Last news in Fakti

30 Септември, 2018 08:47 1 324 9

Македонците вече гласуват в референдума

  • македония-
  • северна македония-
  • референдум-
  • гласуване

Република Македония или Република Северна Македония?

Македонците вече гласуват в референдума - 1

В Република Македония започна гласуването в референдума, при който избирателите трябва да решат дали да приемат или отхвърлят договора с Гърция относно преименуването на страната на Република Северна Македония.

За да бъде валидни резултатите от допитването, в него трябва да участват повече от половината от регистрираните малко над 1,8 милиона гласоподаватели.

Очакванията са, че малко повече от половината от заявилите да участват във вота ще гласуват "за". Противниците на договора може да бойкотират референдума, така че остава открит въпросът дали той ще бъде валиден.

При положителен резултат от референдума, договорът с Гърция трябва да бъде ратифициран от парламента в Скопие с две трети мнозинство, а ако това стане, ще има процедура за ратификация и в гръцкия парламент.

Благоприятният изход от тези събития отваря пътя на Република Северна Македония към членство в НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадец

    12 4 Отговор
    Ама членството в НАТО и ЕС ,ще им донесе такова благоденствие,каквото донесе и в България !

    Коментиран от #5

  • 2 Македонец

    11 6 Отговор
    Гласуват Албанци, Цигани , и отродените Македонци, другите бойкотират. Референдума пропада. Ще видите колко е двулична Европа, когато признае референдума за успешен с 25% излезност, с по закон трябват 50% плюс 1 глас.
  • 3 що е маке

    11 6 Отговор
    Позор! В 21-ви век една съседна страна определя името на Македония! Каква е тази "Северна Македония? За кого е северна? ( За нас например, е "западна".) Под натиска на америка, и в името на американските интереси! Това ли са демократичните европейски ценности?

    Коментиран от #7

  • 4 Анонимен

    8 3 Отговор
    На Македония може и да и се отрази добре, това че нас ни тъпчат и мълчим, на македонска не му пука , те не са като нас дебели, аз познавам много Македонци, като се ядоса по добре бегай и не питай нищо,
  • 5 те щото

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Крадец":

    Пък сега са цъфнали и вързали, с 50% безработица и заплати 2-3 пъти по-малки от българските.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "що е маке":

    А в 21-ви век съседна страна определя, че страна с име Македония, няма право да говори за македонска нация и македонски език. България да, но българска нация и български език не..
  • 8 Димитър Кънев

    3 1 Отговор
    Да и македонците ще цъфнат и вържат като нас.БЛАЗЕ им.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: