13 Януари, 2012 21:35 5 092 1

Бог ли наказа евреите?

  • евреи-
  • холокост
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъй като евреите се били отклонили от правия път, Бог ги наказал - с Холокоста. Така мислят израелските строговерци. И за да предотвратят повторение на този ужас, те всячески се опитват да предпазят евреите от изкушения.

Коментар на Дойче веле

 

Може би Холокостът е единственият фон, на който можем да разберем защо в днешен Израел се водят такива разгорещени дебати по разделението на половете, въпреки че за туй настоява само едно религиозно малцинство - пише израелският писател Ифтах Ашкенази и продължава така:

Това разделение отдавна е съставна част от юдейското право, Халахата. Дълго преди Холокоста. Само че не всички закони на Халахата намират еднакво приложение в ежедневието. Така например никой не спазва предписанието на всеки 50 години човек да се отказва от цялата си собственост и да започва отново от нула. Това, че сега тъкмо разделението на половете се оказва така важно за юдейските фундаменталисти, се корени в Холокоста - и във въпроса: защо се стигна до Холокоста?

Холокостът като аргумент

За равините от строго ортодоксалното направление той бил Божие наказание, защото много евреи се били отклонили от правия път. Затова някои от тях искат днес строго разделение между мъжете и жените - да не би някой евреин да изпадне в изкушение, когато да кажем някоя жена седне до него в автобуса. По този начин те щели да предотвратят повторение на Холокоста.

Само че това са риторически фокуси, а Холокостът - просто удобен аргумент, оръжие в политическата борба. Днешните проблеми са заложени още в основите на държавата Израел. Конституцията гарантира правото на ортодоксалните евреи да водят необезпокоявано своя традиционен начин на живот. Затова те са освободени от военна повинност, затова държавата издържа всеки, който се е посветил на изучаването на Светите писания. Първият израелски министър-председател Давид Бен-Гурион подчертава, че Холокостът е единствената причина за тези решения.

Фундаменталистите получиха много извънредни права. Защо тогава се учудваме, че сега те искат да наложат волята си на цялото общество, като например забранят карането на кола през шабата. В тази картина влиза и кампанията им за налагане на тяхната представа за мястото на жената в обществото.

Накъде вървят израелците?

Мнозинството израелци може да са против разделението на половете. И техният осезаем протест е правилен. Но това брожение ни кара да си затваряме очите пред факта, че израелското общество върви в една недемократична посока. Същинската борба не се води за или против правата на жените. Защото за повечето израелци еврейската държава си остава по-важна от демократичната държава - при което тези ценности си противоречат.

Ако израелското общество наистина иска да бъде едно либерално общество, то трябва да постави човешките права над етническия произход, над предупрежденията за загуба на националната сигурност, над страха от повторение на Холокоста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 медиатор алфа

    2 0 Отговор
    Чел съм, че евреите са наказани не защото се мешат мъже- жени в автобуса или за други дребнотемия, а защото преди 2 хилядолетия не познаха Бога, разпънаха Го и Го убиха. Съвсем друга тема е , че холокост няма и всичко е измишльотина. Който твърди обратното, моля да постне JPG на газова камера. Като водят туристите по концлагерите и те питат ами я да видим газова камера, защо няма газови камери, екскурзоводите им отговарят- Амчиии.... !? .. руснаците са ги разрушили ...?! И питат още туристите защо? защо са разрушили камерите пък са оставили дървените бараки и т.н. и т.н. странни въпроси и странни отговори