27 Ноември, 2017 17:00 12 800 15

#КОЙ свали Люба Кулезич от ефир

  • люба кулезич-
  • bit-
  • сашо диков

Политиката и бизнесът в България се размиват

#КОЙ свали Люба Кулезич от ефир - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ексклузивно интервю за "БиволЪ", журналистката Люба Кулезич говори:

- за сваленото ѝ предаване от BiT непосредствено преди излъчване на живо;

- за политиката и бизнеса;

- за скритите собствености;

- за цензурата, налагана от „Империята ГЕРБ“

- за опорките на Пеевските медии;

- за тишината в BiТ;

- за неистовата потребност от общностна съпротива.

Здравейте, г-жо Кулезич! Предполагам, че се сещате защо Ви търся. Какво точно се случва в този жалон на уж свободната журналистика – BiT? Не ме интересува толкова официалната версия, колкото Вашият прочит на събитията?

Изключително неприятна ми е тази тема, защото това е точно „барековския“ модел. С BiT имам търговски договор чрез моята фирма „Дом продакшън“. Предаването ми „Честно казано“ е външна продукция. Такива споразумения не се прекратяват по този начин, защото аз не съм служител на тази телевизия, а бизнес партньор, водещ и автор. И ми подхвърлят някакво листче, докато ще влизам в ефир, с което ми казват, че няма да има предаване. Един час преди да е започнало!

Кой свали предаването Ви в последния момент, преди излъчването му на живо? Откъде е дошла тази атака?

Всичко това тръгва от изпълнителния директор на телевизията Симона Ангелова. По принцип бях много спокойна в работата си, защото до този момент не е имало никакъв намек и намеса в работата ми с тази телевизия. Но явно нещо в движение изведнъж се е променило. И можем да правим различни хипотези. Едната хипотеза е, че собствениците на BiT, братята Павел и Румен Вълневи, от които Павел се занимава повече с телевизията, идват много рядко в България. Те не знаят какво точно се случва. Сложили са си един човек за изпълнителен директор, комуто очевидно гласуват много голямо доверие. Възложили са му да събира реклами. Все пак това е бизнес и трябва да печели от дейността си. Но явно човекът на тази длъжност или не може да привлича рекламодатели, или не го прави. И започва да оправдава своето неумение с мен и със Сашо Диков.

Вие със Сашо Диков ли сте проблема на телевизията? Какво за вас двамата?

Че сме много крайни, много остри, трябвало да сме по-меки…

Чакайте малко, нали затова са Ви потърсили? Собствениците на телевизията знаят какво правите вие двамата и затова са решили да работят с вас – да вдигнете рейтинга на медията, да бъде гледаема, да предлага нещо различно от това, което присъства на телевизионния пазар.

Аз също мисля като Вас! Обезпокоителното е, че това се случи изведнъж – да ми свалят предаването. Разбира се, аз много остро възразих преди това на опита за спускане на указания. Много остро. Сега си давам сметка, че е можело да бъде малко по-въздържано, обаче при мен има някакво пресищане вече от подобен тип опити за въздействие и изпитвам непоносимост към тях.

Политиката и бизнесът днес в България се размиват. В тази връзка, при търсене на рекламодатели, като знаем, че всеки един собственик на голяма фирма е свързан с властта, управляващите политици могат да влияят на рекламодателите, нали? Те могат да ги ориентират да не рекламират в определени медии, които са критични към моментната власт?

Точно това, което казвате, се спускаше периодично от тази дама (изпълнителният директор на BiT Симона Ангелова – бел.ред.). И аз помолих с официално писмо да ми се даде отговор – че заради мое предаване и изказвания не се рекламира в BiT. Но писмен отговор не получих. Затова отидох прим Павел Вълнев, който, заклевам се, никога не ми е пречил в работата. Срещнах се с него при предишното му идване в България и му казах: „Господин Вълнев, вярно ли е, че зарди моите предавания рекламодателите отказават?“. „Глупости! Я не се поддавай на манипулации!“ – така ми отговори той. И по тази причина смятам, че комуникационното трасе е замърсено, заради тази дама (Симона Ангелова – бел.ред), която идва от Империята на ГЕРБ. Тя е негов човек. Аз дори не я познавам, разбирате ли?! Никой в нашия бизнес не я познава. Изводите оставам на Вас и Вашите читатели. Моят проблем е, че ми се стоварва всичко това на главата в последния момент, с някакъв измислен повод. Отсичат ми главата в момента, преди да вляза в ефир.

Това не прилича ли на мутренски подход?

Така изглежда. Тя (Симона Ангелова – бел. ред) нарежда, за мен и моя екип, моментално да ни спрат пропуските за достъп в телевизията. Пропуски до системата. Моментално! Разбирам да деактивират моят достъп, но защо и на моя екип – на момчетата и момичетата, с които работя?!

Потърсихте ли ѝ обяснение?

В случая аз съм юридическо лице в отношенията с телевизията и съм им отправила официална покана за преговори – по какви клаузи ще прекратим нашия договор, така че това да е в условията на закона. Не съм провеждала официални разговори. Нито един от тези хора (собственици и изпълнителен директор – бел.р.) не ме повика на официален разговор. Собствениците са в САЩ.

Защо една медия ще си срине така реномето? Може ли Симона Ангелова едностранно да предприема такива радикални мерки, без това да е позволено от нейните преки началници?

Тези въпроси трябва да бъдат отправени към въпросната дама, към прокуриста на фирмата. Аз нямам обяснение за този абсурд. Те трябва да ми обяснят на мен какво се е случило, без да си измислят фалшиви мотиви и да ми дават несериозни обяснения.

BiT свободна медия ли е? Щом се говори на журналистите за смегчаване на острия език?

Разбирате ли, че това се разиграва пред всички водещи, пред всички продуценти, някои от които са много млади. Това е възпитателна мярка, според мен. Указание да си налягаме малко парцалите и идва от нея (Симона Ангелова – бел.ред.). От нейната уста се изнася това.

Вълнува ме #КОЙ говори през нея? Вие засягате проблеми, които липсват в други предавания и телевизии, и те са свързани с властта. Каните гости, които са в забранителния списък за другите медии. Говорите за неща, които ние знаем, но са много малко журналистите, които се осмеляват да ги изрекат на глас във ефир.

Аз имах картбланш да го правя. Абсолютна свобода. Обаче нещо се е случило по трасето. Нещо е обърнало каруцата. Налице е внезапна смяна на курса или внезапно решение.

С тези действия се изменя изцяло ракурса на тази телевизия… Тя променя своята политика. Какво правите оттук нататък?

Малко ще си почина, защото аз се хвърлих много в този бой, в тази битка.

Има ли изобщо нужда България от журналистиката? Властта мачка.

Да се практикува зависима журналистика няма никакъв смисъл. Необходими са солидарност и съпротива, но ги няма. Въпреки че аз усетих огромна подкрепа към себе си от зрителите. От колеги – не толкова. Но наистина, капката на търпение вече прелива чашата. Не може така да се обстрелват журналистите. Някои по един начин, други в буквалния смисъл. На мен вече ми омръзна! През една, през две години ми късат договорите. На какво прилича това нещо?

Като знаем как медиите се дирижират от комадни центрове, известни като „сараи“ – Боянския, Берлинския, Банкянския, и как Вие говорите открито за „Модела КОЙ“, допускате ли, че дългата ръка на Делян Пеевски може да се е промъкнала и там, в BiT?

Да, допускам! Защото при такава обтекаема формулировка на официалната позиция за сваляне на предаваенто ми от ефир, могат да се допуснат всякакви неофициални такива. Това е същото като скритите собственици на въпросния Пеевски. Официално се предлага една версия, отзад има други десет. Този натрупан опит – зад една официална фасада да се крият неясни, скрити собствености, обвързаности и интереси – се пренася навсякъде. Включителни в такъв тип взаимоотношения. Затова искам официален разговор със собствениците на BiT, oфициални преговори, официален ангажимент, официално аргументиране на прекратяване на търговския договор. Като съм на мнение, че собственикът Павел Вълнев, е подведен. Една медия не може да бъде управлявана отдалече. Трябва да си вътре в нещата. А когато възлагаш на други лица да го правят на място, като въпросната директорка, управлението на толкова сложен комплекс, можеш да очакваш всякакви удари под кръста. Такива указания и опорки – да бъдем по-умерени, да нямаме политически обвързаности, да няма външни донори…

Какво се внушава с това?

Е, как какво? Затова се вбесих и казах: „Дайте фактите!“ – защото така, все едно слушам указания спуснати от Пеевските медии. Защото единственият човек, който излезе публично с коментар и каза, че ще съди Бареков (Николай Бареков – евродепутат, за когото се смята, че е приближен до депутата на ДПС Делян Пеевски – бел.р.), бях аз. Той разпространява клеветата, че чрез мен Цветан Василев финансира телевизията. Аз съдя Бареков и плащам за това от собствения си джоб.

Не трябваше ли телевизията да стори това?

Разбира се, че това трябваше да го направи BiT! Да защити реномето си, да защити журналистите си. Това всичко трябваше да го направи Симона Ангелова, в качеството си на изпълнителен директор на телевизията. Тя е оперативния директор на тази медия, тя се занимава с пиара, с договорите, с кадровата политика… Пълно бездействие.

Медийната среда в България е отровена, политическата среда е отровена – как, според вас, трябва да се действа, за да се промени това?

Трябва да има съпротива! Солидарност и съпротива – гражданска, професионална. Без това да се случи, няма нищо да се промени в нашата държава. Трябва да има битка. Не еднократна – да отидеш веднъж пред Парламента, а да се види наличието на общностна съпротива. Хората трябва да се обединят, иначе си заминават.

Какво ще се случи, ако няма съпротива?

Ако няма съпротива, ако младите не се събудят и не кажат: „Люба, Асене (Люба Кулезич, Асен Йорданов, директор на Биволъ – бел.р.), тръгваме след вас, тръгваме с вас!“, ще ги премажат в месомелачката…

Разговора води Стоян Тончев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен интернационал

    17 25 Отговор
    Конспирации и игри на червения юдейски интернационал.
  • 2 мъка

    45 12 Отговор
    И на Слави му спряха едно ли две ли предавания мутрягите от ГРОБ.

    Коментиран от #9

  • 3 Azazel

    30 17 Отговор
    Всичките тези неща са така, но е малко странно точно Люба Кулезич да се оплаква за наложена цензура от кадър на ГЕРБ... Тя, която се обясняваше в любов на Бойко в ефир, тя, която се обясняваше в любов на Бойко в смс-и (да, не сме забравили смс-ите "Скъпи Бойко...."), сега изведнъж ревна, като ГЕРБ-ерите ѝ взеха паничката... Толкова за "независимата" журналистика в държавата на 109-то място в класацията на "Репортери без граници"...

    Коментиран от #4

  • 4 АнтиГЕРБ

    48 6 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    Какво толкова странно виждаш в поведението на Кулезич.
    Аз и много други хора бяхме гласоподаватели на ГЕРБ,но
    след,като видях законотворството им,наредби и въобще
    цялото им,,творчество,, ,сме им противници.
    Мисля,че ГЕРБ са политически труп,но още не го знаят.
    Цвъки ги успокоява,че с пари,машинации,натиск и целия
    арсенал от наръчника на БКП за печелене на избори пак
    ще са над водата,но се съмнявам,че следващия път ще
    успеят.

    Коментиран от #5

  • 5 Azazel

    41 7 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиГЕРБ":

    Там е работата, че с тази прегръдка, в която са се хванали Борисов, Пеевски и отрочето им - Цацаров, на практика всички власти в държавата - съдебната, законодателната, изпълнителната, дори и четвъртата власт - медиите, са в ръцете им, така че се опасявам, че представителната демокрация в България вече е само химера. Това - за кого ще гласуваме и това - кой ще печели изборите, вече ще са две коренно различни неща. Защото, като станат изборни нарушения (помним костинбродската афера от 2013-та, както и депутатите от ГЕРБ, които обикаляха ОИК и изнасяха чували с бюлетини през 2011-та), вече нито ще научим (защото контролират медиите), нито ще има кой да им противодейства (и държавното обвинение, и МВР, и съда са в ръцете им)... България понастоящем е олигархия, а не демокрация и единствено челен сблъск между тези охранени... (с власт) мъже би променил нещо, но в каква посока - няма как да знаем.

    Коментиран от #6

  • 6 Правилно

    34 4 Отговор

    До коментар #5 от "Azazel":

    За жалост си абсолютно прав и единственото спасение виждам в спирането на еврофондовете, тогава ще се самоизядат.
  • 7 Баба Гена

    24 2 Отговор
    Няма как да не се разбере ,че е свалена от екран от дългата ръка на Кой.Предпазни мерки или по точно Диктатура по съседния модел.
  • 8 защо

    7 0 Отговор
    Защо като са все толкова умни не формулират алтернатива, която да вдигне хората - не спаси мен и мен, а за промяна, която да сложи край на целия фалш и другарско-мутро-диктатурата?
  • 9 стрелата

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "мъка":

    "Репресиите" над Слави и други подобни като тази тук просто произвеждат лъже-дисиденти за поредната и предстояща лъже-промяна. Пране, пране и пране... На окраденото.
  • 10 Огнен

    8 0 Отговор
    Такаааа....... От програмния директор на BiT, г-н Сашо Диков, чух и разбрах, че около 20/25.12.2017 ще се проведе среща на собствениците на телевизия BiT с Люба Кулезич, програмния директор(т.е. г-н Сашо Диков) и изпълнителната директорка на телевизия BiT (г-жа Симона Ангелова), предполагам в присъствието на адвокатите им, на която ще се изяснят фактите и взаимоотношенията между лицата свързани със скандалния случай на потъпкване на правата на журналистката Люба Кулезич, както и прават на нейните зрители, които в случая са и зрители на BiT. Последните, разбирайте зрителите, така или иначе са безправни и те няма да имат адвокати на тази среща. Но, като се абстрахираме от този факт, говорещ сам по себе си достатъчно красноречиво, до този момент - 29.12.2017 - не съм нито чул, нито видял изразяване на каквато и да е официялна позиция от ръководството на BiT. „Колегите журналисти“(не моите ,а на Люба Кулезич) позорно мълчат, а трябваше да не са се прибирали в домовете си докато не се разреши проблема с ПРАВАТА ИМ. Иначе „много будните“ сценаристи на „Шоуто на Слави“, също си траят подличко, също както го направиха и след като свалиха предаването на Георги Ифандиев „Диагноза” по телевизия „Евроком- България”.
    Това е.......Какво говори по- красноречиво за характера, за манталитета на българите от тези „по- ниски от тревата, и по тихи от водата“ кресльовци, самонаричащи се журналисти.
    Аз като гражданин на планетата имам право да знам какво става с Люба Кулезич
  • 11 Огнен

    11 0 Отговор
    II част:
    Аз като гражданин на планетата имам право да знам какво става с Люба Кулезич, със защитата и възстановяването на нейните права, които отчасти са и мои, а и на всички останали съзнателни хора.
    с доброжелателна критичност
    Огнен
  • 12 Огнен

    13 0 Отговор
    Какво става с Люба Кулезич?
    Кога ще има официално обяснение на собствениците и кога ще бъде върната в Bit?
    Вече е 3. януари 2018, а за случая Кулезич, все още се мълчи, ако се подмине жалкото
    мънкане на г-н Диков. Изчаква се време да мине и да се забрави мизерията ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Зрител

    3 0 Отговор
    Има ли вече BiT? Имаше едно гледано
    предаване, но вече го няма! Само пустословие от пълногърдести красавици. Скука!!!
  • 15 Д Димитров

    0 0 Отговор
    Люба създаде телрвизията, оттам ататък безсмислени , анемични студия, посредственост! Жалко!