Last news in Fakti

16 Март, 2018 14:44 3 198 10

Държавна ядрена компания на Китай има интерес към АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • китай-
  • компания-
  • теменужка петкова

Търсят се възможности проектът да бъде реализиран като регионален, балкански, но не трябва да се изключват и всички останали възможни варианти

Държавна ядрена компания на Китай има интерес към АЕЦ "Белене" - 1

От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от страна най-голямата държавна ядрена компания в Китай "Си Ен Си". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Тя уточни, че китайската компания е депозирала писмо до Националната електрическа компания, в което заявява, че проявява интерес към този проект.

Енергийният министър информира още, че през миналата седмица и Европейската инвестиционна банка също е заявила, че проявява интерес към възможността да финансира този проект. Петкова посочи, че интересът на банката е свързан и с доста условности, които са свързани с това как този проект ще бъде финансово структуриран, както и каква ще бъде възвръщаемостта и печалбата.

Теменужка Петкова допълни, че стриктно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания срок ще бъдат представени на парламента различните варианти и предложения за най-рационално използване на оборудването за АЕЦ "Белене".

Тя съобщи, че и депозираното писмо от страна на китайската компания ще бъде включено в предложението за решението. "Готвим такова предложение. В министерството вече е създадена работна група. В нея са включени експерти от БЕХ, НЕК, ДП "Радиоактивни отпадъци", АЕЦ "Козлодуй" и експертите от министерството, така че да можем в рамките на срока, който парламентът определи, да направим тези предложения и на база на анализите, които ще бъдат изготвени, да се върви напред", добави Петкова.

На Народното събрание, по всяка вероятност, ще бъдат предложени различни варианти за АЕЦ"Белене", обясни пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова. Те ще имат икономическа и финансова обосновка, така че да бъде взето единствено най-доброто решение за България - от една страна, да се гарантира енергийната сигурност на целия регион, от друга - да има възможност за реализиране на печалба.

Търсят се възможности проектът да бъде реализиран като регионален, балкански, но не трябва да се изключват и всички останали възможни варианти, уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хайде

    9 2 Отговор
    ми хайде де натуткайте се.що вода изтече и от този проект ако имахме държавници досега АЕЦ Белене щеше да работи вече.но имаше едни павиани които спираха де що има енергийни проекти.Факти де намерихте тази снимка на Нушето ВЪХ ВЪХ крийте децата да не уплашат :)
  • 2 кога са изборите

    6 2 Отговор
    Дали ще може ГЕРБ да направи нещо за тази държава? С магистралите се провалиха, за сга, с тунелите се провалиха, мирише ми на пред изборна кампания ?
  • 3 Чичо

    7 2 Отговор
    Теменужке ,Теменужке ошашавихте народа ще спираме строежа защото е катастрофа ако го направим, сега има интерес.Кое е вярното "КОЙ" има интерес китайците или вие.Кажете си колко ви дават под масата и не заблуждавайте хората.Не си ли давате сметка ,че ще дойдат времена да ви се потърси сметка за далаверите и колко жалки ще сте тогава.
  • 4 Борис

    6 2 Отговор
    Понеже не са ми ясни тези неща искам да попитам.Защо след като е нерентабилнода се дострои АЕЦ Белене ,китайците искат да го направят?Защо като енерго дружествата не съ печеливши идват чужди инвеститори да ги управляват ?Защо мариците като бяха губещи се явиха американците та ги взеха?И за много други претприятия има защо,защо ,защо?Сигурно наще политици са много умни а инвеститорите са се прее..ли.А дали е така, или тъпите в случая сме ние българския народ?
  • 5 5ко

    7 1 Отговор
    Тези изроди и майките си ще продадат за паница леща! Крайно време е да се отворят урановите мини и кариери да ги настаним там до живот! Китайците каквото прилапат не го пускат никога. И ни се водят , ни се карат.Енергениката е от ОСНОВНО ЗНАЧЕНШЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУЛНОСТ И ТРЯБВА ДА Е ИЗЦЯЛО ДЪРЖАВНА!
  • 6 само питам

    6 0 Отговор
    Дали няма да има скоро пак "посещение" на трима републикански сенатори от САЩ?!
  • 7 ТИКВОЧА

    3 0 Отговор
    КАКВО КАЗА Б.Б ГЬОЛ ЗА ПАТИЦИ И СИ ОТИДЕ .СЕГА ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА И ТАЗИ ГРОЗОТИЯ СЧЕТОВОДИТЕЛКА ПРИ РУМЕН ПАШАТА МНОГО СТАНА ЗАГРИЖЕНА ЗА БЕЛЕНЕ. МНОГО ИНТЕРЕСНО КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПОРЕДНИЯ ИЗКЛАТЕН ОТ ГЕРБ.
  • 8 Путкин

    2 0 Отговор
    Теменужке, Теменужке, жално ми е да ви гледам как се гърчите като пиявици само да захапете нещо да смучете и тамън да стане далаверата, дойде някой американец и ви спре проектите.
  • 9 учуден

    2 0 Отговор
    Как може така? Нали според нас демократите Китай са мръсни гадни комунисти! Да потърсим тогава и инвеститори от Куба или Виетнам!
  • 10 криб

    1 0 Отговор
    Аиде Гинке ти си на ход