5 Февруари, 2018 10:00 2 641 18

БСП: История.BG изопачава събитията от 1944 до 1989 г.

  • бсп-
  • история.бг-
  • конституция

Възмутени сме от тенденциозността и липсата на професионализъм от страна на продуцентите на предаването, смятат социалистите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ръководството на БСП реагира остро на БНТ заради предаването "История.BG". Социалистите смятат, че се манипулират историческите факти и най-новата ни история се политизира.

Публикуваме пълния й текст:

В поредица от излъчвания, последното от които със заглавие "Лагерът в Белене 1949 - 1989", предаването "История.BG" за пореден път демонстрира липса на обективност, тенденциозен подход и изопачаване на събитията в периода от 1944 до 1989 г.

Изпълнителното бюро на НС на БСП изразява острото си възмущение от факта, че Българската национална телевизия, вместо да се ръководи от принципите на обективност и безпристрастност, демонстрира:

- груба и целенасочена тенденциозност;
- манипулиране на историческите факти;
- тотална политизация и идеологизация на историята.

Чрез изваждането на фактите от контекста на общите исторически процеси се правят внушения, чиято цел е обслужване на определени политически интереси, конкретни идеологически виждания и налагане на фалшива историческа картина.

Възмутени сме от тенденциозността и липсата на професионализъм от страна на продуцентите на предаването при подбора на участниците в него. Не приемаме активното налагане от страна на водещия на предварително зададена гледна точка и поведение, което той демонстрира в поредица от предавания. Принципът за обективност предполага ясно и точно представяне на фактите, компетентни участници и честна гражданска позиция. Всичко това отсъства от съдържанието на документално-публицистичното предаване "История.BG".

В подкрепа на нашата констатация в предаването от 22 януари т.г. не участваше нито един професионален историк. Като формално изключение би могло да бъде приета госпожа Евелина Келбечева, която обаче не е специалист по история на България в периода след Втората световна война.

Обективното поднасяне на темата за политическото насилие в историята на България изисква цялостно и добросъвестно представяне на новата българска история в периодите между двете световни войни и след Втората световна война. Такъв опит според нас в предаването не беше направен. Не може да бъде обяснено отсъствието на драстични примери за политическо насилие срещу противници на управлението на Борис III, както и на извършените по това време убийства от полицейските и жандармерийските сили, включително и на деца. Това са известни факти и тяхното отсъствие от предаването не може да бъде обяснено с друго, освен като проява на недопустима тенденциозност от екрана на националната телевизия.

Използваме конкретния случай, за да ви информираме, че в своята програма БСП недвусмислено е записала: "Оценяваме по достойнство съграденото в страната при социализма през втората половина на миналия век. Същевременно ние отхвърляме и осъждаме от миналото си всичко, противоречащо на социалистическите идеи, демокрацията и хуманизма."

Опитите на конкретни политически среди чрез предаването "История.BG" да внушават историческа вина на БСП са в остро несъответствие с приноса на нашата партия за изграждане на настоящата ни демократична република, основана върху Конституцията от 1991 г.

Припомняме, че БСП е една от най-старите партии в Европа и света. Нашата история преминава през три века и тя е източник на исторически опит, поуки и основа за обективен прочит на историята.

Като обръщаме внимание на чл.11, ал.2 от Конституцията на Република България, където ясно е записано: "Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна", изразяваме нашето възмущение от опитите чрез подобни предавания да бъде насаждано у българските граждани идеологизирано разбиране за собствената ни история.

По този повод и в защита на свободата на словото и различията на мненията, се обръщаме към вас с искането предаването "История.BG" да представя пред българското общество обективната историческа истина, основана върху научнообосновани мнения. Да не се допуска тенденциозно и злонамерено изопачаване на историческите факти.

Настояваме да се придържате към законите, към принципите на правовата държава и да не допускате обществените медии да се превръщат в изразител на едностранчиви политически и идеологически доктрини.

Позицията е изпратена до СЕМ и до Генералния директор на БНТ Константин Каменаров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    24 19 Отговор
    Тези предавания и днешните политици забравят, че доста хора все още са живи живяли в този период, е разбира се правителството се старае по-бързо да ликвидират това поколение, като са го подложили на геноцид с ниски пенсии, така, че "лошия" материал на Тиквата по-бързо да се заличи, че нагло да може да си лъже и говори глупости, не само той и такива бездарници като него, неуспяли в онова време да се реализират, а сега се влачат от партия в партия, т.е. там където има изгода. ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ И МИЗЕРНИЦИ ОТ СТРАНА НА УМСТВЕН БАГАЖ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    26 7 Отговор
    Как се хвали Сланинова че нямали членове на БКП в управата, пък що ли се за комунизма жалят? Щото са лицемерни лъжци!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 незнайко

    20 18 Отговор
    Новата ни история 1944- 1989г. сега ли ще я съчиняват ??? Кой гради БЪЛГАРИЯ 45 години ??? Изтъпанчват сега някакви отрепки които 27 години крадат и рушат и ще пишат иктория !!! Откакто сме паднали под ТУРСКО робство не сме същите. Големите капиталистически държави ни подхвърлят една към друга за да ни унищожат !!! Това обаче не притеснявало елита на страната ни, който се е самозабравил и мисли само за ПАРИ !!!
  • 5 Анти БКП

    33 18 Отговор
    От комунизма няма 1 плюс!Откраднаха на умните и заможните имотите,откраднаха земята от обикновения отруден селянин и му я споделиха с мързеливците...който не ги харесва-изчезва без съд.после глад за народа и изобилие за БКП.Внос от чужбина за тях и картофи и соц техника за глупаците.После било мн хубаво през комунизма.Глупости.До ден днешен не можем да се отърсим от шока който ни нанесе.Източен Берлин все ощр не може да настигне западен,а е един град!Комунягите да мълчат защото са лицемери и лъжци.
  • 6 Съчувствен

    36 12 Отговор
    История БГ е чудесно предаване, но за него трябва да си предварително подготвен- да си Чел много. Трудно е да разбереш много неща за кратко време.Трябва да си знаеш предварително материала. БСП страда, защото този дебат трябваше да се състои преди 28г, но тогава всички историци бяха комунисти и не можеха да говорят, а и те бяха стъписани от разкритията за престъпна политика. Не е лесно. Тогава имаше и страх от възмездие. Сега трябва без злоба да изпием горчивата чаша. Ако комунизмът беше нещо добро, той нямаше да загине.Той дълго загиваше идейно, а после финансово. Ако всичко беше толкова добро, БКП нямаше да си сменя името през 1990г. Име се сменя само при особени обстоятелства. Затова тогава се унищожаваха досиета.Криеха се престъпления! Обществото не чу никакво покаяние от ръководството на БСП.Тогава прошката щеше да е сигурна. БСП продължава да дезинформира, както тогава. Затова обществото ни е разделено. Нямаме цел.Хем да сме с развитите държави, хем да живеем с утопията, наречена комунизъм ( со-циализъм). Крайно време е да се изясним!
  • 7 То /третоТо/

    16 4 Отговор
    "Социалистите смятат..."
    Фактите говорят...
    Историците Не мълчат...
    Народът Ще отсече...
    Почакайте само...

    Коментиран от #13

  • 8 Пеньо

    22 8 Отговор
    По този повод има един виц, но ще ми го цензурират, но извода е следният: Някои неща вървят в комплект! Не може да се пишеш наследник на нещо и да приемеш само позитивите! В случая освен един застаряващ електорат, други позитиви няма!
  • 9 неутрален

    12 9 Отговор
    Много платени тролове както всеки път и все в полза на на бездарниците и крадците на днешно време. Нищо ново!!!!!!!!!!!!!
  • 10 аве фюрер

    21 9 Отговор
    Типичното за долните комунисти е , че никога не признават истината , но истината винаги изплува над техните манипулации .
  • 11 Стамат

    22 6 Отговор
    Поздравления за ИСТОРИЯ.BG!
    Явно сте ударили десятката, щом комуноидите реват!
  • 12 Диоген

    17 4 Отговор
    История БГ е на ниво! На който не му допада нека гледа турски сериали по БТВ.
  • 13 Елементарно

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "То /третоТо/":

    Дори най-елементарният читател би трябвало да схване, че не става въпрос за разделяне на позитиви и негативи, а за обективно отразяване на историята. А и не е зле да се отчитат историческите периоди, когато се прави някакъв анализ. Например това, че през социализма хората излязоха от землянките и се нанесоха в собствени апартаменти. За онези години, България направи един огромен скок в развитието си. А и не бива да забравяме, че тези (не че ги оправдавам), които са убивали в народния съд, преди това са загубили близки, в т.ч. деца - убити по най-нечовешки начин от режима преди 09.09.44. Това първо и второ, няма как да съдиш Аспарух (например), че е избил една камара иностранци, защото тогава времената са били такива. Кой разбрал - разбрал, ама специално за теб малко се съмнявам.

    Коментиран от #14

  • 14 Марсианец

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Елементарно":

    За България социализмът е модернизация. Спор няма. Нацистите в Германия са правели аутобани, имало е социални придобивки, почивно дело, народна кола и т.н. Оправдаваме ли тогава нацистите за добрите им постъпки от една страна и безобразията им от друга?
  • 15 azi

    8 2 Отговор
    До 13 . вярно през комунизма България върви напред ,но другите отидоха по-напред . Защо ли , кой знае ?
  • 16 Потърпевш

    11 1 Отговор
    БСП е една нова партия,наследила изродите от БКП!Никой не изопачава истината,че години наред са извършвали геноцид над народа ни,това е факт и не ни трябва история,защото сме съвременници на тези събития!Тези нещастници дължат поне извинение,въпреки,че едно извинение,не би било прието от никой от нас,това не стига!Поне се покайте и се скрийте да не Ви гледаме мазните,безсрамни,нагли,самодоволни физиономии!
  • 17 Седмото козле

    6 0 Отговор
    Вълкът козината си мени, но нрава си никога!
  • 18 Мишо

    3 0 Отговор
    В тази жалба на БСП не видях конкретни факти за изопачаване на истината.Гледах предаването и участниците изнасяха факти.Но на пропагандаторите с червените брошури фактите не им харесват.Те май живеят в миналото,когато 2+2 е 3,щом партията реши.
    История.бг е много стойностно предаване.Казвам го като историк,по образование и професия.На който не му харесва да гледа "патриотичните" предавания по Алфа и Скат.......