17 Септември, 2018 19:57 2 445 11

Думам ти, Унгария, сещай се, България

  • унгария-
  • съвет на ес-
  • право на глас
Думам ти, Унгария, сещай се, България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Текст на Теодор Славев

На 12 септември Европейският парламент одобри доклад на холандската евродепутатка Саржентини (Група на Залените/ Европейски свободен алианс), с което се даде ход на сложна и тромава процедура за отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС, описана в чл. 7 (1) от ДЕС. Както вече се разбра, до тази безпрецедентна крайност няма да се стигне, тъй като Полша ще гласува против, за да върне услугата на Унгария, която вече блокира действието на чл. 7 при сходно искане от страна на Европейската комисия срещу Полша за нарушение на принципите, на които е основан Съюза, посочени в чл. 2 от ДЕС: „зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства.“

За изненада на привържениците на Българското Орбаново общесто и на конспирацията „Сорос“, темата за нарушаване правата на мигранти и бежанци представлява само 1/12 от доклада. Аргументите в доклада, с които се препоръчва на Съвета да разгледа случая са „явен риск за системно нарушение на принципите, на които е основан Съюза“ от Унгария и се отнасят до такива фундаментални стълбове на демократичното общество като: 1) функционираща конституционна система; 2) независимост на съдебната власт и институциите; 3) корупция и конфликт на интереси; 4) неприкосновеност на личния живот; 5) свобода на изразяване и свобода на сдружаване; 6) социални права и др.

Ако човек се вгледа малко по-внимателно в описаните на 26 страници данни и факти в доклада, ще открие неподправена прилика с България. За да сме честни, ако се замени Унгария с България, в 85 процента от случаите направените оценки и заключения ще са валидни и за нашата държава. С което си обясняваме и защо се пропука фасадната проевропейска и демократична маска на депутатите от ГЕРБ в ЕП. Те са наясно, че техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов. Най-вероятно, за разочарование на Корнелия Нинова, която се обяви за най-големият фен на Орбан в България.

Защо Унгария и България изглеждат като близнаци, според доклада?

Функциониране на конституционната система

В доклада се правят общи констатации за заплаха от нарушаване на принципа за разделение на властите и отслабване на националната система за взаимно възпиране на властите, в следствие на променената от 2012 г. унгарска Конституция. Особено внимание се обръща на променената процедура за избор на съдии в КС, която е покварена. Българският опит с избор на съдии в Конституционния съд е също печален. Нека си припомним скандалите с номинациите за КС при казусите „Марковска“ и „Гугушева“, когато парламентът с натиск се опита да инсталира в КС хора със спорни професионални и морални качества. До 12 ноември парламентът трябва да избере нов съдия в КС, като отново се очаква да имаме само една номинация, с което процедурата се лишава от състезание.

Независимост на съдебната власт и на институциите

Изключително е критичен докладът за Унгария по отношение на независимостта на съда и на институциите. Обърнато е внимание на политическото влияние при конструирането на органа, отговарящ за кариерното развитие и наказанията на магистратите. Да припомним, че в България половината от състава на ВСС се избира от парламента при процедура, която досега е протичала под етикета на политическата задкулисна сделка и поставянето на удобни кадри. Докладът посочва, че прокуратурата в Унгария не е достатъчно независима. Становище, което се съдържа във всеки доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Саржентини посочва два случая, при които мандатите на унгарски независими органи са прекратявани предсрочно – председателят на унгарския орган за защита на личните данни и на председателят на Върховния съд на Унгария, който е спечелил и дело срещу Унгария в ЕСПЧ (Baka v. Hungary). В България е парламентарна традиция всяко ново мнозинство да се опита да промени законодателството, касаещо някоя институция, с което да иска смяна на ръководството й. Примерите са много: НЗОК, Сметна палата , КЕВР и мн. други.

Неприкосновеност на личния живот

Докладът изследва подробно, включително и чрез дела в Съда на ЕС и ЕСПЧ, нарушаването на правото на личен живот на унгарските граждани поради липса на достатъчно солидни правни гаранции срещу незаконно подслушване и следене. Тук дори можем да твърдим, че изпреварваме Унгария, само като си припомним безразборното прилагане на специални разузнавателни от бившата председателка на СГС, Владимира Янева – лична приятелка на бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, за което тя беше осъдена. Редно е да споменем и скандала покрай Бюрото за контрол на СРС, при което председателят му каза от трибуната на Народното събрание, че има вмешателството в работата на органа, който трябва да следи за законното прилагане на СРС.

Свобода на изразяване и на сдружаване

Европейският парламент изслуша напоителни примери за атаки срещу гражданския сектор и медиите в Унгария от страна на държавата. Сред тях са стигматизация, забрани за финансиране и съществуване (особено на правозащитни организации, работещи по малцинствени и мигрантски въпроси), заклеймяване, цензура, държавен натиск върху медиите, включително и чрез собствеността им и финансирането им. Ако ви звучи познато - не сте се объркали. Българският граждански сектор от години е подлаган на груби атаки от хората на властта, а мнозинството на ГЕРБ се опита и да приложи унгарския сценарий със забраната на чуждестранно финансиране на НПО. За свободата на медиите пък свидетелстват докладите на международни организации, които ни нареждат до държави като Уганда..

Социални права

Изключително интересен е докладът в частта си по отношение на социалните права на унгарските граждани: „минималният размер на пенсиите за възраст е недостатъчен, минималният размер и време за получаване на помощ за безработица е неадекватен, минималният размер на инвалидната помощ е неадекватен (…) възнаграждението за социален асистент е ниско и няма равен достъп до социални услуги“ (стр. 20). Не знам какво трябва да кажат българските граждани, чиито размер на социални помощи е по-малък и от тези на унгарските.

Какво следва?

Докладът освен с препоръка Европейският парламент да изпрати на Съвета искане за разглеждане на случая с Унгария по чл. 7, настоява и за незабавно въвеждане на Механизъм на ЕС за демокрация, върховенство на закона и основни права. Обвързването на подобен механизъм с финансирането от страна на ЕС вече бе многократно изкарвано в публичното пространство, но напоследък получи и политическа подкрепа от Германия. Най-вероятно подобен механизъм ще важи за следващата многогодишна финансова рамка, а може и да залегне при следваща ревизия на основните договори. Което означава, че България е заплашена от загуба на много европейски пари, които са жизнено важни за икономиката ни.

Политическите последици от решението на ЕП са непредвидими. Те могат да доведат до излизане на Орбан от ЕНП и обявяването на нова консервативна формация, която да има значителен електорален успех на изборите през пролетта на 2019 г. Възможно е да се доведе и до още по-голямо разделение в ЕС, на фона на Брекзит и управляващите националпопулисти в Италия. Във всеки случай решението на ЕС е израз на онези базисни колективни разбирания, върху които Съюзът успешно функционира. Както се казва в доклада: „Добрите приятели не се срамуват да си казват неприятната истина.“ Да се надяваме, че България може да чуе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    23 6 Отговор
    Автрора е гнусен , хомосексуален соросоид!
  • 2 плевен

    16 2 Отговор
    България, това са българските граждани. А тяхната подкрепа за Орбан е подавляваща. Автора съзнателно заобикаля това. Ако либералите смятат, че с европари могат да ни платят да не мислим, по-добре да си задържат парите. Славев говори като еврочиновник, но Европа вече се осъзнава:Брекзит, Италия, Полша, Унгария, България, Алтернатива за...
  • 3 Morgoth

    17 2 Отговор
    Има разлики - Бойко е послушен, Орбан не е; Бойко се съгласява и (не) прави каквото може, Орбан се опълчва и настоява за своето; Бойко е малък, Орбан е почти готов да направи собствена група в евро-парламента. Така че Зелените (или Залените, както пише в статията) няма да нападнат много сериозно България. А и мандата на този евро-парламент свършва - следващия ще бъде различен и Зелените далеч няма да могат да си развяват байрака както сега. Орбан и подобните му ще бъдат втората сила, а може дори и Бойко да се присъедини, ако вече не вижда покровител в баба Меркел.
  • 4 сори сорос

    17 1 Отговор
    Ето този текст е гьобелсова пропаганда с типична сороспийска логика - Меркел напълни Европа с тарамбуки, но виж,Унгария разцепвала ЕС защото не ги искала...Кой ми сра в гащите?
  • 5 ХанкоБрат

    11 2 Отговор
    Пропагандатор, какво ще ми направят ако не съм послушен? Ще ме изгонят ли от мръсния джендърски-сорсоиден съюз, за да живея в свободна държава? Или щЪ не щЪ, трябва да ставам джендър-мюсюлман?
  • 6 Румяна Костова

    12 2 Отговор
    Аз съм привърженик на Орбан и въобще не можете да ме изненадате с Вашите тези,които целят очерняне му.Стремежът на Орбан да опази страната си от мюсюлманското нашествие е само борба на един от фронтовете.А другите са ,че успя да изгони фондациите на Сорос от родината си.И сражението му срещу НПО-тата,финансирани от Америка.Ако на тях е отрязал свободата на словото,унгарския народ само ще спечели.И да знаете, наивно е да сравнявате Борисов с Орбан.Не мисля,че тази статия ще постигне желания от Вас(и от тези ,които са поръчали темата) резултат.В България на Орбан симпатизират и част от русофобите дори.
  • 7 Булава

    3 4 Отговор
    Унгария очаква пари от ЕС точно като нас!
  • 8 четете между редовете

    5 3 Отговор
    Ами то в статията няма никъде писано най важното-Орбан води жестока борба с оня дърт гущер и мекеретата му в Унгария и ги изгони и сега има вой до небето това е най важното ! И ония си му връщат сеща в ЕП но за това ни гък що ве можете и да ме триете както вчера !
  • 9 в европейската палатка

    4 2 Отговор
    Всяка държава от ЕС е в правото си да формулира вътрешната си политика ако последната не е в ущърб на ЕС като цяло. Аз също симпатизирам на Орбан. Но не съм привърженик на популитските движения, никнещи като гъби след дъжд из целия континент - ако искат чиновците в Брюксел може да бръкнат и доста по-дълбоко в раната на болника Европа и да потърсят причините за това състояние.
  • 10 Bgbg

    1 0 Отговор
    Европа-за европейците !!!
  • 11 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Аз съм без претенциите на" разбирач" в тънките политически игри на горди, амбициозни и алчни хора. Доколкото съм обикалял по Европа и имал възможност да се запозная с бита, настроенията и съжденията на отделните народи, изненада ме в крайна сметка следното: Тези , които са били подвластни на Франц Йосифовата Австро-Унгарска империя / тя просъществува само 51 години - 1867 - 1918 г / са общо около десетина етнически групи. Как е била устроена, как се е управлявала тази Империя - аз не съм запознат детайлно. НО ! Тези народи/етнически групи/ притежават различен манталитет от германци, французи и народите на изток от Австро-Унгария!! Тяхното чувство и разбиране за свобода и справедливост няма нищо общо с това , на нашего брата българина. Да не говорим за народностните групи от бившия СССР с изключения на Прибалтийските народи.Едва сега, след половин век/ и по-вече/ време, аз, за себе си, си давам обяснение , защо още в далечната 1956 -та година, съветските танкове мачкаха живи хора в Будапеща. И същото се повтори 12 години по-късно в Прага. Става ми ясно защо Загреб и Любляна всяваха респект у Белград в рамките на СФРЮ . И сега, 30 години независимост само, но те са поне с едни гърди пред нас във всяко едно отношение. Унгарците /не знам в частност какво представлява г-н Орбан/ не случайно и сега първи" скачат" срещу брюкселските бюрократи. Само че, последните са толкова задръстени и влюбени в своето "его", че никога няма да го проумеят !!!