Last news in Fakti

12 Юли, 2018 19:00 2 693 22

Българските младежи са първенци на Балканите по лентяйство

  • младежи-
  • лентяи-
  • балкани
Българските младежи са първенци на Балканите по лентяйство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българските младежи са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Използването на интернет сред балканските страни не прави изключение от световните тенденции и е свързано най-вече с влизане в социалните мрежи. Данните са важни на фона на летните ваканции и почивки, когато винаги става актуален въпросът за свободното време. Изводите са малка част от мащабно социологическо проучване, което Фондация „Фридрих Еберт“ проведе в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на Балканите и техните наследници. В България изследването бе проведено от „Галъп интернешънъл“ сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице.

За какво се ползва времето

83% от българите на възраст между 14 и 29 години казват, че използват свободното си време, най-вече за да си почиват, 44% - за социализация, 36% от младите се занимават със спорт през свободното си време, а само 5% отделят част от свободното си време за дейности, свързани с личностно развитие. Запитаните са дали повече от един отговор, затова и процентите надхвърлят сто.

За сравнение, близката до нас Македония също показва 83% дял на ползващите свободното си време за релакс, но е и първенец по дял на отговорите в категорията „личностно развитие“ – 17%. Делът на този тип отговори е двуцифрено число (между 12% и 17%) във всички страни, произлизащи от бивша Югославия с изключение на Косово (7%). В Румъния този дял е 15%. Албания пък има дял колкото България – 5%. Така Косово, България и Албания показват най-ниските нива.

Според данните, най-много време за спорт се отделя в Словения (цели 57% от отговорите съдържат и спортни дейности), Черна гора (49%), Сърбия (47%) и т.н. На другия полюс е Косово – само 28% от младите там казват, че ползват свободното си време за спорт. България е с 36%.

Различните форми на социализация се проявяват в сходни със спорта дялове. Македония тук е на първо място – в 54% от отговорите социалното общуване фигурира като предпочитана в свободното време дейност. На другия полюс е Хърватия – с 29%. България е с 44%.

Разбира се, степента на въвлеченост на младите в перспективни и структурирани употреби на свободното време, като подобряване на способностите или пък спорт, е свързано със степента на социално-икономическо развитие на съответната държава, но тук по-скоро влияе индивидуалната семейна среда.

За какво се ползва интернет

Основна част от свободното време на младите на Балканите е отредена за интернет. 86% от младежите на Балканите казват, че използват често интернет за престой в социални мрежи, а 84% казват, че често го ползват в програми за комуникация с приятели и семейство. Малко повече от половината от младежите в нашия регион (56%) използват често интернет за училище, работа или образование. Други основни дейности в онлайн пространството на младите са свалянето и слушането на музика, споделянето на снимки и видео и гледането на филми. Най-малко време онлайн (10%) се отделя за изразяване на мнения, а също толкова ниски ниски – главно заради възрастта – са дяловете на отговорите онлайн пазаруване или банкиране.

Сред младите в България картината е близка до общата за Балканите, но с по-ниско от средното за Балканите ползване на интернет за училище, работа или образование (46% у нас твърдят, че често ползват интернет за такива дейности, при 56% средно за региона).

Сходна е картината, която се наблюдава и в предходното изследване на фондация „Фридрих Еберт“ (2014 г.), отново проведено от „Галъп интернешънъл“. Преди 4 години 81% от младите в България са използвали интернет основно за достъп по социалните мрежи, 74% - за комуникация с приятели и роднини, 66% за търсене на информация, 38% за четене на новини, а 23% за работа, а 18% за някакви форми на активна заемане на позиция. Все пак, като че ли, за четири години закономерно у нас нарастват дяловете на ползващите интернет за работа и четене на новини. Като цяло прави впечатление, че голямата част от младежите у нас и на Балканите приемат интернет повече като пространство за контакти и развлечение, отколкото като източник на информация или средство за осъществяване на ежедневни задачи и дейности, свързани с работа, училище и получаване на знания. Това е очаквано заради възрастта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 2 Отговор
    Що ли не се учудвам ?
  • 2 Дон Тони

    14 17 Отговор
    Комунистите земаха земята на хората и ги вкараха в панелки където се превърнахме в болни олигофрени

    Коментиран от #3

  • 3 Георгиев

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Дон Тони":

    Напълно вярно! Земята, основното средство за производство не е колективизирана в бившите републики от СФРЮ. А у нас едър латифундизъм и ниско платен труд! Няма условия за прогрес на младите хора.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    15 0 Отговор
    Млади хора не се захващат със земеделие, защото трябва да си близо до властта за да лапаш субсидиите. А тези, които формално се занимават със земеделие не са земеделци, а субсидаджии.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хахахах

    4 1 Отговор
    Е поне в нещо сме първи хахаха
  • 8 Кака Мара

    10 0 Отговор
    Факултета и Столипиново работят ли работят от ранни зори!
  • 9 Путкин

    10 3 Отговор
    Обиколил съм Европа няколко пъти и не съм съгласен, че нашите младежи са най голямите лентяй, отидете някъде в северна Европа там ще видите лентяй които е трудно да бъдат описани пък и държавите им им дава и пари и не само лентяйстват ами пият и шмъркат

    Коментиран от #22

  • 10 Али Бабата

    9 2 Отговор
    Не са виновни младежите, а ОБРАЗОВАНИЕТО!
    Ако няма образование,няма грамотност, няма и култура, просто е!
    До неотдавна образованието винаги бе разглеждано като единство между обучение и възпитание. Ако една от тези две съставки липсваше, не можеше да се говори за „образование“. Днес обаче първо беше прогонено възпитанието от образователните заведения ,а сега западни агенти на влияние се опитват да го прокарат отново като елемент от образованието, но вече наситено с нови, западни т. нар. „ценности“, както например насаждането на „джендърни“ теории, чрез които сред младите хора се пропагандират промискуитета /безразборните полови връзки/, педерастията, лесбийството, травестизма, „еднополовите“ т. нар. „семейства“ и др. полови извращения /феноменът на „чалгата“, както и неотдавна предлагания от българския парламент закон за „третия пол“ са характерни примери в това отношение/.
    Нанася се тотален, съкрушителен удар върху традиционната система от ценности, която бива заменена от т. нар. „толерантност“ /отказ от защита на собствената култура и подчиняване на чужда такава/.
    Българското образование не гарантира грамотност и култура…вече!!!!
  • 11 Много се радвам

    4 0 Отговор
    Сега можем да пътуваме и да ядем банани всякакви.
  • 12 Добрей!

    4 1 Отговор
    Демокрация и свобода, лошо лий ? Салата, ракия, кебапче и студена бира. Ква работа ве ? Само секс.
  • 13 Справедлив

    7 1 Отговор
    Бачкаш, а насреща малко пари( в сравнение с нормалните държави) и ето ти демотивация. Децата виждат кое дразни родителите им. Ниското заплащане. И това е отдавна. Нищо чудно тогава.
  • 14 Ядеитн

    9 3 Отговор
    Ето, казват ви го хората - първи лентяи и мърди са наште. Вчерашни пишлегаре - сакат по илядо лева и бол заплата. Помъкнали едни скъпи мобифони, да са чудиш отде имат пари за них, гледат само у екрано като натровени со татул.
  • 15 гост

    3 3 Отговор
    Вместо да се занимават с НПО дейности, благотворителност, учение, специализации, амам неплатени, само за повишаване на интелигентността им, сегашните младежи ги вълнува дали имат телефон и фейсбук. Как да стане? Отиди да работиш на нивата една седмица и да видиш как труда се реализира, а не със скръстени ръце и нос в дисплея. Библиотеките са пълни с кинги, вместо телефон за 1000лв ще имаш джнобни за цяла година. Толкова е просто, но младежите искат директно пари да изкарват, без да покажат нещо насреща. Съгласен съм, че са лентяи.
  • 16 Запасняк

    3 1 Отговор
    Казармата , казармата !!!

    Коментиран от #18

  • 17 КОГАТО СЕ НАЛИВАХА ОСНОВИТЕ

    3 4 Отговор
    Основата на всичко това поставиха комунистите . Няма как наследниците им да са различни .

    Коментиран от #19

  • 18 ХОДИ ТИ В КАЗАРМА

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Запасняк":

    И тя има своя дял в създаването на лентяите . Нищо добро и хубаво няма в казармата !!!!! КОЛКО НИСКО ТРЯБВА ДА СИ ПАДНАЛ И КОЛКО ЖАЛЪК ТРЯБВА ДА СИ БИЛ ЧЕ КАЗАРМАТА ДА ТЕ ПРАВИ СТОЙНОСТЕН ЧОВЕК
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЕКСКЪРТАЧ

    0 0 Отговор
    Учи мама за да не работиш! Може да са лентяй, но са учени!
  • 21 Морук

    0 0 Отговор
    Как пък като идат и поработят навън не ги мързи,то и мен на мързи за 30 лв на ден
  • 22 Plovdiv

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Путкин":

    Става дума за държавите около нас, не за Европа като цяло.