15 Ноември, 2018 14:01 3 865 38

Бонус. Малус. Фалос.

  • бонус-малус-
  • застраховка-
  • гражданска отговорност
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бонус-малус-фалос е българска политическа игра, нещо като камък-ножица-хартия. Принципът е лесен и много прост: ти правиш нещo, в очите на държавата то се оказва незначителен малус, след това държавата си пише бонус, а на теб показва фалос. Много е просто наистина.

Ето как става.

Депутатската заплата, тъкмо за Коледа, когато на теб ще ти причернява заради по-високите данъци с "Гражданска отговорност", например се увеличи с 90 лева, понеже средната заплата в публичния сектор е нараснала. Депутатската и средната заплата, грижливо е разписано в закона, са скачени една за друга, за да е така, че депутатите винаги да забогатяват пропорционално с повишаването на заплащането в сектора им. Ето това е бонус. Преместваме се в твоя портфейл. Tам виждаме, че растат застраховка, данъци, дизел и покрай него всичко останало, но заплатата ти е останала същата - ето това е фалос.

Сега, възможно е ти да си страшно гневен на това - допускаме, че дори си толкова гневен, че да излезеш от мишата бърлога и да се включиш в протеста срещу високите цени. Но когато се прибереш вкъщи и с прегракнало гърло включиш телевизията, ще видиш, че там Цветан Цветанов категорично твърди, че протестите са организирани от БСП. Какво излезе? Ти си преживял гражданската си позиция като социален и морален бонус. Но Цветан твърди - не приятелю, гражданската ти позиция е обезценен от Корнелия Нинова малус - затова, вземи, предлагаме ти от сърце, ето този фалос.

Ако си си надраснал достатъчно масрафа, за да се интересуваш от срива на Търговския регистър, вероятно си разбрал, че катастрофата на една от най-важните системи би следвало да води до уволнения, а не до раздаване на бонуси за добре свършена работа. Но те са се раздавали, понеже просто, както каза Цачева, "имало такава формула", сякаш тази формула е независима от човека и е природно явление като Витоша и понеже я има, значи трябва да се раздадат пари на хората в системата. Порови ума си сега за оная формула, която за зле свършена от теб работа винаги те награждава с бонус. Рови до утре ако искаш - формулата на живота ти е фалос.

Накрая погледай майките на децата с увреждания. Наблюдавай как излизат на площада всеки ден, а вицепремиерът отдавна си е бил отбой за оставка и единствената му грижа е как да избегне Боби Ваклинов по улиците. Разсъди: във всяка нормална страна оттеглянето на Симеонов щеше да е бонус. Но за твоите уж справедливи копнежи, директно от Министерски съвет, спуснат от прозорците с кранове и екипи по подсигуряване, издялан от мрамор и в двуметров размер, бавничко се намества паметника на вечния фалос. Снимай се пред него и му поднеси цветя. Ще бъде дълго там, а ти играй на бонус-малус-фалос до края на света.

Коментарът на Райко Байчев е публикуван в Актуално


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гнида

    78 3 Отговор
    Самата истина , а заглавието е обективно , по-точно няма как да се каже !

    Коментиран от #18

  • 2 Ryty

    53 3 Отговор
    Вън на всички герберасти от властта и администрацията, вън на неграмотните "администратори" и кметове крадливи
  • 3 Иван

    62 3 Отговор
    Благодаря за тая статия! Колкото повече чета истината,толкова повече ми се иска да запаля народното събрание при следващ събран кворум
  • 4 PATRIOT

    65 2 Отговор
    Статията е точно в десятката....
    Изключителна социално политическа ирония и сарказъм...
    Верен и то...
  • 5 АРМ

    50 3 Отговор
    Браво,много точно казано.
  • 6 гост

    49 4 Отговор
    Най-добрата статия публикувана във Факти.
  • 7 Премиален

    40 5 Отговор
    Крайно време ГРОБ и Сие да си го получат... големия фалос който заслужават... и в преносния, а и в буквалния смисъл.
  • 8 Гост

    23 5 Отговор
    Ясно - "долу!" А какво правим после, ми е интересно. Някакъв пример за някой достоен да кара влака? А той/тя ще искат ли да се занимават с това? Щото, доколкото познавам българина, като дойде другия на власт и роднини с прятелите ще кажат :"о-о-о-о!, наш човек сега е горе. Дай да видим дали ще може да направи нещо за нас сега". И колелото се завърта наново. Това сме си ние. И все някой друг виновен.

    Коментиран от #15, #16

  • 9 тръмп

    3 25 Отговор
    Mobile.bg най русофилските сайт .

    Коментиран от #33

  • 10 тръмп

    5 29 Отговор
    По един голям фалос за една част от протестиращите.

    Коментиран от #23

  • 11 Тръмп

    2 26 Отговор
    На Райко Зайков Байков все фалоси му се привиждат!!!:):):)Фалосите не са пречка,а примамка за путинисти!!:):):)

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Евала!!!

    28 2 Отговор
    Много добър!!!! Гербаджиите са съставени от кадрите на Сик, Вис и Мулти Груп!!! Те са свикнали цял живот с рекети да се занимават!!! В техните глави има само данъци, ДДС, такси, вноски, глоби, но не за тях и техните фирми, а за народа и независимите фирми!!!! Тия изверги като видят , че гражданин е спестил една стотинка направо полудяват и се чудят как да му я вземат. А тия гербаджии трупат милиони в банките и никой не ги търси. Все едно богатите не съществуват и цялата държава се крепи на бедняците и всички политици търсят пари все от бедняците. Лошото е, че стадото е страхлива и търпи!!!! Затова ни се качшха на главите
  • 14 Име като гост

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    ФАЛОСС,ДЕ!
  • 15 Карлсон

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Мога да дам пример - и едно стадо магарета да сложим вместо тези сегашните пак няма да е по-зле. А все ще се намери и нещо повече от магаре в цялата ни страна. И не разбирам как не може да се допусне, че България може да бъде управлявана и от някой друг.
  • 16 Бачо Киро

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Грешка си. Баш с тази мантра идиотите си карате кервана... Ще ти дам пример със известната верига Луис Хотелс - мениджър на хотел се върти на максимум пет години. Защо? За да не се окопават в далавери като нашите идиоти. Не мисли кой ще дойде, това можеше да ти е кахър първите 7-8 години. Вече минаха 30, а ти още избираш едни и същи, но чакаш различен резултат. Това знаеш на какво е признак, нали?
    Който ще да е, като не става до година оставка и други. Така, докато се намерят читави и се разбият връзките на вечните. Анулиране на лошите договори за страната, де що са виновни в затвора, циганите без помощи след второто дете и при липса на основно образование и ще видиш дали няма да почне страната да си поема въздух.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 smile

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    100% съгласен!!!
  • 20 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бачо Киро":

    Е, важното е да си верваш. И, ако, да речем, започва да става това което казваш, от "Козяк" пак ще ти обърнат палачинката, като примерно ти спретнат една хиперинфлацийка а-ла 1996. Тия филми сме ги гледали. Докато накрая разберете че целта на тези отвън е именно да не си поемеш въздух. Или си въобразяваш че някой ще ни остави да се оправяме сами? Справка - Гърция. Охи-мохи - па си останаха в ЕС.
  • 21 onq s konq

    2 11 Отговор
    "Информационният източник" " АКТУАЛНО" пак се е развихрил.Ясно че иска да сваля Властта и на нейно място да постави БСП/в комплект с ДПС-то се подразбира/.Ае да видим сега ще успее ли ,или пак ще се провали безславно както през последните 10г:)И понеже и така и така се говори че в БГ НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО,ако бях та ББ - отдавна да съм му "спрял тока" на това "Издателство" по стар РУСКИ ОБИЧАЙ,НО...не съм!Както и да е -в края на краищата и "майсторите на перото" в БГ душа носят,и те хранят семейства...
  • 22 Цонев

    4 12 Отговор
    В цял свят за по-високи доходи се стачкува във фирмата а не се протестира пред някое министерство.Пробвайте и ще имате по-високи заплати.Няма как държавна институция да ни повиши заплатите, 80% сме в часния сектор.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Dani

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Цонев":

    Цонев! Те фирми не останаха.
    В цял свят не си разпродават държавите на безценица. Нито големи заводи се управляват от хора с четвърти клас образование.
    В цял свят данъчните не служат за унищожаване на конкуренцията.
    В цял свят не си изтребват масово животните, пренебрегвайки всички стандарти и разписания.
    В цял свят данъчните не си набавят подаръците за Коледа нагло обикаляйки по складовете и пълнейки бусовете си без пари.
    В цял свят съда не служи за изпълняване на поръчки на мафията.
    В цял свят Данъчните агенции не служат за премахване неудобните на властта фирми.
    В цял свят държавата си има мафия, само тук мафията си има държава!
    Цял свят не прогонва инвеститорите си заради огромната корупция във властта!
    Цял свят не си обявява държавата в неплатежоспособност на заемите, при положение, че има пари да ги изплаща.
    Цял свят не си убива дребния бизнес и не си прогонва предприемчивите хора да работят и правят бизнес в чужбина.
    Цял свят не е на последно място по минимална работна заплата и на първо по смъртност
    Заради мисленето на такива като теб сме на този ред. Да излизаме всички на улицата!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стикс

    6 1 Отговор
    Тая статия засужава "Пулицър" !
    Напълни ми душата! Изкефих се максимално!
    А герберските тролове могат само да видят предсмъртно на умряло! Още малко живот имате! Порадвайте му се за последно, че после жална ви майка! 🤪
  • 28 Стикс

    0 0 Отговор
    Уточнение : "видят" да се чете "вият" !!!
  • 29 Уйко

    0 1 Отговор
    Каква е тази цензура в този сайт ? Боклуци мръсни ! Огромни фалоси за всички в гъзът !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Добре , че е тоз майтап и сарказъм та да си кажем истината...иначе ще резнат като,,фейкнюз,,.
  • 32 Метгонтан

    3 0 Отговор
    За пръв път да видя в тази медия , една прекрасна статия . Поздравления дори и да сте копнали от някъде
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гощо

    1 0 Отговор
    Не минава ден в който да не съжалявам,че се прибрах в БГ.
  • 35 uluxmoiru

    0 0 Отговор
    http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules mus.zenk.fakti.bg.xfi.uv http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  • 36 inejaykco

    0 0 Отговор
    http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin Online wob.anaz.fakti.bg.yik.uc http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.