16 Януари, 2022 18:53 11 025 31

Сините паркоместа са за хората с увреждания, не за хората с талончета

  • сини паркоместа-
  • хора с увреждания-
  • талончета

Явно в България се е напълнило с хора с увреждания. А ако съдим по средната цена на колите на инвалидни места (особено в моловете), явно и ударно се е повишило благосъстоянието на родните хора с увреждания, казва юристът Петър Кичашки

Сините паркоместа са за хората с увреждания, не за хората с талончета  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък забелязвам една нова епидемия, която още не е попаднала в радара на Световната здравна организация. Това обаче не я прави по-малко сериозна. Епидемията тръгва от софийските улици, преминава през повечето ни големи градове и се развъжда най-масово из паркингите на молове и хипермаркети. Става дума за епидемия от увреждания. Не сте ли ги забелязали? Няма паркинг на мол или хипермаркет, на който да не са му пълни сините места за хора с увреждания. Няма свободно синьо място из цяла София. Всичките сини места по улиците са заети от коли със сини талончета, а всички сини места по паркинги на молове и хипермаркети са заети просто от коли, без значение от наличието или отсъствието на талонче. Това коментира юристът Петър Кичашки. Той продължава още:

Явно в България се е напълнило с хора с увреждания. А ако съдим по средната цена на колите на инвалидни места (особено в моловете), явно и ударно се е повишило благосъстоянието на родните хора с увреждания. Евала! Само за месец новото правителство така вдигна пенсиите на хората с увреждания, че се почнаха едни G-класи, едни „Порше“-та, едни „Бентли“-та, ум да ти зайде. Хората с увреждания слизат от G-класата (която не може да се пригоди за човек с увреждане), отиват в марковия магазин за парцалки, харчат 2-3 хиляди лева, хапват едно суши, купуват бутилка скъпо шампанско за вкъщи и хайде обратно с колата към Драгалевци. И това само за един месец от новата власт! Хвала, ура и спорадични възгласи „Да живей!“.

Сарказмът настрана, като човек на количка, изпитвам истински ужас да ми се наложи да ида някъде с кола в София. Из целия център никога няма свободни сини места. Да намериш някое е като да спечелиш от лотарията – знаеш, че се е случвало на някои хора, просто на теб не ти се е случвало все още. Особено дразнещо е, че всъщност ако на тези места наистина паркираха хора с увреждания, то щяхме да ги виждаме повече по улиците. Щяхме да виждаме и хора на колички, и незрящи, и хора с трудности в придвижването. Но не виждаме. В моя квартал никога не съм виждал свободно синьо място и никога не съм виждал друг човек на количка освен себе си. Не, че ги няма, просто не излизат, но това е друга тема. И ако за ползването на сини места по улиците все пак се изисква наличието на синьо талонче, то за молове и хипермаркети това не важи. Сините места там са на частен имот, на него регулациите на общините не важат. Зависи си само от съответния търговски център да обезпечи дали на сините места реално спират хора с увреждания. Нещо, което разбира се никой не прави.

Регулацията е ясна – за да паркираш на синьо място на улицата трябва или ти самият да си с увреждане, или човекът, на когото е талончето, да се вози с теб в колата. Фактите обаче са, че никоя община няма капацитета да следи дали реално на сините места са паркирали хора с увреждания. Реално всеки взима на баба си или на дядо си синьото талонче и си паркира, където си реши без пари. И тук иде мястото сериозно да обсъдим кому се дават тези талончета. В момента, за да имаш право да паркираш на инвалидно място, трябва да подадеш заявление в общината. За да ти издаде тя талонче те проверява дали си с увреждане. И как те проверява? Взима ти копие от ТЕЛК-а. У нас ТЕЛК-а определя дали си с увреждане или не. Ако ида и си запаля ТЕЛК-а на площада, то в очите на държавата аз ще проходя. Тъжно, но факт. Поради това, че българската ТЕЛК система е куца (мхм), то у нас с ТЕЛК се сдобиват и мнозина, които реално нямат функционален дефицит, който при взаимодействие със социалната среда да им създава бариери, каквото всъщност е увреждането само по себе си. Да имаш ТЕЛК, защото си прекарал някакво бъбречно заболяване или ти е сменена става, това не значи, че имаш такъв функционален дефицит. Много хора придобиват някакви увреждания (трайни или временни) с времето. Това не значи, че имат нужда от сини места обаче.

Сините места трябва да са само за хора с двигателни увреждания или за незрящи. Това са реално единствените групи от хора, които имат нужда да спрат по-близо до входа на магазина или да са на по-удобно място на улицата. Ако си с диабет, можеш ли да ми обясниш членоразделно защо ти е синьо място? Не ти трябва. Но го ползваш и блокираш някой незрящ или на количка, който реално има нужда от него. Или още по-лошо – даваш си талончето на братовчед си и той блокира мястото. Простичко е – понеже не можем да променим лесно ТЕЛК системата, то поне можем лесно да променим изискванията за сините талончета. Общините освен ТЕЛК решение да изискват и документ, че лицето използва технически помощни средства – инвалидна количка, протеза, бастун, канадки, бял бастун и т.н. Само наличието на използване на техническо помощно средство е надлежно доказателство, че лицето има нужда да ползва по-удобно място за паркиране. Всичко друго е бошлаф.

И ако това ще реши въпроса с паркирането на улицата, то нищо друго освен остро социално неприемане няма да реши проблема с кифлите и батките, които спират на сините места в молове и магазини. Не знам какъв човек трябва да си да си, ако не си с увреждане да спреш на синьо място. Какво си мислят тия хора? Дали са щастливи, че пак са „прецакали системата“? Дали са горди от хитростта и умността си? Особено пък тия с джиповете за по двеста хиляди на сини места, просто умът ми не може да ги събере. Нищо лошо няма хората с увреждания да карат скъпи коли, но тези, които го правят се броят на пръстите на двете ми ръце (даже май и едната е достатъчна). В общия случай като видиш джип на цената на приличен апартамент в „Люлин“ на синьо място, можеш да си сравнително спокоен, че водачът е много малко вероятно да е с увреждане. Или всъщност увреждането му е очевидно – морално-етичните увреждания са далеч по-страшни от другите.

Време е като общество да развием нулева толерантност към тарикатите, които гледат все да минат метър. Дали ще вземе на баба си синьото талонче, за да паркира на улицата, или просто ще си паркира на синьо място в мола, това са все дребни тарикатлъци, които обаче имат съществено значение. Защото, когато дребните глупости станат много, тогава дори и хубавото място за живеене се превръща в дупка. Тарикатите на сините места са като онези, които си хвърлят боклуците през терасите – еднакво превръщат иначе хубавата ни държава в кочина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    46 6 Отговор
    Виждам коли за по 200 хил. лв. със инвалидни стикери !!!Пенсията на такива де се отнеме на момента !!
  • 2 пожелание

    49 10 Отговор
    Тези инвалидни талони да важат само за коли под сто конски. сили !!!

    Коментиран от #27

  • 3 Край

    56 4 Отговор
    Много ама много грозни шмекери сме това българчетата.
  • 4 Просто човек

    59 10 Отговор
    Съгласен съм с Вас, само че това НЕ е от един месец...Бързо забравихте 12-год. мутренско управление на България!

    Коментиран от #10

  • 5 Ваксиниран3002

    34 6 Отговор
    Пешо, че си прав прав си, ама талонче не се взема за месец, тези са от тиквичките.
  • 6 gggw

    37 1 Отговор
    и по местата на майките с деца също се паркира, защото са по-близо до входа... а Бай-Ганьо го мързи да ходи
  • 7 gggw

    37 2 Отговор
    "И ако това ще реши въпроса с паркирането на улицата, то нищо друго освен остро социално неприемане няма да реши проблема с кифлите и батките, които спират на сините места в молове и магазини. "

    Време е да престанем с тези глупости! Истината е, че няма кьорав полицай да ходи и да глобява. Има си закони, има си ОРГАНИ НА РЕДА. Но в България полицията я е хванала липсата. Първото нещо, което трябва моментално да се направи, е да се закрие КАТ и всеки полицай да може да глобява за всичко. А второто нещо е всички полицаи, барабар с чиновниците, да излязат по улиците, по кварталите, по пътищата.. И да започнат да си вършат работата.

    Коментиран от #22

  • 8 ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА ДНЕШНА (.....)

    27 1 Отговор
    АМИ ОБАЖДАШ СЕ НА ГРАДСКА МОБИЛНОСТ И ЩЕ ВИДИШ КАК ЛАЗЕР Е „ПРОХОДИЛ ”И ТЪРЧИ СЛЕД ПАЯКА ДА МУ ВЪРНЕ БАНГИЯТА💡
  • 9 Бургазлия 2

    26 3 Отговор
    Съгласен съм с това, че лошите неща тръгват от София. Например сините зони, зелените зони, което си е узаконен рекет спрямо живущите. Но не съм съгласен, че това за тарикатите, спрели на инвалидните места са само от един месец! Съгласен съм с това, че за да получиш синьо талонче, трябва да те видят, че си човек със затруднено придвижване, а не с навехнато кутре или пък хипертоник!
  • 10 Приятел,

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Просто човек":

    пише саркастично по-долу
  • 11 ЛЕГНАЛ ПОЛИЦАЙ - МИЛИЦИОНЕР

    10 2 Отговор
    Приятели,
    знаете ,че съм противник на тъпите легнали полицаи....
    днес седнах да реша елементарна задача като за контролно по физика на седмокласник....
    Ако отивате и се връщате на работа с кола тежаща 1500кг и по пътя ви има 7 легнали полицая с колко се увеличава разхода на гориво заради тях....
    Веднага ще ви кажа резултата....всеки ден изгаряте поне 1 литър ПОВЕЧЕ!!!!!
    22 работни дни в месец по 12 месеца......264литра по 2лв....528лв. ПОВЕЧЕ заради 7 легнали полицая....
    публикувам сметките....
    изхождам от генералната формула за
    енергията в джаули е равна на масата в нютони по промяната на скоростта в метри за секунда на квадрат делено на 2
    колата преди препятствието се движи с 46км в ч и намалява ня 10......значи 1500кг са 15000 нютона ......а 46–10=36км в ч промяна на скоростта което е 10м/с
    15000х100 делено на 2= 750 000Джаула =750кДж отлитат в околната среда под формата на топлина отделена от спирачките.....
    сега след тържественото поклащане и дежурното псуване пак плавно ускоряваме до въпросните 46км/ч.......това става със гориво....само че КПД на двигателя е 30%" затова ще изгорим гориво с топлотворна способност 750 делено на 0.3=2500кДж
    топлотворна способност на бензина 29кДж /мл......
    получаваме 2500делено на 29=86 мл за да ускорим до 46км/ч........и така 7 пъти.....603мл за 7те ускорения от 10 км/ч до 46км/ч.....
    това на отиване......и на връщане пак ги минавате.... още 603 милилитра....
    това е физика......колкото и да е невероят

    Коментиран от #17, #19

  • 12 Митко

    31 0 Отговор
    За инвалидния "стикер" няма ограничение за кубатура и мощност. Има ограничение до 150коня и 2200сс за данъка и винетката.
    По закон за да се ползва инвалидния "стикер" инвалида трябва да ползва колата (може и като пътник)
    Преди всичко, човек трябва да има съзнание. Без съзнание нищо не става.
    Детето ни е инвалид и имаме инвалиден "стикер" който ползваме само ако е належащо и няма никакви свободни места за паркиране.
    Много бързо можем да се научим на ред. Тук вече можем да си вземем поука от руснаците.
    500 евро е глобата ако спреш на инвалидно място без да имаш право.
    Но при нас полицията си бърка в носа както винаги.

    Коментиран от #14, #21, #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да дойдат ...

    8 3 Отговор
    В западна Европа да паркират на сини места. ....тъпанари български...с пироните и колите открай до край....2-3 пъти и ще се научат.
  • 17 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЕГНАЛ ПОЛИЦАЙ - МИЛИЦИОНЕР":

    Допускаш грешка приятелю физик. Формулата за кинетичната енергия е mv2/2, а не Gv2/2. Масата, а не силата на тежестта. Оттам имаш 10 пъти по-малко разход. Така в крайна сметка гориш 10 пъти по-малко бензин. За година 50, а не 500лв. Между другото на светофар гориш няколко пъти повече, а ако си с електромобил ще имаш и рекурперация на електроенергия и почти никакъв разход.
  • 18 pbdan

    8 3 Отговор
    За съжаление и инвалидите създават част от проблема. Инвалиди живеещи в синята зона си оставят колите като на свой частен паркинг и ги държат с дни и седмици. Други ходят на работа и също ги ползват като лични. Стоят едни и същи коли по цял ден и на другия ден пак те като абонирани за това място.
  • 19 gggw

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЕГНАЛ ПОЛИЦАЙ - МИЛИЦИОНЕР":

    легнал полицай не се слага на 46км/ч, а на 30.. това значи че си карал с превишена скорост.. ако някой тръгне да пресича, може и да не спреш и тогава нз колко пари ще ти трябват да лекуваш инвалид ... сметни си го сам

    Коментиран от #25

  • 20 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Не глоби , а каквото и да направиш на нагреватели не става само образование и възпитание, но как като са......... Просто незнам.
  • 21 Един

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Митко":

    Те и в комисията са едни делавераджии в София. И то има всред тях и инвалиди. А по закон талона важи само за лицето за което е издаден. Това ако се проверява ще има ред. За последните 10 години само на Витоша са ме проверявали. И един път от ЦГМ в София в района на НДК. И то със съдействие от моя страна.
  • 22 Да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "gggw":

    Полицаи колко щеш само че те само теб могат и искат да глобяват
  • 23 Наркос

    2 1 Отговор
    Браво на бизнесмените с Г класите , частниците от паркинги трябва да се цакат при всяка възможност!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Леле

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "gggw":

    Да те разходя да видиш спящи полицаи на трилентов булевард с ограничение 50?
  • 26 Иванова

    4 0 Отговор
    Детето ми е с увреждане, трудно се движи и често пъти се е случвало да обикалям за място, защото скъпи коли спират на тях. Веднъж се наложи да спрем доста далече. Попитах един господин, който беше видимо здрав, защо е спрял на инвалидност място, а той се разввика и започна да размахва синия картон, че бил инвалид. Странно е как са се сдобили с такъв.
  • 27 CR2407

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пожелание":

    Пълна глупост е това
  • 28 CR2407

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Митко":

    На стикера си пише кой има право да го ползва.
  • 29 11666

    1 0 Отговор
    Не си пожелавайте упреци,и то с право! А аз ви пожелавам!!!!!!!!!!
  • 30 Никол

    0 0 Отговор
    къде се подава сигнал за неправилно паркиране на инвалидно място
  • 31 Ехехех

    0 0 Отговор
    Ако си с диабет, сигурно имаш придружаващи заболявания вследствие на диабета, които може да те приравняват на такъв със зрителни или двигателни проблеми.