30 Ноември, 2011 07:01 1 911 0

Невъзможната пенсионна реформа

  • пенсия-
  • пенсионна реформа-
  • протести-
  • стачка
Невъзможната пенсионна реформа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Национален протест срещу вдигането на пенсионната възраст гласят днес синдикатите.

От 2012-а година пенсионирането ще става на 66 години, а не както досега - на 65, гласят най-новите разчети на правителството. Според КНСБ прокарването на измененията в Кодекса за социално осигуряване за вдигане на възрастта между първо и второ четене е противоконституционно.

Мнозина забравят, че когато в края на ХІХ в. германският канцлер Ото фон Бисмарк въвежда пенсионната система в Германия, на 100 работещи са се падали трима пенсионери. Хората са се пенсионирали на 65 години, а средната продължителност на живота е била 45 години. Бисмарковата система е изградена на базата на солидарността между поколенията - работещите днес плащат данъци, от които се издържат работилите до вчера.

Оттогава насам обаче средната продължителност на живота, особено в страните от т. нар. "Златен милиард" - Европейски съюз, САЩ, Канада, Япония и т.н. - се е увеличила стремително. По времето на соца възрастта у нас става 60 г. за мъжете и 55 г. за жените.

От началото на 90-те години у нас се случиха няколко съществени неща в тази посока. Близо един милион трудоспособно население емигрира. На няколко вълни много хора се възползваха от привилегиите  си и се пенсионираха. Случи се и демографски срив - рязко намаляха ражданията.

По данни на Националния статистически институт /НСИ/ в момента ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете е 64,2 години

Пак според демографските данни на НСИ пенсиониралият се днес мъж на 65 години ще живее още около 16 години и половина /разбира се, данните са усреднени./ Т.е., през тези години той ще получава пенсията си. Съответно – пенсионирала се днес жена на 61 години се очаква да живее още малко над 20 години.

Същевременно правителствата у нас почти не направиха реформи в тази посока.  Може да се каже, разбира се, че положението в цялата застаряваща Европа е почти идентично. Навсякъде трябва да се „къса живо месо”.  Така че протести срещу подобни непопулярни мерки се очакват в цяла Европа. Над 2.6 млн. държавни служители във Великобритания също ще стачкуват днес недоволни от пенсионната реформа, която коалиционният кабинет на Дейвид Камерън предлага.

Необходими са смели и непопулярни решения. Ще видим дали това правителство ще посмее да ги вземе. И невъзможната пенсионна реформа да стане възможна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА