18 Август, 2018 10:50 5 124 21

Бият ги, взимат им телефоните и парите

  • мигранти-
  • побой-
  • лагери
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бежанците в палатковия лагер в босненското градче Велика Кладуша се редят за храна. Мъж на средна възраст излиза от опашката и се приближава до нас. Алжирецът съблича тениската си и ни показва белезите по окървавения си гръб. Виждали сме такива наранявания на многобройни снимки в социалните мрежи. Твърди се, че са причинени от хърватската полиция.

В разговор с ДВ 9 от 10 бежанци, които са се опитали да влязат в Хърватия от северозападна Босна и Херцеговина, се възмущават от „отвратителното“ отношение на хърватската полиция. Разказват за побой, откраднати пари и счупени телефони. Хърватските служители им попречили да подават молба за убежище и ги принудили да се върнат обратно в Босна и Херцеговина. Бежанците, с които разговаряме, ни молят непременно да разкажем историите им: „За да разбере Европа какво се случва“.

"Имаше хора със счупени ребра"

Снимки на алжиреца с окървавения гръб бяха публикувани в интернет от хуманитарната организация „No Name Kitchen" („Кухня без име“). Техни доброволци помагат на бежанци в Италия, Сърбия и Босна и Херцеговина, като им осигуряват храна, одеяла, облекло и достъп до санитарен възел. „Кухня без име“ е част от международна мрежа, която разпространява информация за полицейско насилие над бежанци на Балканите. На уебстраницата им www.borderviolence.eu е публикуван списък с 200 случая на полицейско насилие от началото на 2017 г. насам. Инцидентите са от границите между Хърватия и Сърбия, Сърбия и Унгария и Босна и Хърватия.

„Всеки ден изникват по един или два нови случая. Нямаме капацитета да документираме всички“, казва пред ДВ Марк Пратлус от „No Name Kitchen". „Насилието е систематично и всекидневно. Това ще го чуете във всички бежански лагери. Вчера бяхме на автогарата във Велика Кладуша, където бяха пренощували 25 души. Четиринайсет от тях станали жертва на побой, имаше дори хора със счупени ребра.“

Мигранти, които Хърватия принудително връща в Босна и Херцеговина потвърждават, че отношението на тамошната полиция било изключително брутално. В един от свидетелските разкази, публикуван на www.borderviolence.eu, 47-годишна иракчанка разказва, че тя и 14-годишният ѝ син били пребити без никаква причина. Жената споделя, че полицаите им взели телефоните, парите и един лаптоп.

Този случай не е единственият, предупреждават неправителствени организации.

Полицията: от помощ към насилие

„Принудителното връщане и възпрепятстването на молбите за убежище са в разрез с националното и с международното хуманитарно право", казва Емина Бужинкич от инициативата в помощ на бежанци „Добродошли“, зад която стоят повече от 60 хърватски граждански организации. Бужинкич и колегите ѝ смятат, че промяната в поведението на хърватските органи на реда (от помощ към насилие) е резултат от новата бежанска политика на Европа, която можела да се формулира като „задържане и връщане“. На два пъти през 2017 г. „Добродошли“ информирали Министерството на вътрешните работи в Загреб – и в двата случая с подробни бележки за многобройни насилствени връщания на бежанци. „Още чакаме отговор“, казва Бужинкич. В имейл до ДВ хърватското вътрешно министерство заяви, че „проверките на досегашните сигнали за полицейско насилие и отнемане на лична собственост са установили, че органите на реда не са ползвали средства за принуда." По техни думи, правата на бежанците се зачитат. По-нататък в имейла четем: „Република Хърватия има работещо и ефективно споразумение с Босна и Херцеговина за връщането на онези мигранти, които са влезли в страната нелегално.“ Но в изявление пред медиите босненският министър на сигурността Драган Мектич контрира хърватските си колеги и каза, че „двустранното споразумение изобщо не работи".

Мигрантите се бият и помежду си

Петер ван дер Ауверарт, ръководител на „Международната организация за миграция“ в Босна, споделя, че служителите му чували много разкази за насилствени връщания, но нямало как тези истории да се верифицират: „Знам и за насилия между самите мигранти, тъй че понякога е трудно да се определи произходът на нараняванията.“

Откакто хуманитарни организации трайно наблюдават полицейската работа на границата между Хърватия и Словения, много повече бежанци подават молби за убежище в Словения. Но и там правата на мигрантите са системно нарушавани, казва Андрей Курник, преподавател във Факултета за социални науки в университета в Любляна. Според него, страните в ЕС се притискали взаимно, като затваряли границите си и заплашвали съседните държави: „Ексцесите на хърватската полиция започнаха, когато словенският заместник-министър на вътрешните работи Бостян Шефич се закани да вземе драстични мерки, ако Хърватия не спре потока от бежанци" , казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    81 3 Отговор
    Според мен малко ги бият.

    Коментиран от #8

  • 2 Тервел

    69 1 Отговор
    „Кухня без име“ е част от международна мрежа, която" съдейства на трето поред ислямско нашествие в Европа, този път, обаче, под прикритието на "бежанци", "мигранти", "майки с деца", "бременни"...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо Дончо

    63 1 Отговор
    Напълниха Европа с тая паплач заради парите на Сорос
  • 5 толерастията е вредна

    64 1 Отговор
    Алжирецът от какво бяга не ми е известно там да има война ? Да има и бежанци от война, но болшинството, като този алжирец са нагли икономически имигранти, които гледат да се докопат до богатите европейски държави и да се впият, като кърлежи ! Които е ходил във Франция знае, какви напаст са алжирците, нагли подвикват, дърпат жените и само мислят "схеми" ! Така че данне се оплакват точно тия амид да се връщат от където са дошли ! Дано някакси такива статии пуснсти от DW- "Меркел пропаганден машинен" стигнат до тях да знаят, какво ги чака !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    11 36 Отговор

    До коментар #5 от "толерастията е вредна":

    Западните фирми им разбиха държавата ,отнеха им ресурсите ,направиха им живота по зле отпреди и алжирци и либийци отиват да им вземат социалното богатсво на западноевропейците..така че всяко нещо се щавръща

    Коментиран от #18

  • 7 Белчо

    29 2 Отговор
    А у нас, "Обидените патриоте" не спират да пригласят на Винету , че нямало мигранти в България.
    Те горките , не виждат че ежедневно някъде по българските пътища все мигранти арестуват.Случайно , разбира се.
    Явно някой не си е взел комисиона!
    Браво на хърватите -доказват че са "Ватрени"
  • 8 Браво

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "толерантен":

    Но боя трябва да е повече и незабавна депортация извън Европа!
  • 9 Krumov

    20 0 Отговор
    Екстра нека ги пребиват,имат си родина да се борят за нея.

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 kick

    14 1 Отговор
    Неканените гости, обикновено ги бият!
  • 12 бай Хой

    11 0 Отговор
    А не ве.С погача и шарена сол ще ги посрещнат.Малко ги бият.Голи да ги събличат.Да вървят от където са дошли!
  • 13 гост

    9 0 Отговор
    Мммм дааааа!Хърватите са уцелили правилния подход!
  • 14 ЛУД

    7 0 Отговор
    По принцип според международните дефиниции бежанец е човек, който бяга от вонене конфликт в съседна страна. От там нататък вече е емигрант....
  • 15 ХанкоБрат

    6 0 Отговор
    Абе ману, кой си ти та да не те бият, след като пресичаш държавни граници?
    Не само трябва да ви бият, а да ви набучват кол в за*ника на границата, за да може тези след теб да знаят какво ги чака.
  • 16 И всичко това заради

    6 0 Отговор
    американски гъзолизци, хелзинкски комитети, соросоиди и всякаква друга измет.
  • 17 доко

    4 0 Отговор
    браво на хърватия и хърватската полиция браво на президентката на рупублика хърватска колинда грабар китарович евала аферим само така бойзабежанците млади жени и мъже тръгнали да дирят щастието при меркел да гепват парата ей така от социала ами вземайте калашник и се бийте за свободата си нашите дядовци така либягаха към европа да се спасяват тези бежанци лек по лек ще ни вземат работните места после и пенсиите спечелялиот тотото давам всичките си пари на хърватия
  • 18 Манафов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хасане, ти си толерантен, нали? Подмийсе, идвам!
  • 19 Чичо АДИ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Krumov":

    НО хуманно с усмивка и само по главата че краката ще им трябват на път за дома ,и докато ги съветват да слушат Немският химн преди 45та год е така за култура и образование .Поне едно Европеиско да научат извън"Здрасти и дай"
  • 20 Townboy

    0 0 Отговор
    За миризляците бой до умиралка, никой в соросоидните медии не пише че в Европа влизат основно мъже между 15 и 30 г. Арабелите събират армия за да ни атакуват отвътре.
  • 21 ддт

    1 0 Отговор
    ВНИМАНИЕ! Ахтунг! Не четете фейк нюз,Сорос нюз! ДВ Дойче веле ! Като видите тези букви и трийте ..отрова!