Last news in Fakti

30 Септември, 2018 10:00 4 734 32

Г-н премиер, на каква основа казахте, че България е за пример?

  • димитър м. иванов-
  • бойко борисов-
  • ню йорк-
  • оон-
  • пример

Моята страна може да служи за пример!?

Г-н премиер, на каква основа казахте, че България е за пример? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н премиер, на каква основа решихте да изречете от трибуната на ООН, че България “може да служи за пример”?

Моята страна може да служи за пример!?

Така ли е Г-н Премиер, особено по отношение на постигането на Дневния Ред – Програма на ООН за Целите За Устойчиво Развитие 2030 ?
Може ли България да служи за пример

На каква основа, анализ и факти, Вие решихте да изречете от трибуната на ООН, че България – “може да служи за пример’?

Какъв е прогресът на България по основните и критично важни социално-икономически Цели и Направления на Програмата 2030 за Устойчиво Развитие?

По Цел 1 ли: Изкореняване на бедността повсеместно и във всички нейни форми;

По Цел 2 ли: Премахване на глада, постигане на сигурност на храната и по-качествено хранене и насърчаване на устойчиво селско стопанство;

По Цел 3 ли: Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието за всички във всички възрасти;

По Цел 4 ли: Осигуряване на приобщаващо и равностойно качествено образование и стимулиране на възможностите за учене на всички през целия живот;

По Цел 5 ли: Постигане на равенство между половете и овластяване на всички жени и девойки

По Цел 6 ли: Осигуряване на достъпност и устойчиво стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички;

По Цел 7 ли: Гарантиране на достъп до финансово достъпна, надеждна, устойчива и съвременна енергия за всички;

По Цел 8 ли: Насърчаване на постоянен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост и достоен труд за всички

По Цел 9 ли: Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите

Статистиката на МВФ, на Световната Банка, на Евростат и на ООН дава достатъчно точна картина и отговори на нашите успехи и неуспехи по всички тези изброени цели.

Досегашните ни политики, уважаеми Г-н Премиер, не успяха да ни приближат даже до средно равнище по отношение на постигането на тези социално-икономически цели. Не мръдваме от последното място в Европа. Това не може да бъде повече игнорирано.

Големите, устойчиви, но и динамични развития на човешките таланти, успехи, благополучие и социален прогрес, както знаете, не се случват без рационални, ефективни, дългосрочно насочени политики, или с наполовина политики.

Знам, какво значи силна и слаба реч.

Нашите медии не закъсняха да отбележат, че основният акцент е в политиката на приобщаването на каузата на Западните Балкани към Европейската Интеграция. И това е така. Това е същността на Вашата реч.

Но, на тази 43-та Генерална Асамблея на Обединените Нации – представителят на България, лидерът на България, държавният глава или министър-председателят ни трябваше да представи постиженията на страната ни по Основните Цели на Устойчивото Развитие.

Това изцяло липсва във Вашата реч, уважаеми Г-н Премиер.

Нито ред по отношение на социално-икономическите постижения (или слабости и проблеми) в развитието на нашата страна.

Лошо написана реч от Вашите съветници; лошо посъветвана реч и от Вашият външен министър.

Обърнете внимание на речта на американския Президент Доналд Тръмп. Над 20 процента от неговата реч е посветена на постиженията във вътрешната социално-икономическа политика на неговото правителство. И в структурен план, така е построена неговата реч: Започва се с това, което неговата администрация е постигнала вътре в Америка; постигнала за американския народ. И речта завършва отново с това.

Нито дума във Вашата реч за социално-икономическите проблеми пред които е изправен през последните три десетилетия българският народ; за националните интереси на България. Можеше даже и да се похвалите с някои успехи във вътрешен план.

Ако международната общност, ООН, ЕС, международните финансови и социални институции са декларирали (и те са направили това неведнъж) своята воля за реализиране на Дневният Ред – 2030 на ООН за Целите за Устойчиво Развитие, то без значение на обстоятелствата, Вие и Вашето правителство, политическите партии в България, цялото българско общество – сме изправени пред това предизвикателтво, което следва да решим с радикалността, дързостта и визията, която ни е необходима.

Проф. Димитър М. Иванов
д-р на икономическите науки
28 септември 2018 г.
Лондон

Източник: Facebook


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666666

    87 9 Отговор
    Факт!Тиквата замазва положението.
  • 2 Браво

    87 7 Отговор
    на ПРОФЕСОРА за добре написаната статия ...пиша професор с главни букви защото видях , че е в лондон ...тук професори нямаме ...нито учени а плазмодии

    Коментиран от #32

  • 3 Сссерем

    20 118 Отговор
    Червените професори получиха инструкциите и взеха да бълват змии и гущери,а българия в момента има най-голям БВП откакто е измислена тази стойност,и в момента надминава два пъти този през комунизма.Така че червените професори да мълчат,има недостиг на работна ръка,заплатите като покупателна способност са над средните за ЕС,вече никой не ще да роботи под 1200-1300 лева и то в малките общини за София не говоря,така че мълчете.

    Коментиран от #6, #7, #13, #15, #20

  • 4 Пища Хуфангел

    74 8 Отговор
    Защо пък да не го каже? Няма да му е за първи път да излъже и да го хванат всяко чудо за 3 дни и до следващата лъжа.
  • 5 Реално

    68 8 Отговор
    нА КАКВА ОСНОВА...- Просто Тиквена наглост и лицемерие....
  • 6 в търговище

    67 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    1200 лева заплата ....може за 3 месеца !! и я сравни БВП с останалите соц.страни с които преди бяхме равни а сега са мноооого напред . дори и на румъния дишаме прахта . а безработицата е ниска защото администрацията от 200 000 при тошо боко я направи 400 000 и изгони 3 млн в чужбина
  • 7 гост

    59 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    Има недостиг на работна ръка,щото всичко кадърно е в чужбина.Тука останаха само търтей,цигани и кандидат джендъри.На тях не може да се разчита.

    Коментиран от #11

  • 8 Пиниза

    63 4 Отговор
    Разтърстваща статия на професора.За съжаление няма да се подхване от другите медии.
  • 9 Така де

    55 5 Отговор
    РазБойковците от партия ГРОБ са имали предвид, че държавата е пример за създаване на МОДЕРНА ДИКТАТУРА!!! Народа хем е масово по-беден, хем по-болен и измира със скоростта на светлината, хем масово емигрира всичко с малко повече акъл и здраве, хем няма работеща правосъдна система, хем престъпността се покачва, хем цените на ток и храни и обществен транспорт се вдигат, хем здравеопазването се влошава и оскъпява с всеки изминал ден, хем пътищата са постоянно в ремонт от лошото качество на изпълнение, хем икономиката е в застой (освен износа на суровини), хем работника губи все повече права, хем качеството на храните е по-лошо, хем дърветата и парковете стават по-малко, и така нататък.... НО !!!! НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТОВА - НАРОДА ПАК ИЗБИРА ПАРТИЯ ГРОБ!!!! Ей на това му се вика СВЕТОВНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА ПРИМЕР - бий ме , обичам те!!!
  • 10 патриотъ

    49 4 Отговор
    Много правилно написана статия и изложени факти,но това едва ли ще направи впечатление на Боко,защото простотията и наглостта му са толкова големи,че нямат край!Тоя докато не унищожи България,няма да миряса!
  • 11 ПЕНСИОНЕРА

    45 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    ПЕНСИОНЕРИТЕ СЪЩО ОСТАНАХМЕ ТУК, Е ДЕ ДА ИДЕМ ?
    ЕВАЛА НА ПРОФЕСОРА, СВАЛЯМ МУ ШАПКА .
    НО , ЗАЩО НЕ СЕ ВКЛЮЧВА НА ИЗБОРИТЕ ?????????.?.?

    Коментиран от #14

  • 12 ВЪЗРАСТЕН

    10 40 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ СЕ СТЯГАМЕ, ЩЕ ОПЛЮЯТ БЪЛГАРИ ПО ВСЕВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ, НО ЗА ТЯХ ТОВА Е НОРМАЛНО , ТЕ 45год. НИ БЯХА ПРЕДАЛИ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, ЧЕ СЕГА КАКВО Е ЗА ТЯХ ЕДНО ОПЛЮВАНЕ , НИЩО , ЧЕ РАЗГРАБИХА БЪЛГАРИЯ, ФАЛИРАХА НЯКОЛКО ПЪТИ БАНКИ , СЪЗДАДОХА МАФИЯТА, ИЗТРОВИХА ДЕЦАТА НИ С ДРОГА , НО ЗА ТЯХ ВИНАГИ ПЕЧАЛБАТА Е БИЛА НА ПЪРВО МЯСТО, КВО ЗНАЧИ ТУКА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО , ЗА ТЯХ Е ВАЖНО ДА ПРЕКРИЯТ РОДАТА СИ И СЪПАРТИЙЦИТЕ СИ ОТ ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗАКОНЪТ ВАЖИ ЗА НАС ТЕ СА НАД НЕГО, СПРАВКА : ХАРМАНЛИЙСКОТО КРЪГОВО,И ОЩЕ ХИЛЯДИ ПРИМЕРИ !

    Коментиран от #19, #21

  • 13 арогантен

    48 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    ТИ по-добре си отвори очите, и виж в каква кочина живееш. В БГ няма институция която да не е корумпирана. Управляват ни НЕКАДЪРНИЦИ. Сигурно си от онези държавни служители, подръжници на ГРОБ, с гарантирани заплатки и привилегии. Срам!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 pinokio

    43 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    Работя в чужбина. Не знам ква е тая средна европейска покупателна способност, дето България я била надминала, ама парите, които изкарвам за два часа са ми предостатъчни за да си купя храна поне за 10 дни. Ако искам мога да си купя нова кола, среден клас и да я платя в брой, ако искам може и на изплащане, месечната вноска е доста по-малка от еднодневната ми надница. Мога да дам още много подобни примери, ама щото не работя в България. Колко от работещите българи могат да напишат същото и наистина ли тяхната покупателна способност е по-висока от моята?
  • 16 onq s konq

    11 43 Отговор
    Типичен ДОСАДЕН ПОХВАТ ЗА ВАДЕНЕ НА ДУМИ ОТ КОНТЕКСТА.А изказването на Борисов е ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СТАБИЛИЗИРАЩАТА НА БАЛКАНИТЕ БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА.Защото НЯМА ЧОВЕК КОЙТО ДА ОТРЕЧЕ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОСТРОВ НА СТАБИЛНОСТТА В РЕГИОНА,достатъчно е да погледнем нажежената до червено вътрешно-политическа ситуация при СЪСЕДИТЕ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!Е да,ама професорът ще говори за здравеопазване,за жертвите при катастрофите,за сравнително ниските заплати в БГ и т.н....защото животът в Англия хич НЕ Е ЕВТИН,А ЕДНИ ЧЕРВЕНИ "НИНОВИ ПАРИ " са ДОБРЕ ДОШЛИ.А на това отгоре са и СУПЕРЛЕСНИ-не е като да мъкнеш кофите с бетон:)

    Коментиран от #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 месара

    5 42 Отговор
    другарю професор, ти дето живееш в лондон, кой си ти, кой те пита за мнението ти? като почнеш да даваш тук в България, тогава ше имаш правото да искаш! зимай чадъра и ходи на разходка, не сме чували за теб!
  • 19 гнида

    26 1 Отговор

    До коментар #12 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Е какво си недоволен , сега тиквата ти прави кръгови в цялата страна .... Спокойствието през комунизма , липсата на наркотици , престъпления , безплатното здравеопазване , истинските елементарни храни , голямата армия , качественото образование ..... никога няма да се върнат ! Дано днешните времена да ти харесват !
  • 20 Майка ти

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    Ку-ку ало гербер къде работиш?!
  • 21 Свалиха рапторче

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Руски окупатори не е имало, младок! Сега обаче американски войници ползват 3 наши бази без пари.Тогава стигнахме 9 000000, сега сме под 7000000 души.Като не си живял тогава не дрънкай агитационни глупости.Тогава никой не ровеше по кофите.Спина дойде от САЩ.Джендъри обратни и какви ли не простотии.Тогава българката раждаше по две деца, сега едно или нула.Що? Еманципация? Не, глад и корупцията което е едно и също.Тогава нямаше ДПС, сега цели министерства говорят на турски.Тогава ромите кротуваха в махлите.Сега убиват пенсионери.Ганьо си ти

    Коментиран от #26

  • 22 Монтреал

    25 1 Отговор
    БГ е пример за обезлюдяване, затъпяване, обедняване и циганизация.
  • 23 ПЕЕВ

    3 22 Отговор
    СТИГА ВЕЧЕ НЯКВИ ИЗБЯГАЛИ С КРАДЕНИ ЧЕРВЕНИ ПАРИ ДА СЕ БЪРКАТ В ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ.КОМУНИСТИ НЯМА ДА ДОЙДЕ ВЕЧЕ ВАШЕТО ВРЕМЕ .ТО ИЗТЕЧЕ БЕЗВЪЗВРАТНО .БРАВО НА БОЙКО.ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ ,НЕКА ЦЕЛИЯ СВЯТ РАЗБЕРЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ИМА.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аааа

    22 0 Отговор
    Ами то не е необходимо да си професор , за да разбереш , че тиквоча води политика , водеща до затриване на СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД !
  • 26 Българин

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Свалиха рапторче":

    Сволаччч,
    Не е имало руски войски в българия ?????
    Тьй врьош сабака
  • 27 всичко е ясно

    15 0 Отговор
    ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ.ДРУГ ПЪТ НЯМА!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ТОВА Е ОСНОВАТА

    4 0 Отговор
    Професоре,Иванов.Как не се досещате?Ами тя основата е само една-ЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАСТИЯ!!!!!!!!!
  • 30 ДОКО

    11 0 Отговор
    ПРОФЕСОРЕ БЪЛГАРИЯ Е ИСТИНСКИ ГОЛЯМ И НЕНАДМИНАТ ПРИМЕР..КАК ВЛАСТТА СЕ Е СРАСНАЛА С МАФИЯТА И КАК ТЕ ЗАЕДНО УПРАВЛЯВАТ ДЕМОКРАТИЧНО..И ДА ВИ КАЖА МНОГО МИНИСТРИ - ПРЕМИЕРИ ЗАВИЖДАТ НА ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО ЗА ТОВА ..ЗА ТОВА И ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ ДА ЧЕРПЯТ ОПИТ..
  • 31 Гост

    4 7 Отговор
    Професоре, ако вземем да се хвалим от трибуната на ООН колко сме добре, с какви очи ще искаме пари от Европа и Америка?
    На Бойко поне му дават еврофондове, което засега крепи положението, другия вариянт без такива пари го видяхме през 1997 г. при Жан Виденов. Политиката е сложно нещо дори и за професори.
  • 32 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    А защо пишеш Лондон с малка буква. Защото и ти си същия професор като този червен трол.