Last news in Fakti

14 Април, 2018 10:03 3 475 11

Ударите по Дамаск не са дежа вю

  • дума-
  • дамаск-
  • сирия-
  • сащ

През изминалите 12 месеци Белият дом беше критикуван, че дори и при президента Тръмп продължава политиката на предшественика Барак Обама спрямо Башар Асад

Ударите по Дамаск не са дежа вю - 1
Снимка:Фейсбук/САНА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 6 април 2017 г. САЩ използваха ракети „Томахоук“, за да ударят сирийска военна база. Атаката беше отговор на използването на химическо оръжие от Башар Асад срещу цивилни.

Преди една година САЩ изстреляха над 90 ракети срещу сирийската военна база Шайрат близо до Хомс. Часове преди атаката Пентагонът е предупредил руския контингент в Сирия. Добре информирани източници разкриват, че Кремъл е предупредил сирийските военни.

През изминалите 12 месеци Белият дом беше критикуван, че дори и при президента Тръмп продължава политиката на предшественика Барак Обама спрямо Башар Асад.

Година по-късно американският президент Доналд Тръмп създаде стройна коалиция с Великобритания и Франция за своите демонстративни удари по Дамаск.

Удрянето на обекти в столицата и в Хомс са ясно послание към режима на Башар Асад. Това е първото почукване по портите на Близкия изток.

Водещите страни в НАТО показаха, че разполагат както с въоръжение, така и с инфраструктура, за да сложат край на гражданската война в Сирия.

За разлика от предишни удари по Ислямска държава в Близкия изток сега Катар беше основната база.

Това е удар по амбициите на турския президент Реджеп Ердоган да играе ключова роля в региона като „извива ръцете на съюзниците си“ с базата Инджерлик.

Ударите по Дамаск не са дежа вю. Германия отказа да участва във военна операция в Сирия, но ясно заяви, че няма да търпи използването на химическо оръжие срещу цивилни.

В най-деликатно положение се намира Иран. Неофициално се спекулира, че шиитските милиции, които подкрепят режима на Башар Асад, са били изтеглени от потенциалните цели.

В следващите месеци можем да очакваме Техеран деликатно да изтегли своето военно присъствие за сметка на руските миротворци. Иран все пак ще се стреми да има последната дума за политическото бъдеще на династията Асад.

В началото сме на дълъг процес по края на гражданската война в Сирия. Можем да очакваме, че неговият финал ще е много хлабава и слаба конфедерация.

* дежа вю (фр.) – вече видяно


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    3 2 Отговор
    аааа
    ....
    коречи
  • 2 Рамбо

    4 4 Отговор
    Да са почва че ми писна на дедовия да ги чекам ...

    Коментиран от #3

  • 3 По полека Бейби

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рамбо":

    Ти почвай какво ги Чакаш ?????????
  • 4 Kcaniba

    6 5 Отговор
    И фалиттът на рошшия няма да е дежаву! Този филм вече сме го гледали!
  • 5 патриотъ

    9 0 Отговор
    Това е поредната от безкрайните войни на САЩ и поредния им провал от дългата серия!Не е далече и от края на управлението на Тръмп и тоталния крах на Америка!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Къде си бе Прометейчооо

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Прометей":

    Оооо Прометейчо! Тука ли си бе мой? Къде се губиш? Имам куешчънче за теб: защо първи борец против ФАЩ като теб, използва за аватар кадър от филм, произведен от жидомасонския вавилонски Холивуд, а прякорът ти е заглавието му?
  • 8 Прометей

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Прометей":

    Понеже виждам, че си завършен ДЕ@ИЛ, ще ти ансуерна за последно.....на езика на.........ПРОМЕТЕЙ......

    Ще ти го напиша с български букви.......АГАМИСУ ПАЦАВУРА

    Коментиран от #9

  • 9 Къде си бе Прометейчооо

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Прометей":

    Прометейчо, защо така се самообиждаш? Пак ли не ти издържат нервичките? Ама не се нервирай. Казах ти още преди - извади си албума със снимки на путя и удари една злобарка. Пък после ела и ми отговори на въпроса. Ако можеш. :)

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Къде си бе Прометейчооо

    0 0 Отговор
    Еххх явно няма да получа отговор на моето съвсем просто куешчънче. Прометейчо е много изнервен и модераторът постоянно го трие. Много жалко. :(