12 Март, 2018 13:00 8 445 5

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой

  • поморие-
  • ахелой-
  • туризъм-
  • асфалт

Оказван е натиск по телефона върху бизнеса

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой - 1
Снимки: На брега
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ахелой няма канализация, няма изградена пътна мрежа, няма тротоари, няма улично осветление. Община Поморие да се занимава с тези проблеми, а не с нашия бизнес. Град Ахелой трябва да има асфалтова база, за да може да си поддържа евтино и качествено инфраструктурата“ - заяви пред НА БРЕГА управителят на „Лиан Кънстракшън Сървисис“ ООД .

Предстои изграждането и инсталирането на асфалтосмесител от най-ново поколение в град Ахелой, със сертификация от ЕС. Производител на технологията е световноизвестната авторитетна италианска компания „Марини“. Асфалтовият смесител (т.нар. „асфалтова база“) е мобилен, тоест – 2 пъти в годината ще може да променяме своето позициониране. Експлоатацията на съвременната технология е абсолютно безвредна за околната среда и не изпуска вредни емисии във въздуха. Освен това, след като бъде монтиран асфалтовият смесител в град Ахелой (община Поморие), той ще бъде под контрола и мониторинга на екологичните държавни институции, ще бъдат извършени пробни изпитания и ако при тях са налице вредни емисии, базата няма да бъде пусната в експлоатация.

Изкуственото напрежение, което се инспирира сред гражданите на Ахелой от публикации, съдържащи неистини, цели да се попречи на инвеститор да реализира своя бизнес проект. До момента за изграждането на асфалтовата база са вложени над 3 милиона лева, разкрити са нови работни места и са наети 10 служители от община Поморие, като новоназначенията ще продължат минимум до още 20 човека с тенденцията да се увеличават.

НА БРЕГА разговаря с хора от градовете Поморие и Ахелой и представители на бизнеса, които изразиха положителното си отношение и желание в Ахелой да бъде изграден асфалтосмесител. Според тях това ще подобри инфраструктурата на региона, ще създаде нови работни места и ще повиши качеството на живот и не на последно място – ще акумулира данъци към държавата и Община Поморие, което означава, че ще окаже и положително влияние най-вече на общинския бюджет.

НА БРЕГА се срещна и разговаря и с управителя на фирмата инвеститор „Лиан Кънстракшън Сървисис“ ООД – Румен Стефанов, за да получи повече информация за техния бизнес проект и как реализирането му ще се отрази на туризма и околната среда в черноморския град Ахелой.

- Г-н Стефанов, в какво се изразява проблемът и притеснението на поморийския кмет Иван Алексиев и дали са безпочвени или са основателни притесненията му?

- И за мен е изненадващо защо преди да е монтиран и пуснат в експлоатация асфалтовият смесител се вдига такъв шум и защо се правят внушения, че той ще окаже негативно влияние върху туризма. Асфалтовият смесител е придружен с набор от абсолютно всички видове необходими сертификати, а такива асфалтови смесители има и в най-големите световноизвестни курорти, защото те са нужни точно там. Без развита инфраструктура и хубави пътища няма да има туристи. Имам предвид курорти като Палма де Майорка (тук), Сен Тропе, Монако. Не виждам причина в град Ахелой да няма асфалтова база и то в промишлената зона. Зона, която точно защото се намира в нищото, в землището, е отредена за развитие и стимулиране на леката промишленост.

- Как ще се отрази това върху цената за изграждането, реконструирането и рехабилитацията на пътищата в община Поморие, след като асфалтовата база в Ахелой бъде факт?

- Ще бъдат спестени около 30% от разходваните средства за тази дейност на Община Поморие. Така тези пари на данъкоплатците ще се влагат за други необходими дейности по целесъобразност.

Само транспортните разходи, които до момента са акумулирани и плащани от институцията към фирми, ще намалеят с 15%. Отделно, нашият асфалтосмесител е най-ново поколение технология и с най-малко разходи. Така цената на асфалта също ще отиде в посока надолу с около 15%. След изчисленията, които сме направили, разчетът показва, че с около 30% нашият асфалт ще е по-евтин за пътищата и улиците на община Поморие.

- Г-н Стефанов, вашата фирма „Лиан Кънстракшън Сървисис“ ООД има издадено разрешение за поставяне на асфалтосмесител от Община Поморие. Как си обяснявате тази хиперактивност на кмета, която изведнъж експлицира и започна да залива публичното пространство?

- След като разбрах за прессъобщението на Община Поморие, в което се ползват неистини за манипулиране на общественото мнение и за заблуждаване на живеещите в община Поморие, проведох срещи и много разговори с граждани и собственици на фирми. Според местната власт е имало натиск и надигане от страна на туризма, собственици на големи имоти, хотелски комплекси, ресторантьори и хотелиери, за да не бъде поставян асфалтосмесител край Ахелой. Едва ли не бизнесът и гражданите са оказали натиск върху Общината и кмета за съдействие против асфалтовата база. Всъщност това не отговаря на истината. Проведох срещи и разговарях с тези хора. Повечето изобщо не знаеха за какво става въпрос, а други признаха, че върху тях е оказван натиск с телефонни обаждания.

- Били са изнудвани и рекетирани по телефона? От кого и какво са искали от тях?

- Натиск им е оказван от представители на местната власт, по техни думи. От тях се е искало да присъстват на предстоящото обществено обсъждане в Ахелой и да изразят негативно отношение, относно поставянето на асфалтосмесителя.

- Това е страшно! Явно вашият асфалтосмесител пречи на някои овластени фигури в Общината, да не сте им конкуренция?

- Асфалтовата база ще помогне на град Ахелой и като цяло на община Поморие. Освен, че ще имат качествен асфалт и сигурни пътища, ще бъдат облекчени общинският и държавният бюджет. Заявили сме, че след като поставим асфалтосмесителя, ще направим дарение за гражданите на Ахелой и ще асфалтираме безвъзмездно някои улици. И това кметът на Ахелой го знае.

- Община Поморие плъзга хората по чувствителната за тях тема за качеството на въздуха и за замърсяването на околната среда. Ще има ли замърсявания?

- Не! Категоричен съм! В България има толкова много изградени асфалтови бази, включително и в Бургаска област. Има асфалтосмесители, които са на 10, 15, 20 и 30 години. Намират се в градовете. Защо за тях толкова години никой не е казал, че дейността им замърсява околната среда?! Защо никой не се занимава с тях?! Защото не се изпускат вредни емисии нито във въздуха, нито в почвата при този вид дейности. Асфалтовите бази не са химически лаборатории. А нашата асфалтова база ще е от най-ново поколение. Освен това ние нищо няма да произвеждаме на място. При нас пристигат готови продукти, завършени, които ние само смесваме, за да получим асфалтова смес. Камъкът и пясъкът също са по поръчка, ние няма да ги добиваме.

- Защо тогава от Община Поморие разпространяват информация, че асфалтовата база ще пречи на туризма?

- Напротив, асфалтосмесителят ще помогне на туризма и ще привлече повече и по-качествени туристи. Където инфраструктурата е лоша и пътищата и улиците са с нарушена и с неравна повърхност, там туристи не отиват. Туристите не искат да дишат прахоляци при разходка и да си разбиват колите и бъбреците при пътуване. Туристите искат гладки пътища, без дупки, от които във въздуха не се изстрелват фини прахови частици, а от там да попадат в дробовете им.

На мнение съм, че Община Поморие трябва да спре да се занимава с нашия бизнес, свързан с изграждането на асфалтосмесител в Ахелой, а да обърне внимание на сериозните проблеми на града, които е трябвало отдавна да бъдат решени, за да бъдат привличани туристите през летния сезон. Ахелой няма канализация, няма изградена пътна мрежа, няма тротоари, няма улично осветление. И вместо кметът на община Поморие да се заеме с това, от институцията продължават да пречат за развитието на града и искат да преустановим нашата бизнес инициатива. Точно действията на местната власт по този казус представляват удар върху туризма и създаване на пречки за развитието на черноморския град и неговата икономика.

- Има ли изградена друга асфалтова база като Вашата в България, на същия италиански производител „Марини“?

- В момента същата асфалтова база се изгражда в община Габрово. Най-голямата такава е в община Велико Търново. „Марини“ имат над 100 бази в България и досега никъде не е имало проблем, още по-малко екологичен. Нашата база, пак повтарям, е най-ново поколение и е абсолютно безвредна. Един автомобил или една печка на дърва и въглища отделят повече вредни емисии във въздуха, отколкото асфалтосмесителят ни. Град Ахелой трябва да има асфалтова база, за да може да си поддържа евтино и качествено инфраструктурата.

- Умишлено заблуждавани ли са гражданите, че асфалтовата база ще изгони туристите?

- Смятам, че те са жестоко подведени. Ние, „Лиан Кънстракшън Сървисис“ ООД, като инвеститори искаме да направим нещо добро за Ахелой и община Поморие, а някои хора се опитват да внушат, че ние не изграждаме асфалтосмесител, а едва ли не химически завод или атомна електроцентрала. Това е абсурдно, нагло и същевременно нелепо.

- Каква е инвестицията Ви до момента в асфалтовата база?

- До момента сме инвестирали над 3 милиона лева. След като получихме разрешение от Община Поморие за поставяне на асфалтосмесител, закупихме земята, върху която ще бъде монтиран. Асфалтовата база също е платена. В момента се опакова в Италия и се подготвя за транспортиране към България. Направили сме предварителни договори с другите доставчици, както и плащания. След като бъде пуснат в експлоатация асфалтосмесителят, ще бъдат разкрити около 30 работни места с тенденция за повече. Служителите ще имат постоянни договори и ще бъдат целогодишно ангажирани, въпреки че самата база няма да работи 12 месеца в годината. Но ще има и други дейности, като лабораторни изследвания, подготовки, охрана на обекта и ще има ангажираност. Вече сме назначили 10 човека, които живеят в община Поморие. Те са от град Каблешково, от град Ахелой.

- Ще има ли Ахелой асфалтова база?

- Смятам, че няма сериозен проблем, за да няма. Работим в рамките на закона, има си контролни и инспектиращи органи, какъвто кметът на Поморие не е. Искаме институциите да си свършат работата, да не се подават на натиск и да не се изкушават от корупционни предложения.

Ние не искаме да пречим нито на туризма, нито на развитието на град Ахелой като туристическа дестинация. Затова парцелът за асфалтовата база, който сме закупили, се намира в промишлена зона, която е създадена с точно такова предназначение и за тази цел.

- Но всъщност проблем има и неговият първоизточник е Община Поморие и кметът Алексиев?

- Според мен проблемът им е, че искат да работят с точно определени фирми, които им предлагат по-скъпи суровини, по-скъп асфалт. Явно обичат да работят с по-скъпи материали, защото не се касае за личните им средства, а за публични финанси, които са собственост на гражданите на община Поморие. Но това ще се потвърди много скоро, като видим как се развива ситуацията около асфалтирането на улиците в община Поморие.

Базата в Ахелой ще спести транспортните разходи за извозване на асфалтовите смеси, които са много голямо и тежко перо. Асфалтът ще се полага топъл, какъвто трябва да бъде. Досега за улиците на Поморие се е транспортирал асфалт от минимум 50-60 км, а с нашата база ще се пътува 5-6 км максимум и то до крайните точки на общината.

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой

Румен Стефанов: Община Поморие пречи за развитието на туризма в Ахелой


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенко

    5 0 Отговор
    Пак мирише на поставени фирми,на корупция и изобщо на българска му работа. За това сме на то харесва!!!
  • 2 цун кай уй

    4 0 Отговор
    кмета обича много да папка и да слушка нахранете го добре а после ще видим как ще пръцне и заспи /подпише/
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕДИН ОТ ПОМОРИЕ

    2 0 Отговор
    НЯКОИ ХОРА СЕ МИСЛЯТ ЗА МЪЖЕ САМО ЗАЩОТО НЕ СА ЖЕНИ....

    ВСЕ НЯКОЙ ВИ Е КРИВ....
    КАКТО И НА БЪЛГАРИНА...

    СТИГА СТЕ ПЛАКАЛИ И РЕВАЛИ КАТО ОЩИПАНИ ГОСПОЖИЦИ,АМИ СЕДНЕТЕ И СЕ РАЗБЕРЕТЕ КАТО МЪЖЕ.....РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ...
    КАТО МЪЖЕ.. !!!

    БАБИ С БАБИТЕ ВИ.....
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Сега разбирам защо като плажувам на Ахелой морската вода много ми харесва и я намирам за чиста, даже вкусна- ами то нямало там градска канализация.