30 Септември, 2018 08:00 1 501 9

Македония твори бъдещето си

  • македония-
  • референдум

Референдумът в Скопие ще има сериозни последствия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес в Република Македония гласуват на референдум. Допитването ще покаже доколко жителите на страната са готови да изберат предизвикателството да поемата по пътя на интеграцията в Европа и НАТО или предпочитат да останат в доброто старо минало на вековните ежби със съседите и митологичното възхваляване на историята.

1 806 336 македонци имат право на глас. Те са призвани да дадат гласа си за следния въпрос: "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" За да бъде валиден референдума на него трябва да гласуват поне 900 000 избиратели.

Секциите за гласуване са отворени от 07:00 ч. и ще бъдат затворени в 19:00 ч.

Международните наблюдатели са 493 души. Това е рекорден брой наблюдатели в историята на републиката.

През последните седмици редица международни лидери посетиха Македония, за да призоват гражданите да гласуват на референдума.

Жителите на Балканите са по-скоро песимисти

и затова трябва да разгледаме варианта за провал на референдума.

Отзвукът от този резултат ще отекне не само в Скопие, но в Атина, София и Белград. Провалът в гласуването ще доведе до правителствена криза в Македония. Управляващите имат крехко мнозинство, което ще бъде сериозно разклатено.

Анализатори от германския водещ делови вестник „Ханделсблат“ обаче очакват, че при провал на референдума в Македония ще падне правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас. През последните месеци управляващата в Атина партия СИРИЗА изостана в социологическите проучвания зад опозиционната Нова демокрация. По тази причина Алексис Ципрас заложи на договора от Преспа като спасителна стъпка за обръщането на социологическите нагласи. Неговото отхвърляне ще доведе до падане на правителството в Атина.

Провалът на референдума в Скопие ще е шамар за европредседателството на България. София заложи на интеграцията в ЕС на Западните Балкани. Провал на референдума ще е оценка за българската дипломация. Това ще даде силен коз на опозиционните БСП и ДПС да подновят атаките си срещу правителството на премиера Бойко Борисов с Обединените патриоти.

От своя страна – Националният фронт за спасение на България, ВМРО и Атака ще бъдат изправени пред предизвикателството да преформатират своята политика спрямо Македония.

Провалът на допитването в Скопие ще удари и по управляващата в Белград прозападна коалиция. Сърбия вече ясно показа, че иска интеграция в ЕС, но това да не става за сметка на Косово.

Дори и в най-мрачните времена балканците сме и оптимисти.

Съзнателно поставих тези редове по-назад. Очаквам днес референдумът да покаже, че голяма част от жителите на Македония желаят да станат част от Европа. До урните ще отидат около 1 млн. избиратели. По този начин допитването ще бъде признато за легитимно.

Това ще бъде една малка победа на жителите на Македония. От своя страна премиерът Зоран Заев ще трябва да продължи битката в парламента и с президента Георге Иванов за интеграция в ЕС и НАТО.

За да влезе в сила Договорът от Преспа след като бе ратифициран от парламента, ще трябва да бъдат направени промени в конституцията. След това Гърция ще трябва от своя страна да ратифицира Договора и да вдигне блокадата за членството на Македония, вече като Северна Македония, в НАТО и ЕС.

След тях идват дългите и трудни преговори за членство в ЕС. Успехът на референдума в Македония ще е удар и по балканската митология, с която е закърпена всяка държава на полуострова.

Успехът ще изправи всички политици на Балканите да говорят по между си за бъдещето, без да използват за опорни точки дати от миналото...

Македония твори история...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геотрапеза

    4 9 Отговор
    Русия ни даде свободата, но ни взе Македония... Сега.. как се подкрепят ментално увредени хора от КОМИНТЕРНА.. в продължение на 50 г.

    Коментиран от #3

  • 2 ГОСТ

    5 5 Отговор
    Въпрос зададен както винаги с двузначен отговор ; Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" Много хора може да подкрепят членство в ЕС и НАТО но да не са съгласни с името на страната. Кога тия политици ще се научат да задават точни и ясни въпроси в референдумите. Защо двете теми от въпроса не са поставени в две отделни точки 1 за членство и 2 за договора за да имат хората право на избор за кое да гласуват с да или не.

    Коментиран от #4

  • 3 етнопротеза

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Геотрапеза":

    ЙОСИВ Джуга-швили("Юдов-син" от груз.)

    Коментиран от #6

  • 4 Адалиетака

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "ГОСТ":

    Защото са взаимосвързани и едното без другото не може. Браво за усилията на всички Балкански държави и дано македонците изберат пътя на обединението. С това правителство може да дръпнат и дори да задминат всички Балкански държави за 10 г
  • 5 гост

    6 0 Отговор
    Името Северна Македония ще бъде силен коз за македонците.Името е бомба със закъснител срешу България за бъдещи териториални претенции.За това предупредиха видни наши историци.ББ остана доволен от прегръдките и целувките с колегите си.Той от това е доволен,но не от интересите на България.

    Коментиран от #8

  • 6 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "етнопротеза":

    Пълна глупост си написал, не разбирам с каква цел. Има Google Translate за проверка.
  • 7 цирк скопие

    1 0 Отговор
    Тия първо бяха българи, после ги направиха сърби, после станаха македонци, сега май ще са северняци...цирка е пълен.
  • 8 нема как

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Какви претенции бе, те това което сега имат не могат да опазят.
  • 9 Тодоров

    0 1 Отговор
    Македонци, я си седнете на зад.....те и се кротнете. Не ви трябва НАТО, нито ЕС. Какво ви е сега, можете да си варите до 1000 л. ракия, имате хубави и чисти храни. Иначе в ЕС ще ви накарат да се тъпчете с разни ГМО-та, разни Е-та, друсани американски пуйки, ще слушате сополиви дядковци от Брюксел, ще плащате членски внос ....и толкоз. Просто разберете - всичко е настъпление срещу християнството и АМЕРИКАНСКИТЕ ВИ БЛАГОДЕТЕЛИ просто желаят само вашата територия, както и на България. БЪЛГАРИЯ и МАКЕДОНИЯ са "НЕЗАВИСИМИ", защото нищо не зависи от тях. Поне настоящите ни политици го доказват.