Last news in Fakti

12 Май, 2018 17:00 3 295 76

Ах, тези неразбираеми русофили…

  • русия-
  • българия-
  • европа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Трудното сбогуване на България със свръхмогъщия ѝ приятел“ – под това заглавие швейцарският Neue Züricher Zeitung публикува обширен анализ от Иво Мийнсен, посветен на връзките между България и Русия.

Това коментира за сайта „24 май“ Юрий Борисов.

Написана с претенция за спокойна обективност, статията излъчва добре овладяна враждебност към Русия и прикрито учудване от топлите чувства, които мнозинството българи изпитват към руския народ. И за да бъде логичен, когато с думи предава своето усещане за „дружбата между двата народа“, авторът използва почти елегантния израз „инсценировки на задушевност“.

От дългото ми интервю по телефона в статията са влезли все пак две мои изречения. Предадени, в интерес на истината, коректно. За едното от тях авторът поиска потвърждение, че правилно е записал: „Освобождение на България от Червената армия през 1944 г.“ На младия журналист явно му се е сторила странна думата „освобождение“. Да, г-н Мийнсен, правилно сте чули, Освобождение!

Разбира се, в подобна статия, предназначена за западния читател, основен акцент няма как да не бъдат твърденията за „десетките хиляди изчезнали в затворите и полицейските зандани при социализма“, за „Народния съд“, който екзекутира между 15 000 и 30 000 души“ , за „хилядите хора, които умират в мъки в концлагера в Белене“. На фона на този „естествен“ акцент става разбираемо и внушението на заглавието: „…сбогуване на България с Русия…“.

Няма как да не следва сбогуване, окончателно при това, макар и трудно. Другото би било нелогично, перверзно, абсолютно неразбираемо за западния мозък!

Фундамент на хибридната война на Запада с Русия е налагането на опозицията „или–или“. Ако си част от Запада, не трябва да имаш нищо общо с Изтока. Ако обичаш Запада, трябва да мразиш Русия. Ако се гордееш със Запада, трябва да презираш Русия и да се страхуваш от нея. Трябва да избираш, каза наскоро интелектуалецът Хампарцумян: „или ще береш портокали в Испания, или ще сечеш дървета в Коми“. За титана на банкерската мисъл Левон няма начин хем да береш портокали, хем да сечеш дърва. Нещо повече, няма начин да береш, например, билки в България – длъжен си да избираш между Европа и Русия!

Ето тази задължителна опозиция, това взаимно изключване са родили заглавие, в което основната дума е „сбогуване“. Непостижимо изглежда за тези цивилизовани, високоразвити западняци да разберат, че за обикновения българин е напълно естествено едновременно да бъде част от Европа и да обича Русия. Да бъде в Европейския съюз и да изпитва братски чувства към народ, с който е свързан от общата принадлежност към една хилядолетна цивилизация. Цивилизацията на православието и кирилицата.

Изобщо, казано по-принципно и по-общо, май няма как да обясниш, че да си силен и успешен, не означава да мачкаш Другия. Че за да бъдеш истински и трайно щастлив, трябва и другите около теб да бъдат щастливи. Че бъдещето е на обичта и сътрудничеството, а не на омразата и съперничеството.

Но как все пак да обясниш на швейцарците, че някои от нас, че много от нас, са убедени, и в ума и в сърцето си, че България няма бъдеще без добрите взаимоотношения с Русия? Че тяхното „или–или“ е мрачно, глупаво и обречено… Явно няма как. Засега. Ако светът оцелее, ще им го обясни бъдещето.

Бел.: Цитатите са по публикация в investor.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Член

    41 34 Отговор
    Аххх .....Путин показва колко голм ще им го инсталира на сорошлетата.
  • 2 Kcaniba

    40 52 Отговор
    Руската власт продължава настоятелно да лъже: в Съветския съюз лъжеха, както и сега, просто тогава не е имало необходимост да мамят населението, което не е имало възможност да получават алтернативна информация – зад бодливата тел всичко беше спокойно, всички живееха само така, както им кажеше поредният вожд. Сегашният руски вожд би искал да бъдат възстановени именно такива условия за своето властване, заради това заплашват потребителите на интернет и блогърите по всякакъв повод, даже за препост на чужд текст.

    Коментиран от #19, #41

  • 3 Антрополог

    47 52 Отговор
    Русофилите са национални предатели и българофоби.
  • 4 юрист

    31 38 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Това коментира за сайта „24 май“ Юрий Борисов....“ Т.е, РУСНАК, РУСКИ ГРАЖДАНИН, А НЕ БЪЛГАРИН- БГ. ГРАЖДАНИН.“...Публикувано във факти.бг: За едното от тях авторът поиска потвърждение, че правилно е записал: „Освобождение на България от Червената армия през 1944 г.“ На младия журналист явно му се е сторила странна думата „освобождение“. Да, г-н Мийнсен, правилно сте чули, Освобождение!...“ Т.Е.- РУСНАК ТВЪРДИ, ЧЕ ЧА Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1944Г.? РУСКИ ПЛАТЕН БОКЛУК! Апропо- не случайно руснаците продавате имотите си във Варна. Ако парите за покупката им бяха честни пари, а не пари от подкупи в руските държавни институции, дали щяхте с лека ръка да продадете имоти, които закупихте на поне ДВА ПЪТИ от реалната им пазарна стойност? И после се чудите защо някои българи откровено ви мразим... Впрочем- след масовата продажба на вашите имоти, за българина настъпват ЧУДЕСНИ ВРЕМЕНА за покупката на втори/ ваканционен/ недвижим имот, защото сега имотите ви се продават на цена , много близка до РЕАЛНАТА им пазарна цена, от което руснаците изгубихте/ т.е обедняхте/, а българите спечелихме.Та- хайде- пътя и извън България- да ви видим само гърбовете!

    Коментиран от #14

  • 5 Член кореспондент

    20 32 Отговор
    Кажи му Юри и не се занимавай повече. И Паисий е казал "О, неразумний Юриде..."
  • 6 Kcaniba

    36 40 Отговор
    Ще може ли светът да се справи със страната, която някога Роналд Рейгън нарече „имзперия на злото“ и която през последните години се превърна в империя на лъжата?

    Путин няма друг механизъм за удължаване на властта си, освен елементарната лъжа – той лъже населението, лъже света, лъже самия себе си, отлагайки неизбежния финал. Наивният Запад, който вярва в истината и неизбежното наказание заради лъжите, най-накрая почва да осъзнава, че фейковата Русия не е виртуална реалност.
  • 7 Ветеран

    37 20 Отговор
    Иво Миинстен ! Евреите нямат приятели , имат само интереси .
  • 8 ПО ВРЕМЕ НА СЕПТЕМВРЙСКОТО ВЪСТАНИЕ

    23 22 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНО СА ИЗТРЕПАНИ ХИЛЯДИ ОТ ЮНОШИ УЧЕНИЦИ СТУДЕНТИ ПОЕТИ КОМПОЗИТОРИ ЦВЕТА НА НАЦИЯТА АМА НЕЩО ХИЧ НЯМА СТАТИИ ЗА ТЕЗ ПОГРОМИ И УБИЙСТВА.....

    Коментиран от #34

  • 9 НКВД

    40 33 Отговор
    Кръвта вода не става колкото и да им се иска на алчните капиталисти и 5те скъсани русофоба в България!

    Коментиран от #18

  • 10 Onq s konq

    31 38 Отговор
    България винаги ще е с Русия ЕС е временно явление!
  • 11 Бесен Язовец

    29 33 Отговор
    Русофилите винаги са били повече в България а русофобите скоро ше могат да избират между терминал2 и Белене

    Коментиран от #75

  • 12 нов тук

    16 18 Отговор
    Напоследък прави ли ви впечатление информацията, политиката и нагласата в страната ни.
    Което малцина знаят, е, че след срещата на Рекс Тилирсън с Владимир Путин насаме - за цели 3 часа и съвсем извън протокола на визитата на тогава новият Държавен Секретар на САЩ, лично избран от Тръмп - която беше през Февруари 2017г. - няма и месец от съставянето на кабинета на Тръмп, от сигурни бе-публични източници, излезна информация за България, която гласеше: "Има нова Глобална договорка/Пакт м/у Русия и САЩ, в която влиза прекратяване на всякакви съпротивителни, спрямо Руските интереси в България, активни мероприятия. Пълен отказ на САЩ от "няколко" Источно-Европейски страни, включително България, които след 1989-та САЩ традиционно са подкрепяли отвътре с/у руските интереси,и които през цялото българско Преструктуриране, действаха на ниво "Хибридна Война" от краен тип.
    Така че, вече от повече от една година, България е "предоставена безапелационно" от САЩ на Русия.
    А вие продължавате да се делите на русофили, русофоби, прозападни и анти-американисти! Пораснете, хора! Има правдоподожни факти, има фабрикувяни факти, има информация, има мисиформация, както и дезинформация.

    Коментиран от #16

  • 13 ВЪЗРАСТЕН

    31 23 Отговор
    ТРУДНО Е НАИСТИНА ДА ГО ПРОУМЕЯТ ЗАПАДНЯЦИТЕ КАК МОЖЕ ДА ОБИЧАШ ОКУПАТОРА СИ ,КОЙТО ТЕ Е ВЪРНАЛ СТО ГОДИНИ НАЗАД, ПРЕВЪРНАЛ ТЕ Е В РОБ ДА МУ КУПУВАШ БОКЛУКА И ДА НЯМАШ ПРАВО НА ГЛАС В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ! ПРАВИ СА : ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА !!!
  • 14 Незадоволена юристка и полудоктор

    17 19 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Ти да не работиш в някой агенция за недвижими имоти? Я върви в Слънчака да видиш къде са тръгнали руснаците. Добре е софийските пръчки, да не се изказват по теми, за които нямат идея.

    Коментиран от #20

  • 15 стоян георгиев

    24 21 Отговор
    автора на статията е пропуснал нещо много малко ама съществено.днешните така наречени русофоби всъщност сме путинофоби и антикомунисти.ние не смятаме русия и руския народ за наш враг ,а системата която възразди другаря путин в русия и която дълго властваше в нашата страна и която и до днес нанася сериозни поражения върху народа ни.никои и никога от нас не е искал да мразим задължително русия като символ за някакво западнячество,но ние смятаме че за да бъде българия нормална европеиска страна трябва да се оттласнем от натрупванията на соцминалото , както и да се защитаваме от желанието на путиноидите да ни върнат обратно в кочината на тоталитарната държава!

    Коментиран от #17, #74

  • 16 юрист

    19 22 Отговор

    До коментар #12 от "нов тук":

    “...Публикувано във факти.бг: в която влиза прекратяване на всякакви съпротивителни, спрямо Руските интереси в България, активни мероприятия....“ Т.е.- българите направо да кандидатстваме за нов руски федерален субект , а? А откос от калашник не искат ли руските говеда и руските кравари, а? ДОКАТО СЪМ ЖИВА, МОЯТА ЗЕМЯ НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕНА НА НИТО ЕДИН ЧУЖДЕНЕЦ- РУСНАК ИЛИ АМЕРИКАНЕЦ! Това е положението, а кой както иска, така да си го тълкува.

    Коментиран от #68

  • 17 юрист

    18 20 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    “...Публикувано във факти.бг: днешните така наречени русофоби всъщност сме путинофоби и антикомунисти...“ Вие може и да сте такъв, но след 2014г. и масираната руска асиметрична информационна война в бг., форуми, аз откровено МРАЗЯ руснаците като етнос и народност. Радващо е, че има хора като Вас, но тази омраза е моят отговор за всичките им гаври и обиди с България, българският народ, българската писменост, култура и история. Дори да умирам или да се давя, няма да помоля руснак или рускоговорящ за помощ!

    Коментиран от #21

  • 18 Гешев

    19 18 Отговор

    До коментар #9 от "НКВД":

    Малее-е що си зъл. Що не си вдигнеш руския задник и не го преместиш на горе и на дясно. Българските предатели и комунисти от много години го знаят този път. Дадоха ви власт на 9-ти, но това ще вие. Люспа- а. Предпочитам да живея с цигани и турци - поне им знам мурафетите от колкото с предатели, които не се знае кога ще довлачат пак червения, миризлив ботуш. Емигрирайте в Русия, като оная свиня Жерар де Пардио. И къде е тя сега ? А познайте.
  • 19 На шурея шуролинката

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    А свисточки делаеш?
  • 20 юрист

    16 17 Отговор

    До коментар #14 от "Незадоволена юристка и полудоктор":

    “...Публикувано във факти.бг: Ти да не работиш в някой агенция за недвижими имоти?...“ НЕ- КЛИЕНТ СЪМ ИМ, понял, руска бродяга! Аз имам финансов интерес цените на недвижимите жилищни и ваканционни имоти във Варна да са реални, а не надути и 2 пъти по-високи, заради корумпираните ви руски държавни служители, които в качеството си на купувачи- за да си изперат парите от подкупите- се хвърлиха да купуват имотите на 2 пъти по-скъпи цени от реалните. Сега пазара се кротна и семейството ми ще се възползва от това положение:) Ти какво- яд ли те е , че продаваш ваканционният си имот в България на два пъти по-ниска цена, отколкото си го купил?:) Така е то- ти губиш, аз печеля:)

    Коментиран от #24, #25, #31

  • 21 Бай хой

    13 13 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    Е добре де разбрахме че си рускиня. Хващайте се с деси под ръка и отивайте да осво одите другите руснаци от Путин. Да видим как ще ви посрещнат земляците ви.
  • 22 НКВД

    12 23 Отговор
    Аз съм си във вкъщи а ти лови първата маршрутка и бягай да им слугуваш на капиталистите. Ако не беше 9.9.1944 г.още щеше да живееш на село! Добре че бяха комунистите е братята от СССР да се индустрялизира тая държава! На 9 септември се разправихме с еничарите от септемврийското въстание 1923г. И за паметта на 30 000 другари избити от русофобите фашисти!
  • 23 юрист

    21 17 Отговор
    Интересно- що не виждам руският депутат петр толстой от единная росия да каже пак , че русия щяла да изкупи България, а? ;) Къде си бе, руска шматко- що не кажеш пак, че ще изкупите цяла България, а?:)

    Коментиран от #29

  • 24 Бай хой

    11 15 Отговор

    До коментар #20 от "юрист":

    Пак лато една рускиня се радваш че руснаците ще купуват по евтино от Българите. Всички разбрахме че работиш за руски интереси и дори се радваш че изстрадалите Българи ще си продават имотите по евтино.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ау маЦква

    22 16 Отговор
    само не разбрах де ги видяхте "топлите чувства, които мнозинството българи изпитват към руския народ"?

    Че нали става дума за 3-5% лузъри, дето ако не изпитват показни "топли чувства" към рАЗИЯ, трябва да се върнат в селата си и да пасат патките и козите, като дядовците си?

    Хайде, холан, не пасем доматите с колците!!!

    Коментиран от #27

  • 27 НКВД

    12 17 Отговор

    До коментар #26 от "Ау маЦква":

    Еми ако си покажеш сивата глава🐀 от дупката ще ги видиш
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЕМИИ МАЛКО ГО ИЗПРЕВАРИХА

    8 12 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    ТАРИКАТ ИНВЕСТИТОРИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ АМА ТОЛСТОЙ Е ХИТЪР СЯ ИНВЕСТИТОРИТЕ ША ИНВЕСТИРАТ А ТОЙ ША ДОЙДЕ С ДВА СУХОЯ/ ТОЛКОВА НИ ТРЯБВА НА ОБРУЛЕНАТА НИ АРМИЙКА/ И ЩЕ ВЗЕМЕ НА ГОТОВО КОТ СИ ПОИСКО

    Коментиран от #30

  • 30 юрист

    14 12 Отговор

    До коментар #29 от "ЕМИИ МАЛКО ГО ИЗПРЕВАРИХА":

    Ще си вземе наготово, но преди да посегне да си го вземе, ще му хвръкне законно горната неоимперска тъпа тиква! Той и ваш путлер искаше да си вземе наготово доста от България, нонстоп мрънкате, че НАТО не ни пазил държавната територия, ама и днес путлер не смее да посегне да си “вземе наготово“ част от България- що тама, м? ;) Или казваш- не случайно не ви обичам вас, руснаците- вие нищо не създавате- вие само си “вземате всичко наготово“ от чуждите държави- такъв ви е манталитетът, нали?;) Само дето тук- там ви режат крадливите ръчички и главички;) Азиатски паразити!

    Коментиран от #47

  • 31 Незадоволена юристка и полудоктор

    18 12 Отговор

    До коментар #20 от "юрист":

    Ей голям мерак имаш някой да ти обере пяната отзад.
    Споко ма наща! Казвам ти в Бургас са повече руснаците и е пълно с техни хотели и туроператорски фирми. Самолетите вече започнаха редовно да гацат в Бургас и повечето са руски. Идват хората и си плащат, държат се добре и нямам нищо проти тях. Напротив! По- платежоспособни са от лекетата от Англия и Германия дето идват да къркат.
    Пък ти възползвала ли си се или не, ми дреме на щепсъла. - Кое не схвана?

    Коментиран от #35

  • 32 Историк

    20 17 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм."
  • 33 Ads

    22 13 Отговор
    Ха-ха и от кого ни освободи СССР? Голямо освобождение. Г.Димитров, А.Югов, В.Червенков, бай Тошо, А.Луканов и т.н.
  • 34 Иванов

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "ПО ВРЕМЕ НА СЕПТЕМВРЙСКОТО ВЪСТАНИЕ":

    Има, ама нелицеприятни. Пише, че организаторите са забегнали от България и са изоставили плебса да бъдат избити като кучета.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иванов

    24 7 Отговор
    Русофили има, защото руснаците са извадили дедите им от оборите и кочиниге и са ги облекли с костюми, вратовръзки и ВЛАСТ, ВЛАСТ, ДА КОЛЯТ И БЕСЯТ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА! Затова има русофили.
  • 37 Наблюдател

    19 15 Отговор
    Икономическото развитие на една държава и респективно нейното влияние в света е в пряка зависимост от брандовете, които я представят. Например за Германия това са : Мерцедес, Бош, Опел, Ауди, АЕГ и т.н., за Япония-Панасоник, Сони, Мазда, Мицубиши и т.н. САЩ имат най-много. А какви брандове може да предложи Русия? Калашников, Спутник, матрьошка, водка, Сталин, перестройка ...Путин..... Жалка работа! Да се почудиш как има такива, които им се възхищават!
    Понеже Русия няма съвременни брандове тя реанимира старите и дълбае в миналото. Затова са тия и прекаленото фиксиране във ВСВ. Но само с минало една страна не може да се развива, да върви напред и да стане превлекателен пример за развитие. Никоя нормална държава не се фиксира в миналото както прави Путинистан. И за това са нормални.
  • 38 Историк

    22 14 Отговор
    Ценностната система на руснаците е по-скоро азиатска, отколкото европейска. Тази азиатска ценностна система се характеризира с обожествяването на лидера, с любовта към здравата ръка, с ненавистта към всеки, който е различен от тебе, с параноята, че си заобиколен от шпиони и врагове, с искането за най-тежки наказания за тези "врагове". И тези ценности, руските агенти имащи се за русофили искат да ни представят като алтернатива за развитието на България.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 НАЙ ХУБАВОТО Е ОЩЕ ТОГАВА СИЧКИ

    12 12 Отговор

    До коментар #34 от "Иванов":

    ДА БЯХА ИЗБЯГАЛИ ЗА ДА МОЖЕШ ОЩЕ ОТ 1945 ДА ЛИЖЕШ МЪДЕТЕ НА ЦАРЯ ДОГАНА И ПЕЕВСКИ А МОЖЕШЕ И МАЙКА ТИ ДА Е КМЕТИЦА НА РОМСКИЯ ГРАД СОФИЯ ПРЕЗ 2343 ГОДИНА. ЧЕСТИТО.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Историк

    18 10 Отговор

    До коментар #42 от "антисоросоид":

    Ценностната система на руснаците е по-скоро азиатска, отколкото европейска. Тази азиатска ценностна система се характеризира с обожествяването на лидера, с любовта към здравата ръка, с ненавистта към всеки, който е различен от тебе, с параноята, че си заобиколен от шпиони и врагове, с искането за най-тежки наказания за тези "врагове". И тези ценности, руските агенти имащи се за русофили искат да ни представят като алтернатива за развитието на България.

    Коментиран от #48

  • 44 Българин

    19 9 Отговор
    Русофилията освен форма на неграмотност, невежество и псевдоправославие е и форма на омраза. Смятащите се за русофили първо мразят собствената си страна, след това измислените врагове на Русия.
  • 45 Психиатър

    20 10 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 46 Комшу

    12 13 Отговор
    Живеем междуРумъния, Турция, Гърция Македония и Сърбия .всички тези държави активно търгуват с Русия ,като повечето даже не са славяни и са много далеч.Не мога да разбера защо трябва да мразя народ който е много близък до нас включително дошли сме от земи които с в Русия и Украйна и дори визуално си приличаме.Съседи сме и трябва да се разбираме.
  • 47 ВИЕ ГА ЧИТЯХТЕ ДЕБЕЛИТЕ РУСКИ БУКВАРИ

    1 16 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    В СССР ЗА СМЕТКА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПАК ТАКА ЛИ МИСЛЕХТЕ ИЛИ СТЕ ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА КОЯТО ДЪРЖИ СМЕТКА НА УЩАНКА НОМЕР ЕДНО КОЯТО ПАЗИ ГРАНИЦИТЕ НА РОДИНАТА СИ ОТ КОЕТО СЛЕДВА ПРОЗРЕНИЕТО ЩО ЗА ДЯВОЛ СТЕ.
  • 48 Пародия на историк

    7 17 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Ти май за себе си говориш! - Всичко което си описал, до последната подробност изразява поведението ти. Прави впечатление ожесточената активност на сороснята в последно време, ама няма да ви се получи. Да твърдиш, че всеки различно мислещ е враг или агент задължително на руснаците е точно онова, което уж ненавиждаш. - Той и Винету ги говори тези простотии и Цецо, пък и двамата дойдоха от дъното на компартията.

    Коментиран от #51

  • 49 Мърша от НКВД

    21 12 Отговор
    Един от най-големите проблеми на България идват от вредителската дейност на русофилите, които ни отклоняват от пътя на независимата и прагматична политика. Те поставят любовта си към Русия пред всичко родно и свято, дори пред националните интереси. Именно това превръща русофилството в последната, най-висша степен на национално предателство.
  • 50 Освободителите

    15 11 Отговор
    Та ето какво пише руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена.
    - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха…

    - И защо?

    - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам.

    - А вие какво му предлагахте за това?

    - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 51 Историк

    17 11 Отговор

    До коментар #48 от "Пародия на историк":

    Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ" някои етноси от българския народ.

    Коментиран от #53

  • 52 Левски

    15 7 Отговор
    Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“

    Коментиран от #66

  • 53 Пародия на историк

    7 15 Отговор

    До коментар #51 от "Историк":

    Хайде не се прави на по историк от проф. Пантев, Божидар Димитров и акад. Марков. Наслушах се на тъпотии през последните години на полуграмотни идиоти, току що прочели две книги и решили, че са наясно със събитията. Believe me чета доста в тази посока и за това не ми се прави на отворен. Като вземете да лижете задниците от запада за да демонстрирате лоялност, та чак ви причернява и губите разсъдък от онова което поглъщате. Дръж се малко на положение.

    Коментиран от #64

  • 54 некойси

    12 12 Отговор
    Едно време пресата ни обясняваше колко зле живеят западняците в упадъчната им капиталистическа система на управление, а ние гребем с пълни шепи от благата на социалистическия строй. Сега ни се обяснява, че видите ли демоничния президент на Русия е най-голямото зло на света, за да удволетвори някой западни лидери и маши на световното еврейство.
    Независимите медии гледат на къде духа вятъра и се стараят да предоставят "обективни" новини, както се полага :)
    Всеки сам за себе си трябва да търси истината и да не се доверява сляпо на "авторитети".

    Коментиран от #55

  • 55 Коментар

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "некойси":

    ТОВА СИ ИМА ИМЕ
    ПРОПАГАНДА
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 xexe

    3 1 Отговор
    Ах, тая неразбираема НРБ…
  • 59 интересуван обещаващ пич

    2 7 Отговор

    До коментар #57 от "юрист оригиналът":

    слагаш ли рогa на съпруга?
    ако да и ако "се виждаш", дай номера

    Коментиран от #76

  • 60 Кръстьо Станойков

    12 6 Отговор
    Тези които се "обичат" с Русия да ходят да се шибат!
  • 61 Кръстьо Станойков

    13 7 Отговор
    Кога и от какво ни е освободира Русия????
    Турската империя се е разпадала и те са дошли за парче от баницата!
    И не е луд този който яде баницата, а който я дава!!
    Всичко друго е манипулация!!!
    Е няма такъв народ с толкова промит мозък, да казва на най уродливия период от историята си " освобождение"!!!!
  • 62 Шимон Перес

    5 2 Отговор
    " Никъде в света няма по- интелигентен човешки материал и по- неинтелигентна система на управление( както в Русия и Източна Европа)-1992г.
  • 63 Българофил

    6 9 Отговор
    Българите обичат руснаците! Особено родените преди 1975г.Младите не знаят руски език.Млади българи и руснаци общуват на английски! Факт! Българите още след Освобождението учат и ходят на Запад, както и сега, защото там усещат свободата и ги привлича високият финансов стандарт. Това Русия го няма! Комунизмът даде на България модернизация, но моделът бързо се изчерпа. През 1990 разбрахме, че руснаците са ни попречили да правим капитализъм, т.е. да се стремим да бъдем като държавите на Запад.Просто сега Русия трябва да предложи друг качествен икономически модел- рентабилен, а не само танкове и самолети! И масова бедност! Някога Гогол е казал, че "бедността не е порок, а тя е свинщина". Колко кратко и ясно!
  • 64 Историк

    12 7 Отговор

    До коментар #53 от "Пародия на историк":

    Пантев, Марков и Божо са най-големите руски подлоги, а ти ми ги даваш като пример за историци . Скрий се някъде и не пиши повече подобни нелепости. Те и подобни на тях са нанесли огромни вреди с проруските си писания, който са антибългарски.
  • 65 Крали Марко

    12 6 Отговор
    СТАТИЯ НА РУСОФИЛ. ПОДЛОГА НА РУСНАЦИТЕ.
  • 66 парлак

    3 11 Отговор

    До коментар #52 от "Левски":

    Левски до Каравелов ,такъв разговор между тях никога не е съществувал...не лъжете и без това оскотелите протурски циганизирани изчестващи български маси...

    Коментиран от #72

  • 67 гост

    12 4 Отговор
    Червената армия освен от мангизи, от какво друго ни е освободила ?!
    Какъв идиот трябва си за да приемеш 45 години съветско робство за освобождение ?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Урко

    3 12 Отговор
    Поздравявам СДС - Джендъррусофобчетата с партийния пленум и да не се шляпкат !!

    Коментиран от #70, #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Левски

    11 5 Отговор

    До коментар #66 от "парлак":

    Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“

    Коментиран от #73

  • 73 Резан

    0 3 Отговор

    До коментар #72 от "Левски":

    Салам алейкум !
  • 74 Румяна Костова

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Вие не сте съгласни със системата на Путин,която воюва срещу Сорос,МВФ?Забранява гей парадите,ГМО?Връща сувереностна на руския народ?Аз си мечтая да имаме политик,който и при нас да забрани ГМО,например!И да пречи на МВф да ни граби.А ако и възроди армията ни,както направи Путин с руската, съвсем ще го заобичам.
  • 75 другар

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Надявай се ушанка, по-скоро вас-българофобите ви чака Стадионът:) Помниш ли Сантяго,73-та:)
  • 76 юрист оригиналът

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "интересуван обещаващ пич":

    Не слагам рога на съпруга си, а “пускам“ чсита, които пък пускат електронни запори на хора като теб- с претенции да слагам рога на съпруга си и да ги използвам за тази цел:)