Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 10:43 4 429 7

Климатичните промени: Глобалните предизвикателства изискват глобален отговор

  • тайван-
  • глобално затопляне-
  • парижко споразумение за климата-
  • рециклиране

Тайван има повече от желание да споделя своите технологии и опит с международната общност

Климатичните промени: Глобалните предизвикателства изискват глобален отговор - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължаващото нарастване на емисиите на парникови газове по света причини необичайни и екстремни метеорологични явления като горещи вълни, суша и катастрофални проливни дъждове. Тези събития вече не са само абстрактни бъдещи сценарии; те се случват днес по всички краища на света.

Средните температури в Тайван през последните две години бяха най-високите от един век. От 2017 г. валежите са се понижили значително, повлиявайки на генерирането на водна електроенергия в Тайван. Всъщност тези неотдавнашни развития имат значително въздействие и представляват значителна заплаха.

И други части на света са свидетели на подобни тенденции. През летния сезон на 2018 г. много страни в Северното полукълбо в Европа, Азия, Северна Америка и Северна Африка имаха рекордни горещи вълни и смъртоносни горски пожари, които сериозно застрашават човешкото здраве, селското стопанство, природните екосистеми и инфраструктурата.

За да продължи да прилага Парижкото споразумение за изменението на климата и да постигне посочените в него цели, Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, в допълнение към вярно провеждане на важни проекти, консултации и преговори, Тайван покани партии от различни области да се присъединят към диалога Таланоа, за да се възползват напълно от колективната мъдрост на човечеството при формулирането на работещи решения за изменението на климата.

Като член на световното семейство и в съответствие с Парижкото споразумение Тайван активно насърчи всички заинтересовани страни да изпълняват своята роля и да засилят усилията си за намаляване на въглеродните емисии. Тайван прие Закона за намаляване и управление на парниковите газове, съгласно който са формулирани петгодишни цели за намаляване на въглеродните емисии. Тайван създаде и Националните насоки за действие по отношение на изменението на климата и приложи план за действие за намаляване на парниковите газове, които са насочени към шест основни сектора: енергетика, производство, транспорт, жилищно и търговско развитие, селско стопанство и управление на околната среда. Чрез определяне на горни граници за емисиите, насърчаване на екологичните инициативи за финансиране, култивиране на местни таланти и образование, насърчаване на сътрудничеството между централните и местни правителствени агенции и индустрията и ангажиране на широката общественост Тайван се стреми да намали своите емисии до 2050 г. до по-малко от 50% от нивата от 2005-а.

Почти 90% от годишните емисии на парникови газове в Тайван идват от изгарянето на горива. Правителството се стреми да увеличи дела на възобновяемите източници в общото производство на енергия до 20% до 2025 г. и да увеличи дела на произведената с природен газ енергия до 50 на сто. В същото време Тайван постепенно намалява зависимостта си от въглища, закрива старите съоръжения за въглища и оборудва останалите с високоефективни ултрасуперкритични единици, които причиняват по-малко замърсяване. Правителството също така инвестира в друго оборудване и технологии, които могат да помогнат за намаляване на замърсяването, като предлагат субсидии за насърчаване на хората да заменят стари автомобили, както и за насърчаването на електрически превозни средства. По-рано през 2018 г. беше изменен Законът за контрол на замърсяването на въздуха в Тайван с по-строги мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха и ускоряване на енергийния преход.

Енергийната политика на Тайван се насърчава като се вземат предвид четири основни аспекта: енергийна сигурност, зелена икономика, екологична устойчивост и социална справедливост. Освен това Тайван работи по "Бяла книга за енергийната трансформация" и насърчава участието и приноса на обществеността по време на този процес. Той също така изпълнява ключови планове за действие съгласно насоките за развитие на енергетиката, за да направи решителен преход към устойчиво енергийно развитие.

Климатичните промени: Глобалните предизвикателства изискват глобален отговор

Преследването на икономическия растеж често идва за сметка на деградацията на околната среда и изчерпването на природните ресурси. Според проучване на Global Footprint Network потреблението на природни ресурси от хората надхвърля способността на екосистемите на планетата да регенерират ресурсите с коефициент 1,7.

За да намери подходящ баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда, Тайван популяризира циркулярната икономика като част от програмата “Пет плюс две”. Налице е широко разпространен международен консенсус, че циркулярната икономика играе жизненоважна роля за постигането на целите на Парижкото споразумение.

Тайван вече постигна значителен напредък през последните две десетилетия в рециклирането и повторното използване на ресурсите. Всъщност, през 2017 г. таванът на възстановяване на ресурсите в Тайван е бил 52,5%, съотношение надминавано само от Германия и Австрия. Степента на рециклиране на пластмасови бутилки в Тайван през 2017 г. е 95%. През 2018 г. на Световната купа по футбол около половината от отборите в турнира носеха фланелки, произведени с рециклирани бутилки от Тайван.

В бъдеще Тайван ще продължи да укрепва технологичната научноизследователска дейност и иновациите, за да стимулира рециклирането, като същевременно изгражда интегрирани индустриални вериги за създаване на стойност. Целта е да се постигне ситуация, при която има нулеви отпадъци и всичко, което може да бъде рециклирано, да се рециклира. Тайван има повече от желание да споделя своите технологии и опит с международната общност.

Чрез подобряването на екологичната устойчивост можем да гарантираме, че нашата планета ще остане уникално красива и обитаема, както е била в продължение на милиони години. Всички страни и партии трябва да участват в това общо начинание. След като се възползва изключително от индустриализацията, Тайван сега е напълно ангажиран да играе ключова роля за спасяването на планетата и нейните скъпоценни екосистеми. Тайван е готов и желае да сподели своите знания и опит в областта на управлението на околната среда, предотвратяването на бедствия и системите за предупреждение, технологиите за повишаване на енергийната ефективност и прилагането на новаторски технологии.

Изменението на климата е въпрос на оцеляването на нашата планета и не бива да се свежда до политически проблем. Тайван отдавна е несправедливо пренебрегван и изолиран от системата на ООН. Това не ни обезкуражи. Напротив, успяхме да удвоим усилията си въз основа на нашата вяра в конфуцианската поговорка, че "морален човек няма да живее в самота; той винаги ще привлича спътници”.

По професионален, прагматичен и конструктивен начин Тайван ще търси значимо участие в международни организации и събития и ще изпълни своите отговорности като член на международната общност. Нека Тайван се присъедини към света и светът да прегърне Тайван.

д-р Лий Юинг-юан - министър на Администрацията за защита на околната среда на Тайван


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подкрепям Тайван

    4 5 Отговор
    Подкрепям инициативата на Тайван. Нещата са много сериозни. Съгласно последния доклад на Междуправителствен панел за климатични промени на ООН имаме само 12 години светът да намали емисиите на парникови газове с над 80%, за да избегнем най-сериозните бедствия.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 друга еэ играта друга е лъжата

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Подкрепям Тайван":

    Ние Тайван отдааааааавна сме го подкрепили.Не остана работещ завод ,дето се вика в България.Отличници сме!Е И????Сега остана да си купим по една нова кола и да си греем задниците на прескъп ток,по скъп и от швейцарският даже.
  • 3 004130

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Подкрепям Тайван":

    Аз съм на 18 и ме боли фара за климата.
  • 4 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Подкрепям Тайван":

    Какво по-точно подкрепяш? Знаеш ли с колко се е повишило съдържанието на измислените ти парникови газове за последните 100 години и по-конкретно СО2? Ами все още си остава "страшните" 0,039% от атмосферата! А знаеш ли, че и озонът се води парников газ според същите тези лъжци от ООН? А сега се замисли дали трябва да намалим кислородът след като е парников газ?! Така, че не се дръж като лапнишаран и осъзнай, че всичко се прави за пари. Най-лошото за планетата е безконтролната раждаемост на неуките негри и обезлесяването на земята. Мислете малко!!!
  • 5 ХанкоБрат

    4 3 Отговор
    Сега с басни за глобално затопляне ли ще ни заливате, за да оправдаете заселването на маймуни в Европа?
  • 6 Чан Кай Ши

    1 0 Отговор
    Къде беше този Тайван ?
  • 7 Грую

    2 0 Отговор
    Ами да специално за България остана само да ни забранят да дишаме за да не отделяме парникови газове. затвориха ни почти целия АЕЦ , сега ще затворят ТЕЦ-овете , ще ни забранят да караме 20 - годишните коли или ще ги обложат с данъци за да могат увеличат заплатите на общинските служители. Какво друго остана да забранят освен дишането?