Last news in Fakti

22 Юли, 2018 09:56 4 091 32

"Забравената война" на Америка - една незатворена страница

  • корея-
  • сащ-
  • война
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Корея остава една от големите травми за американците. Тя отнема живота на 33 хиляди американски войници. Подновено е издирването на тленните останки на безследно изчезналите, за да бъдат върнати в САЩ.

Високопоставени американски и севернокорейски военни обсъждат споразумение за връщане на тленните останки на американски войници, паднали в Корейската война (1950 - 1953 г.) По информации в медиите, дотук е било постигнато съгласие да бъде подновено издирването на костите на около 5300 безследно изчезнали американски войници, съобщиха от Държавния департамент. По този начин ще бъде изпълнена една от договореностите от срещата на президента Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур.

Войната в Корея отнема живота на 33 хиляди американски войници, от които 8 хиляди и до днес се смятат за безследно изчезнали. Американците се сражават на страната на Южна Корея срещу севернокорейската армия, подкрепяна от Съветския съюз. Сега това досие ще бъде отново отворено. "Разговорите протекоха много продуктивно и приключиха с поети твърди ангажименти", съобщиха от Държавния департамент. Те ще продължат със срещи на работно ниво, за да бъдат координирани по-нататъшните стъпки. Към тях се отнася също и прехвърлянето в САЩ на ексхумираните тленни останки на паднали войници. За техните близки и роднини това е много окуражителен сигнал, макар че никой не знае още каква част от безследно изчезналите жертви на войната могат да бъдат открити и идентифицирани.

Както съобщават някои южнокорейски издания, американската делегация е водена от генерал-майор Майкъл Минихан, началник на щаба на Командването на ООН в Южна Корея. Другата делегация също е оглавявана от генерал. Разговорите в граничното селце Панминджон са първата среща на толкова високо военно ниво от над девет години насам.

Все още много детайли около разговорите не са известни. Но американската страна вече е изпратила 100 дървени ковчези за прехвърлянето на първите тленни останки за тяхното идентифициране в САЩ.

Между 1996 и 2005 година американски екипи ексхумираха останките на повече от 220 американски войници в Северна Корея. От съображения за сигурност, през 2005 г. САЩ прекратиха операцията и чак до срещата Тръмп - Ким нямаше никакъв напредък, припомнят агенциите ДПА и Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    56 5 Отговор
    33хил. ам. войници. А, че са извършили геноцид и са избили една трета от населението на Сев. Корея, не е проблем, разбира се. За дойче веле. И че са разрушили страната така, че камък върху камък не е останало.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 no name no face no number

    36 7 Отговор
    Много васално написана статия, кайвото са търсили това и намерили. Браво на Северна Корея Страна за пример. Радвам се, че още има такива държави с ред.
  • 3 СссереМ

    9 39 Отговор

    До коментар #1 от "толерантен":

    Така трябва да се постъпва с червената чума,ама трябваше и десетина бомби да им пуснат,съветите тогава бяха много назад в ядреното въоръжаване.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 толерантен

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Идеално илюстрираш демоНОкратичното мислене с коментарите си.
  • 5 толерантен

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Извинявам се, "мислене", в кавички.
  • 6 прУстакоФ

    19 2 Отговор
    ''Войната в Корея отнема живота на 33 хиляди американски войници''.Лошо.Много лошо.Обаче има и много по-лошо,като например : " Убитите и изчезнали САМО през Първата световна война са над 115 000 български войници и офицери, плюс ранените, пленените, загубите сред цивилното българско население и разрухата '' Меркелките никога не свършват.........
  • 7 сори сорос

    24 2 Отговор
    Какво не ни казва Deutsche Welle??....
    Следствие на проведената от Съветската армия и отрядите на Ким Ир Сен от 9 до 19 август 1945 г. Манджурска военна операция, на 15 август 1945 г. Корея е освободена от японско колониално владичество. Но 23 дни след освобождението на Корея – на 8 септември, под предлог за „разоръжаване” /на вече изтеглилата се/ японска армия, американците навлизат до 38-я паралел и създават своя военна администрация. Така Корея е разделена на две военни зони – съветска и американска.
    На 10 октомври 1945 г. американците докарват с военен самолет от САЩ техния доверен агент Ли Син Ман, на когото възлагат задачата да оглави бъдещата южнокорейска марионетна администрация. Така в своята окупационна зона американците създават своя администрация, подчиняват населението и съдебната система на свои военновремеви закони, започват преследване на желаещите обединение и прогресивно мислещите...

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    7 21 Отговор

    До коментар #7 от "сори сорос":

    и след това лошите американци докараха южна корея до това да изкарват по 50000 долара средно на човек,а добрите комунисти начело със ссср спомогнаха на севернокореиците да усвоят канибализма.днес лошите южнокореици дрогирани с макдоналдс и кока кола нямат никакви намерения да вдигат комунистическа революция ,а интересно защо хиляди северно кореици бягат през глава при първа възможност на юг въпреки че по тях високоморалните комунисти кротко стрелят с автомати.

    Коментиран от #9

  • 9 сори сорос

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Ами, не е точно така. Южна Корея сега има около 350 милиарда долара външен дълг. Разслоението между бедни и богати е много голямо. Безработицата е 10-12 милиона. 45% от населението няма собствено жилище, а 680 хиляди семейства живеят в дървени бараки......
    А, Северна Корея са с около 12 милиарда външен дълг.Там обикновеният човек има само едно задължение – да ходи на работа и да си възпитава децата. Безработица няма, а децата са много добре възпитани. Всичко друго е грижа на държавата. Тя строи жилищата и ги дава на населението без да иска наем. Данъчната система е отменена още през 1974 г. Образованието и медицинското обслужване са безплатни, също и детските ясли и градини. Майките с 3 и повече деца работят по 6 часа само дневна смяна, но получават заплата за 8 часа...

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "сори сорос":

    хахахахаха хохохохо!!!!ти да не си на конгрес на кпсс бе? я сега обясни що севернокореиците бягат в южна корея,а не обратното?що на границата на северна корея има телени мрежи пазещи да не избяга населението ,а освен мрежите има и автоматчици убиващи всеки дето се опита да го стори?що тия от дървените бараки на южна корея не тръгнат на север,дето няма данаци и децата са възпитани много добре?тва дето си го писал за имуществените възможности на кореиците не е вярно.всеки южнокореец е безкраино по-богат от северно кореиците щото севернокореиците не притежават нищо.дори прическата им не е тяхна ,а е създадена от партията маика и те нямат право да я сменят.тва не е виц,у нас бе същото преди 30 години.нямат никаква собственост,дори личните им вещи и жилището им могат да бъдат отнети за секунди без за това да е необходима съдебна процедура.просто един милиционер решава че нямаш апартамент,дрехи и се налага да лежиш в кореиското белене щото така е решил.

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 11 Кукуригу

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "толерантен":

    Също както в Ирак,Либия,сега Сирия ,ше ходят и в Аржентина,там между другото народа там е по улиците

    Коментиран от #19

  • 12 сори сорос

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Нищо не разбрах!
    Понеже, гледам, че си голям отворко...я ми кажи къде го пише тва - че северно-корейците са усвоили канибализма!

    Коментиран от #18

  • 13 Иванов

    3 5 Отговор
    Много сте заблудени, ако си мислите, че някой може да избяга от Севера. Избиват всичките му роднини. Така, че ако хората усетят свой близък, че се кани да бяга...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "сори сорос":

    ето специално за теб и другарите ти дето много харесвате северна корея с това демократично управление без данъци!!!!смях!!!!
    https://www.vesti.bg/sviat/raste-broiat-na-sluchaite-na-kanibalizym-v-severna-koreia-5482771

    Коментиран от #27

  • 19 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кукуригу":

    другарю в нормалните страни е съвсем в реда на нещата народа да излиза по улиците и да протестира.случва се във сащ,германия,аржентина и т.н. защото там народа е господар и знае правата и силата си,не хората да се гърчат и да викат ким ир сен ура ура... и други подобни шизофрении от страх да не ги разстрелят.и да там където влязат нато нещата се оправят.южна америка са добър пример източна европа също.при мюсулманите ще има малко повече зор,но и там ще се наредят нещата.

    Коментиран от #20

  • 20 Кукуригу

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Като в кочината в която живееш ли,ако тва за тебе е нормално,бая хубава длъжност си имаш,не газиш кал като 80проценъа от българите,България и демокрация аха

    Коментиран от #24

  • 21 Морук

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Стоенчо ти май си на заплата при Сорос да не си преподавател в американския,там дето промиват мозъци и учиш политсинчетата,как се заробват и доят цели държави,на гърба на бедното коренно население,аз съм спокоен за всички и за всичко ше му дойде времето,ако не доживея на този със сигурност на онзи свят,
  • 22 Морук

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Западът има само джендърска култура в днкато си за ограбване има лицемерие,егоизъм и малодушие арогантност,има надменност,на запада днес не му пука колко хора ше измрат от глад само и само той да е добре
  • 23 Морук

    2 2 Отговор
    Стоенчо аз съм се родил и живея в България,искам всички в тая държава да живеят добре без значение към кой етнос са ,но заради платени подлоги като тебе това става мисия невъзможна ,а това че съм фен на Ердоган няма нищо лошо,мене не ме яд че 80 процента от хората там го подкрепят,не ме яд че и съседа ми си има по хубава кола ,но като чета коментарите ти съм убеден пак ще го напиша че си платена подлога,на която не им харесва че съседната страна се развива и не му остава нищо друго освен да плюе,щото ти друго и да искаш не можеш да направиш с клецания си и неизмит ГМО дирник

    Коментиран от #25

  • 24 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Кукуригу":

    кочината у нас е вследствие дебилизма на огромна част от българските соцносталгици.останахме последни в европа и продължаваме да копаем дъното с Ентелектуалци от вашия типаж.румъния за последните 6-7 години ни дръпна толкова че вече и предпоследните са на светлинни години пред нас.останахме само с дебилите от сърбия,албания македония ,както и с тези на изток да газим в калта.заради дебилите като вас се изнесе читавата част на българския народ и като си доидат случаино и ви чуят къв ви е акъла ,сериозно разреждат връщанията.и въпреки това нямате ни срам ни сурат,продължавате да копаете докато не се затриете тотално.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Яшар

    2 1 Отговор
    Не се джафкайте! Поинтересувайте се що е то "Самоотносима ценностна система" (най паче Стянчо!!!) , па тогава рипайте. И още нещо - има разлика между данАци и данЪци. Данъци (данък-м.р., ед.ч.)- няма да пиша дефиницията. Данаци (данак-м.р., ед.ч.)- малкото на бивола. Ерго, някои наистина са данАци... ;-)

    Коментиран от #30

  • 27 сори сорос

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Преди 35 години слушахме нелегално BBC. И чувахме абсолютно същите небивалици за България, но аз не помня да сме си яли близките си. Та, тоя филм сме го гледали. Айде малко по - сериозно!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "сори сорос":

    ние не сме яли близките си ,но постоянно нямаше кво да се яде.магазините бяха празни и ако не беше домашното производство щеше да гладуваме въпреки че българия е на изключително плодородно място.иначе канибализъм е имало в повечето големи държави приели комунизма каквито са ссср и китаи.тва е исторически доказано и признато .

    Коментиран от #32

  • 30 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Яшар":

    а сега от морук стана яшар!ти да не си циганин бе убавец?та моята система яшарчо не включва чукането на кози и друг рогат добитък ,практика разпространена при вас неджендърите от анадола ,не включва и хомосекс къвто там правите поради липса на възможности за такъв с жена.та е некоректно от твоя страна като представител именно на групата за която говоря да ми обяснява за джендъри или морал.модераторите моля да не ми трият постовете особено след като оставят тези на соцдругарите и турските фенове.не обиждам никого с писаното.тва е истина че в мюсулманските страни бедните трудно могат да се оженят ,а без брак няма как да правят секс с жена,което често ги кара да го правят по между си или с животни.
  • 31 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    и не на последно място яшарчо или морук както си там.що като толкова е гадно при нас джендърите в европа и сащ вие моралните мюсулмани все ни се врете?що не се изселвате към турция,сирия ,афганистан ...,а ви влече все към европа и сащ където стандартите не ви понасят?нека видим глобално.християните които сме малцинство в мюсулманските страни бягаме от вас като попарени щото не ни оттърва вашия морал ,икономика ,политика и битие.примери бол в сирия,египет,турция ,а вие пък въпреки че сме джендъри заедно с руските убавци ни се мъкнете с хиляди?що ?и нормално ли е като си отишъл някъде на гости и стопанина ти е разрешил да останеш,като ти е дал работа ,жилище,научил те е да вършиш всичко което можеш ,ти да тръгнеш да даваш акъл на въпросния стопянин въпреки че преди да го срешнеш си си ял буквално ла.ата?
  • 32 сори сорос

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    стоян георгиев...........
    А, и казваш, че си бил соросоид. Ми, това изчерпва темата... и оше нещо- по време на комунизма имаше партийни функционери, макар и не толкова много, колкото клакьори (като теб) има на днешно време. Тогава пропагандистите възхваляваха Русия, също както днес при демокрацията има соросоиди, които възхваляват САЩ. Но при комунизма руските мекерета не са очерняли българската нация и личности от българската история. Докато на американските мекерета основната им задача е, да очернят всичко българско, да създават на българите комплекс за малоценност.Затова сороските мекерета са най- долната утайка в обществото.