Last news in Fakti

25 Юни, 2018 06:44 4 573 8

За тоалетните на града на любовта

  • париж-
  • тоалетни-
  • франция

Отвън липсват графити, предизборни плакати и обяви за всякакъв вид услуги, а има полезна информация като карта на квартала или метрото

За тоалетните на града на любовта - 1
Снимки: Фейсбук / Георги Димитров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мислех си от известно време да напиша за парижките улични тоалетни - това безценно богатство за милиони парижани и гости на "града на светлините". Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Георги Димитров.

Те се появяват обаче като спасителен оазис, когато изобщо не ти е светло на душата и очите, а в зоната под кръста направо бушуват водопади или изригват вулканични пари. Само след кратък престой излизаш просветление и се отприщва музата, а не нещо друго слава богу. Има защо.

Представете си само: чисто и мирише на такова - самопочиства се след всеки посетител, удобно - има мивка с вода, дъска на тоалетната чиния, различни по предназначение хартии, огледало голям размер, закачалки за връхни дрехи, уютно и дискретно - няма околни шумове и миризми, не се разсейваш с лирични откровения и споделени намерения по стените, няма там и лични данни. Дава ти се възможност да си свършиш работата на спокойствие, но не повече от 20 минути.

За тоалетните на града на любовта

Ако ти останат малко минути, имаш време за кратък телефонен разговор, ограден от уличния шум и хорските уши, но не повече - никакви чатове и сърфирания или пък, опазил бог, решаване на кръстословици, при което някой отвън може да експлодира.

Отвън липсват графити, предизборни плакати и обяви за всякакъв вид услуги, а има полезна информация като карта на квартала или метрото, например.
И нещо много важно - благинката е достъпна денонощно и е напълно безплатна. Няма опасност заради работното време или липсата на дребни да се изложиш.

За тоалетните на града на любовта

Тоалетните изпълняват и важна социална функция. Най-често ще ги срещнете на оживени булеварди и площади, за да се наслаждават гражданите и гостите в пълен комфорт на прелестите на града. Или пък около станциите на метрото - да не се разкалят перона или вагоните. Има ги и около паркове и градинки - да не се крият зад храстите с риск да ги арестуват за ексхибиционизъм и не се цапат деца и кучета, които щъкат навсякъде.

Ето защо ги наричам почтително Тоалетни, а не Кенефи, каквито у нас са повечето обществени заведения, че и не малко ведомствени и частни.
Мисля си дали след Българския Лувър не можем да почерпим от френските партньори опит в изграждането на Българска Тоалетна. Само как да направим така, че вътре да не влизат по двама или повече наведнъж, да не остане някой залостен вътре, на химическо чистене да не се окажат подложени хората, прогонени от друга нужда, макар за някои да е нужно и това, или пък да се задръсти канала от всякакви неорганични, а помещението от органични отпадъци (сетих се за кабинките по нашите паркинги и черноморски плажове)... Тоест обектът да не се превърне бързо от Тоалетна в Кенеф.

Ще остане само неизбежната в такива случаи бюджетна структура, подобна на Градска мобилност или Градска чистота. Тя може да бъде наречена Градска сатисфакция. Само че кой у нас ще се хване с нещо, в което няма далавера. Забравяме за сатисфакцията, оставаме си с нуждата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    23 1 Отговор
    И аз съм ги виждал-даже съм ги използвал..Но това е само там -в светлината на прожекторите..А кривнеш сто метра от популярните туристически маршрути-а влизаш в отвратителните джунгли от гетата на новоизпечените парижани...и там на всеки един метър можеш да настъпиш биологическа"бомба"...Та и този медал има обратната си страна-не ни представяйте само райска градина...

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Дам, същите ги има и в Германия, но срещу 2евро ако не ме лъже паметта. Ама у нас хората са свикнали на по 50ст. и да има салфетки вместо тоалетна хартия.
  • 3 ГосТ

    2 14 Отговор
    Тея тоалетни не са само в Париж, а в цяла Франция. Всичко във Франция е несравнимо с по голямата част от Европа, да не говорим за кочината бг. Тея дето ми говорят,колко зле бил Париж, да се скрият.
  • 4 мистика

    16 1 Отговор
    Чисти са вътре защото сирийците и другите емигранти от Африка са се изходили отвън на стената.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Morgoth

    2 0 Отговор
    Забравил съм как е в Париж, а може и да ги е нямало още, когато ходих. Но в Сан Франциско ми направи впечатление, че редовно има тоалетни и всичките са безплатни. Оказа се, че това не е само в града - на магистралата съвсем в нищото имаше паркинг с тоалетни. Е не бяха толкова чисти, но пък имаше хартия. Хората са установили, че ако не искат да им миришат храстите е по-добре да предложат безплатни тоалетни.
  • 7 Русенец

    2 1 Отговор
    Не са като Русенските пластмасови кабинки, поставени на слънце, в които лятото е над 50гр.ц. и вонята е непоносима. Развъдници на болести и зарази. Но Русенското ХЕИ нехае, защото Гербаджийския кмет Стоилов е прибрал едни пари от "Еко Той" и ги закриля и не дава да се махнат.

    Коментиран от #8

  • 8 Незнайна

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    Ама то не е само в Русе, а и в София и навсякъде където ги има. Толкова ме е гнус от тях, че предпочитам да се напикам в гащите само и само да не ги ползвам.Работата е там, че не се поддържат добре, но и културата на тези дето ги ползват е под всяка критика!