1 Октомври, 2018 13:00 1 698 2

Полша: Свещениците и момчетата

  • полша-
  • педофилия-
  • църква-
  • католици

Темата за педофилията вълнува силно полската общественост

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти никой още не го е гледал. Но още отсега филмът "Клир" разгаря силно страстите в полското общество заради една тема-табу доскоро: сексуалните извращения в Католическата църква в Полша.

Още много преди да излезе на екран, филмът беше окачествен като "спорен". Отскоро "Клир" се върти в полските киносалони при огромен интерес. На някои места има по 20 прожекции на ден. Консервативните полски общини пък изобщо не желаят този филм в местните киносалони.

Режисьорът Войчех Смарзовски едва ли си е представял по-добра реклама. Билетите се разпродават като топъл хляб. Който успее да се снабди с билет, се радва и на по-лошите места в киносалона. Защото във филма става дума за една от най-горещо дискутираните теми в Полша - отношението на духовниците към парите, властта и сексуалността. Филмът повдига и темата за педофилията. Много хора искат да участват в дебата, защото той се води в една страна, където почти половината от населението ходи редовно на черква и над 90 процента от населението са католици.

Какво крие католическата църква?

Първите реакции са разнопосочни. Католическият журналистически съюз смята филма за "антикатолически" и "антиполски". Един от коментаторите на либерално-католическото списание "Wiez" окачестви филма като "повърхностен" и "пълен с клишета". Много други зрители обаче смятат, че филмът нарушава едно табу и може най-сетне да доведе до дълго чаканото преосмисляне на миналото.

Малък хотел за момчета

"Без журналистите и хората от киното темата за педофилията щеше да бъде изцяло премълчана", казва Пьотр Крисяк, който през 2017 година публикува книгата си "Островът на слепците". Той е пътувал шест пъти до Доминиканската република във връзка с журналистическото си разследване. Там се запознава с полския пастор Войчех Г. - симпатичен, закръглен човек, който го приема радушно и му разказва за своя живот на Карибите. Крисяк издирва поляци, които живеят на острова и му прави му впечатление, че пасторът е създал в къщата си малък хотел за момчета. "Там имаше и интернат за момичета. И аз нямаше да обърна внимание на фактите, ако Войчех Г. не беше споменал следното: "Аз не ходя при момичетата, знаеш защо, нали?"

От над четири години Войчех Г. е в затвора. Той е извършвал сексуални извращения с много момчета. Пьотр Крисяк е разговарял с две от жертвите му. "Също и в Макри, близо до Варшава, той е издевателствал с момчета. Никой обаче не вярва на жертвите. Нали става дума за един пастор, едно доверено лице", споделя авторът.

Книгата му не става бестселър, но въпреки това Крисяк решава да отделя по една злота от всеки продаден екземпляр за жертвите на Войчех Г. Нито едно от момчетата досега не е получило нищо. Пасторът лежи в затвора и няма пари, а неговият орден не се чувства длъжен никому. Нали е бил осъден един пастор, а не целият орден.

Капка по капка...

В Полша няма официални данни за сексуалните посегателства в Католическата църква. Според полските медии, от 2002 до 2012 година в Полша са били осъдени 27 католически свещеници. Фондацията "Не се бойте" обаче говори за значително по-голям брой осъдени пастори. Понастоящем фондацията помага на 300 души, които са станали жертва на сексуални посегателства от страна на духовници.

В началото беше трудно да намерим психолози, защото в играта бяха пастори, казва сътрудникът на фондацията Марек Липински. "Досега нито една жертва на сексуални посегателства не е била обезщетена. Знаем за един случай, в който е постигнато споразумение и на жертвата са били платени пари, но изключително в рамките на "християнската доброта", а на защото извършителят е причинил мъки и болки на жертвата", споделя Липински. Нещата обаче постепенно се променят - преди няколко дни полски съд осъди за първи път цял орден, а не отделен пастор, да заплати обезщетение в размер на 250 000 евро.

Темата за педофилията вълнува силно полската общественост. В публикувана тази седмица анкета, една пета от участниците заявяват, че педофилията е проблем в Католическата църква. Почти три четвърти от анкетираните настояват за пълна прозрачност при разследванията. Режисьорът Войчех Смарзовски обаче не вярва, че църквата сама ще отговори на обвиненията. "Примерите от Европа показват, че без натиск от страна държавата и светски комисии, църквата няма да обезщети жертвите", казва режисьорът.

Смарзовски се надява да заснеме филм и по книгата на Крисяк. За нея той беше написал, че "капка по капка камък пробива". Крисяк обаче отива още по-далеч. "Филмът на Смарзовски не е капка. Той е клин, който ще раздроби камъка."

"Още сме в началото"

Възможно е авторът на книгата да има право. Наскоро Полската епископална конференция обяви, че ще публикува доклад за разследванията. Още през ноември църквата ще публикува цифри за мащабите на сексуалните извращения и иска да въведе превантивни програми във всички енории.

"Ако се сравняваме с другите държави, трябва да призная, че Полша все още е в самото начало. Като гледам колко много беше постигнато в Германия, знам, че ни чака още много дълъг път", казва редакторът на католическия седмичник "Tygodnik Powszechny" Артур Спорняк и добавя: "Аз съм предпазлив оптимист".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    9 0 Отговор
    Католиците винаги са били в крайности-инквизицията няколко векове е била жестока,войните и Кръстоносните Походи,интриги във всички кралски дворове-носещи смърт и опустошение,а в последно време педофилията и разврата им е запазена марка..Жалкото е,че в последните години и нашата православна църква се поддава на тези отвратителни неща...-абе не отива надобре християнският свят-...
  • 2 Усмивката

    3 4 Отговор
    Кога ще имаме и ние такъв филм за православните комунисти ,които убиват по важното ,душата