Last news in Fakti

8 Април, 2017 21:07 1 564 7

Кой сее омраза в интернет?

  • интернет-
  • омраза-
  • свобода на словото

За речта на омразата и насилието, за клеветите и обидите в социалните мрежи отговорността не носят самите медии, а авторите на въпросните съдържания. И точно те трябва да бъдат преследвани от закона, твърди Ян Валтер

Кой сее омраза в интернет? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мислите, чувствата и мненията са свободни. Тяхното разпространение обаче може да бъде наказуемо деяние. Защото и езикът, писмен или говорим, е дейно средство. И затова е подчинен на рестрикцията на законите.

От кой момент нататък призивите към насилие или личните обиди могат да бъдат причислени към наказуемите деяния - това е задача на съдиите. Законът преследва обаче само извършителя или "който преднамерено помага другиму да извърши умишлено незаконно деяние". Така поне е записано в германския Наказателен кодекс.

Прехвърляне на отговорността

В този смисъл Фейсбук и компания не влизат в тази категория, нито в категорията на "онзи, който помага". Затова и федералното правителство не ги заплашва с наказателно преследване чрез гласувания в сряда закон с мерки срещу речта на омразата в социалните медии. Въпреки това операторите на интернет-платформите трябва да плащат глоби в размер на милиони, ако не блокират или не изтрият достатъчно бързо наказуемите съдържания.

Законът на практика прави социалните медии съотговорни за действията на техните потребители. Което е много оспорвано. И то не само защото прехвърля основната задача на правосъдието - да отсъжда дали има нарушение - на частни компании, но и защото вменява на социалните медии част от отговорността за деянието.

Ако е така, под наказателна отговорност би трябвало да бъдат привличани например Даймлер и Ауди, ако с техните автомобили се извършват предумишлени престъпления. Досега тази идея не е дискутирана насериозно. И то не заради автомобилното лоби, а защото самата идея е абсурдна. Трябва ли да бъдат подведени под наказателна отговорност производителите на домакински ножове, ако с техните уреди бъде извършено битово убийство? Или пък на съд да бъдат изправени Хилти и Бош, защото с техните инструменти е разбит някой банков трезор? Или бензиностанциите Арал и Шел, защото с техните горива е подпален някой бежански приют? Не сме чули някой да предприел нещо срещу оръжейната фирма "Райнметал" за това, че с нейни танкове в Кайро бяха газени мирни демонстранти.

Машините и софтуерът не извършват престъпления

Не по-малко абсурдно е да заплашваш Фейсбук с глоби, ако някой потребител прехвърли границата на свободата на мненията. Колкото самите компании Даймлер или Ауди карат със 150 километра в час в населено място, толкова и Фейсбук (компанията) разпространява своите мнения по света. Правят го потребителите. Тоест конкретни хора. Те и само те носят отговорността за действията си.

Ако германското правителство сериозно иска да предприеме нещо срещу речта на омразата, би трябвало да визира авторите им и, ако е необходимо, да ги подведе под наказателна отговорност. Прокурорите и съдиите-следователи и днес могат да изискват данни и информации за определени профили в мрежата. Ако правоприлагащите органи имат нужда от повече законодателна помощ за идентифицирането на потребителите, трябва да започне дебат.

Дискусията е необходима на всяка цена. Желателно е, разбира се, да оставим една фирма да решава кои общодостъпни съдържания се покриват от закона и кои не. Досега това беше задача на независимото правосъдие в рамките на разделението на властите. В това отношение западните демокрации имат добър опит. Защо обаче сега някой иска да промени това положение?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 идиоти

    7 1 Отговор
    идиоти
  • 2 Imthedevil

    6 2 Отговор
    Бе сеел някой омраза, вие луди ли сте уе?!
  • 3 no name no face no number

    12 1 Отговор
    Нещо май ми се срува, че социализъма ссе връща в ЕС. Интернет бе създаден, за да бъде свободен от закони и рестрикции, но уви демокрацията беше кратка. Интернет вече не е свободно място, а сега дори и свободата на словото ще погазят и това "водещите демокряти". Ще използват същият номер с Диктатора, когато им изнася ще е ок, когато ще ги критикуваш ще те привличат под отговорност. Като при БКП лоошооо.
  • 4 Morgoth

    11 0 Отговор
    Основна мечта на всяка власт е да запуши устите на всички несъгласни с нея. Очевидно и либералите не са изключение. Ха познайте подобен закон дали ще се използва срещу радикализирането на ислямисти или срещу хора несъгласни да им толерантността да бъде на техен гръб.
  • 5 кроко

    7 2 Отговор
    Точно от дойче веле ли са я писали тая статия? Същите жалки същества, които миналия месец пуснаха една открито провокативна статия за македонка, на която и било гнусно като взимала български паспорт! Колко е реално това интервю е едно на въпрос, но като казаното в него очевидно целеше да настрои българите срещу македонците - 95% от коментарите бяха в стил „вижте ги колко са неблагодарни мръсните македонци”.

    Да не би хората, които се потдават на първоначалната емоция, да са виновни? На толерастия ли пак се опитвате да ни учите? Сигурно има и такива индивиди в Македония, но са малцинство и в статията не се посочват други мнения за България. А съм сигурен и че дойче веле пуска подобна статия в Македония, но с обратната цел: да покаже на макетата „колко ги ненавиждаме в България”!

    Само че в случая с тях има кой да бъде обвинен: не сайта Факти.бг, който публикува статията, не медията Дойче Веле, не българите, които псуват македонците, а джурналиста, който е написал подобна поръчкова статия!

    Коментиран от #6

  • 6 ТЕРМИНАТОР

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Че Кроко редовно го прави , но повече червените шапчици.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Хората триабва да са слободни в мрежа да изказват мнение омраза гняв доброта