Last news in Fakti

28 Февруари, 2012 18:47 6 058 17

Уикилийкс: България - корупция, мафия и бюрокрация

  • уикилийкс-
  • stratfor-
  • организирана престъпност-
  • мафия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Организираната престъпност в България е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите”. До този извод стига американската частна разузнавателна компания Stratfor, с чийто секретни имейли се сдоби вчера Уикилийкс. Българският партньор на сайта – bivol.bg публикува изводи на компанията, считана за сянка на ЦРУ, направени за страната ни. 

„Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, виртуално безнаказана, част от обществото“, гласи друга констатация.

Такова проучване е изготвено за България през 2008 г, става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Уикилийкс. За да реагира бързо на търсенето, компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес - така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM).

SRM-докладите на компанията се състоят от 7 части: „Престъпност“, „Терор и въстания“, „Политическа и регулационна среда“, „Международно напрежение“, „Неправителствени организации“, „Профсъюзи“, „Природни бедствия“. Всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването.

Най-шокиращите данни за България са в графата “Престъпност”.

От нея потенциалният инвеститор научава, че организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

Твърди се, че сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие, анализира компанията.

Същото е положението по отношение на сигурността по пътищата и железниците. Описаната е като е „отчайваща“, тъй като контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.
Кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

Организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки, се казва в доклада и продължава: „Чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители“.

„Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти“, става ясно от обобщавания анализ.

Отчетено е оце, че присъединяването към ЕС не е променило картината. Това, че са приети промени в законите не означава, че ще бъдат приложени - смята анализаторът на Stratfor и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени "от правителството и за правителството". Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на Stratfor е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори. Към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес. Вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години.

Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завладяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съгласен

    2 0 Отговор
    ами-точно така е,за жалост,....
  • 2 ПИСНА МИ

    2 0 Отговор
    ЕМИ ТОВА Е ... НА САМОЛЕТА И БЕГОМ ОТ ТУКА !!

  • 3 пич

    2 0 Отговор
    това е само увод а същинската част ще се каже след около 3 години не че не я знаем.събудете се о роби на труда.не бъдете добитъци.всички на улицата в цялата страна.само ние можем да ги смачкаме тези дето ни крадат и лъжат.да вземем пример от гърците.те имат пари и се оплакват и пак им дават.нямаме държавници а продажни начело с би биб.
  • 4 :-)

    2 0 Отговор
    Предложение - купувайте повсеместно румънски бензин :-) една-две години и ще се отървем.
  • 5 Ильо войвода

    2 0 Отговор
    Щом средата е неизгодна за чуждестранните акули (инвеститори) значи сме добре!
  • 6 Некавси там

    2 0 Отговор
    На тези тъпаци Американците им трябват разузнавателни служби за да разберат това което знае всяко две годишно дете.
    ТА ЧАК ГО ЗАСЕКРЕТИЛИ!?!?!?
    БАААААА.И ПЪПАЦИТЕ!
    АБЕЕЕ ХАМЕРИКАНЦИ ТОВА ГО ЗНАЕ ДАЖЕ КОТКАТА МИ БЕ.
  • 7 соти

    2 0 Отговор
    Абе то че всичко е вярно-вярно е.Ама па и те неса цьфнали и вьрзали!!!! Какво ми разправят за престьпност--при тях(американците) мислите ли че е по-добре? Цели квартали в градовете кьдето неможеш да преминеш даже с кола -да неговорим пеша-недай боже!!!!! И това е всеки град в Америка-виждал сьм го с очите си!!! Така че акьл от вас не ни трябва!!!!!
  • 8 Радо

    1 0 Отговор
    Много правилно са описали държавата ни от толкова години все ни управляват едни и същи мутри.
  • 9 иво

    1 0 Отговор
    корупция, мафия и бюрокрация.Все неща,които са невъзможни без участие на държавни служители.Държавните служители,които ще затрият България.Преди това обаче,ще си раздадът солидни бонуси,за добре свършена работа.
  • 10 иво

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=jl8U4J89s14 За бизнес средата,мафията,корупцията,лихвите,чуждите инвестиции и........
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    Ама защо да бягаме от РОДИНАТА си бе хора?!?!Да принудим тези които ни грабят не Н И Е !!! Както тарикатски ни замазват очите и лъжат - така да правим и ние - С Т О Й Т Е СИ в къщи и не ходете да плащате - парно,телефони,ток,на банките/докато не свалят лихвите/ и да гледаме как им спират часовниците на всички...много е лесно нали но ВСИЧКИ, АМА КАТО СМЕ СИ ОВЧИЦИ ... ЩЕ Е ТАКА!!!
  • 12 Зло Куче

    1 0 Отговор
    Изхода е един - АЕРОГАРА СОФИЯ!
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    до 12-като знаеш изхода,какво чакаш-навсякъде те чака прекрасен живот,качвай се на самолетчето и да те няма.Плъховете напускат първи!
  • 14 Тони-София 37г.

    1 0 Отговор
    ----Софарма -мафия-монопол,за сметка на безпаричният и с ниски доходи Българин! Лукойл-монопол-мафия,бездействие на правителството -горивото расте става още по голям бум на цените на хранителните продукти поскъпнали и без това от смешните Европеиски свободни кокошки :) и Европейските прасенца с играчки -смех голем :) ! Опит за убийство на млад човек наръган с нож в заведение в центъра на София - без контрол на обществените места ,дрогирани и пияни въоръжени до зъби! Милиони левове бонуси прибрани от правителство и бюрократи при тази трагична ситуация в БГ .когато една масова заплата е около 300 евро. а литър гориво 1.5 евро! И още и още......! Как очаквате светът да ни приеме?! То е ясно накъде отиваме-към народно неподчинение !Дано да мине без насилие!
  • 15 duduuuu

    0 0 Отговор
    Т'ва не е вЕрно :):):):):)
  • 16 Human

    0 0 Отговор
    Всичко си е верно, всичко! Но истината боли, когато се казва в очите! Вече ми пука за тази държава толкова, колкото да й плюя на лицето!
  • 17 ангел ненов

    0 0 Отговор
    така е като всеки е навел глава и подвил опашка и казват че докато има овце ще има и вълци