Last news in Fakti

6 Март, 2012 18:36 2 044 2

Яйцата на властта

  • иво инджев-
  • яйца-
  • власт-
  • цени
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е на път да онагледи абсурда на афоризма за трудността на прехода от комунизъм към пазарна икономика- това било като да направиш от омлета яйца. Това коментира в блога си журналистът Иво Инджев. Тук наистина няма невъзможни неща и абсурдът дузина яйца да струват колкото килограм месо може да се сравни само с бруталната несправедливост същите тези български яйца да струват у нас по-скъпо, отколкото в Германия- при това не без да се отчита разликата в доходите спрямо цените!

Рекордното поскъпване на тази народна стока е на път също да сбъдне и един идеологически тъпизъм от едно време, когато партийните комитети „спускаха” лозунги по селата от рода на „всяка яйце-бомба срещу империализма”. Но с обратен знак днес: крехкият продукт е камък в градината на властта, мерило за провал.

Като казах „камък”- интересно, каква ли е себестойността на един камък с размера на яйце? Питам, защото има опасност камъните да изместят яйцата като традиционно средство за изразяване на отношение към публични фигури от страна на разни протестиращи граждани ( и селяни). Не подстрекавам ( пък и кой ли ме слуша), само се опасявам, че по чисто икономически причини може да настъпи опасна ( за живота на някои нехаресвани властници) ескалация на ефективността в изразяването на недоволство от управлението на страната. Кой би хвърлил яйце за 40-45 стотинки срещу министерска глава, ако на строителната борса има камъни по десетина стотинки парчето?

Не се наемам да отсъдя кой е прав в спора за яйцето и кокошката- производителите или търговците. Но яйцето се превръща в символ, в мерило за управленска неадекватност. Справедливо или не, това е всеобщото усещане за причината в България в момента да имаме нещо като европейски рекорд по скъпотия за една от основните храни, която е при това ценообразуваща като съставка на различни хранителни продукти.

Искат или не, управляващите носят негативите от символиката, която е подлютена от „подгряващия разговор” за необходимостта от въвеждане на европейските стандарти за т.н. щастливи кокошки и сега всички правят връзката с нещастните купувачи, опечалени от политиката на една партия, която прокламира „европейско развитие за България”. Къде го чукаш, къде се пука- някакви си яйца да зацапат така имиджа на правителството, което иска да бъде запомнено с градежа на спортни зали и магистрали!

Ако се върнем на тезата за правенето на яйца от омлет, явно тази невъзможна мисия е изпълнена в случая успешно в едно отношение: в пазарната икономика не е работа на държавата да налага цени на храните, а да създава правила и да следи за спазването им. Намирисва на управленска каша, на омлет от развалени яйца.Подозренията, че регистрираните стотина производител на яйца, които снабдяват пазара с кокошия продукт, алчно са се наговорили да го направят непродаваем, а търговците солидарно не искат стоката им да върви поради невижданите цени от около 40 стотинки за бройка ( че и повече!), са толкова неадекватни по своята пазарна антилогика, че остава единствената хипотеза: някой трябва да понесе отговорността за създалата се ситуация, освен ако премиерът Борисов не смята министъра си за златна кокошка, която не бива да коли.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гритор Димитров

    1 0 Отговор
    преди години по време на В И Д Е Н О В А Т А криза на пазара Кирков един човек си купи Е Д Н А маслина и искаше продавачката да му я нареже на четири за да си я яде четири дена не купувайте яйца(а и др. работи които ви се струват безбожно скъпи) мошениците вече нямат срам
  • 2 Минджев

    2 0 Отговор
    Значи според Иво Инджев правителството на Борисов подстрекава алчните търговци да спекулират и да вдигат цените с цел да си създава проблеми за да се хареса на БСП и ДПС.
    ДОТОЛКОВА ЛИ НИ СМЯТА ЗА МАЛОУМНИ Г-Н иНДЖЕВ ?
    И на последния клошар вече му стана ясно кой и как създава кризисно положение в страната с цел да се върне на върха.
    Само че г-н Инджев, не пишете по поръчка повече.
    По-добре пишете нещо за милионите хонорари и бонуси на предното правителство. Защо не искат да ги дарят тези грешни пари за лечение на болни деца. Или и вас са ви облагодетествали с няколко трохи за да ги защитавате. И престанете да си мислите че можете да водите за носа хората и да влияете на общественото мнение като пускате такива кьорфишеци,