Last news in Fakti

21 Март, 2017 23:00 18 889 38

Затова месото в Германия е по-евтино

  • месо-
  • германия-
  • завод
Затова месото в Германия е по-евтино - 1
Снимки: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мижави надници, трудова експлоатация, заобикаляне на законодателството: германските кланици масово използват пренаети работници, основно от Източна Европа. И за тяхна сметка извличат огромни печалби.

Тежка злополука още на третия работен ден: в една кланица близо до Гютерсло електрически трион прорязва дълбоко кутрето на един 50-годишен българин. Лекар обаче така и не е извикан. Мъжът е принуден да продължи да работи - въпреки силните болки.

Това се случило в петък. Българинът обаче успял да отиде в болница чак в понеделник, където бил опериран и оставен два дни на стационарно лечение. Работодателят не проявил никакъв интерес към наранения работник, тъкмо обратното дори: на неговото работно място веднага бил назначен друг човек, а леглото му в работническото общежитие било дадено на друг. Така българинът изгубил наведнъж и работата, и квартирата си. Той се намирал в пробен период и дори не е знаел името на фирмата-подизпълнител, която го е назначила на работа в кланицата.

Помощ за източноевропейци

"Има много подобни случаи", казва Шаболч Сепси от организацията "Честна мобилност" ("Faire Mobilität") в Дортмунд, която оказва помощ на източноевропейски работници, изпаднали в беда. Точно към нея се е обърнал и 50-годишният българин. "Не успяхме да издействаме удължаване на договора му, но поне се преборихме за парите, които му се полагат като болнични", казва Сепси. Той разказва, че някои работници водят и дела срещу работодателите си - най-често за дължими суми, а служители на "Честна мобилност" им оказват правна помощ.

Основният контингент от работници в месопреработвателната промишленост в Германия продължава да е от Източна Европа. От 2016 година организацията "Честна мобилност" се занимава интензивно с правата на тези работници. В Дортмунд, Кил, Олденбург и Реда-Виденбрюк се провеждат консултации на полски, български, румънски и унгарски. Те са единствената надежда на много от работниците, които не са запознати с правата си. "Целият производствен процес - от клането до готовия продукт - е отдаден на фирми-подизпълнители. А германските предприятия не носят отговорност за работниците на подизпълнителите", обяснява Сепси.

Работодателите в сектора дори използват специални трикове, за да избегнат задължителната от 2014 г. минимална работна ставка от 8,75 евро на час. Някои работодатели, например, водят грешен отчет за отработените часове, начисляват такси за острене на ножовете и за работно облекло или глобяват работниците за уж лошо свършена работа. Така в края на месеца може да липсват, примерно, 200 евро в договорената заплата.

През септември 2015 в германските кланици всъщност трябваше да настъпи значително подобрение на ситуацията. Тогава работодателите в бранша се задължиха доброволно да подобряват условията на труд в своите предприятия. А 18 големи концерна дори обещаха да намалят броя на наемните работници и да назначават повече собствени работници - съобразно германското трудово право.

Синдикатите: обещанията не са изпълнени

"Фирмите, които поеха писмено такъв ангажимент, наистина с времето предложиха на наемните работници постоянни трудови договори съгласно германските закони", казва Михаел Андрицки, директор на Съюза за хранителна икономика. Но като цяло за бранша положителните промени все още са незначителни, подчертава той.

Шефът на браншовия синдикат в областта Олденбург Матиас Брюмер пък е категоричен, че самозадължаването на месопреработвателните предприятия е пълен провал: само една част от фирмите е подписала декларацията, а далеч не всичко обещано е изпълнено. "На много места продължават да използват наемни работници", казва той.

Според Брюмер, наемният труд е най-големият проблем за германската месопреработвателна промишленост. Много малка част от заетите в бранша имат постоянни трудови договори. Тази система поощрява едва ли не експлоатацията на работника, категоричен е синдикалистът. Предприятията извличат ползи от временните договори. Една от тях е свързана с таксата за възобновяеми енергийни източници, която фирмите могат да си спестяват, ако използват пренаета работна ръка. Причината: въпросната такса зависи от разходите за енергия и за работен персонал. А разходите за пренаетите работници попадат в друга графа и не се водят като разход за персонал.

Всичко това води дотам, че в Германия месото е по-евтино, отколкото в други страни, а браншът изживява бум. В Германия се колят всеки ден по 1,9 милиона животни. Десетте най-големи месопреработвателни фирми правят оборот за 20 милиарда евро. В същото време клането на едно прасе струва само 1,50 евро - ако се извършва от наемен работник, назначен от фирма-подизпълнител. "Така ние внасяме евтина работна ръка и изнасяме евтино месо", обобщава Матиас Брюмер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъжно

    73 9 Отговор
    Така е източноевропейците работят, като роби за да изкарват помощите за "гостите" на Меркел и тяхната роднинска паплач! Ама иначе само източноевропейците са й виновни за всичко на фрау мюсли либен?
  • 2 Саксофоб

    47 6 Отговор
    Нали си харесвате всичко немско на тази територия България - като се започне от автомобили, техника, история, манталитет, дисциплина, ред, физически и генетични качества и др. на тяхната раса.
  • 3 Вие нормални ли сте

    6 21 Отговор
    Тежка злополука още на третия работен ден: в една кланица близо до Гютерсло електрически трион прорязва дълбоко кутрето на един 50-годишен българин.
  • 4 месара

    36 5 Отговор
    източно европейците не струват , но за това пък ше интегрират " мигранти " , - още по евтина работна ръка , но сметките на другарката меркел няма да излезнат - тия " мигранти" не са мигранти , те са друго - те не искат да работят , искат да клечат по тротоарите и да закачат германките ! явно меркел точно това иска - смесени бракове !
  • 5 onq s konq

    31 32 Отговор
    В Русия не само месото,а всичко е по-евтино и подобна екслоатация на работниците е непозната.И ако имахме предишната ИСТИНСКА ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА а не като сегашната жалко телена ограда,кутрето на българина щеше да си е живо и здраво.Затова-ИСКАМЕ СИ ПРЕДИШНИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК И МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БРАТУШКИТЕ!Слава Русии,амин.
  • 6 Гостъ

    47 1 Отговор
    Добре, нали в България работят пак ... българи.
    Защо месото не е евтино?
  • 7 ддд

    7 4 Отговор
    Може но има надежда
    тук няма
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ

    29 6 Отговор
    БРЕХ ТИЯ НАЦИСТИ СЕ НАУЧИЛИ КАТ КРАВАРИТЕ И ТЕ ДА ДОЯТ РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА.
  • 9 The pig

    12 14 Отговор
    Пишете пълни глупости ! Германия беше най-големия производител на свинско месо с над 23% пазарен дял до 2014. Сега Испания е лидер на пазара с малко над 0.5% над Германия. Причината да е евтино свинслото е че целия труд е механизиран от повече от 10 години и никой не експлоатира труд на хора. Да не забравяме, че най-големия етнос в Германия са турците, които по религиозни съображения не консумират свинско месо.
  • 10 чобака

    19 5 Отговор
    Наближава краят на капитализма. Както е казал чичо Маркс, промяната ще настъпи първо в най-развитите капиталистически страни - имал е предвид Англия и Германия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 един друг

    25 1 Отговор
    Основните храни в Германия са с ДДС 7%, а другите неща са с ДДС 19%. От там основно идва разликата в цените на храните. При нас ДДС за всичко е 20%.
  • 13 ЧУКЧА

    20 2 Отговор
    Месо, внесено на безценица от Аржентина или отгледано с изкупено на безценица българско безглутеново зърно. Отгледано и обработено с машини, закупени отново с евросредства...Отгледано и транжирано с работна ръка от Източна Европа, наета за жълти стотинки отново по разни европрограми. Каймака остава във фирмите по високите етажи. И накрая в БГ им купуваме свръхсубсидираната продукция, а ние ходим гладни вместо да произвеждаме. Не ми вярвате ли? Всеки международен шофьор(вече имаме доста в БГ) ще потвърди, че купуваме усилено от Германия.

    Коментиран от #16

  • 14 Реактивная Прашница

    9 17 Отговор
    Гордея се, че работих там! Дадоха ми толкова пари за няколко месеца работа, колкото тук няма да ми дадат и за два живота! Качеството е на изключително високо ниво, чисто, супер хигиена!

    Коментиран от #15

  • 15 АХ МЕЧТИ МЕЧТИ

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Реактивная Прашница":

    И като се събуди какво стана с парите от 2 живота ?
  • 16 Реактивная Прашница

    8 24 Отговор

    До коментар #13 от "ЧУКЧА":

    Аз пазарувам почти винаги от веригата магазини Лидъл и съм много доволен! Такава хубава и качествена храна а и всичко произведено в Германия е супер качествено! Разнообразието в Лидъл чупи въображението! Произведеното в Германия е символ за качество!
  • 17 Славчев

    1 12 Отговор
    Поредната пропаганда на мурзилкитв уж от DW
  • 18 Гост

    15 1 Отговор
    Е "бутането" на желязната завеса и вдигането на стандарта на запада е само благодарение на корупцията в изтока. тези западняци не са нищо особено. просто имат последователна политика на всички нива. това е. А ние престъпници на всички нива. само да кажа..че дори и по турско робство е имало начетени и предприемчиви сънародници..макар и малко, но са правили фабрики по-добри от западните, постигали сме не един или два пъти повече , но с по-малко ....
  • 19 Диди

    3 9 Отговор
    В Германия има закони,има и хора които не ги спазват.При станалият инцидент,работодателят е длъжен да повика бърза помощ,иначе е подсъдимо.Заплащането само на болнични дни е недостатъчно.Ако не може да си движи пръста нормално,то работодотелят може да бъде съден,но българинът спазил ли е условията по време на работа?Знаем,че трябва да носят специални ръкавици...въпреки че при такъв трион,той ще реже всичко.Що се отнася до работниците.Те трябва да си четат в договорът всичко писано внимателно,преди да подпишат.За съжаление много хора не правят това,не си знаят правата и т. н.
  • 20 Зельоная марка

    10 1 Отговор
    Голяма част от писалите тук не са работили в Германия, не са започнали от нулата там и затова си правят шеги с написаното в статията на "Дойче Веле" и разбира се - Русия! Дълбоко се заблуждавате, че ситуацията е по-различна, че видите ли, Испания била сега по-напред в класациите... Тук никой не говори за испанското превъзходство в производството на месо, а за реалните проблеми пред хората, наети на временен трудов договор.

    Знаете ли, че в Германия е абсолютно законен и устно сключеният трудов договор? Нямате нищо писмено, работите, получавате някакви пари, а основни неща като отпуск, режим на работното време даже не са упоменати. Защо се учудвате на написаното? Та това е временен договор. Хората, които ги ползват, даже не владеят езика. Те търсят работа и я получават на съответната цена, разбира се.
  • 21 Зельоная марка

    14 2 Отговор
    Колкото до законите и реда в Германия... Имало хора, които не ги спазвали според Диди... Не само хора, моето момиче! Самите фирми с тяхното управление, цялата администрация, шефовете по места - тези всички хора са нагажирани в "издояването" и експлоатирането на чужденеца. С очите си съм виждал как им се носят подаръци, как ги черпят и поят, а жените разтварят краката, за да ги "погледнели с друго око"... Доскоро в Германия наемаха хора като ги караха да си отворят Гевербе, за да не си плащат за здравните им осигуровки и да заобиколят минималното заплащане от 8,75€. Бях там и преводач. Колко български момчета по няколко месеца не могат да отидат на лекар, не си получават здравната карта навреме и с тях просто се подиграват... Да ти таковам реда у главЪтЪ! Редът е за да осигури на фирмите богатство, не за да са щастливи чуждите работници.
  • 22 Диди

    2 9 Отговор
    Моля,не ме поучавай как е в Германия,запозната съм.А този българин защо не е отишъл на лекар в петък,а е отишъл 3 дни по късно....В Германия има закони,но има за съжаление и такива фирми,описани в статията.Всеки,който иска да работи,трябва да се информира за всичко,свързано с тази дейност.
  • 23 виж турция

    13 1 Отговор
    А защо екскурзиите към Турция са толкова евтини? Ами защото там работят български помаци и етнически (български) турци, на които се заплаща нищожно. И работодателят не само не би им помогнал при злополука, но ги сритва по задниците (в буквалния смисъл) и им показва "от къде са дошли". А когато трябва им осигурява отпуск, за да отидат в България и да гласуват: "Те знаят за кого ..."
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Саймън

    9 1 Отговор
    Как мислите ,Германските работодатели по малки престъпници ли са от нашите управници които прокудиха половината от собсвения си народ зад границите на родината си за да търсят спасение и по добър живот за себе си и децата ?.... Това което чета в тази статия еабсолютна лъжа .18 год. съм работил в международния транспорт И ПО ДОЛНИ И ПОДЛИ Работодатели от Бългярските никаде не чух и не видях .Чюдя се да не би да се задават избори та нашите кожодери 240 на брой изведнъж се загрижиха за контингента си зад граница..! Давайте нащи, Отново са дни на ДЕМАГОГИЯ наОБЕЩАНИЯ на ЦИРКАДЖИЛЪЦИ !!!.Поне в това сте ненадминати!.Отново ВРЕМЕТО ЕВАШЕ.!!! А Вие Уважяеми универсално тъпи сънародници гледайте в ранни зори да сте пред урните да г ласувате Курнелия Борисов Цветанов -ИСИЕ ви очакват с нетърпение!
  • 28 Георги

    6 1 Отговор
    Като са неуки и прости нормално е да не знае името на фирмата.Тоя простак сигурно не знае че се намира в Германия
  • 29 ккккк

    4 0 Отговор
    По принцип всяко едно такова голямо предприятие където се извършва клане си има хора обучени да оказват първа помощ.Те са направо като санитари един вид.При такава прорезна рана е абсурд да се допусне отново работника.Каква е тази тъпа и смотана фирма не знам.А иначе средното заплащане на работник във кланица или транжорна е между 9.50-10.50 евро на час.В зависимост от извънредният труд и щоер класата работника това идва приблизително между 1400-1600 евро нето на месец.За съжаление обаче всичките работници са назначени чрез фирми посредници които заплащат само 152 часа месечно.Останалите ги удържат като цаит конто които след като ги натрупаш няколко месеца примерно 150 часа ти ги изплащат по малко на месец или те пускат периодично във отпуск през седмица две за по няколко дена като ти плащат от тях.
  • 30 Зельоная марка

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ти български не говориш, тръгнал си за научаване на език да съветваш! Какви хора си мислиш, че отиват да работят с посредници? Хора без знания, без умения, без квалификация, без език! Как Мюмюн от Сунгурларе, който е завършил 3-ти клас и със сигурност не владее немски, ще вземе да се оправи с тези неща? Та той не може да отиде в Германия без български посредник, а причината да го вземат е точно, че ще го натоварят.

    Кое не е така, че не разбрах?! Нямаше ли една такава вълна, че немските работодатели те караха да работиш на Гевербе като самостоятелно зает, за да не ти плащат здравни и пенсионни осигуровки?! Нали затова Меркел въведе гарантирано почасово заплащане €8,50, защото бачкаш за германеца и той ти плаща, но по някое време се усещаш, че те търсят за неплатени данъци.

    Измамници има във всяка една икономика - и в Германия, и в САЩ, и в България, и къде ли не.
  • 31 КЪНЮ ТУКМАКА

    2 3 Отговор
    Аз пък си пия ракията в България играя тенис през ден отделно си обикалям по дискотечки и барове и си имам пари и мисля в Германия да ходя единствено и само на екскурзия пък който са му претребвали толкова много пари да върви да се блъска като идиот.Който си е тарикат и тука ще може да си прави парите!!Глупаци.
  • 32 Той

    9 1 Отговор
    Разбира се...Развитите държави винаги ще държат да има бедни държави за евтина работна ръка...И ще правят така че те...ние никога да не се оправим...иначе кой ще им върши мръсната работа за без пари
  • 33 Диди

    0 1 Отговор
    До Зелената марка.Меркел не е въвела часовото заплащане.И изобщо,който иска да работи в Германия,първо е нужно да са знае езокът,второ...какво можеш,трето...трябва да си толкова нормален,за да знаеш,че на версия НЯМА КАК ДА РАБОТИШ,В КОЯТО И ФИРМА ДА СИ,а камоли без договор.В случая става въпрос за посредник,които си взема своето,а българинът остава излъган.В Германия има закони,а тези които не са се информирали,мота да кажа,че доста трябва да са глупави.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Зельоная марка

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    Диди,
    няколко пъти умни хора са ти го казвали: "Гледай си манджите, остави темите, от които не разбираш!". Меркел не е въвеждала почасовото заплащане, разбира се, то е изобретено още миналия век и доста си се ползва, когато става дума за Небенджоб/допълнително работно място. Меркел въведе ЕДИННАТА СТАВКА НА ПОЧАСОВОТО ЗАПЛАЩАНЕ от €8,50 за всички индустрии. По-малко не е законно. Второто важно нещо - езикът! Езикът спокойно си се учи на място и поколения хора точно така са постъпвали векове преди нас и ще постъпват още дълго. Отново ще попитам: Как Мюмюн от с. Овчеполци ще научи език в Овчеполци? Сигурно ще ходи до най-близкия голям град на частни уроци? Ще дава по 300 лв. на ниво немски и ще учи поне година?! Това са смешни неща!

    Версия нямам представа какво е според теб. Предполагам, имаш на мисли вересия, т.е. на дълг, но пък също е възможно да е версия на софтуер. Знам ли аз. Никой не говори за работа без договор, а че договорът може да бъде устен, без писмено оформяне. Това се позволява от немското законодателство.

    Кой какво може е отделен въпрос! Може да си много умен и да миеш чинии в ресторант, а може и да си много прост, но пробивен и изобретателен. Впрочем, колкото по-прост си, толкова по-ниски задръжки имаш.
  • 35 Зельоная марка

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    Германецът е човек с интелект и идея за ред. Само че при него идват едни хора, които умеят по някоя дума на немски и търсят работа. Това са хора, готови да мизерстват, да споделят обща квартира по няколко в една стая, само и само да оцелеят и спестят някое евро. Какво могат според теб?! Могат елементарни неща, на които и ги учат. Нищо повече! А после им удържат - €300 евро за легло в стая с други 5 човека, пари за обувки, за някои от задължителните средства за безопасност, за облекло, ако не го върнат. Могат и да ги глобят - глоба за това, глоба за онова и ако никой не се оплаче официално и не си потърси правата в съда, а масово не си търсят правата, парите си остават за работодателя.

    Да не съм живял по този начин, да говоря нещо друго! Ама на - целият този живот ми е познат. Познато ми е чувството да си и чужденец, да живееш по пансиони и общежития, работодателят да се стреми да те смачка, да работиш между други чужденци и само шефовете да са германци... А дали всички измамени работници са прости - как да ти кажа... Прагът на търпимост на българина е доста нисък. Той е свикнал да го мачкат още от България, затова като му наредят условията, които не разбира съвсем, а не познава и страната, няма представа от институциите, с които би трябвало да е във връзка, разбира се, приема. Това не е защото е глупав по принцип. Това е защото не е подготвен за нещата, които го чакат, а и никога не му се е налагало да се занимава с подобни сметки и истории. Ти, ако ник
  • 36 Зельоная марка

    1 0 Отговор
    По времето на последната голяма финансова и икономическа криза бяхме принудени да подпишем декларация с нашата агенция за почасова работа, че ще ни осигурява на половин работен ден. Като погледнеш документите - всичко е изрядно! Ако няма сигнали срещу фирмата, никой и няма да я провери, а ти си работиш нормалните 8 часа. Имало закони... Има, ама някой трябва да те ориентира в тях, пък и германецът също знае за тези закони и прави всичко възможно да не те улесни. Нали не смяташ, че някой ще разработи изгодна схема за ползване на работници и няма да обмисли какво би му пречило да я изпълни, включително какви документи да пусне и при какви условия да те изгони?
  • 37 Диди

    1 0 Отговор
    Ако работиш осем часа на ден,а в договорът пише ,,тайлцайт,,,то всеки отговаря за себе си дали ще работи при такива условия.В Германия много фирми вземат чужденци на работа,които са нискозаплатени.Най вече в строителният бранш.Езикът трябва поне малко да се знае,естествено зависи каква дейност трябва да работи човекът.Закони има,които защитават правата на работниците,и които защитават правата на работодателите.Аз осъдих фирма,която трябваше да заплати обещетение от няколко хиляди евро.Искам да ти кажа,че съм запозната с тези неща. И НЕ МИ КАЗВАЙ ,ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СИ ГЛЕДАМ МАНЖИТЕ,И ДА СЪМ ОСТАВИЛА ТЕМИТЕ,КОИТО НЕ РАЗБИРАМ.Ти нищо не знаеш за мен,но вече си ме оценил като,едва ли не глупачка.Как е възможно това?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.