Last news in Fakti

18 Ноември, 2018 19:01 2 899 9

Лебедовата песен на Юнкер

  • жан-клод юнкер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2019 г. в Европа ще се случи нещо, което традиционно концентрира вниманието основно на политическите елити на континента. Изборите за европейски парламент не се посрещат с особен ентусиазъм сред гласоподавателите, но в същото време те са един от най-ярките индикатори за атмосферата отвъд илюзиите на Брюксел. И ако не сте усетили, подготовката за тях започна някъде от момента, в който ЕС отстъпи пред очакванията на Турция за овладяването на мигрантската криза. А председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се подготвя за триумфалното слизане от трона под звуците на собствената си лебедова песен.

С последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка Брюксел най-сетне даде на София това, което тя очакваше - потупване по рамото и хвалебствия. Особено на фона на унищожителните критики относно върховенството на закона в Румъния, България изглежда като вече дисциплинирал се пубер след поредица от провали. А за послушните винаги има подарък. И в случая със София - доста щедър като за финал на една голяма игра, от която всички излизат уморени, но не и победители.

Друг пример, под звуците на който Юнкер безспорно ще се отрупа със слава, е отвореният път на Македония и въобще Западните Балкани към Брюксел. Вярно, въпреки множеството брожения и продължаващото съществено влияние на тъмни субекти, все пак "барутният погреб" на Европа има шанс да надживее себе си и най-сетне да заживее в покой с другите наоколо.

И Brexit по време на Комисията "Юнкер" изглежда все по-възможен да се случи - сякаш е нещо напълно естествено, а не родено в безпрецедентна вълна на популизъм и лъжи. Тази Европейска комисия показва, че вече няма сили да се конфронтира нито с високомерието на Унгария, нито със своеволията на Полша и Румъния за върховенството на правото, нито с Турция, за която никой не знае накъде отива. Нещо повече, Юнкер няма желание за търговска война със САЩ, още по-малко с Китай и Русия, напротив - очаква в доброта и ленивост към всички заника на своята политическа кариера.

А стимул, че вече сякаш няма смисъл дава и Ангела Меркел с нейната категорична заявка за оттегляне от поста на федерален канцлер и лидер на Християндемократическия съюз. Мигранти, Brexit, политически трусове в националните държави, популизъм, киберзаплахи, фалшиви новини, агресивна реторика - Европа преживя толкова много във времето на Юнкер, че сега единственото, което ѝ остава, е да поправи тук-там някои грешки, като си затвори очите за други. А докато трае лебедовата песен на един люксембурец, Старият континент отново ще посрещне разделен новите си лидери. Разделен и без илюзии за 'единство в многообразието'.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тупан

    35 2 Отговор
    Вреден старец е Юнкер, срам за цивилизована Европа...
    Да си сипе един Ишияс и да потъва в забрава...
  • 2 123

    31 0 Отговор
    Този преди няколко дни се появи с еда черна и една кафява обувка. Една от сътрудничките му отиде до него и му каза, след което той напусна.

    Коментиран от #6, #9

  • 3 1222

    26 0 Отговор
    Ама маанете го човека той си се на черешата и се му е тая
  • 4 УЖАС

    22 0 Отговор
    Този изкуфялник ще определя съдбата на цяла Европа.
  • 5 Казанджия

    10 0 Отговор
    Имам едно свободно работно място .
  • 6 некойси

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Да, и случаите в които се кандилка пиян и го подпират да не се пльосне.
  • 7 Помнещ

    4 0 Отговор
    ,, Лебедова песен" от стар Лешояд! !
  • 8 Елцин2

    6 0 Отговор
    Преди няколко дни Юнкер се появи на важна среща с две различни обувки и изглеждаше видимо неадекватен.
  • 9 куку руку ку

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Припомнил си е комедията "Високият рус мъж с черната обувка"...