Last news in Fakti

8 Април, 2018 16:00 2 951 11

Болниците ни се превърнаха в магазини

  • здравеопазване-
  • милан миланов

Именитият български лекар, д-р Милан Миланов, коментира трагичното състояние на здравната система в страната

Болниците ни се превърнаха в магазини - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаем как да лекуваме, но лекуваме, както ни разрешават.

Имаме огромни болници, но по един кв. метър на легло.

Имаме широки хоризонти, но не виждаме по-далече от бомбетата на обувките си.

Лекуваме дистанционно, но забравихме стетоскопа и скалпела.

Знаем какви са правата на пациента, но забравихме какво е болка.

Очите ни са широко отворени за новото, но всички сме с катаракта.

Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.

Имаме повече линейки, но по-малко медицина в тях.

Имаме повече болка, безнадежност и злоба, мразим твърде често, увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си.

Големината на извадените кисти надмина големината на човека.

Заменихме болестта с нозологична единица.

Започнахме да измерваме големината на докторите с големината на джобовете им и с дребнавостта на душите им.

Забравихме принадлежността на власт е катунарството.

Всички бързаме непрекъснато и забравихме, че всички сме в чакалнята на Господ.

Всички се хвалим как се любим, но забравихме какво е любов.

Всички искаме електронизация, но забравихме как се общува.

Вместо лечение предлагаме бързо хранене, еднократни памперси, връзки за една нощ, борба с наднорменото тегло и хапчета, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни.

Строим широки магистрали, но стесняваме възгледите си.

Всички ни предлагат да ни направят по-красиви, по-слаби, с по-хубава кожа и едновременно с това зарибяват душите ни.

Предлагат ни все по-меки и удобни подметки, а сърцета ни табанясаха.

Вместо да създаваме сигурност, ни превърнаха в катунари.

Имаме 49 специалности и всеки ден умира по една от тях, слава Богу, че са много, последна ще умре надеждата, защото няма такава специалност.

Имаме национални, републикански, регионални и други видове консултанти, но забравихме колегиалността.

Имаме академици, професори, доценти, асистенти и т.н. но нямаме ШКОЛИ.

Прекалено много викаме, но прекалено малко мълчим и мислим.

Прекалено много остри думи използваме, но прекалено малко мисъл има в тях.

Вместо да вървим направо и нагоре се превърнахме във въртящи се дервиши.

Болниците ни се превърнаха в магазини, но малко има в склада.

Болницата е за и на болните, иначе трябва да се казва лекарница или сестриница, в нея боли, иначе трябва се казва слакарница.

Накрая ще цитирам американския комик Джордж Карлин:

"Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем...Защото животът не се мери с броя на вдишванията, а с моментите, които спират дъхът ни."

НЕКА БОГ ВИ БЛАГОСЛОВИ!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 1 Отговор
    Хубаво казано професор Миланов,но КОЙ позволи да се случи всичко това макар да плащаме осигуровки все не стигат пари,все ни гледате в ръцете.Болниците да се превърнат в магазини не го ли позволихте Вие лекерите,не го ли позволихте Вие лекарите да се търгува с хорското нещастие.Този пост го пише човек ,който погреба преди 10 дни човек болен от рак,но му беше отказана даже надеждата от болница и лекар.И така както виждам сте набожен човек както и Аз нека бог Ви прости аз все още не съм.Ималко се смирете и бъдете по човечни.Честито воскресение на всички.
  • 2 Е.Николов

    19 1 Отговор
    Много точно описано и казано от човек който вижда нещата от вътре.Грозната истина която всички занем и се съгласяваме а нея че здравето стана бизнес, вече не призвание не е кауза не е най висша ценост а въпрос на колко имаш.Няма и капка милосърдие в повечето лекари а само груба вулгарност.Вярвям че преди лекарите са ставали такива не самл за парите и титлата а за безценото да лекуваш да даряваш и връщаш към живота , идеята да помагаш в откриеснето на нови начини за лечение .Сигурно на повчето хора не им пука или просто седят и го четата като поредната статия но всеки минава през болницата рано или късно,и ако не дай си боже се зачудите как може да стане така с мен как може такова отношение не кека се сети за всичк тези статии и репиртажи и как безучастно и апатично минава това покрай нас.
  • 3 патриотъ

    21 1 Отговор
    Предполагам,че това е написано поради болката и безсилието на д-р Миланов от състоянието в което се намира нашето здравеопазване и се надявам това да е искрено и от сърце!Ако е така,значи не всички доктори са магазинери и имаме шанс да се спасим като нация и народ!
  • 4 Справедлив

    16 1 Отговор
    Няма какво да коментираш докторе...Демокрация брат,пазарна икономика-на която са и нужни само пари-независимо,че си болен..Капитализъм човече-не си ли платиш -мъртав си..И не ми говорете глупости от сорта на свобода на човека,права и т.н....
  • 5 Гост

    8 0 Отговор
    На днешния ден, искам да пожелая повече алтруизъм в душите на всички и по малко егоизъм.Единствено тогава живота на земята ще стане добър и пълноценен.
  • 6 Дан Колов !

    7 1 Отговор
    Съгласен съм с Вас, но това е следствие. Трябва да търсим причините! Да се ликвидират всички с фалшиви дипломи свъзани със здравеопазването. Да се разследва и виновните да се вкарат в затвора. Измислените търгове, огромните кражби на всички нива! Безмислените операции и лечения ! Организираната п............ в Здравното и Социалното Министерства, Медицински одит, РЗИ, Агенция по лекарствата, Телковете. Административни "лекари" на 80 и 90 години с "временни" трудови договори, като главни "специалисти" и техните деца и внуци също главни "специалисти" във същите структори. Примери : "АКАДЕМИК" без нито една публикация в България в чужбина в някоя медия ?!!!! Друг с награди от измислени "структури" присвоил стотици милиони от същото здравеопазване! Трети, директор на провинциална б-ца собственик на имоти за милиони! И много други подобни. Кой от тези да обучава специалисти и кои от тези бъдещи "специалисти" (повечето влезли с подкуп и връзки) ще нучи нещо по чалготеките ???! Опиташ ли се да роптаеш за почват "съвети", заплахи, тормоз, побои, доноси, клевети, бомби, всички възможни средства разработени от разузнавателните органи с цел психическото унищожение на "лицето" - зомбиране! Доктор Миланов е надскочил много високо над средното ниво на среден гражданин и по тази причина и от куртоазия ще му простят засега такова изказване, но очаквайте в скоро време и върху него да изсипят помия!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лекар

    0 0 Отговор
    Проблемите са навсякъде в икономиката, защото здравеопазването също е икономика! През 1944 България е кривнала наляво и сега берем плодовете на " безплатното" здравеопазване. Мъчително бавно се променят нещата. Трудно е да се обясни, но повечето лекари се стремят да догонват по доходи своите колеги отвъд Чехия. Нещата са неспасяеми и затова често пъти е грозно. Същото важи и за стоматолози, и юристи, и ловки счетоводители...Лекар в нормална страна стартира с 4000 евро на месец. Ей за това става дума. Дефицитът ражда корупцията. Защото на бензиностанцията и когато купуваш жилище никой не се интересува дали си лекар или не.

    Коментиран от #10

  • 9 goni

    0 0 Отговор
    Е! Трябвало е само да уточни че лекарите се регистрират по закона за едноличните търговци!;) Забавно нали?!:) Жалко че Христос го няма за да ги изгони от Храма! Храмовете са празни! Затова търгуват в болниците! Там далаверата е къде по-голяма!:)
  • 10 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар":

    Предполагам че си жена и то хетеросексуална, защото друг типаж не би написал това, което си написала ти!:) Съвсем искрено те съветвам да емигрираш! Лекари се търсят в цял Свят! И! Права си! Кой знае защо заплащането е много по-добро!:) Ако, по някаква причина не ти се емигрира е добре да се пробваш в петролният бизнес , или бизнеса с недвижими имоти!:) И в трите случая доволна ще останеш!:) Вервай ми!:)

    Коментиран от #11

  • 11 Лекар

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    Много си объркан. Как не разбра проблемите. В целия свят лекарите са средна класа- висок сегмент. Ей така- от статуквото. А тук всичко е обратно на логичното. Това е. А полът няма нищо общо. Професията е свята, но в никоя нормална държава лекарската професия няма нужда да оцелява!..