Last news in Fakti

5 Май, 2018 16:02 1 740 15

Христо Иванов: Не станах министър, за да съм лоялен към Борисов

  • христо иванов-
  • министър-
  • бойко борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов втори път за няколко седмици припомня, че като министър съм бил “недоволен от правосъдието” (пред dir.bg) и съм се изказвал “опозиционно” (днес пред Нова телевизия).

Гордея се с това, както и с по-отдавнашното признание на депутата от ГЕРБ и сътрудник на ДС Георги Марков, че съм искал да си вкарам премиера в затвора, по повод на настояванията ми в качеството на министър на правосъдието за реално разследване на Янева-гейт (“двете каки”).

Вече два пъти премиерът нарича това “шизофренично”. И е прав, с дребното уточнение, че шизофренията не е при мен: през цялата си кариера съм работил за съдебна реформа. Например, през 2001 г. имах грижата в “Индекса на съдебната реформа в България” на Американската асоциация на юристите да се появи първата критика на положението на прокуратурата у нас в подобен документ. Това така вбеси Филчев, че той крещя и заплашва представителя на Асоциацията у нас.

Станах министър, за да прокарам реформа, а не за да съм лоялен на Борисов, ГЕРБ или РБ. Целта ми беше проста: изчистване на съдебната власт от корупция и зависимости, така че тя да може да оздрави българската държавност като цяло. За тази цел трябваше да гарантираме реална независимост на съда (от корупция, политически и икономически зависимости, натиск от вътрешни лобита, ограничения, следващи от лош мениджмънт и кадрови подбор) и ефективна прокуратура, подчинена на обществения интерес. Съставихме стратегия за реформата, призната за жалон от ЕК и Съвета на Европа (и напълно изоставена от Цецка Цачева). Изготвихме и наложихме в немалка степен пакет от законодателни и конституционни реформи. Енергично подкрепихме очистването на Софийски градски съд от гнили ябълки и внесохме 8 предложения за дисциплинарки срещу съдии и прокурори (при 0 от всички предишни и следващи министри).

Подадох оставка, когато стана ясно, че Борисов е решил да се отърве от мен, заради настояванията ми за реформа на прокуратурата и опита ми да стартира операция чисти ръце по Янева-гейт (Борисов и Цацаров знаеха, че, освен публичните ми настоявания за проверки, съм търсил личната подкрепа на Тимерманс и ЕК за това). Елиминирането ми щеше да убие не само конституционната реформа, но и предложенията ни за промени в Закона за съдебната власт. С изпреварващата си оставка в парламентарна зала, веднага след отказа на ГЕРБ (БСП, ДПС и част от РБ) да създадат дори минимална предпоставка за реформиране положението на главния прокурор по конституция, успях да създам международен скандал (снимките от срещата Меркел – Борисов след това са забележителни). Това осигури необходимия външен натиск за стартиране на проверка на ЕК на Прокуратурата (“идея, хрумнала на Борисов напълно самостоятелно след срещата с Меркел”) и за прокарване на съществена част от нашите прдложения в ЗСВ. След това обаче нямаше воля нито за превръщане на проверката в инструмент за реална промяна, нито за продължаване на борбата на терена на ВСС, нито за реализиране на потенциала на промените в ЗСВ. Но това е друга история...

Та, не при мен е шизофренията!

Шизофренията е в това да се кръстиш Гражданин за Европейско развитие на България, да си в ЕНП, да наричаш Меркел “началник”, че и напоследък да председателстваш ЕС и, при всичко това, да си най-голямата спирачка пред съдебната реформа от години, да си най-верен страж на интересите на Пеевски, Цацаров, Доган и Ко, да се превърнеш в разсилен на Путин и Ердоган...

Последният връх на шизофренията е да се обявиш против обвързването на еврофондовете с върховенството на правото. По-ярко признание за това, че нямаш никакво намерение да правиш реформи, и че смяташ да продължиш да бъдеш смокинов лист на гранд-корупцията, здраве!

Време е ТАЗИ шизофрения да спре. Трябват ни министър на правосъдието и вицепремиер по съдебната реформа, които сега да се държат “опозиционно” и да настояват България да подкрепи силно обвързването на фондовете с върховенството на правото, защото това е от интерес на българите, а не да се снишават, за да не развалят интересите на Борисов и аверите му.

Трябва ни, впрочем, и опозиция, която да се държи опозиционно по този въпрос. И понеже това няма да стане – трябва ни нов парламент и ново управление!

Б. ред. - Позицията на бившия правосъден министър в кабинета Борисов-2 е от фейсбук профила му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е лесно

    12 3 Отговор
    Нивото на разбиране в обществото е много ниско. Който наистина иска да прави политика към промяна, трябва да е наясно, че онези, които се хранят от тази власт в България (независимо дали ГЕРБ, или БСП, или ДПС са формално на власт), няма как да се съгласят лесно да се разделят с тази хранилка. А промените няма да са бързи. За някои неща трябват години, за да се почувстват. Такива са области като образование, демография и т.н. Т.е. те се изправят срещу съпротива и недоволствие. Затова те трябва много ясно да казват какво се опитват да направят, защо и какво ще се случи. Такова беше очакването от Борисов, но той се оказа едно самовлюбено пожарникарче, командвано от други. Жалко е, че все такива се появяват в политическия живот на България.
  • 2 Azazel

    15 8 Отговор
    Христо, уважавам те като политик, подкрепям позициите ти по почти всички въпроси и смятам, че постъпи много достойно, като напусна правителството в момента, в който разбра, че няма как да прокараш желаната от теб съдебна реформа (вместо да останеш като онзи блюдолизец Петър Москов и да се излагаш до край), но един въпрос не ми дава мира - как изобщо ти хрумна, че Бойко Борисов и обкръжението му ще ти позволят да направиш истинска и качествена съдебна реформа?!?! Нима беше в кома по време на първия му мандат и не знаеш каква престъпна, корумпирана и авторитарна власт налагаше?...
  • 3 Гост

    6 5 Отговор
    Не станах министър,щото имам профилактични прегледи при психолог.Нямам време за министерлъка!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реформата си има начин

    10 3 Отговор
    Правителство на Демократична България. Правителство, което да разследва, обвини и осъди на много години затвор управляващата мафия на Живковия клан, олицетворена от квадригата:
    Пеевски-Цацаров-Борисов-Златев.
    Аман от Правешко-Банкянския посредствен и неграмотен модел на управление в една от най-прекрасните страни на света.
    Б Ъ Л Г А Р И Я
  • 6 мнение

    7 9 Отговор
    Този е грантаджия - на яслата на Сорос! Шизофрения е да си министър на правосъдието и да си "опозиция"! На кого? Освен това, вижте какви са били родителите му. Закърмен с комунистическата идея....
  • 7 btvti

    3 3 Отговор
    Щом е Бойкикев - за. .и го!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 впечатлен

    3 0 Отговор
    Тези хора, така наречените демократи, усилват комедийното усещане в държавата ни. Комедийно само за хората със здрави нерви. Тази "партия", която уж се възражда, напомня куклено шоу, при което едни стари, прашни, износени кукли се вадят от стар склад, отдавна изживели времето си, с надеждата, че шоуто може да се възобнови с тяхно участие. Защо ли ми се струва, че това няма как да стане? ПРЕКАЛЕНО СТАРИ СА И Е ПРЕКАЛЕНО КЪСНО! Случилото се по време на учредяването на новата им партия е показателно. Те вече могат само да се карат и да се бият. От тези явления в държавата страшно ни омръзна! Наблюдаваме побоища навсякъде - по пътища, по села и градове, а сега и по партийни сбирки. А може би скоро и в парламента. Корнелия Нинова скоро ще изчерпа махленския си език и ще пристъпи към физическа саморазправа. Спомняме си крилатите й думи, "я излезте навън да ви шибна два шамара"! Все ще се намери някой, който ще излезе за шамарите. Мазохисти не ни липсват, а си имаме и главна строга господарка. Пъстър народ!
  • 10 възмутен

    2 4 Отговор
    Защо ни занимавате с това соросоидно ла.но ? Вие от весника имате ли изобщо мозък или тоя си е платил да го публикувате ? Такива трябва да гният до живот в затвора за терористична дейност срещу България.
  • 11 Русенец

    1 1 Отговор
    Докато САЩ и Германия подържат Б.Б., България ще върви назад към тоталитарната държава с безпринципност и корупция повсемвестно в динозавърски мащаби. Колкото по-рано ГЕРБ бъде закрита и се намерят честни хора да управляват, толкова по-лесно ще изплуваме от блатото на корупцията !
  • 12 Иван

    1 0 Отговор
    Никой вече няма доверие в пионката на Прокопиев - Христо Иванов!
  • 13 Токин

    1 0 Отговор
    Докато Христо Иванов не отговори лява или дясна партия са и каква политика ще изповядат, няма начин да влезе в Парламента!
  • 14 Тошо

    0 0 Отговор
    Не, мойто момче. Не стана щото си некадърен!
  • 15 Росен

    0 0 Отговор
    Христо Иванов е една кукла на конци на Прокопиев и единствената съдебна реформа, за която ще работи е да измъкне Прокопито от лапите на съдебната система.