7 Март, 2017 08:00 11 246 20

Консерваторите не са нацисти проф. Дайнов

  • консерватори-
  • нацисти-
  • проф. дайнов
Консерваторите не са нацисти проф. Дайнов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е на Тончо Краевски

След като Евгений Дайнов написа поредния си текст от онази негова знаменита серия, с която генерира повече привърженици на Путин в България, отколкото А-спекто някога би могло, идва ред на „мрачните млади консерватори“ да отговорят. Ще ми се, ще да започна още от заглавието: „Новите леви и младите консерватори – към сталинизъм и нацизъм“. Най-напред, очарователно е как следвате традицията на европейските социалисти да говорите за нацизма като за идеология, но за комунизма никога – наместо това, предпазливо го персонифицирате като „сталинизъм“, за да не осъдите случайно тази човеконенавистна идеология в нейната цялост. Сякаш преди и след Сталин комунизмът си е бил много добре и нещо се е объркало лично заради него. Но аз напълно ви разбирам, все пак Кастро и Че Гевара са романтични герои за днешната либерална младеж, която е целева на група вашите текстове и която очаквате да победи олигархията в България, затова по пример на Шулц и Верхофстад гледате да не им трошите хатъра.

Има обаче един проблем с вашата теза, който не може да бъде извинен и това е аналогията между консерваторите и нацистите. Тук има научна разлика, която трябва да ви е била преподавана в Оксфорд когато университетът още не е бил днешния бастион на културния марксизъм. В очите на консерваторите, комунизъм и нацизъм са еднакво прогресивни идеологии, рушащи естествения ред. Едната иска да го постигне като изкриви обществото, другата - като изкриви човека. Това е единствената разлика между тях. По същество националсоциализмът е просто социализъм за бели хора, така че неговото място не е „крайно вдясно“ както днес лъжат либералите за да компрометират дясното, а напротив – крайно вляво, точно до Ленин и Сталин.

Безполезно ще бъде да използвам либерализъм и консерватизъм като термини в този текст, след като вие ги схващате толкова първосигнално – консерваторите консервират, а либералите либерализират. Нека използваме „прогресивно“ и „реакционно“. Прогресивните имат самочувствието да променят инженерно естествения ред в обществото, като така се стремят към по-голяма справедливост и обществен напредък. Реакционерите се борят да защитят или да върнат стария ред (който е християнски и монархически), защото смятат че той е в хармония с човешката природа. Консервативните политици обикновено са „функционални“ реакционери, те канализират обществената реакция и я водят, без да са философски школувани, за разлика от прогресивните политици, които често са добре индоктринирани. Днес в света има прогресивни политици – Обама, Трюдо, Верхофстад, Меркел, Оланд; и реакционни политици – Тръмп, Орбан, Качински, Фийон. Тук пропускам да позиционирам от едната или другата страна Владимир Путин и Бойко Борисов, защото Русия не може да бъде част от европейския политически дискурс, когато азиатската й природа е толкова надделяла над европейската, а България тепърва ще влезе в този дебат със закъснение. Впрочем, фактът че недолюбваните от вас консерватори вече са в листите на големите партии (вместо някоя актриса), които най-вероятно ще формират правителство, по-скоро е положителен знак. Мейнстрийм партиите желаят да се адаптират към световните процеси и осъзнават от какви нови хора имат нужда. Тези хора утре ще участват в задаването на дневния ред и ще прокарват консервативни политики в управлението, докато либералите тропат с крака навън и протестират.

Реакционерите не споделят никакви общи ценности с Путин, те дори не виреят в един културен ареал с него. Когато те критикуват левичарството и либерализма, когато критикуват мултикултурния експеримент, когато критикуват ЕС, това не означава че харесват Путин. Означава, че харесват Чърчил, Рейгън и Тачър. Означава, че не могат да простят на либералния герой Рузвелт, задето с лека ръка остави половин Европа на Сталин. Затова днес поляците и унгарците хранят еднакво недоверие и към Москва, и към Вашингтон. Разликата между тях и нас е, че те успяха да излязат от Източния блок с помощта на патриотизма си, докато българското „дясно“ пробва да бори комунистите с либерални прийоми и ги остави да окупират патриотичната и консервативната тема. И след като 27 години тази стратегия се проваля, вие призовавате да я приложим с още по-голям възторг.

Реакционерите не са и против Обединена Европа. Когато я критикуват, не виждат Путин като нейна алтернатива – напротив, както казва Орбан, ние най-много се страхуваме тъкмо от съветизирането й. Ние виждаме Обединена Европа като християнската империя на Карл Велики, а не като социалистическата утопия на Спинели. Междувременно ляволибералните комсомолци с радикализма си настройват народа против ЕС и дават златен шанс на Путин да печели поддръжници.

Всичко това прави задачата на консерваторите двойно по-трудна. Трябва не само да изтръгнем патриотичната и християнската реторика от ръцете на комунистите, но и да постигнем това преди либералите окончателно да са настроили народа срещу Европа и НАТО, провокирайки у хората асоциации с гей паради и радикален ислям, вместо с великденски шествия и готически катедрали. Но дните на либерализма са преброени, особено в България, където той е на изкуствено дишане отвън. Дясното от 90-те е мъртво и заслужаваше да умре. Идва ред на консерваторите да бъдат агенти на промяната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    6 22 Отговор
    Статията е за борбата в т.нар. дясно политическо пространство.
    Авторът на статията има един глас и бай Ром от селеметя има също един глас на изборите , при това няма да е чел статията.
    И изведнъж ще ни се наложи, няма как, да прегърнем идеите на "социализма за белите".
  • 2 Брат ми

    24 8 Отговор
    Статията е много точна...добре казано...
  • 3 све

    10 31 Отговор
    Винаги ми става лошо от подпбни статии.
    Тъпи псевдо интелектуални глупости…. ляво, дясно…. КОГАТО В ДЪРЖАВАТА НИ,
    БЕЗ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ, ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА ПОКРИЯТ ОСНОВНИТЕ СИ ЧОВЕШКИ НИЖДИ !!!!!!
    Толкова объркани, че се карат кой от досегашните политици е по-малък измамник.
    Всички досегашни ВЪН.
    ПП,, ВЪЗРАЖДАНЕ,,
  • 4 Николай

    23 7 Отговор
    Браво, супер статия!
  • 5 Смешно

    8 23 Отговор
    Самият факт, че младият консерватор е посветил цяла статия и вероятно 2 дни да се обяснява как те нямат нищо общо с Путин, означава, че те имат проблем. А като почти не споменава новият герой на измислените консерватори - Тръмп, който бавно затъва в собствената си глупост, означава, че като говорят мислят най-много до края на седмицата и ценностите им са просто декларация. Ако не можеш да познаеш имитацията от оригинала, както и опасността пред печалбата, тогава не само че не си консерватор, ами въобще не трябва да се занимаваш с политика.

    Коментиран от #9

  • 6 Петър

    9 19 Отговор
    Съжалявам за оценката, но разсъжденията на автора са хаотични. Още доста книжки има да попрочете младежът. Препоръчвам Иван Илин за начало. Няма глобален консерватизъм. Когато някой говори за консерватизъм, трябва да има в предвид, че всяка цивилизационна общност има понякога коренно различна традиция. Увлечението към протестансткия англо-саксонски консерватизъм си личи подчертано, но може би България е част от Commonwealth? Колкото до феновете на А-спеко - благодарение именно на работата на това списание очите на много хора в България се поотвориха. Иначе успех на младият автор!

    Коментиран от #10

  • 7 Карлайл

    14 5 Отговор
    Разбира се, че има глобален консерватизъм. Това е все едно да кажете, че няма глобално християнство. Да, има различни местни проявления, но на една и съща универсална истина. Консерваторите са универсалисти, либералите са релативисти.
  • 8 Morgoth

    20 4 Отговор
    Много добър анализ. Хубаво е да се знае какво е консерватизма, независимо дали го харесваш или не.
  • 9 Morgoth

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Смешно":

    Консерваторите определено имат проблем и то не само един. Либералите до вчера бяха много по-силни от тях и правят всичко възможно да си останат така - част от тези им усилия е и оклеветяването на консерваторите и приравняването им с нацисти, комунисти, анархисти, Путин, Ердоган и всички които биха изглеждали зле в очите на народа.
    Друг проблем е, че система която не се развива се разпада, а консерваторите са именно за неразвитие и така те застават срещу всичко прогресивно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Попов

    3 9 Отговор
    Малко е объркана тази статия Защо Слагат дайнов към либералите
  • 12 Chapek

    11 1 Отговор
    Е към кои да го сложат? Дайнов е турбо либерал.
  • 13 веро

    5 19 Отговор
    Погрешно е мнението, че национал-социализмът е ляв.
  • 14 Павел Антонов

    2 1 Отговор
    Точно както смачкването на човешките свободи и свободата на дребния предприемач в името на глобалния корпоративен/олигархически капитал обезличи класическия либерализъм, така и "новият" консерватизъм изкорени класическия като стесни и маргинализира средните класи, отне им традиционния семеен начин на живот и религиозния им хуманизъм. Това се потвърждава от факта, че на неоконсерваторите параноично им се привижда марксизъм в социалните науки - просто класовата основа на идеологията им вече липсва. Затова търсят спасение в крайностите на национализма, патририотизма и средновековната безпросветност, точно по начина, по който го прави Путин в Русия, с неговата подвластна православна църква, колкото и да Ви е неприятно. Показателно е, че днес дори папата е по-прогресивен от консерваторите и зове за солидарност, озаптяване на алчността и хуманизъм. И него ли ще обявите за марксист :D
  • 15 Читател

    3 0 Отговор
    Консерваторът не е нито професия нито научна степен Това е положение -три поколения богати, три поколения на власт и три поколения образовани поне в Оксфорд Евгени пропусна едно поколение За младежа ..не знам така че спорът тук е ..безпочвен
  • 16 Mercedes-Benz

    4 3 Отговор
    И на консерватори и либерали конците се дърпат от едно и също място - еврейския интернационал! Те създадоха организации като Коминтерна, НАТО, СССР, Варшавски договор, ООН, ЕС и т.н. всичко това беше с една цел да поробим "гоите" и да ги поставим под наш контрол, като периодично ги противопоставяме един на друг чрез измислени идеологии и революции, капитализма и комунизма са страните на един и същ шекел дами и господа! Преди 85 години се появи Лекарството - национал-социализъм! Не случайно еврейския световен елит хвърля всяка година милиарди, за да прави филми срещу "лошите" нацисти оплювайки най-великия водач, който Европа е имала или плюейки върху паметта на борилите се за бяла Европа. Същите семити създадоха "алтернативното дясно" , за да бъде то под техен контрол и в типично техен стил да изкривят крайната десница по най-перверзния начин! Такива като този от статията или наркомана Дайнов няма да намерят място в бъдеща Европа, ще бъдат изобличени и ще понесат отговорността за разпада на белите общества, след като унищожим господарите им. Този път няма да има милост, Европа и народите й са на ръба на изчезването и заменянето им с една дива сган, която е лесна за управление от тия с дългите носове, унищожението на белия човек както сами виждате днес върви с пълна сила! Да си бял, християнин, и консервативен хетеросексуален мъж е престъпление, да защото точно тази порода е заплаха за гореописаните. От детска възраст втълпяват на момченцата как трябва да са
  • 17 Mercedes-Benz

    5 3 Отговор
    Продължение на предишния коментар:

    покорни и "бета" вместо да са мъжкари и "алфа", ето примера го видяхме в западна Европа, изнасилват жените им, а "бетата" гледа отстрани и пляска с ръчички как това е "културна" особеност на бедните бежанци! Българино осъзнай се, дядовците ти са били консервативни и патриархални мъже, готови да бранят родина и семейство независимо от ситуацията, това е рецептата за вдигане на България от тинята!
  • 18 Хасан

    2 10 Отговор
    Добре де какво лошо има в това немеца или шведа да бъдат по мургави.. Какво лошо има в това Австрия да се разпадне.. Югославия или Конго се разпаднаха.. Западната култура е основана на алчността и тя ще доведе края на света
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    4 6 Отговор
    Главата на младежа има особена форма. Главата на проф. Дайнов на пръв поглед изглежда нормална.