Last news in Fakti

6 Септември, 2018 14:01 1 951 38

Какво каза президентът

  • румен радев-
  • обръщение
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В политиката понякога нюансът е всичко. А в изреченията на иначе късото президентско обръщение е пълно с нюанси. Това, което Радев казва на хората и политиците е, че бързи предсрочни избори само ще възпроизведат подобна на сегашната управленска конфигурация и няма да донесат съществена промяна. Това е социологическа очевидност. Хората ще получат още веднъж от същото и ще бъде удължен животът на един режим, който президентът определи като автокрация. Нещо повече – нови избори сега са желано избавление, мехлем за забуксувалото правителство, което и бездруго се чуди как да изгази от блатото, в което само се вкара.

С други думи, президентът не само че не „бутна рамо“ на Борисов, ами му издаде пътен лист към небитието. Като му отряза пътя за отстъпление и го прати да си носи кръста. Посочи му трудния път – да си довърши започнатото, и то така, че да има лице да се яви пред хората на следващи избори. Макар на всички да е пределно ясно, че оттук нататък оплетената в корупционни мрежи и неразрешими лобистки конфликти власт може само да се срива надолу. Спектакълът след вчерашния коалиционен съвет само затвърди боята: Сидеров с раираното сако на Бендер, мнителните погледи на Симеонов, Каракачанов със синята каска и неподражаемо речевитият Цветанов са пишман-лидерите на „това, което имаме като коалиция“. Борисов дори не събра смелост да се покаже пред журналистите.

По същата логика Радев заяви в прав текст, че оставките не са решение, а бягство от отговорност, че проблемът на страната не е персонален, а системен и авторитаризмът не е бъдещето на България. Иначе казано – смяната на едни корумпета с други не променя нищо, ако се запазят схемите.

Някои видяха противоречие в думите на президента – хем не ще избори, хем не приема оставки. А противоречие няма. Това са две форми на бягство от отговорност, ако не са изпълнени с дълбок морален и политически смисъл. Или ако перифразираме самия Радев: дават ни се обещания, а ние чакаме присъди.

Директно послание бе отправено и към парламентарната и извънпарламентарна опозиция – да не се разсейва с политическо дребнотемие, а да гради смислена политическа алтернатива. Явно намеквайки, че нито изпадналата от парламента и от дебата креслива десница, нито неубедителната левица са в състояние да я предложат. БСП още се бори с вътрешните си противоречия, а пъпкуваната стара десница нарцистично се опиянява от собственото си ехо. В такава ситуация нови избори крият опасност, която един държавен глава е длъжен да избегне, ако мисли за страната си. Преждевременни избори ще задействат инстинкта за самосъхранение у хората, които сигурно ще предпочетат „познатото зло“ пред риска на неизвестността. В известен смисъл Радев се опита да спечели време за опозицията, подканяйки я към отговорно поведение. Като показа недвусмислено, че е на страната на справедливото недоволство.

Да поемат своя дял от отговорността за страната бяха призовани и гражданите. „Несправедливостта и корупцията са рожби на злоупотребата на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни“, е безпощадно точна констатация за самоубийствената апатия на обществото, което търпи безропотно безобразието и гледа политическия сеир, сякаш той не го засяга.

Заключителната част от президентското обръщение също предизвиква смут. Цветан Цветанов със сигурност ще я „прочете“ като заявка за създаване на президентска партия. Него отдавна там го стяга чепикът. „В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната към нова перспектива за развитие“, бяха думите на Радев. Което може да се тълкува като директна заявка за пряк диалог с хората, без посредничеството на парламентарните му избраници, политическите партии и капитулиралите пред властта медии. Покана за честен разговор. А какво би се родило от едно непосредствено общуване, ако хората откликнат– само времето ще покаже.

С обръщението си президентът очерта ясно координатната система, в която трябва да се води разговорът за бъдещето на България. А тя се разполага изцяло в полето на морала и борави с понятия като справедливост, законност, демокрация. Българинът, отвикнал да мисли в етични категории, е призован да направи едно последно усилие да погледне отвъд пъпа си и да проумее, че без съзнателна борба със злото, с кражбите и несправедливостта обрича своето бъдеще. Катастрофата е въпрос на обстоятелства и може да се случи всеки момент. Народът трябва да проумее, че „аз съм прост и вие сте прости“ не е никаква политическа програма, а обикновен флирт на джебчия, който хипнотизира жертвата си, докато я преджобва.

Не го ли направи сега, ще плаща прескъпо утре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 56 Отговор
    Не сме имали по-голям боклук за президент от тъпата мазна фуражка, с манталитет на старшина артелчик. Дори Гоце в сравнение с него е български патриот и народен будител.

    Коментиран от #4, #23, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Насакото Яката

    39 16 Отговор
    Точно казано,гордея се с Президента ни,особено след Плевнелийчо.
  • 4 Насакото Яката

    24 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е Плевнелиев ли беше по стока г-н Мазохист?

    Коментиран от #6

  • 5 патриотъ

    39 13 Отговор
    Единствения свестен политик в България,който може и трябва да направи нещо за спасението на страната и на когото може да се има доверие!България трябва да стане президентска република и да се управлява от президент,а не от шайка боклуци,крадци и мошеници!

    Коментиран от #27

  • 6 Българин

    14 29 Отговор

    До коментар #4 от "Насакото Яката":

    Писал съм "дори Гоце", руска подлого. Плевнелиев имаше политическото мъжество да каже в прав текст, че руската кочина е агресивна и токсична държава, която е заплаха за целия свят. Другите "проевропейски" политици си мълча а като утки и искаха "лодки и платноходки" в Черно море. Това, което Плевнелиев каза е фиксирано в резолюции на ООН, ЕС и НАТО.

    Коментиран от #11, #18

  • 7 Мизирабъл

    36 11 Отговор
    Единствения читав и не корумпиран политик!
  • 8 Пук

    6 11 Отговор
    Тея от Гласове явно са писали обръщението на прецедента и сега се самохвалят!
  • 9 Избирател

    32 10 Отговор
    Единственият що годе свестен политик който имаме в момента...
  • 10 377488761

    26 10 Отговор
    Ей това е здравомислещ човек? Дипломация в него има, вижда се старата школа все още я има!
  • 11 Насакото Яката

    27 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Сбъркал си адреса соросоидно квазимодо, и Плевнелиев и Гоце и чеп за зеле не стават.Ти си подлогата с една соросоидна гънка!

    Коментиран от #17

  • 12 Само питам

    10 25 Отговор
    Колко голям дебил трябва да бъдеш за да смяташ, че льотчика е политик. При това голям, читав, некорумпиран и свестен!
  • 13 Коментар

    11 11 Отговор
    Въпросът е не Какво каза Президентът. ?
    А КАКВО НАПРАВИ ПРЕЗЕДЕНТЪТ.

    Коментиран от #33

  • 14 Историк

    10 21 Отговор
    Ако направим контент анализ на интервютата и изказванията на Радев пред чуждата преса, ще разберем, че най - често употребяваните думи са "Русия" и"сваляне на санкциите". Да се чудиш президент на коя държава е това недоразумение.

    Коментиран от #29

  • 15 Дорчо

    8 17 Отговор
    РадеФ ГРИПЕНААА
  • 16 Летец

    24 4 Отговор
    Не мога да разбера какъв проблем толкова има в самолетите Грипен, че непрекъснато нападат президента заради тях. При всички положения са в пъти по-добри от 30-годишните трошки които искат да ни пробутат.

    Коментиран от #19

  • 17 Тишо Зидаря

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Насакото Яката":

    Много си прав. Бившите президенти не стават за нищо. Сегашният е в пъти по-добър от тях.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Милко Бомбата

    23 4 Отговор

    До коментар #16 от "Летец":

    Опитват се да го злепоставят. Но не се получава. Завиждат му, защото е свестен.
  • 20 Ники Отворкото

    8 10 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    Много си прав. Тва недоразумение било президент на България е тотален никаквец.
  • 21 Слави

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    Тоз българин е срам за българите.
  • 22 Ицо справката

    3 1 Отговор
    Нали помните кои бяха президенти ? Искам да ви питам, кой според вас беше най-добрият президент и дали изобщо има такъв ?

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дон Сесар

    21 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ицо справката":

    Радев е най-добрият досега.
    След него е П. Стоянов.
    После е Г. Първанов.
    Даже Желев, че беше невзрачен беше 1000 пъти по-добър от Роско. Плювналиев пардон Плевнелиев е най-слабият, най-неуспешният и най-антибългарския президент който някога можем да имаме.

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Проф. Калпашки

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Млък бе смачканяк !":

    Много точно казано. Изборите са просто фасада за пред хората. Реално изборите вече са били направени в някои офис или от генералите от Държавна Сигурност.
  • 26 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Дон Сесар":

    За Първанов не съм съгласен. А иначе,не знам к'во квичат Тея. Радев, просто политически коректно описа системата-всички се отчитат на Квик, който пребори лошите комунисти, а той ги пуска на софрата да се угоят ,после се изс..рат и бегат. Заедно с процента за Квик. Въпроса е че Квик,дори не е манипулатор а просто един наглец
  • 27 селянин

    7 14 Отговор

    До коментар #5 от "патриотъ":

    По арогантен от него не сме имали за президент,дъртия Радев,гази инвалид в Харманли,една седмица крият инцидента..после оди на,,гости,,при местния лидер на БСП..да изкарат инвалида виновен,що бил второ качество..
  • 28 селянин

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Дон Сесар":

    Добър президент е този която изпълнява заръките на партията която го е издигнала..той няма никакви правомощия,внася вето..то се отхвърля с болшинство,тоз е,,мъж,,на две дами..десапоетеса и ниновата,те му пишат,те му казват,а он ги слушка що е близнак.Аз лично му симпатизирам,за налагането му за добри отношения с Русия.
  • 29 Пешо

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Видно от анализа ти явно е президент на Република България. Русия е близо до душата на нашия народ, а санкциите са вредни за България.

    Коментиран от #30

  • 30 Историк

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    От Съединението до днес Русия е враг на България. Може ли да споделиш с какво санкциите срещу кочината вредят на България? Ако изобщо знаеш какво представляват санкциите и срещу кого са насочени.
  • 31 Руснак

    4 0 Отговор
    Каза едно нещо, никакви избори щото БСП пак ще ги загуби, щото са много по големи загубеняци и от Герб
  • 32 Реалист

    2 0 Отговор
    Презерватива вика сички българи поддд сатъра:)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин живеещ в БГ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти не си българин, ти си боклук, а не президента. Аз живея, работя и отглеждам децата си на територията, наречена България. Държава отдавна няма. Бих казал от 1990. А колко искам да живея в бяла държава ... да си плащаме данъците с удоволствие, произтичащо от атмосферата в държавата, условията за бизнес, образование, лечение, пенсии, социални услуги и придобивки, спокоен живот без мутри, децата ми да могат да играят без да се притеснявам, че ще ги отвлекат или блъсне кола или ще ги зариби някой нарко-дилър.
    Е, аз наистина мисля, че Президентът иска и работи в тази насока, а ти? Какво правиш ти - изтривалко на тиквуна? вземаш парички да черниш надеждите на хората?!?!?
  • 35 Бг тъпня

    4 1 Отговор
    Курнелка му пише есетата на нашият президент той си е само един ПАЛЯЧО!
  • 36 1944

    2 0 Отговор
    какво казал аге... опа, президентът? каквото му заповядал гундяй резидента.
  • 37 безпартиен

    3 0 Отговор
    Радев ако не се заиграва с БСП, може доста хора да му повярват,това което говори, но ако мисли да вкарва БСП и ДПС във власта народа няма да му го прости.
  • 38 ПЕЕВ

    1 1 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ ЗА ПРЕЗИДЕНТА-КУКЛА НА КОНЦИ.