Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 11:00 2 417 21

Ода за кресливите майки

  • хора с увреждания-
  • деца с увреждания-
  • ода

Когато някой идиот каже на майките на едни деца с увреждания, че са кресливи майки на уж болни деца – и след това се срине лавината от дърдорене, плещене, каканижене, бъбрене и ломотене, някак си става вулгарно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обикновено благородството се свързва с мълчанието. Вулгарността – с бръщолевенето.

Колко народни думи мога да изброя за този вид човешка дейност (дейност, ха!)?

Бръщолевене, мърморене, бъбрене, ломотене, дърдорене, плещене, нареждане, каканижене и т.н. Безброй. Всяка от тях си има свой оттенък, свое строго специфично значение.

Каканижеш като зимна птичка, тоест – тази дума върви с едно усещане за нещо мило, дребничко. Бърбориш като баба с внучето си. Но дърдориш като простак. Поне това са моите асоциации, появяващи се при чуването на тия думи. Науката, занимаваща се с личните ни асоциации и реакции, които се развиват у нас при чуването или прочитането на дадена дума, се нарича Психосемантика.

За един думата „креслив” може би означава нещо, което може да се каже за сврака; симпатично птиче, което събира парчета огледало и можеш да чуеш крясъците му под прозореца си през ноември в студа. За друг „креслив” предизвиква асоциация с пропагандата на Гьобелс. Всички ние имаме различни конструкти за създаване на конкретни значения в съзнанията си. За някого крава е миличко създание, даващо мляко за какаото сутрин, за друг е това гадно животно, което го е намушило с огромния си рог, когато е бил на 4 години.

И друго. В наше време случи ли се нещо...

Да, да, свобода на словото, свобода на печата. В наше време случи ли се нещо, веднага настава едно бърборене, плещене, ломотене, каканижене, дърдорене и фъфлене.

И ефектът от това е... замазване, размиване, разпадане, профанизиране, замъгляване, объркване, притъпяване, вулгаризиране, затъпяване, обезсмисляне.

При нас, в наше време, да речем Христос тръгва да ходи по вода. И свободните да казват и да пишат веднага съобщават наляво и надясно, че Исус... "се размотал”, „повървял”, „пошлял се”, „прецапал” „отпрашил,” „поджиткал” по водната площ.

Вулгарност ще рече простота. Но също така и простотия. Vulgaris на латински означава прост, обикновен. Не слагам кавички, за да се усети как нещата не са извън, а именно вътре в полето на езика, те – живи и свободно използвани – участват в езика без кавички. Ние (имитирайки американците) понякога само показваме, че тая или оная дума е в кавички, размахвайки показалците и средните пръсти на двете си ръце.

Когато някой каже на някого, че е креслив, той дали го обижда?

Хм. Всичко зависи от социалния контекст, в който се използват думите.

Използвана сред зоолози думата креслив може би не би била обидна. Защото, примерно, има креслив орел; а едва ли някой орнитолог иска да обиди орела, като го нарича креслив.

Дали, питам се, в някой определен социален контекст думата вицепремиер не е обидна?

И се питам: не може ли лека-полека да стане обидна, като към нея се прикрепят с времето негативни конотации?

Ако, да речем, пет поколения вицепремиери са нагли идиоти – дали пък в съзнанието на социума няма да се оформи едно негативно конотативно значение на думата вицепремиер?

И на седмото поколение, да речем, вече думата вицепремиер се използва като обидна дума?

Ей, вицепремиер такъв! – кресва някой на съседа си. И хайде на съд! Съседът е така обиден, че даже подава брадва на обидилия го и му казва: съсечи ми главата. И оня му я съсича и слез десет години се виждат пак. И обиденият му вика: Я погледни – вижда ли се това, дето ме цапардоса (шибна, халоса, тресна, измлати) по главата? Не, не се вижда, нали?! А това, дето ми каза вицепремиер – още ми държи влага и ми е болно, болно (дискомфортно, фрустрирано, идиосинкретично)!

Но по другия въпрос: Когато някой идиот каже на майките на едни деца с увреждания, че са кресливи майки на уж болни деца – и след това се срине лавината от дърдорене, плещене, каканижене, бъбрене и ломотене, някак си става вулгарно.
Даже се появява протест срещу тия, които протестират срещу идиота. Защото всичко се е замазало, размило, объркало, замъглило, обскурирало и претаковало. Таковане, както знаем, в българския е термин за Всичко.

За сведение на посрещачите и на самия идиот – идиот е дума, заради която няма как да бъде съден този, който я е използвал. Защото идиот означава „частно лице, прост, обикновен човек”. И освен това, ако ще се съдим – първо, моля княз Мишкин да осъди Достоевски, а после ще караме по ред.

Аз имам приятелки, които са майки на деца с аутизъм. Помагам им, колкото мога, заедно с една група от чудесни момчета и момичета – Ники Кънчев, Елена Петрова, Деян Геодаров Славчев – Део, Силвия Лулчева и още куп други. Познаваме тия жени, опитваме се да ги подкрепяме във всичко, което правят от години. Не съм видял нищо кресливо у тях. Но съм видял страховита воля и енергия. Да живееш много трудно те прави много по-свят от тези, които живеят лесно. Търсиш ли високи хора – с издигнат и благороден дух – мисля, че ще ги намериш сред тия, които живеят много, много трудно.

И друго: Ужасява ме една тенденция в България. Понасял съм я и аз върху своята глава, гнусните и резултати са ме карали да стискам отчаяно юмруци неведнъж. Тя е следната: Когато някой онеправдан, някой, който носи тегло върху гърба си, тръгне да се бори за правата си... за справедливост и за по-добър живот...

...обикновено се случва така, че цяла една сган от плямпащи, мърморещи и дърдорещи се надига и казва: Тоя пък кресльо, тоя мрънкалник, тоя нещастник, тоя лигльо, тоя жалък окайващ се вресливец... какво иска той?! Защо не си затваря устата и защо не си наляга парцалите и защо не си натиска задника и защо не си запуши човката най-накрая?!

Така ревва тълпата.

Вулгарната тълпа забранява на всеки, който се бори срещу несправедливостта да вдига глас. Тълпата на робския дух. Който казва винаги: Преклонена главица сабя не я сече. И който, превантивно, сече надигнати главици. Но защото няма сабя (кой дава сабя на тълпа от свине?), сече с мръсен език.

И тая вулгарна тълпа си има вулгарен говорител, понякога. Който изрича ясно, синтезирано, квинтесенциално това, което мисли цялата тълпа. И то, примерно, е: Не`кви кресливи майки на уж болни деца. К`во искат тея бееее?! (това, последното, с гърлен, български, дебелашки, славитрифоновски, селяшки, нагъл рев).

И така нататък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кукуригу

    9 20 Отговор
    Ти пък кога изтрезня?Гнусна алкохолизирана подлога!
  • 2 Дедо

    7 16 Отговор
    Наздраве Калинчо!Чакаме и статия за сдружението на домашната ракия!
  • 3 Аналлизатор

    5 14 Отговор
    Само това ли написа?Или за толкова пари-толкова.

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    20 5 Отговор
    Много добро! На тези по-горе, трябва да умаш ум, за да размереш смисъла на написаното!

    Коментиран от #8

  • 5 Калине,

    2 18 Отговор
    как изтрезня, че да напишеш това? Или не си още съвсем трезвен?
  • 6 Браво на автора!!!

    21 3 Отговор
    Всеки, който е противник на социалното подпомагане трябва да го пратим в Сомалия или Северен Судан. Там няма социални помощи и ще се чувстват най-демократично, защото там всеки оцелява индивидуално, според силите си, знанията и уменията!!! В Сомалия няма пенсии, здравеопазване, субсидии, трудови договори и прочие. Апък ако някой излезе да протестира за справедливост ще му отрежат главата (както искат да правят Далавери и Тиквата с протестиращите)! В Сомалия само държавните служители са добре, защото те изпродават суровините на държавата за лични облаги! Нашите политици искат да правят същото, да продават държавните суровини и паричките да са само за тях. Те са противници на социалните помощи за гражданите, защото Те работят на държавна работа , в която взимат големи заплати и рушвети, получават безплатно здравеопазване, имат големи ваканции, пази ги полиция и армия. За тях народа е КРЕСЛИВ, защото те не работят в мините, на полето, по строежите, в сметоизвозването... защото те не се чудят тока ли да си платят или храна да си купят... и всичко това им изглежда лесно, защото както знаете фразата : На чужд гръб и 100 тояги са малко. Те са горе над небесата, където винаги е слънчево, а ние сме доло под черните облаци, където е мрачно, вали и гърми. Дето се вика : Сит на гладен не вярва. Чудното е дали ще допуснем фашистите като Далавери Симеонов да превърнат БГ в Сомалия?? Та, дори Далавери иска и в Евро Парламента да ходи да управлява (леле майко)!!! Трябва 5

    Коментиран от #9

  • 7 Пешо

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Аналлизатор":

    По-скоро : за толкова ракия - такава статия!
  • 8 Кукуригу

    2 10 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    И умът трябва да е като твоят и на автора!Гладък,като тефлонов тиган!
  • 9 Иван Гешев

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Браво на автора!!!":

    По-тъп коментар не е възможно да се напише. Ама сигурно от Сомалия пишеш. На майките, като не им стигат 900 лева месечно да дойдат при теб за повече.

    Коментиран от #11, #18

  • 10 2020

    12 2 Отговор
    Трябва 50% съкращение на депутати, агенции и чиновници, и 100% премахване на държавни субсидии за НПО-та. В държавата има 500 000 държавни служителя и държавно субсидирани тариката, които имат около 2 милиона деца и роднини. Тези хора плюс купените цигански гласове правят повече от 50% от избирателите и винаги ще избират партия ГРОБ (Герб), Национален Фронт на Садистите и Българоубийци (НФСБ), като и останалите фашистки шайки борещи се за власт!!! Ако не се съкрати с 50% броя на чиновниците НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОЗИ ОМАГЬОСАН КРЪГ И БЪЛГАРИЯ ВСЕ ЩЕ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ТИЯ ГАДОВЕ!!! Трябва да спрем чиновниците на всяка цена!!!! Иначе тия фашисти ще превърнат БГ в Сомалия - те ще са на държавна хранилка и ще точат парите и суровините, а ние ще се колим помежду си ,за една филийка хляб. И без това в БГ търсят работници и внасят от Украйна. Нека да съкратят чиновниците и да ги пратят да работят по хотели и заводи, за да нямаме нужда от внасяне на украински работници. Долу чиновниците, Долу Далаверковците!!!
  • 11 Ахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Иван Гешев":

    По-тъп коментар само трол като теб може да напише!!! Дано да си на мястото на майките или децата им, да ти дават и на теб 900 лева
  • 12 Майки яжте лайна

    3 8 Отговор
    К. за майките на Сорос и БСП. Курнелия не случайно наскоро беше в посолството на Сорос(т.е. на САЩ).

    Коментиран от #13, #14

  • 13 До тролчето 12

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Майки яжте лайна":

    Сорос в сравнение с Тиквата и Далавери Симеонов е ангел!!!! Тия двамата фашисти ако имаха акъла, парите и властта на Сорос направо щяха да приключат с планетата и човечеството. Така че не сравнявай Сорос с Тиквата и Далавери, защото така вдигаш рейтинга на Сорос и го правиш ангел
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тръмп

    6 6 Отговор
    Идиот е този,който е на страната на Сидеров,Манолова и Кутев които изнасилват публично и вулгарно няколко продажни ”майки”!!!!!!!А не забравяйте,че Децата с Увреждания имат и Бащи,които не протестират и са наясно с подлата комунистическа игра на няколко клекнали майки!!!А точно ”специалиста по нищо”-Терзийски да си затваря Вулгарната Уста за по-дълго,щот с нищо не може да помогне!Терзийски е символът на Вулгарното Лицемерие!!!Терзийски колко деца има и колко от тях са с увреждания????:):):):)Млък,беееееееее!:):):)
  • 16 месара

    2 4 Отговор
    айде и тоя буквописец се изказа! и той ли в политиката ше влиза?

    Коментиран от #17

  • 17 Калинчу

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "месара":

    Ааа аз влизам само в кръчма и изтрезвително!
  • 18 Хер Отто Флик

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван Гешев":

    Кремъл стои зад протестите, не разбрахте ли? Използват всеки повод да клатят държавата! Имперските им амбиции за задунайская губерния, ни най- малко не са отслабнали!

    Коментиран от #19

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хер Отто Флик":

    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #20, #21

  • 20 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Мноооого е мъдър.И си личи отдалеч!!!...
  • 21 антрашпиц

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Определено поемаме глътка въздух..ама мирише на смърт...имаме отрицателен прираст де..затова го казвам това.....