Новини

Войната на "Зелените" срещу втори лифт в Банско е екологичен нонсенс

Публикувана: 22 Август, 2018 19:30
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1864
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стефан Джендов

„Зелените“ не желаят да коментират факта, че нарочно поставена камера е заснела как само за ден в гората на Пирин влизат 2500 автомобила. Някой може ли да си представи газовете от 2500 коли? Всяка трета кола по магистралата издиша гъст черен пушек. Можем основателно да предположим, че поне 800 МПС-та, навлезли в сърцето на Пирин, са го окадили както закоравял пушач гарова тоалетна. И това е само за един ден. За два дни – 5000 коли. За месец? За година? За пет години?

В същото време лифтът остава най-безшумният, екологично безвреден, щадящ пътеките, земята, растенията и животните транспорт. По-ефирен от лифтовия транспорт е само този с балони с нагорещен въздух. Пирин ще се превърне в истински здрава планина, когато достъпът с коли бъде завинаги забранен. Като в Швейцария.

Или като в националните паркове в САЩ, където туристите ходят между 2 и 5 км от паркинга до туристически център, където плащат таксата си и получават разрешение да тръгнат към къмпинга, който е на още 5 км например. Или както автомобилният транспорт е забранен на безброй уникални природни места, където хората отиват от любов към красивото, а не защото държат любимата бричка да е зад тях и удобно да извадят скарата, че да я изпекат на теферич.

Как ЮНЕСКО промени становището си за разширението на ски зоната на територията на Национален парк Пирин и допусна строителство и на втора кабинка, и на нови писти? Дали в ЮНЕСКО се е промъкнал зъл трол, който не харесва Пирин планина или става дума за пробив на разума, който отключва възможностите за бизнеса, спорта и създаването на дългосрочна перспектива?

Възможността опира до изготвяне на екологична оценка въз основа на представените проекти. Абсолютната забрана за използване на планината за спорт граничеше с терор над цял регион в страната.

Най-голямата лъжа, издигната на плакати и разпространена срещу съответното заплащане бе, че 48 процента от Пирин ще бъдат застроени. Това би било невиждано конструкторско и архитектурно чудо, защото се предполага, че една нова кабинка и още една писта ще отнемат от планината още 46 процента, като ги добавят към сегашните 2.

Лъжата на "Зелените" продължава да се тиражира по митинги и медии

Да, географската истина е, че ски зоната заема едва 2 на сто от цялата планина и в нито една част от територията за ски няма строителство на абсолютно нито едно здание, а не са и съществували планове за подобно строителство. Причината да няма такива планове се коренят в концепцията за осигуряване на перфектни условия за спорт в планината, а всяка постройка би била директна пречка, защото тя изисква още пътища и градска инфраструктура.

Територията, където предстои да бъде извършено разширение на ски зоната, не представлява нито животинско убежище, нито е гора, където хората се разхождат. Районът около днешната писта е познат единствено, защото вече е ски зона. Става дума за труднодостъпна част от планината, която не осигурява нито гледки, нито поляни, нито някога е била използвана за туристически трасета.

Новата кабинка и бъдещата писта предполагат изсичане на зелена маса, но отдавна е ясно, че темпото с което гората се възстановява в Пирин, е около пет пъти по-бързо от обема на премахнатите дървета, където това се прави по законен начин.

Екологичен проблем не стои, никога не е стоял, а това е пределно добре известно на онези, които продължават да лежат на измислицата за 48 процента застрояване и бетониране на планината. Нека пак напомним: ски зоната заема 2 на сто.

В множеството спорове се оказва, че голяма част от противниците на инфраструктурни промени в планината в живота си не са се качвали на ски, нито дори са стигали до склоновете на Пирин. И докато за някои от закотвените в градовете хора ограничението идва от липсата на физически сили да се движат в планината, за други протестът в името на протестирането е проява на гражданска доблест.

Защо бизнесът и здравето на Пирин са неразривно свързани? Само успешният бизнес може да финансира качествена поддръжка на планината. Това означава изграждане на трасета, маркировка, която е видна и нощем, и в лошо време; тоалетни, защото в противен случай планината се превръща в място, по което свободно се носят употребявани салфетки.

Два лифта на Банско гонят много по-голяма цел: окончателно спиране на качването с автомобили в планината. Именно колите са най-грубото вмешателство в опазването на природата! И затова звучи невероятно и нелепо, когато именно представители на „Зелените“ настояват за построяване на повече паркинги.

В същото време българите се прекланят пред онези швейцарски курорти, където оставяш колата си на паркинг и крачиш като муле с всичкия си багаж два километра или повече, само за да стигнеш до курортното селище. О, казват българите – „Ама там каква е чистота! О, ама там, в Швейцария, каква е красота! О, каква е белота! Синьота!“. Там – в Швейцария, където е забранено от години да се пристъпи към курорта с автомобил.

От „Зелените“ в България не желаят да коментират факта, че нарочно поставена камера е заснела как само за ден в гората на Пирин влизат 2500 автомобила. Някой може ли да си представи газовете от 2500 коли? Всяка трета кола по магистралата издиша гъст черен пушек. Можем основателно да предположим, че поне 800 МПС-та, навлезли в сърцето на Пирин са го окадили както закоравял пушач гарова тоалетна. И това е само за един ден. За два дни – 5000 коли. За месец? За година? За пет години?

Само за ден в гората на Пирин влизат 2500 автомобила

В същото време лифтът остава най-безшумният, екологично безвреден, щадящ пътеките, земята, растенията и животните транспорт. По-ефирен от лифтовия транспорт е само този с балони с нагорещен въздух.

Пирин ще се превърне в истински здрава планина, когато достъпът с коли бъде завинаги забранен. Като в Швейцария. Или като в националните паркове в САЩ, където туристите ходят между 2 и 5 км от паркинга до туристически център, където плащат таксата си и получават разрешение да тръгнат към къмпинга, който е на още 5 км например. Или както автомобилният транспорт е забранен на безброй уникални природни места, където хората отиват от любов към красивото, а не защото държат любимата бричка да е зад тях и удобно да извадят скарата, че да я изпекат на теферич.

Важно е да се знае, че изграждането на лифт е жест към всички хора, за които пешеходните преходи са уморителни заради ограничените им физически възможности.

Единствено добре работещият бизнес в планината гарантира, че пешеходните маршрути се поддържат и охраняват. А охраната не може да бъде поверена само на камери – така, както в други природни паркове по света обикалят рейнджъри, същото трябва да се случи и в Пирин.

Специалисти са категорични, че е необходим и триседалков лифт от Бъндеришка поляна до хижа Вихрен (не до върха, а до хижата!). Причината отново е транспортна – твърде много хора искат да паркират направо горе, направо пред хижата.

Който истински милее за природата знае, че планината не е място за автомобили. Дали всеки има силите да се качи до горе? Не, няма. Но кой е казал, че всеки трябва да стига до върха? Така, както хора без крака стигат до Еверест с помощта на съмишленици и приятели, така всеки посетител на Пирин може да покори и най-високото място, ако получи помощ от добър приятел.

Какво казват справочниците за планината, като местообитание на уникални видове?

Официалната информация е, че националният парк Пирин е дом на „2091 вида и подвида безгръбначни животни – паяци, многоножки, насекоми, охлюви и др. От тях 294 вида са редки, 216 ендемити, 176 – реликтни видове, 15 са вписани в световни и европейски списъци на застрашени видове. Безгръбначната фауна е все още в процес на изучаване“.

Наистина ли протестиращите в защита на животинските видове допускат, че през зимния сезон ендемитите и реликтните видове тъкмо решат да се порадват на чистия въздух и да се разходят по снега и хоп – оттам прелита скиор!

От гръбначните животни се срещат 247 вида, сред които са речната пъстърва, обикновена змиорка. Живеят и осем вида земноводни и 11 вида влечуги, още 159 вида птици.

Неоспорим факт е, че там, където бродят хора, животните, които правят съзнателен избор къде да се разхождат и ловуват, съзнателно се отдалечават. Туристите, които обикалят из планината, са много по-голям проблем за всички видове, отколкото инфраструктурата на една ски зона. Организирането само на един бивак и напалването на един лагерен огън може да донесе гибел на мига поне на няколко ендемита и реликтни видове, да не броим паяците. Рибите също не са в обхвата на зимните спортове, на пистите и местата за ски почивка. Влечугите също не се забавляват в снега, те дори не биха избрали да изпълзят насред хората, били те край лагерен огън, на фото сафари или на обикновена разходка сред дърветата. Доказан факт е, че ски съоръженията, както и лифтовете по никакъв начин не пречат на птичия живот.

Защо бизнесът е живо заинтересуван от разширение на ски зоната? Не само заради личния си интерес в ниското на града, където са ресторантите, баровете и хотелите, а защото без добре уредена планина, далеч извън ски зоните, целият регион ще пропадне.

Опашката пред лифта в Банско

Считаме за напълно естествено планинските склонове на Швейцария, Австрия, Германия, Франция да са отлично място за туризъм. И който е бил там знае, че може да се придвижва с километри, като се прехвърля от един лифт на друг. Тихото пърпорене на електрическите макари не пречи на песните на птиците, на игрите на сърните и елените, на пъргавите зайци, на притичващите лисици.

Защо бизнесът в Банско настоява за строителството на втора кабинка към пистите на курорта и разширяване на ски зоната? Защото въпреки великолепните условия и гледки, които предлага планината, теснотията скоро ще е причина за ръст в броя на инцидентите. Все пак идеята е скиорите да се спускат със ските, а не да монтират на каските си огледала за обратно виждане, за да се пазят от онези, които идват в гръб и в същото време да спасят хората пред себе си.

Визията за още една кабинка и увеличаване на мрежата от седалкови лифтове е в основата на екологичния подход към цялата планина, всъщност – към всяка планина. Отказът на държавното ведомство, отговорно за цялата туристическа индустрия, да изготви работеща наредба за къмпингуването, оставя в ръцете на множество институции инициативата за прилагането на практики, които да опазват природата. На този етап затварянето на пътищата за автомобили ще бъде счетено за самоуправство.

Всеки опит да бъде изтъкнат екологичният довод и че колите вредят необратимо и на растенията, и на животните, и на птиците, и на змиите, и на паяците, и на ендемитите, и на реликтните видове се разбива в кресливото изискване „старците, бременните и майките с малки деца“ да стигнат директно до мястото, което считат за достатъчно природно.

Истински герой ще бъде този местен, областен или национален представител на властта, който тегли чертата и преустанови разрушаването на планините чрез навлизане с автомобили на територията на парковете.

Банско през зимата

Тричленният състав на ВАС е излязъл с решение, което противоречи на всички съвременни практики за опазване на природата чрез въвеждане на екологични инфраструктурни решения. На този етап съдът реално гласува в подкрепа на паркинги и бъдещо рушене на планината от всеки човек, който иска да направи това лично или с компания. Това решение противоречи и на одобрението на ЮНЕСКО за бъдещето на Пирин.

На петчленката предстои изключително трудната задача да не обиди решението на колегите си и в същото време да вземе модерно и адекватно решение, което да позволи изработването на дългосрочни проекти, съвместими с европейските екологични норми.

Потребността на хората е да получат свободен достъп до планината. Задължението на държавата е да осигури възможност това да се случва през всяко време на годината сигурно, безопасно и без да причинява щети на природата. Никак не е случайно, че швейцарците разчитат на първо място на лифтове, за да се случва красивият им туризъм.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Байкушев
1 Отговор
Тоя се прави на улав! Има разлика между "национален парк" и "национален парк под защитата на Юнеско"!

Оценка:
-11 +2

Демократ
2 Отговор
Какви са тия платени "Зелени" клакьори, които спряха търсенето на шистов газ, за да има монополен доставчик за България, а не собствен добив, сега искат да спрат и втората кабинака в Банско. За чии чужди интереси работят може да стане ясно и на слепеца! Трябва да има не само втора, но и лифт от Разлог до планината. Нека т.н. "Зелени" да отидат и засадят поне едно дръвче някъде в България, преди да излизат на жилтите павета или Орлов мост!

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +16

ванката
3 Отговор
войната на зелените е за по-тлъст хонорар от страна на алпииските курорти това е обществена тайна едва ли има някой който да повярва че с отсичането на няколко дървета ще се разруши екологията в района но пък за сметка на това ако се направи втори лифт банско ще се разрастне доста и това не е добре за алпииските курорти които имат цени умножени по 4 спрямо в банско

Оценка:
-4 +11

Банскалия
4 Отговор
Ами забранете автомобилите, но лифт не е необходим. Просто тапата ще се премести горе, а хора има само в съботите и неделите.

Оценка:
-10 +11

плевен
5 Отговор

До коментар #2 от "Демократ":


Ще повярвам ако видя, че бизнеса е готов да загуби пари за да опази природата. там където целта е печалбата, природата става променлива величина. 2:Споменаването на шистов газ и съпътстващото химическо замърсяване е нагло лобиране. 3: Не съм зелен, но всичко което съм насадил се е хванало.

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +9

Иван
6 Отговор

До коментар #5 от "плевен":


Юлен-ПИБ-Цеко Минев.Няма виновни за надвзетите хектари земя определени по концесионният договор и искат още.Кипърският безработен Георгио Геогиос иска да инвестира пак.Разрешети им да продължат да ни ограбват.

Оценка:
-8 +8

мръсници
7 Отговор
Аз не съм, против лифта, но съм против това което ни пробутват покрай него. Още писти, още хотели, още изсечени дървета. Напълно подкрепям протестите - ако ще има лифт да се гласува разрешение за строежа на лифт и нищо друго. НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ СТРОЕЖА НА НОВ ЛИФТ. Но как така за лифта ще се гласуват и разрешения за водохващания, за просеки в гората и изграждане на спортни съоръжения?

Коментиран от #9


Оценка:
-5 +12

я пак
8 Отговор
"Демократе" в голяма заблуда си специално за шистовия газ! Така наречените "зелени" ги нямаше на обсъжданията по села и градове там в Добруджа за или против това да се трови и дупчи земята на Добруджа нямаше ни един от тях въпроса е ЗАЩО ?Добруджанци сами спряха да им се тровят земята и водата а не някакви измислени "зелени"!

Оценка:
-1 +3

ФанФан Лалето
9 Отговор

До коментар #7 от "мръсници":


Абсолютно съм съгласен с теб. Нормално е да се направи втори лифт, който ще облекчи движението на така и така дошлите туристи. Лифтът е доста екологичен транспорт и е за предпочитане пред автомобилите. Дано само покрай него не се прокрадват и други недоброжелателни инвестиционни намерения.

Оценка:
-0 +6

Ангелче
10 Отговор
Не само за инвеститора, но и за туристите и местните е добре дошло да се инвестира още и още в региона, не знам защо има толкова много слепи хора, които не го виждат и като коне с капаци си повтарвят една и съща мантра

Оценка:
-1 +1

ХАРЛИК
11 Отговор
Стига глупости!! Банско - заплаха за зимните европейски курорти!! О боже!!!
Зелените- хонорари чакали отот незнам къде!!
2500 коли замърсявали въздуха-- къде кога и откъде всеки ден толкова коли--- ????????
Спъвало бизнеса!! Кой бизнес?? На светлинни год назад!!! Ако бизнес може да се каже!!!
Никаква защита и развитие на хората от Банско -- Прочетете форумите след смърта на бившия кмет КРАВАРОВ!!!
А СЕГАШНИЯ-- съден за финансови злоупотреби нищо не плави за просперитет на съгражданите си--- наплотив!!!
А лифта-??? Там е друга далавера. Да се използва капацитета на стария. С добро работно време. И мисля че нещата ще си дойдат на мястото ако " така загрижения ИКОНОМОВ обърне внимание на чистотата? Инфраструктората , мизерните заплати на хората, отчайващо лошо обслужване на и без това бедни и некачектвени туристи!!! А ВИК-ато и него да погледни и още и още и още!!!
Не да се хванал за лифта като удавник!! Аврамов да оправи автогарата и да чахнат грозните маршрутки и шьофьори които чупят куфарите и ругаят хората!!! Това е то БАНСКО--ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КУРОРТИ!!!!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +2

Красимир
12 Отговор

До коментар #11 от "ХАРЛИК":


Бедни и некачествени туристи? Човеко, луд ли си? На Банско без пари не се ходи и "лошо обслужване" е твърде едностранчиво твърдение. Няма как старият лифт да обслужва всички туристи с "добро" работно време, ще караш децата да стават в 3,00 през нощта, за да се учат да карат ски ли? Айде малко трезво мислене ...

Оценка:
-1 +1

Джексън
13 Отговор
Екологична недомислица, пълна тъпотия. Тия идиотщини на зелените направо ме побъркват, ама тъпото е, че няма изгледи да престанат. Ще си саботират до дупка и тва е. Надеждата е някой да ги спре, щото те самите - никога.

Оценка:
-1 +1

Виктор
14 Отговор
Във всички акции на зелените тия години няма грам мисъл.

Оценка:
-1 +0

Васил
15 Отговор
Защо зелените пречат на лифтовете и искат коли да сноват по планината?! Защото взимат пари и не ги е грифа да природата, затова!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.