Last news in Fakti

6 Април, 2018 06:29 2 336 3

Съвети срещу телефонните измамници

  • ало измами-
  • румъния-
  • мошеници
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Закрийте личните им сметки, или въведете правилото за теглене с втори подпис

Наложи ми се да съпроводя тъщата до едно столично РПУ след поредната телефонна канонада у дома ѝ. Научих интересни подробности, които бързам да ги споделя.

Измамниците са вече абсолютни професионалисти. Може да се каже, че са и добри психолози. След няколко успешни акции за залавянето на неколцина, телефонните бандюги са се изнесли в ... съседна Румъния.

Дали тук, или при северните съседи – практиката е да наемат голяма къща. Задължително помещението, откъдето се обаждат на нещастните старци, е оборудвано с горяща печка, или кофа с киселина. Може и да се досетите за причината – при внезапна полицейска акция немедлено сим картите от телефоните се изхвърлят за унищожаване. Иначе доскоро мобилните оператори са продавали безконтролно огромен брой карти на физически лица. Имало е случай безработен циганин да си купи по около 5 000 карти. Вече има ограничение до 10 на човек. Това не гарантира, обаче, лесното им залавяне. В повечето случаи картите се преотстъпват срещу съответните кинти на истинските телефонни обирджии.

Любопитни детайли от лексиката на тези люде. В повечето случаи се представят или за полицаи, или за доктори. Винаги се започна с някаква абсурдна история, която за съжаление хваща декиш при възрастните хора. Където ударят на камък – в арсенала се включват и заплахи. Те са сходни – знаем къде живееш и ще дойдем да те хвърлим от балкона: ще те накълцаме на парчета и ще продадем месото на пазара: ще ти извадим очните ябълки и ще ги продадем за органи.

Ето и моя съвет. Единственият начин телефонните измамници да останат на сухо е като приберете всичкия кеш от вашите бащи и майки, баби и дядовци. Приберете им всичките карти за теглене от банкомати. Закрийте личните им сметки, или въведете правилото за теглене с втори подпис. Всичко това може да не е много хуманно, но гарантира спокойствието на възрастните хора.

Както и вашето лично.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РОМ

    3 1 Отговор
    Преди време бях въвлечен в АЛО ИЗМАМА,но навреме се усетих и се обадих на полицията и върнах парите от когото бях ги взел.На следващия ден ме викнаха в Полицията за уточняване на някой неща,и като ми казаха дали аз не съм мозъка на цялата тази схема,от тогава се зарекох че дори пред мен и човек да убият ,ще си обърна главата на другата страна.Сега разбирам защо болшенството от хората не смеят да свидетелстват срещу някой,защото евентуално полицайте биха направили от теб един обвиняем престъпник,вместо свидетел.
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    Телефонен измамник 088 486 6347
  • 3 Вероника

    0 0 Отговор
    +491783646276 ; +491732895265 Днес получих странни обаждания от посочените номера. Хората които твърдяха, че ми се обаждат защото моя номер е свързан с фейсбука на някакъв Мехмед. Въпреки, че им казах, че не познавам такъв човек те продължиха да ми звънят и да ме питат странни въпроси. Бяха мъж и жена говореха чист български въпреки, че се обаждаха от Немски номера. След като неколкократно им казах, че не познавам никакъв Мехмед ми казаха да изтрия номерата им, цитирам "Изтриите номера ми, за да си нямате проблеми". Не знам какво означава това, но вероятно поредната телефонна измама. Не съм им давала нищо и нищо не са ми искали(пари и прочие).