ако нямате средства за читав автомобил с ляв волан , изобщо не се замисляйте , а си вземете с десен. Така ще се сдобиете с по евтин, по здрав , по нов , с реални километри(мили) и реална година на производство автомобил! Неудобствата за шофиране ще ги решите много лесно, сменяте си фаровете , слагате си камера от лявата страна и сте ок. Вината не е във волана , а зад волана!
  • 31 Да го тура на Катъра

    33 9 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Конь като никой път съм съгласен с теб!
    Което си е вярно - Вярно си е!
    Колите с десен волан за нашето движение са опасни и поради тази причина трябва да бъдат забранени. - Факт не оспорим!
  • 32 оня с магарето

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    А бе ти като оня на когото само се кланяш бе!!!През половин час си сменяш мнението!!!

    Коментиран от #34

  • 33 Плотив

    39 11 Отговор
    Пълна забрана за регистрация на автомобили с десен волан, да бъдат използвани само за части !
  • 34 onq s konq

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "оня с магарето":

    Не ти ли е "помиярско" да пишеш с моя ник простотии само за да кажеш че си сменям мнението?Или пък че страдам от раздвоение на личността?Явно не,защото го правиш.От което пък дори няма да си го местя от другата страна.Вярно че си жалък което е лошо,но пък хубавото е че не го осъзнаваш.
  • 35 Caci

    9 23 Отговор
    Karam koli s desen volan veche 15 gidini i njamam nito edno ptp kuv vi e problema vsichko tova sa lobita na korumpirani izmamni politici njakoi kaput koito vnasia italianski baraki im e butnal njakoi lev ii sega dai da zabranjavame desnite volani.
  • 36 сандокан със двата ножа

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    На теб пък кой ти иска мнението???Все се правиш на компетентен но .... почти винаги си смешен!!!!
  • 37 Съгласни ли сте

    13 3 Отговор
    Е за това се крадат луксозни автомобили, за да си прехвърлят десните волани на леви и другите необходими части !
  • 38 Гинка весела дружинка

    32 14 Отговор
    МПС-тата с десни волани трябва НЕЗАБАВНО да бъдат спрени от движение и оставени да се движат само като МПС без регистрация - по непавираните селски пътища и нивите, защото са опасни !

    Същото трябва да се случи и с МПС-тата над 15 години !
    Мине ли 15 години, табелите се свалят и на скрап !

    Трябва НЕЗАБАВНО да се забрани движението на каруци в рамките на градовете, по Околовръстното, по асфалтовите пътища и да задължително да се регистрират и каруцата и коня, с всичките му ветеринарни изисквания. Таксите и регистрациите да са много високи и братята сами да се откажат !

    Трябва НЕЗАБАВНО да се спре изкупуването на вторични суровини и пунктовете да се закрият. Ако не - нека един влак, пълен с депутатски семейства да дерайлира поради открадната БДЖ инфраструктура, тогава да видим...

    Коментиран от #80

  • 39 Тино

    31 9 Отговор
    С десен волан въобще не виждат, когато искаш да ги изпревариш или ми пресветваш. Трябва да се забранят - опасни са. Но корумпираните полицаи не мислят така.
  • 40 волен сидеров

    25 11 Отговор
    ДА СЕ ЗАБРАНИ с обратен волан ,който не е по правилата за дадената държава
  • 41 Алфата

    14 4 Отговор
    Относно фаровете: направо се заменят, не могат да се пререгулират! Сигурен съм, че едва ли има марка автомобил, на която можеш да ги размениш - разположение на бурми и врътки. Освен реглаж нагоре-надолу, имат и различен ъгъл на атака на светлината/ляво-дясно/ така да се кажа. Светлинният поток на нашите "е заострен" по-в дясно, а ингилизките са на обратно! Който не вярва да иде на ЧЕСТЕН преглед в КАТ!
    По отношение разположението на волана, понеже гледам мненията са фифти-фифти, предлагам у българско да го сложим по средата... Новатори! Ха-ха.
  • 42 Брекзит

    21 3 Отговор
    Има едни дептати,които заработват от лобиране на автоджамбазите,но слд брекзита митата сами ще пресекат вноса на десняците убийци.
  • 43 БОКО

    15 13 Отговор
    Автомобила сам по се беси дали е с десен или ляв волан няма как да е опасен,опасно е задкормилното устройство!
  • 44 boticha

    13 26 Отговор
    От 10години шофирам Кия спортидж с десен волан,и не съм имал проблеми на 60г. съм вече и съм сменил около 30 автомобила,не важно от къде е волана и на колко години е колата щом е в абсолютно технически изправна.Забележете възрастта на катастрофиралите и техния стаж зад кормилото...мога да пиша още много,защото съм се явявал на истински шофьорски курсове още през1978г.след определен стаж с категория А,В,М курс и за категорияС и т.н. Ако ставаш ...ставаш .Космоса не е крив!
  • 45 No RHD

    32 7 Отговор
    При положение, че има коли с ляв волан от всякакъв ценови диапазон не виждам причина за купуването на кола с десен волан освен, ако не е екзотичен японски спортист без аналог с ляв волан. Били по-евтини деснячките ми съберете още малко пари и си купете същата с ляв вмест да засташавате и ваши а и най-вече чужди животи ! Одеве го гледам точно ефин такъв лешпер с пежо 308 с десен волан !?!? Дори не е някакво бмв да кажем скъсаняк дет се прави на вървежен с баварка ми то пежо дет ги има под път и над път за по 2 хил лв
    Да се забрани регистрацията на коли с десен волан в БГ ! И без това има достатъчно кошници по улиците и ненормалници и не ми обяснявсйте, че видите ли собствениците на тия коли карали внимателно, ако бяха толкова съвестни и внимателни никога нямаше и да си помислят да си купят такава кола !
  • 46 Хондаджия

    24 6 Отговор
    Някои хора купуват мечтания от тях автомобил с десен волан,поради простата причина,че нямат финансова възможност за такъв с ляв волан,иначе определено са опасни при изпреварване.Ако ще се ползват за рали или драг състезания,стават.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дядо поп

    12 23 Отговор
    Засрамете се нещастни роби.Преди години когато са се
    определяли правилата за движение и ако някой бе решил
    при дясното движение волана да е отляво робите пък сега
    щяха истерично да искат забрана на колите с ляв волан.
    Сигурен съм,че за свободните хора подобен спор не съще-
    ствува те отдавна са разбрали,че е по- добре да има свобода
    отколкото хиляди забрани и,че е по-важно задкормилното
    устройство а не решенията на някой чиновник.Затова някой
    ще са добре а в БГ заради робската психика ще тъпчем на
    едно място.На робите понеже постоянно им е забранявано
    знаят само забрани.
  • 49 Ламбо

    29 5 Отговор

    До коментар #47 от "Кралица Елизабет":

    Какво ми даваш пример ,къде карали с десен волан?Тук в България се кара с ляв волан.Какво си се надъхал за големите държави и подобни тъпи примери?Нима само в България да стават катастрофи?Аре бегай в Австралия да караш с десен волан.
  • 50 Къртев

    8 22 Отговор
    Ми то, катастрофи стават с автомобили и с ляв волан, да забранят и тях. В България да се карат автомобили, само със среден, така няма да стават катастрофи. Средния е най безопасен, особено, като се ползва с дюрекс, а като е ръчно да се внимава накрая да не оставя хлъзгави участъци.
  • 51 Писна ми

    21 7 Отговор
    Ей, тия с десните волани да не се мяркат по пътищата, че постоянно ми навлизат в насрещната лента и ме принуждават да карам по банкета, ясно ли е !
  • 52 абе

    30 5 Отговор
    Двоен данък , двойни застраховки
  • 53 Светльо Чернев

    11 13 Отговор
    Какво значение има от коя страна е волана, ако зад него шофира идиот, който се мисли за безсмъртен и е убеден, че законите на физиката за него не важат. Какво значение има, ако на същият този идиот колата му е неизправна. Фаровете са му китайски ксенон, с който заслепява всички насреща и денем и нощем и създава много повече предпоставки за катастрофа. Могат да се изброят още безброй причини за опасни коли на пътя и вероятно десния волан е една от най-малкото причини за ПТП.
    Освен това живеем в ЕС. Поляците вече опитаха такава забрана и не им се получи. Други държави просто имат значително по-високи застраховки. Ако искаш.
  • 54 Борис

    7 20 Отговор
    Карам паджеро 11 год.без да съм направил и драскотина по него.Колко от вас с ръка на сърцето каращи с ляв волан могат да го кажат същотто
  • 55 Maina

    14 5 Отговор
    Според мен са опасни за БГ ,защото видимоста на техните шофиори е ограничена и това ги кара да правят нарушения опасни за другите .
  • 56 Скот

    30 7 Отговор
    Много ме кефят голтаците с някой наточен десняк,слиза дава го тежко,ама не осъзнава,че слиза от страната на жената.Да караш десняк е,като да спиш с жена без ци.и-отбии номер.Защо не си купят колело без седалка,като е по-евтино.
  • 57 гБедния

    23 6 Отговор
    Да си купиш кола за БГ с десен волан е пълен т...к! Освен че е опасно е и смешно да караш от дясната седалка. Дано ги забранят по скоро..
  • 58 данокоплатец

    17 5 Отговор
    Като ги видя по улиците и пътищата За сетен път си викам в каква луда и НЕНОРМАЛНА държава живея
  • 59 Истина

    11 7 Отговор
    Един депутат се блъсна в мой камион с десен волан, който прави ляв завой на околовръсното,а депутата се опитва да направи същия завой като тръгеа в насрещното и се блъска в гумата на камиона и изведнъж десния волан му виновен на некадърника!
  • 60 уъй

    15 6 Отговор
    само бедните егоисти камикадзета, които не мислят за чуждия живот, си купуват коли с десен волан!
  • 61 ЛЕОНИД 1

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "агент08":

    За колана си е вярно ама ти не си го слагай - давай смело все така и се надявай на късмет - ще ти требе
  • 62 1234

    15 9 Отговор
    Няма какво да доказвате ,опасен или не,в България е прието да се кара с дясно движение ,т.е. с ляв волан.Всякакви изключения са НЕдопустими.Който иска да кара с десен волан да се изселва там къзето се кара с такъв,иначе това е в противоречие със законите в държавата.След1989 г като започна ХАУСА,че вече на какви ли не глупости се нагледахме.В закона ясно е казано,че у нас движението се извършва от дясната страна!/Какво има да умуваме по вече,да се забранят колите с десен волан и точка по въпроса.СТИГА С ТИЯ НЕЛЕПИ КОМПРОМИСИ В ТАЯ ДЪРЖАВА .НИКОЙ НЕ Е РАЗРЕШАВАЛ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КОЛИ С ДЕСЕН ВОЛАН. А ПРЕМЪЛЧАВАНЕТО НА ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА ПРАВИТЕЛСТВАТА У НАС ВОДИ ДО ХАУС В СИСТЕМАТА,И НЯКОИ ЗАПОЧВАТ ДА СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ИМ СЕ НАРУШАВАТ ПРАВАТА, КОИТО ТЕ САМИ СА СИ ИЗМИСЛИЛИ ПОРАДИ НЕАДЕКВАТНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОРГАНИ,ОТНОСНО УПОТРЕБАТА НА КОЛИ С ДЕСЕН ВОЛАН.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 onq s konq

    12 1 Отговор
    Неоспорим + на колите с десен волан обаче е,че ченгето по инерция проверява за алкохол спътника на водача.
  • 65 Шмони

    21 3 Отговор
    Миналата пролет си купих мотоциклет с обратен волан, нов внос от Англия. Беше по - евтин. Досега не съм имал проблеми, добре се справям
  • 66 реалиста

    9 3 Отговор
    Разбира се, че колите с десен волан са по-опасни, най-малкото при изпреварване няма нужната видимост, поради положението на водача и като добавим и един млад "гъзар" зад волана и положението става страшно.
  • 67 Гост

    10 10 Отговор
    По логиката на д-р Ваньо Хърков,Йордан Мирчев и Георги Кадиев Камионите за боклуци и снегопочистващите машини, защо са с ДЕСЕН а не ЛЯВ ВОЛАН!? Карам кола с десен волан от Година и половина и нямам нито една катастрофа! Когато нямам видимост просто не изпреварвам- тоест не правя предпоставка за ПТП!
  • 68 Лупи

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    Това да забраниш кола с десен волан защото фаровете й не били регулирани е все едно да обезглавиш някой щото го боли зъб. Значи ако не ти е известно фаровете се регулират в сервиз за доста скромна сума или в краен случай ако се прецени, че операцията е невъзможна се слагат фарове от кола с ляв волан и готово. Колите от Англия са с повече екстри, в добра кондиция и в някой случаи под 50% от цената на кола "нов внос" с ляв волан, което за страна като България не е маловажно. Много хора биха предпочели да карат технически изправна кола и да внимават отколкото да карат гробница и да са царе на пътя- примери бол. Особено в градска среда и по магистрала, недостатъка на десния волан не е чак толкова голям и няма причина да се забрани, което между другото е и причината да не са забранени у нас, разбра ли? Нямам кола с десен волан, понеже карам извънградско и съм преценил, че не ми е удобна, но ако карах само в София и лятото по магистралата до Бургас, определено щях да си взема кола с десен волан. Познавам хора карали кола с десен волан основно градско с години и без произшествия и такива дето са с ляв волан и са с по 8 катастрофи за тоя период...
    В Англия не си купуват коли с ляв волан, по простата причина, че не работят за 800 лв на месец, а колите с ляв волан там се движат свободно по улиците и никой не ги е забранил, което няма да стане нито тук, нито там докато го има ЕС!

    Коментиран от #69

  • 69 filo

    7 2 Отговор

    До коментар #68 от "Лупи":

    Не знам как може някой да твърди, че кола с десен волан не е по опасна от кола с ляв такъв. Просто не мога да го разбера. Явно е пълно с хора, на които главата им служи само да пазят равновесие и разбира се затова сме на този хал, а не ни е виновен този или онзи и разбира се, че такива коли не трябва да се регистрират.
  • 70 ГоУст

    4 3 Отговор
    Пълна простотия са тези коли с десни волани.
    Днес например един такъв бус правеше ляв завой (той ми беше дясностоящ с предимство) и ако беше с ляв волан щеше да ме изчака да мина въпреки че той беше с предимство...и щеше да е доста по -лесно и за двамата разминаването....
    Ама нали вероятно шефа му е някой селски тарикат....
  • 71 Vins

    4 0 Отговор
    По закон не може да се регистрира автомобил с ляво насочен сноп на фаровете,но това е проблемът на КАТ, а и покупките в EBAY за части втора употреба кой регулира особено за фаровете всеки купува евтини,а те са предимно от UK. И има едно поговорка- на калпав Х.. вълната му пречи
  • 72 Слави

    6 1 Отговор
    Аз съм категорично против тези автомобили да се регистрират у нас. Като искаш да си гъзар, си купи съответната кола с нормална дирекция. Ако не можеш да си я позволиш не я купувай-купи си друга или по-стара или каквато ти е кеф, но не застрашавай живота на себе си и и останалите, заради гъзарийката.
  • 73 Като гост

    3 2 Отговор
    Към 60-годишния пенсионер,който карал до 2000г.жигулата от Тато,а за 16години сменил 28 автомобила с ляв волан ,а сега устави,че кола с десен е по-добра.Не забравяй да си сложиш очилата.
  • 74 кор

    4 0 Отговор
    опасни са олигофрените зад волана, ляв, десен, къвто и волан да им дадеш, даже и совалка
  • 75 пилот

    1 0 Отговор
    МНОГО !
  • 76 Крилья Советов

    4 1 Отговор
    Добре, де, а защо колите с десен волан не са забранени за регистрация в Германия например?! Толкова и толкова милионна държава и никой не е помислил да забранява тези автомобили, въпреки, че същите проблеми ще мъчат и тях. Явно има нещо, което в нашата държавица липсва...
  • 77 ГОСТ

    4 1 Отговор
    3 ГОДИНИ И АЗ КАРАХ КОЛА С ДЕСЕН ВОЛАН И ДВА ПЪТИ МЕ УДРЯХА ОТЗАД МАЙСТОРИ С ЛЯВ ВОЛАН
    ТАКА ЧЕ НЕ Е ОТ КОЛАТА И ВОЛАНА , А ОТ ГЛАДИАТОРИТЕ С КНИЖКА
  • 78 Хондаджия

    2 0 Отговор
    Десния волан нямаше да бъде голям проблем,ако българските пътища не бяха предимно само с 2 пътни платна,а ако бяха с 4 при разминаване с такъв автомобил готвещ се да направи изпреварване,нямаше да ви се пречкат насреща такива автомобили
  • 79 Роман дизел

    1 1 Отговор
    Защитниците да вървят в кралството да карат с ляв волан
  • 80 хейт

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гинка весела дружинка":

    Абе , над 15 г. да им махали табелите... Ти ако си наследил от тати паричките 80% от бг населението не са.. Особено в северозапада.. Писна ми от лигави мнения да се забранели.. По строг контрол на преглед , който да е на 2-3 години вместо една ..да.. Ама тва са простотии дето ги пишете
  • 81 Възможно най скоро трябва да ги спрат

    2 3 Отговор
    Спирайте ги опасни са да не говорим че нищо не си плащат данъци и такси и застраховка
  • 82 Йордан

    4 0 Отговор
    Живея в Англия от 4 години и всяко лято се прибирам с колата(десен волан) до България. И честно по натоварващо нещо от това да караш в Бг няма пълно е с мангали без книжки с малоуюмници които си мислят че черния джип им дава предимство,и много други. Та десния волан е най малкия проблем на Бг.Важно е зад кормилния механизъм. На държава в която наистина по пътя се води една безмислена война виновни са само и единствено самите водачи.
  • 83 Владислав

    1 0 Отговор
    Аз лично карам едно Субару с десен волан до сега не съм срещал проблеми, за мен единствения риск е при десните завои доста по късно виждаш нещата в десен завой. Изпреварването е лесно просто спазваш дистанция. Най-големия + е в града, когато паркираш на пътното платно слизаш директно на тротоара, не се налага да обикаляш колата
  • 84 Pesho

    1 0 Отговор
    Kolega,ne znam koga ste bili vUK,no za sverka na chasovnika tam e palno s takiva,dori ima avto kashti samo za takiva.kolite sa si koli,problemat e v shofiorite,I lobitata
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.