Last news in Fakti

12 Април, 2018 16:00 1 836 33

Русия страда от постимперски синдром

  • огнян минчев-
  • русия-
  • постимперски синдром

Публичното пространство е възпалено от гняв и непоносимост към "хегемона" Америка, към "смешния" военнополитически слабак ЕС

Русия страда от постимперски синдром - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка разпаднала се империя предизвиква силен и мъчителен постимперски синдром в обществото - метрополия. Особено силен е този синдром в континенталните империи, притежавали интегрална териториална протяжност (за разлика от морските - колониалните империи, в които метрополията и колониите са много по-отчетливо разграничими както териториално, така и като култура и идентичност). Разпадът на Руската империя (в нейния модус на Съветски съюз) поражда още по-дълбок и

драматичен постимперски синдром

Всяка империя е претенция за универсум, поради което експанзията върху други страни и народи е основна характеристика на нейното битие и международно поведение. Тази характеристика на империята в случая с Русия е доведена до абсолют. Не съществува друга цел на имперското битие на Русия, която да е изобщо сравнима с приоритета за териториална експанзия. Русия трябва да владее колкото се може по-голяма част от Европа, "за да избегне пряка опасност от външна агресия" (Джордж Фридман) през северно европейската равнина. Русия трябва да владее Проливите и Балканите, за да има излаз на "топли морета", в които навигацията не се прекратява през зимата, а по-нататъшната експанзия може да продължава без прекъсване през всички сезони. Русия трябва да владее Кавказ, за да контролира основния път между Изтока и Запада, преминаващ през Каспийско море, Южен Кавказ, Черно море и Балканите. Антарктика? Изконно руска! Аляска? Престъпно продадена! Трудно ще се сетите за географска локация, която да няма нещо общо с "изконно" руските имперски интереси. Затова днес Русия преживява своя постимперски синдром по-трудно, по-гневно и по-опасно за всички, отколкото дори Ваймарска Германия, пост-Хабсбургска Австрия, да не говорим за колониална Франция или Британия.
На мястото на руската империя днес възникват и през многобройни премеждия се утвърждават

новите постсъветски нации

Агресивността на Москва само укрепва тяхната идентичност и държавно спонсориран национализъм. Този процес не може да бъде спрян - той се развива като част от неумолимото настъпление на модерността. В определен момент връх над постимперския махмурлук ще вземе и един по-рационален руски национализъм. Същевременно, в нашата епоха се реализира и кризата на модерността, която освен ценностни, философски и общностни - постмодерни измерения, се разгръща и като консервативна реакция на това, което е оцеляло от традиционализма срещу отслабената харизма на модерния свят. Възраждането на имперската идеологическа легитимност няма общо с реалните шансове за възраждане на имперското битие. И Путин, и Ердоган рано или късно ще разберат това с голяма доза горчивина. Възраждането на имперската носталгия и на традиционализма обаче дават мощен

тласък на имперските политически мечтания

Дугин и неоевразийството, "Архипелагът Русия" и Цимбурски, нечестивият синтез на болшевизъм и квази-православие ... списъкът на квази-идеологиите на възраждащия се руски империализъм може да бъде продължен. В тази вакханалия на имперската носталгия трудно може да си пробие път аргумент, свързан с реална и прагматична цел за развитието на Русия като мощна, богата, удовлетворена от своята 1/7 част от световната суша държава и общество. Публичното пространство е възпалено от гняв и непоносимост към "хегемона" Америка, към "смешния" военнополитически слабак ЕС, който се опитва да експанзира икономически, към "предателите" - доскорощни "крепостни" нации на Москва от Източна и Южна Европа.

Накъде отива всичко това? Ще преживеем ли втория акт на постимперската руска драма в същите измерения, в които преживяхме втория акт на предаденото германско величие - Хитлер дойде на власт върху гневното изригване на "предадената" в Първата световна война Германия? Или все пак имаме шанс за поумняване в Москва и ориентация към мирна културна и икономическа експанзия в постсъветското пространство?

Вместо да ходят с танкове в Грузия и Донбас, великоруските империалисти биха могли да си спомнят, че руският език е "лингва франка" за всички тези народи, които днес Москва се опитва отново да завладее с кръв и унижение. Руските богатства могат да бъдат в основата както на успешната модернизация на Русия, така и на сътрудничеството й с този ареал на бившия Съветски съюз и бивша Източна Европа, където икономическата изгода би била много по-добър атестат на Големия брат, отколкото агресията му, наглостта му и пренебрежението му към всички, които не са толкова велики колкото него. За съжаление, двата варианта не се изключват един друг. Може би ще трябва да преминем през изпитанието на тази вторична постимперска мания за величие на Третия Рим, преди арогантните имперски мечтатели в Кремъл да си седнат на задника и да разберат, че единствено изгоден им е вторият вариант. Ако той все още е наличен като възможност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роги

    36 11 Отговор
    Виж ти кой дава акъл,един соросоиди или нещо подобно.

    Коментиран от #5

  • 2 Inog

    37 9 Отговор
    Огняне, и ти ли Бруте?
    За колко соросови петачета се продаде, и успя да изфабрикуваш тази нелепица? Или като умря социологита , можеш да станеш писател на пасквили?
    Жалко , имах доста по-добро мнение за теб.
  • 3 тупан

    28 9 Отговор
    една сороидна муцуна виждам на снимката...много думи и нищо неказва
  • 4 Жужи

    16 28 Отговор
    Много точен анализ на алкохолизираните росияни!
  • 5 Жужи

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Роги":

    Kcaniba спри с тоз самогон бре!
  • 6 бббббб

    19 7 Отговор
    А,ние страдаме от такива като теб!
  • 7 Рада Дълбоката

    26 7 Отговор
    Тоя Минджев , с тая утрепана физиономия що не спомена никъде за имперската амбиция на Америка да владеят света !Ай , сикт....
  • 8 един там

    23 5 Отговор
    Ако добре са му платили ще го разбера. Ако обаче наистина го мисли това, което е написано, значи има много сериозни проблеми с главата. Какви имперски амбиции, какви 5 лв.? Има една държава в света с такива и тя е кравария. Последните 100 г.няма война в света в която кравария да няма участие или да е е един от инициаторите. Просто няма. Ако някой се сеща за такъв военен конфликт да каже. Ще е интересно дя го научим. Империята на злото води света към гибел, но обвинява другите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аааа

    12 4 Отговор
    Изрод !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Готин ама не съвсем

    14 3 Отговор
    Този се е налапал с купешки лафове, като циганче на безплатен обяд! Много приказки, а нищо конкретно! И разглежда една разпаднала се империя, но нищо не казва за препускащия разпада на една друга империя!
    Имала амбиции? Ми за това е империя, а не проста държава, като нашата, навряна в ъгъла от продажните ни управляващи! Нашите амбиции какви са??? Май само да оцелеем, защото след 20 години България няма да я има!
    А другата империя нямала амбиции! Ми за какво са и амбиции, след като има над 800 бази навсякъде по света и претендира, навсякъде да има икономически и политически интереси!
  • 14 А стига бе

    13 3 Отговор
    Огнянчо...само едно ще ти напомня--Обама през 2014 г -цитирам по памет"нашият народ е изключителен и винаги има правото да решава и доминира в света-в името на нашите демократични ценности"""" това го казва Президента на САЩ-официално...Та твойте писаници ли ще хванат декиш-или думите на Обама-които наистина показват открито кой и какви имперски амбиции има?? Да не споменавам войните на САЩ през последните сто години-над 90 войни в над 60 държави--и това ако не са амбиции за световно господство-здраве му кажи...Та г-н Авторе-все по-малко балъци останаха по света-които могат да ти повярват..
  • 15 Гост2

    8 2 Отговор
    Русия страда от постимперски,а Америка от имперски.
  • 16 Журналист

    12 5 Отговор
    Руснаците отстъпиха толкова много територии ,които днес са завладяни от Германия , американците са навсякъде по света и в крайна сметка пак Русия имала синдром. Това вече е класическа наглост.
  • 17 Баш майстора

    8 4 Отговор
    Ако замените думата Русия със САЩ, всичко си идва на място в тази статия.
  • 18 патриотъ

    7 5 Отговор
    Тъпанар,Русия няма никакви имперски амбиции и защитава своите територии.Имперски амбиции имат американците,които искат да завладеят света!И кой ти дава право да определяш кой кой е в днешната ситуация.Русия е била и ще бъде велика държава!А такива като тебе продадоха България за жълти стотинки и отгоре на всичко и акъли дават.Жалки политици,жалка държава!!!
  • 19 стоян георгиев

    7 6 Отговор
    статията е точно в десетката.руснаците вместо да използват огромния си потенциал като природни дадености ,природни ресурси както и огромната си предболшевишка култура и език се напъват да се правят отново на завоеватели унижаваики наи-близките им народи.вместо да се развиват икономически и политически те дрънкат с оръжия и се опитват да реанимират практики от комунизма.

    Коментиран от #21, #25, #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Истината боли

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Да, истината боли. Болните русофили пак не ги свърта. Същото го наблюдаваме в по-малки размери и на територията на Югославия. И пак да повторя, както в случая с ГЕРБ и БСП, Ако Станка е грозна, не значи, че Пенка е красива. А за спора между САЩ и Русия, гледам че милиони руснаци са в САЩ, а не обратното. Което на фона на богатствата на Русия е доста показателно. Да не говорим за децата на българските русофили, които са изцяло в САЩ (Нинова, майор Деянов, например). Сигурно са като агент Солт - изпратени да се борят с империята на злото отвътре

    Коментиран от #26

  • 22 Реалист

    5 2 Отговор
    Аз не знам Русия от какъв синдром страда, но в едно съм сигурен - този господин страда от посткомунистически синдром за малоценност. Той е мишок за който има големи демократи в лицето на САЩ и ЕС, както и диктатори в лицето на Кдафи, Асад, Путин и компания. МИШКО, тези демократи са избили толкова много цивилно население, колкото дори и Сталин не е избил. Хирошима, Наказаки, Виетнам, Сърбия, Ирак, Афганистан.... Да изброявам ли още ? Централна и Латинска Америка, Южна Америка. Дакива болни хора като теб трябва да им се прави евтаназия за да не могат да се множат. Вие сте раковите клетки на обществото.
  • 23 кова

    3 3 Отговор
    Къв е тоа бе ?Като къв се исказва ? Омръзна ми да гледам пумиярски физионимии на разни соросоидни отрепки
  • 24 Хасан

    2 2 Отговор
    Не мога да ги разбера...Сащ не е ли империя и няма ли имперски амбиции да контролира целия свят?!.'Англия не е ли постимперия?...Германия не се ли опитва да си създаде своята «империя » в Европа ?!...що тогава виним Турция,Русия и Китай??
  • 25 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Ех стояне ,колко си наивен...вярваш в светлото пазарно бъдеще и демокрауцията както родителите ни вярваха в социализма....Балтийските републики купуват три пъти по скъп шистов газ от Сащ а не евтин от Русия....това не е пазарна икономика а колониализъм..робство ..Турция строи евтин АЕЦ с Русия и виж какъв пердах яде от «съюзниците »си..

    Коментиран от #27

  • 26 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истината боли":

    руския може да бъде спокоино като канада,като доходи ,инфраструктура и управление.само че руския икономически и политически елит са креатури на неразформировани структури на бившия комунистически съветски съюз ,което прави ситуацията напълно безнадеждна.русофилите тук и по света не са реално русофили те са путинофили или соцносталгици,което е доста далеч от русофилството като цяло.
  • 27 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    хасанчо аз вярвам в тва което виждам.балтииските републики откакто са в европа са в пъти по-добре от времето им в соца,въпреки скъпия им газ смяххх!!!!аз като нормален българин искам да живея в държава с европеиски ценности,закони,икономика и политика и всички структури и групи водещи ме в обратна посока ги смятам за неприятелски.всички страни в европеиския съюз без българия бележат видими резултати в националните си държави ,а ние само заради двете големи маргинални групи ,а именно соцносталгици и мюсулмани стоим на място .затова и лесно тук се обединявате ти хасан с милиционера дето преди те е трепал за да ти мени името срещу мен и такива като мен.ти не разбрали бе хасанчо ,аз неискам разни беове и царе да ми решават живота?тва го искате само ония дето неможете да живеете свободни!

    Коментиран от #29

  • 28 Стефан

    1 1 Отговор
    Преподавателят по научен комунизъм отново е на линя!
  • 29 Бил съм там

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Стоене , заблудени ми приятелю. Балтийските територии са на път да изчезнат във времето и пространството също като нас. А за Германия си нямаш и хал хабер. Моли се да не ти идва на главата германският комунизъм. И се запитай защо въпреки привидно големите им заплати , 80% от немците не могат да си позволят да си купят и поддържат собствено жилище . До като при нас този процент приближава 100-те. А и някои са и с по няколко жилища и автомобили.
  • 30 Бил съм там

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Стоене нормалният руснак има едно или две собствени жилища в Русия и едно на брега на някой европейски курорт. Гърция, Турция, България Испания , Ривиерата , Дубай-руска реч навсякъде. Да ти кажа ли какво има един обикновен германец като собственост данъци задължения, лизинги.

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бил съм там":

    нормалния руснак няма пари дори за пиене и пие лосиони за баня или си маже боя за обувки да и вади терпентина.80% от руснаците никога не пътуват никога и даже нямат задрганични паспорти и коптора в сибир или комуналката в москва не са жилища убавецо.да сравняваш гемрания с русия е да сравняваш жив с умрял.балтииските републики са били на път да изчезнат казваш ами що тогава милиони руснаци от западна русия се чудят как да идат да живеят там при изчезващите ,кото на всичкото отгоре ги мразят и не го крият.и ако в русия бе толкова добре що от 2 та млн.български имигранти никои не се е запътил натам включително и ти?що 50000 руснаци избягаха и се заселиха в бедна българия ,а не обратното?и само не ми обясняваи че те са били богати и щасливи и тук са курортиси!
  • 32 Истината

    3 0 Отговор
    Когато истината изнасили нашите родни бавноразвиващи се русофилченца с коефициент на интелигентност гравитиращ около абсолютната стойност на стайната температура в Целзий и като ги заболят дупенцата започват да сочат с пръст и да крещят в един глас "соросоиди!". Това навярно е единствената дума, която знаят, макар да не знаят какво всъщност означава и дали изобщо означава нещо. Соросоидите на нашето общество мили русофилчета сте вие - вие сте раковите клетки, националните предатели и гъзолизци, които убиват този народ. Вие сте тези, които подкрепяте еврейската "соросоидна" идеология на комунизна и вие сте тези, които искате да ни върнете под руско робство. Ако аз бях диктатор, вие щяхте да сте първите наематели на концентрационните ми лагери.

    Коментиран от #33

  • 33 Параграф 22

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    Истината боли!