Last news in Fakti

4 Април, 2018 09:58 2 423 15

"Одържавяването на ЧЕЗ" - прозрачен кризисен пиар

  • гинка върбакова-
  • владислав горанов-
  • чез

Сагата "Гинка" се върна в начална позиция с всичките си съмнения

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ свали картите и прозаичната без друго истина окончателно лъсна. Раздвижването на родния мравуняк около евентуалното влизане на държавата в сделката с ЧЕЗ е било просто кризисен пиар на управляващите. От самото начало. Най-напред като рефлекс на властта срещу недоумението и негодуванието на българите от появата на лицето Гинка Върбакова в толкова сериозна сделка, свързана с националната сигурност. Реакцията на хората след анонсираната възможност за държавно участие в сделката принуди ГЕРБ и коалиционните им партньори да продължат скеча. Но вече няма накъде. Мисията невъзможна.

Сега народът, който прие радушно възможността една трета от енергото на България да се върне под държавна шапка, остана с пръст в уста. Горанов случи и на подходящ момент за откровението си - когато рейтингът на ГЕРБ бе позакърпен с гостоприемството на Борисов във Варна и най-вече с решението да не гоним руски дипломати. Но вързалите се на въдицата сега се чувстват като пенсионери, ударени от ало измамници.

Че кой трезвомислещ би повярвал, че държавата може да влезе с ботушите в една почти завършена сделка между частни субекти?! Демонстративно и някак международно. А на всичкото отгоре да прави алъш-вериш с фирма, която я съди за солидна сума. Все едно комшията да ви е дал под съд за луди пари, а вие да купите от него пералнята му, обявена в bazar.bg?!

Сега всичко се връща в изходна позиция. Чехите обявиха, че ако България се откаже от намеренията си, сделката ще бъде завършена с Гинка Върбакова. Така със страшна сила се връщат същите въпроси от началото на сагата. Как така точно Гинка? Има ли ресурс Гинка? Кой стои зад Гинка? Сега на Борисов не му остава нищо друго, освен отново да блесне като международник. Защо да не срещне скараните Ердоган и Нетаняху в дома си? В хола. Не в гаража, като Цветан Василев. За Путин и Тръмп още му е рано. Така ще спечели още няколко дни аванс до следващия гаф.

Следващия ход ще му подскажат социолозите...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ветко

    6 43 Отговор
    И какво лошо има че Гинка купува голяма фирма? Защо българин да не може да е собственик на някакъв бизнес в България? Сега всичко почти е чуждо и ни щавят. А така ли е било преди 9 септември 1944? В чии ръце е бил структороопределящият бизнес в България? А хранителния? Колкото повече българи, чиито семейства и деца и внуци живеят тук управляват бизнеса, толкова по-добре. Защото те ще се грижат за бъдещето, а не да се награбят. И Нинова и Борисов не издържат теста за лоялност - децата им са в Америка и те не свързват бъдещето на България с живота на семействата си. Та патриотично е българи да са бизнесмените в България.

    Коментиран от #2, #5, #14, #15

  • 2 бесният язовец на оня с коня

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "ветко":

    Колко наивно!!!
  • 3 Диди

    21 5 Отговор
    Според мен,Електричеството и Водата(е в държавата) трябва да останат държавни,тъй като народът ще бъде принуден да плаща скъпо.А народът няма пари.България все още не е на желаното ниво,за да допусне това.

    Коментиран от #4

  • 4 бесният язовец на оня с коня

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    Няма как да станат държавни- това беше ясно от самото начало. Само на наивниците- не!!! Няма лошо да се живее с надежда, но до гласуваш доверие и с бюлетина с надежда, вместо с разум- вече ставаш вреден за всички нормалномислещи, които искат да си останат в държавата. Но в крайна сметка заминават. Процесът е необратим. Гинка-Минка-Стринка, всичко отива към циганинка със страшна сила, след 15-тина години ще е осезаемо. Горко на нормалните и свестните, останали в България. Дано имат деца в чужбина, че...

    Коментиран от #6

  • 5 Диди

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "ветко":

    Конкуренция трябва има,за да може потребителят да ,,избира,,.НО НЕ ЗА ТОКЪТ И ВОДАТА,КОИТО СА ВАЖНИ ЗА ЖИВОТА НА ХОРАТА.БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПОРАСНАЛА,ЗА ТАКИВА СДЕЛКИ.
  • 6 Диди

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "бесният язовец на оня с коня":

    Нямало как да стане,пишеш.Защо не? В Германия питиейната вода е в ръцете на държавата,токът не.Не става въпрос за наивност.Става въпрос,че държавата няма да контролира фирмите,които обслужват народът с Ток и Вода.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Дедо Грую

    14 1 Отговор
    Всеки стратегически отрасъл, имащ значение за националната сигурност като : вода, ток, жп транспор, полезни ископаеми, природни ресурси, оръжейна промишленост, трябва да са държавна собственост. Така е в много държави където никога не са имали комунизЪм и социализЪм.
  • 8 Дедо Грую

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Както и по - голямата част от Дойче Телеком,железниците, градския транспорт и др.
  • 9 Иван

    10 1 Отговор
    Цялата работа е за парите от делото.
    Нито Гинка нито някой друг иска да прави бизнес и да работи.
    Чакат да излезе решението по делото за нустойките за неповишената цена на тока 2013-2014. Ако спечелят парите отиват при Гинка и стоящите зад нея и правят разлика от около 200-300 мил. Най-вероятно в далаверата са чешките мениджъри и то от самото начало, но те ще вземат по някой и друг милион само най-вероятно. Големия дял ще остане за грузино-руския инвеститор, който уж ще финансира сделката. Ако няма спечелено дело, просто не плащат и всичко приключва. Ако стане покупаката, освен че ще одрусат българския данъкоплатец с тези пари, Русия ще държи и шалтера за тока на половин БГ. Прекрасен замисъл. Този грузинец не е станал ей така милиардер в Москва....Но като сме такива глупаци пада ни се.
  • 10 Ники

    15 0 Отговор
    Ще си мине тая сделка ... и ЧЕЗ чето ... ще си иде в ръцете на Румен Пашата ... и всички ще си вземат комисионните по веригата ... и нищо никой не може да направи ... Проблемът е че тия сделки са мръсни , и изпират огромни суми пари ... Финансирането идва с неясни активи ... това с банките е парлама страшна ...
  • 11 патриотъ

    15 0 Отговор
    Странно изявление на управляващите,че не могат да се месят в сделка за важен сектор на нашата отбрана,защото тя била между частни лица!
    Значи или нямаме държава или кокала е твърде голям!

    Коментиран от #12

  • 12 Inog

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "патриотъ":

    А защо - или?
    И двете са верни, и кокала е голям , и държава няма. Има няколко големи играчи, които опоскват и малкото останало милата ни татковина.
    И на децата е ясно, че Б.Б. стои зад тези водевили. Обърнете внимание, на снимката - Министър-Гинка-Министър. Сляп да си , ще разбереш,че тия тримцата играят от един отбор. И някак смутено, или по-точно , гузно стоят и тримата.
  • 13 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Нормалните държави си оставят механизми за контрол и не задължително чрез собственост! Правилата на играта се пишат в парламента! Но само нормалните държави успяват!
  • 14 Ник

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ветко":

    Нямаше да е нищо лошо, ако не ставаше въпрос за пране на пари, чрез Гинка. - Разбирате ли за какво говоря?
    Явно е участието на хора от държавата в полза на Гинка, която няма пари. - За това енергийният министър побърза да си даде оставката понеже не издържа на напрежението в лъжливата схема.
    Ако всичко беше както трябва, то за Гинка щяхме да сме чули отдавна! - Щеше да са я награждавали и давали по телевизията , как един опитен предприемач с труд успява въпреки средата. - Да ама не! Гинка е видно че няма опит, както и парите. - Ако сте ходили в банка да търсите финансиране за фирма сигурно знаете че са необходими много сериозни активи и сериозна проверка от типа на т.нар. "Дю джилижънс. Банките не дават така пари! - Тук има намеса на хора от властта. - Властта е гарантирала за Гинка (неофициално) пред Чешката държава. - Това е повече от видно!
    Вместо да влезе Прокуратура, Данс и т.н. - Те ходят на спявка при Борисов и после съвместно изявление на Гинка с двама министри... - Това е нелепо и трагично! Този народ вече трябваше да е излязъл и да е смазал властта заради тази видима измама. Трябваше вече да се лее кръв по жълтите павета! - Пълна Трагедия!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.