Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 10:35 3 204 2

Уикилийкс с ново разкритие

  • уикилийкс-
  • джулиан асандж
Уикилийкс с ново разкритие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скандалният сайт Уикилийкс публикува над 5 млн. имейла, събирани от американска компания за сигурност, която оперира на световно равнище и е считана за „сянка“ на ЦРУ. Разкритието може да хвърли светлина върху начина, по който се извършва разузнаване в интернет и неговите мащаби, коментира Ройтерс.

Имейлите са „предоставени“ от хакери, работещи за въпросната компания – Stratfor. От там само се оплакаха, че е извършена „кражба“ на тяхна собственост. Автентичността на електронните пощи не получи коментар.

От Уикилийкс не съобщават как са се сдобили с данните. Хакерската група „Анонимните“ ( Anonymous) се похвали в началото на година, че са откраднали лични данни на около стотина служители на компанията, тъй като смятат да разкрият истината за нея.

Stratfor твърди, че се занимава с геополитически анализи, разчитащи на разузнавателни методи за събиране на данни.

„Имаме частна компания за разузнаване, която разчита на информация от американското правителство, чужди служби със спорна репутация и журналисти“, заяви основателят на сайта Джулиан Асандж.

Според него компанията е събирала данни и за обикновени хора, и активисти, борещи се за някаква кауза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадуран

    0 0 Отговор
    Всичко е БАНДИТИЗЪМ.
  • 2 ...........

    0 0 Отговор
    Бандитизъм не,ами на квадрат.
    Да идва комета,ли ще е каквото там ще удря Земята и да се приключва с всичко.