Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 20:30 5 224 27

Апокалипсисът на Първата световна. Безумието на Втората. Ще има ли Трета?

  • гаврило принцип-
  • първа световна война-
  • апокалипсис

В началото на 20 век светът преживя Първата световна война – една месомелачка с чудовищни размери

Апокалипсисът на Първата световна. Безумието на Втората. Ще има ли Трета? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на 20 век светът преживя Първата световна война – една месомелачка с чудовищни размери. Механизмът, довел до този апокалипсис, все още може да предизвиква войни, дори и световни, твърди Виктор Ерофеев.

Дали младият сърбин Гаврило Принцип е нямало да се стресне и откаже от убийството на австро-унгарския престолонаследник, ако е можел да знае, че в резултат на неговото действие ще избухне световна война с милиони жертви? Едва ли.

19-годишният националист, сякаш излязъл изпод перото на Достоевски, в крайна сметка постига своята цел. В резултат на Първата световна война Сърбия става държава, а Австро-Унгария и другите големи дотогава империи като руската, германската и османската, престават да съществуват. Гаврило Принцип така и не успява да съпреживее тържествения миг за Сърбия, защото умира в затвора през пролетта на 1918 година. През есента на същата година Антантата печели войната. През ноември Германия капитулира.

Германия на колене. С тежки последствия

Победата обаче не донася траен мир. Откритият огън на войната угасва, но германската жажда за реванш остава да тлее. Повод за това става Версайският договор от 1919 година, който поставя Германия на колене, разорявайки и без това разсипаната страна чрез анексии, контрибуции и всевъзможни военни забрани. Но ако Германия беше победила в тази война, тя навярно също толкова малко щеше да се церемони със страните от Антантата. Светът така и не успява да намери разумен и стратегически правилен изход от войната. Всъщност никой и не го е търсил.

Първата световна война изобщо не прилича на повечето предишни войни. Използват се танкове, картечници, бойна авиация, подводници, мини и газови атаки. Всичко това превръща войната в нечовешка месомелачка с апокалиптични мащаби. След прекрасната епоха в началото на 20-и век и след сребърния век на изкуството и литературата, цивилизованият свят сякаш подивя.

Човешкият живот вече не струва нищо, а цивилното население на воюващите страни се превръща в заложник на смъртта. Като резултат от Първата световна война се раждат и развиват два паралелни тоталитарни режима, които си приличат като близнаци по своята репресивна безпощадност: режимът в нацистка Германия и този в Сталинова Русия.

Сръбският терорист е формалният подпалвач на войната, но истинските виновници за нея са трите сродени помежду си европейски монархии на Русия, Германия и Великобритания. Те не намират мирно решение на конфликта, макар в началото поне да правят подобни опити /чрез писма и телеграми с ласкави обръщения/. Историята на Първата световна война е показателна не толкова за поделянето на света, империализма или псевдопатриотизма, колкото за несъвършенството на човешката природа.

Триумф на ирационалността над човешкия разум

Чудовищната война се ражда по нелепа случайност, в резултат на абсурдно преплитане на събитията, показвайки триумфа на ирационалността над човешкия разум. Войната е можела да бъде предотвратена, но световните властници се показват като бездарни, самолюбиви, амбициозни и тщестлавни хора, за които личното его е било по-важно от огромните човешки загуби на фронта. Неслучайно след войната възниква литературата на „загубеното поколение“, особено в книгите на Хемингуей и Ремарк.

Опитът от 1918 ни учи, че една война, дори световна, може да избухне „просто така“ по някаква трагична или нелепа случайност. Последиците обаче са съвсем реални. След като загуби Студената война и остана в доста умален вид спрямо бившия СССР, Русия изглежда се оказа също толкова обидена, колкото беше и Германия през 1918 година. Разбира се, разлики има – както между двете страни, така и между двете епохи.

Човечеството с мъка преживя Втората световна война, която бе логично продължение на Първата световна. А една нова „обида“ от този сорт навярно би отнела живота на всички хора по земята. При това положение смятам, че някой нов Гаврило Принцип би трябвало много повече да се замисли за целта, средствата и най-вече последствията от едно подобно деяние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щайнер

    13 15 Отговор
    Кайзер Вилхелм печелеше на всички фронтове но шайка евреи го предадоха и му забиха нож в гърба , резултата е ВСВ и страдание за германци,австрийци,унгарци и българи
  • 2 КГБ Териер

    27 17 Отговор
    Чиста демагогия! Сърбина бил виновен за 1 СВ война и после онеправданата Германия била принудена да търси реванш с ВСВ за не справедливостите от първата!!! Къде бе!? Алчнотията на германците капиталисти докара света до2 С. Войни!!

    Коментиран от #5

  • 3 Инкогнито

    22 5 Отговор
    Русия била умалена след 1989г.!!! Да, само 18 мил. кв. км!!
  • 4 У лево е Крим

    28 3 Отговор
    За последните 100 -130 години почти във всеки от случаите войните избухват в резултат на икономическа или социална криза. Втората световна война със сигурност започва от световната криза, която за пореден път е създадена от САЩ. Европа не намира особен изход за проблемите си, предизвикани от "Великата Депресия" до като първопричината САЩ намира първоначално решение продавайки технологии и цели предприятия на Руснаците срещу така необходимото злато. Така те и руснаците закърпват положението стимулирайки икономиката си едните със свежи пари , а другите с производителност на труда. Е да ама това не решава проблема в Европа и така започва според мен най- кървавата и помнена война. - Нещата сега са същите! Кризите не се решават! - Вече 10 години след поредният световен срив дошъл от САЩ икономиките на света боксуват! - Страните се въоръжават и напрежението се покачва! - По необясними за мен причини поредното тъпо правителство на Борисов не взема адекватни мерки. Та мнението ми е че война ще има, само че не съм сигурен да ли ще съществува България след "Третата Световна"...

    Коментиран от #6, #18

  • 5 Питанка

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ Териер":

    Все едно казваш че ако някой направи атентат над Путин например Русия няма да реагира, за което се съмнявам

    Коментиран от #7

  • 6 КГБ Териер

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "У лево е Крим":

    САЩ са се открехнали още през през,, Първата Световна" че войната е мн. Доходна когато е далече от тях, продавали са оръжие и на двете страни!

    Коментиран от #15

  • 7 КГБ Териер

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Питанка":

    С малката разлика че Германия има интерес от 1 СВ война!

    Коментиран от #8

  • 8 Щайнер

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "КГБ Териер":

    Германия не е предвиждала война , тя се включва като съюзник на АвстроУнгария и общо взето не знам какви интереси може да има в Сърбия по това време

    Коментиран от #27

  • 9 Ефтини сензации

    6 5 Отговор
    Малко история съчетана с почти небрежно написан текст стил не ми се прави този курсов проект...
    Накрая така и не става ясно дали ще има така необходимата трета световна война и кога ще започне...

    Коментиран от #17

  • 10 Така де

    19 2 Отговор
    Третата и Четвърта Световни Войни започнаха да бъдат планувани още през 1945 година!!! Демокрацията е система която не може да оцелява без войни. Икономическият модел не е съвършен и той винаги стига до задънена улица, като решението е , или смяна на модела, или война и после пак постарому. За да има смяна на модела трябва да има разбирателство и компромис, но както пише в статията - световните лидери имат такова его и такъв извратен характер, че не биха го пренебрегнали, дори да е заложена смърта на стотици милиони хора. Истината е, че ние сме заложници на една шепа хора и докато те не се разберат помежду си и не си променят характера, дотогава едва ли ще има нормален живот на тази планета. Просто повечето хора сме простовато, страхливо и продажно стадо и това е положението

    Коментиран от #11

  • 11 Ефтини сензации

    1 22 Отговор

    До коментар #10 от "Така де":

    Пропагандата на комунистическото простолюдие...

    Коментиран от #12, #13, #19

  • 12 НКВД

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ефтини сензации":

    Пропаганда на алчното капиталистически простолюдие!
  • 13 Един от Всички

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ефтини сензации":

    Пича е казал истината, а ефтиното нещо си Ти и другите не мислещи Мижитурки.....

    Коментиран от #14

  • 14 Ефтини сензации

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Един от Всички":

    Мда, истината...
    Вярвайте на тия глупости и после да не питате пак защо сте гладни, боси и голи...
    Вярвайте... Най лесно се вярва на захаросани приказки, най вярва простолюдието...
  • 15 У лево е Крим

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "КГБ Териер":

    В това няма спор! Старото клише "няма приятели има интереси" важи за тях с пълна сила всеки път без значение на времето. Идеята на написаното от мен, е че винаги преди всяка световна война има някоя тежка икономическа криза. За това трябва да много да се внимава когато някой безхаберно създава икономически рискове. САЩ са добър пример в тази посока всеки път за последният век. Сега сме на същият праг!- Пред глобална война. Тя винаги започва с поредната икономическа криза, която води до проблеми в останалите социални системи.
  • 16 толерастията е вредна

    6 2 Отговор
    Че тя Меркел вече вкара вълците зад портите и обезоръжи собствените си поданици, така че Третата световна отдавна е в ход и орките дори имат превес ! Сун Дзъ го е казал "Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки. Ако познаваш себе си и не познаваш врага, за всяка победа ще получиш страхотно поражение. Но ако не познаваш себе си и не познаваш врага, то тогава ти си глупак и ще търпиш поражение във всяка една битка." За съжаление Меркел и Макрон и другите еврогейски толерасти са от третия вид !
  • 17 Пиниза

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ефтини сензации":

    Дали ще има трета световна война зависи от Синедриона.
  • 18 Пиниза

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "У лево е Крим":

    Със сигурност България след Третата Световна нема да съществува,но ББ ще оцелее,защото ще трябва на врага.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пророк

    2 3 Отговор
    Последната война , гибелна за цялото човечество на земята ще започне в тиха пролетна вечер 2019 година провокирана от сащ и след 30 часа животът приключва
  • 21 Циганин

    4 3 Отговор
    Имам един въпрос чийто отговор така и не открих . За чий хой България се присъединява на страната на централните сили знаейки много добре за непочтените апетити на Австро-Унгарската империя.
  • 22 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    "Щайнер № 8 " Първата?" Германия не е предвиждала война " Интересно на кого му е липсвало "лебенсраум" и е бип въоръжен до зъби. И защо точно тя го "отнася " максимално чрез Версайският от 1919 г.???Самият У.Чърчил остава изумен от безсмислието на репарациите наложени на Германия!! Последната е искала не само Елзас и Лотарингия - желаела е всяко едно парче от баницата Земя . разпределена отдавна от Испания ,Англия, САЩ и Франция !!!Австроунгария я правят на парчета и я няма- почти нищо не поема като вина. Русия сама си го набутва- с Гражданска, с Великата Октомрийска , с икономическите си проблеми, които си създава, за да влезе "в крак" със света, че и "да го задмине" !! Но златото , което потича от Русия /СССР, за да си закупи машини и технологии, и изгонването на всички чужди фирми от Сталин/ озверява алчните англо-американци, които въоръжават отново Дойчланд и я хвърлят във Втората. Естествено, че ще са на страната на Съветите - бизнесът си е бизнес !! Гордостта и алчността са безкрайни ! Те ще предизвикат и Третата - но Четвърта надали ще има..........
  • 23 123

    6 0 Отговор
    При първата световна война, нито една велика сила не е била много наясно в каква война се вкарва. Всички са мислели, че ввойната ще е кратка и че жертвите ще са много по-малко от тези, които се дават в действителност. Представите са били, че войната ще е нещо подобно на войните от 19 век. Основните противоречия са между Германия и Франция. Франция иска да си върне изгубените Елзас и Лотарингия и се страхува от мощната Германия. Великобритания иска да се противопостави на немските колониални претенции, на морската мощ на Германия и на икономическата й експанзия. Атентатът в Сараево е бил просто повод за война. Блоковете, съюзите и интересите и противоречията, поне от 10 години преди това са били оформени.
  • 24 Сме най- 😱загубената цивилизац

    0 0 Отговор
    Замисъла на 👹е да обезмисли живота на Земята и той и чираците му не са и спирали ( хич не е било за пари ...
    първата беше от днешните ,втората от днешните ,трета бъдеща ли ,тя е във
    днешно КАТО ПОЧНЕШ ОТ :
    КОНСПИРАЦИЯ КОМЕНТАРИ СВОБОДА НА СЛОВОТО 🤐 ДО ВХОДНИТЕ ВРАТИ НА ХРОНИЧНА ПСИХОХРОНИКА СЪЗДАДЕНА ОТ ПЪРВИТЕ НА ПЪРВАТА И ВТОРАТА за най от най лукаво хитрата днешна трета 😭, а четвърта няма да има ,до тогава сам Бог ще унищожи франкенщайновската лаборатория на земята си която сам твореца
    създаде . Та великата заблуда на 👁 е
    вярата им ,службата им че са слуги на най -искусния лъжец Билденберг -Хаос Ротшилд -Ра Рокфелер - Изис .
  • 25 Guest

    1 0 Отговор
    Като коментирате статията, предвиждайте, че в евентуалната WWIII освен "обичайните заподозрени" (Юръп + Русия + САЩ), този път ще дансят на много високо ниво и китайчета, и индийчета, и пакита с помощта на Всевишните Ураний и Плутоний! Да не забравяме и бат'Ердо Великолепни с многомилионния аскер и най-вероятно снабден също с ядрен Аллах! Също така трябва да отбележим, че баба Бети отдавна изгуби пушечната мръвка от Perls in the Crown. Та интересно ще да биде, още повече, че обичайния заподозрян подпалвач (САЩ) не е долюбван май в момента от всички играчи?! Да му мислят поне първоначално Азия и Африка - аз така мисля!!! Лично аз нямам лошо вземане - даване с никой иностранец. Винаги съм се разбирал човешки с хората в странство и само добро съм видял! Говоря за обикновенния човек - бачкатор. Та смятам да се поскатая, барабар с родата. Нямам причина ръка да вдигам другиму. Пък ако ме изцепи бомбичката: Бог, Аллах, Буда, Баце и др. така ми били писали!
  • 26 вуйчо Ваньо

    1 1 Отговор
    Спокойно с развитието на технологиите всичко става много бързо.Третата световна война ще приключи за три месеца. Номерът е да не се бутаме между шамарите на високо технологичните нации.
  • 27 e как така

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Щайнер":

    съюзник на Австро-унгария и в същото време обявява война на Руската империя и на Франция през ден... Айде моля ти се, че квото са търсили, това са и намерили. Правилната политика на германците е или само да заплашат с ответни действия другите ако посегнат на Австро-унгарците, които са търсили реванш, или да искат териториални компенсации за неучастие и да приложат политиката на Бисмарк, но от къде толкова дълга памет... А сърбите са имали претенции срещу анексацията на Босна от Австро-унгария...