1 Март, 2018 17:00 2 553 5

Инж. Георги Котев: Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ ”Белене” ще доведе до нова Гинка

  • аец белене-
  • георги котев

Отговорът е повече от лесен - за да отклонява вниманието от мега скандала с продажбата на ЧЕЗ България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ ”Белене”, съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти. С падането на мораториума за строеж на АЕЦ "Белене" ще паднат и ограниченията по грабежите по тази утъпкана пътека. Това казва енергийният експерт инж. Георги Котев.

- Г-н Котев, как ще коментирате изявлението на премиера Борисов за нов балкански проект за електропреносната система, като има предвид АЕЦ "Белене" и атомните реактори на Росатом за нея?

- Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ "Белене", съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти. Следователно това няма как да се случи. Тогава възниква въпросът: Защо говори нелепости и заблуждава гражданите? Отговорът е повече от лесен - за да отклонява вниманието от мега скандала с продажбата на ЧЕЗ България на госпожа Гинка Върбакова. Точно това беше основната цел на безплодното говорене на премиера Борисов.

- Има и активизация на партия АБВ, на Георги Първанов и Румен Петков по въпроса. Според тях мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да падне и това е необходимото условие, за да се намери сериозен инвеститор за изграждането на централата. Заговориха за държавно участие и пак за АЕЦ "Белене" катои балкански проект. Какво се цели с това?

- Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене" няма да доведе нито един чужд инвеститор, а по-скоро ще станем свидетели на някоя нова или нов Гинка Върбакова. Казано по друг начин с падането на мораториума ще паднат и ограниченията по грабежите по тази утъпкана пътека. Проектът АЕЦ "Белене" не може да бъде икономически изгоден, което го прави неосъществим и непривлекателен за истински инвеститори. А за крадци и лъжци той е направо перфектен.

- Докъде се стигна с доклада на БАН за АЕЦ "Белене"?

- Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" от самото му замисляне и реализация не е поръчан за да отговори на конкретни въпроси и да реши конкретен проблем. Той е поръчан за да има хората с какво да си губят времето в безполезни приказки, докато дейностите по обслужване на това, което още съществува като активи по този проект, да позволяват да продължи източването. Липсата на категорична яснота в изводите на доклада дава храна за спекулации, че при някакви условия този проект може да се реализира и да бъде изгоден, което води до протакане на изпращането му в историята и прекратяването на паричните потоци по поддържането му.

- Къде се намират в момента ядрените реактори за АЕЦ "Белене". Къде "седят кашоните", като се изрази премиерът?

- На 12-ти октомври 2017-та реактор №2 и осем парогенератора за проекта АЕЦ "Белене" бяха предадени от производителите за транспорт до България. Истинската им съдба още дълго ще бъде изкуствено покривана с мъгла, но преди време Българско национално радио пусна поредния епизод на криминалния трилър под формата на урок в две части.

От изказване в БНР стана ясно, че самият шеф на ядрения регулатор Лъчезар Костов нито знае, нито пък иска да знае, какво и как е пристигнало? Причината за това е повече от елементарна - той прекрасно знае, че желязото НЕ СТА-ВА!

Втората част от урока на БНР ни показва поредния напън на всички комунисти по света да правят бедните още по-бедни, а себе си още по-богати.

Пристигнало ли е всичкото старо желязо цялото до нас и кога? Със сигурност някой ден ще научим, но в момента звездите не са в правилната подредба? Защо, за разлика от първата пратка желязо, доставена през март 2017-та, сега всичко е тайно и скрито-покрито? Отговорете си сами!

Интервю на Красен Бучков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свръхаз

    10 8 Отговор
    Тоя прилича на затворник

    Коментиран от #4

  • 2 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    8 13 Отговор
    Какво и е на Гинка! Я вижте Курнелко след като продаде техноимпекс как мощно крещи срещу всички сделки ?
  • 3 Борисов и управление

    13 4 Отговор
    През всичките тези години Борисов показа само липса на идеи за управлението на България. Кръгла нула - О. Вярно е, че БСП са на същото дередже, както и другите партии. Има тук таме някои с идеи, но не могат да сесговорят. Но въпреки, че другите не са по-добри, не значи, че трябва да търспим Борисов, т.к. изключително прост. Докато се опитва да ощипе некоя баба от Каспичан иди-дойди, ама да гушка Меркел и Юнкер едновременно е много джендърско и не му отива.
  • 4 Модев

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Свръхаз":

    Това е Георги Котев бе, материал и половина, класика :))
  • 5 Петков

    0 0 Отговор
    "лекция Г.Г. Малинецкого в ВГУ" Превъртете видеото до към първия час и 3-тата минута от началото. Какво може да бъде много по-лошо от Фукушима: Руски ядрени обекти в зоната, която може да бъде залята от язовирите на стари водни електроцентрали https://youtu.be/YxLTorkBpqI?t=3788
    Авторът Георгий Генадиевич Малинецки е математик.