Last news in Fakti

19 Ноември, 2018 13:00 2 491 16

Как демокрацията в Румъния „катастрофира“

  • румъния-
  • демокрация-
  • ес-
  • ек-
  • национализъм

По ирония на съдбата това е държавата, която през първата половина на 2019 ще бъде ротационен председател на ЕС

Как демокрацията в Румъния „катастрофира“ - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антиевропейският курс на правителството в Букурещ причини "катастрофа на демокрацията" в страната. И сега по най-бързия начин мястото на катастрофата трябва да бъде почистено, пише в коментара си за „Дойче веле“ Роберт Шварц.

Румънският президент Клаус Йоханис е прав да вижда в действията на сегашното социаллиберално правителство "катастрофа за демокрацията" в страната. Той обяви това веднага след публикуването на опустошителния доклад на ЕС за напредъка на Румъния. Европейската комисия и Европейският парламент вдигнаха на румънското правителство червен картон заради непрекъснатите атаки срещу независимостта на съдебната система.

За румънските тъй наречени социалдемократи (СДП) и техния псевдолиберален младши партньор от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) докладът е звучен шамар. А за консервативно-либералния президент Йоханис той е отлична възможност да разбере, че има пълната подкрепа на ЕС, за да се справи с последствията от тази катастрофа. Освен това президентът получи и последното доказателство за това, че направи огромна грешка да назначи Виорика Дънчила за министър-председател по настояване на осъдения в миналото лидер на социалдемократите Ливиу Драгня.

Придворните на бившия самодържец

Малко предистория: дори преди изборната победа на социалдемократите в края на 2016 г. беше ясно, че Драгня не може да оглави правителството, тъй като имаше условна присъда за манипулиране на изборни резултати. Затова той спешно се нуждаеше от лоялен заместник. Първата му номинация в лицето на негова предана съпартийка беше отхвърлена от президента Йоханис поради съображения за националната сигурност. След това за по половин година управляваха други двама министър-председатели, които бяха одобрени от президента Йоханис, но които много бързо загубиха подкрепата на Драгня, след като отказа да играят по свирката му, когато той беше решил да преструктуриране съдебната система, да сложи край на борбата с корупцията и да изпразни от съдържание върховенството на закона.

Виорика Дънчила беше четвъртият избор на Драгня и тя имаше нелоши шансове да се окаже идеалната правителствена ръководителка, която ще осъществи плановете на господаря си. И тя направи всичко възможно, за да предпази от съдебно преследване него и други депутати от управляващата коалиция, които са уличени в корупция. Но малко преди те да успеят, ЕС им дръпна поводите.

Но Драгня е решен да отвърне на удара, използвайки старата комунистическа, националпопулистка реторика от времето на Чаушеску: един враждебно настроен към Румъния Запад се меси във вътрешните работи на страната и систематично я напада, воден за носа от големите страни в ЕС и от интересите на съмнителни международни кръгове, в т.ч. Джордж Сорос. Който критикува Драгня и неговите последователи напада и страната. Защото те, корумпираните или заподозрените в корупция политици, са държавата!

Все по-далеч от Европа

Разчитащо не все още комфортното си мнозинство в парламента, румънското правителство унищожава крехкия скелет на румънската демокрация със своята националистическо-популистка и антиевропейска реторика и с агресивните си атаки срещу съдебната система и свободата на медиите. Журналисти, опозиционни политици, и най-вече храброто гражданско общество предупреждават за опасността в Румъния. ЕС, който е твърде зает със себе си, с Полша и с Унгария, разбра твърде късно: Румъния вече е в ръцете на клептокрацията, която все повече отдалечава страната от ЕС. По ирония на съдбата това е държавата, която през първата половина на 2019 ще бъде ротационен председател на ЕС.

Защитните клаузи, които някога бяха включени в договора за присъединяването на Румъния, очевидно вече не действат като заплаха: преструктурирането на държавата отдавна е започнало. Президентът Йоханис и ЕС не успяха навреме да почистят "мястото на катастрофата". И сега те нямат друг избор, освен да премахнат причинените от нея щети - в тясно сътрудничество с всички проевропейски сили в страната.

Ясните думи трябва незабавно да бъдат превърнати в дела. Но все още няма изгледи това да се случва. Съществува реална опасност в Румъния тази катастрофа да се превърне в бедствие с опустошителни, дългосрочни последици за страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    25 0 Отговор
    и френското знаме какво общо има със статията?!? аз бих потънал от срам ако се мисля за журналист а незнам флага на съседната ни държава...
  • 2 сноу

    9 2 Отговор
    Шварци вижда се ,че от цялото усукване ,не си успял да схванеш почти нищо.За това най-добре си гледай в канчето, че щом наритат баба ти Шменкелуца и за такива като тебе ще има дърво.
  • 3 отегчен

    23 5 Отговор
    Явно румънците са започнали да се светват, че то поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.

    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Съгалсен съм, че трябва да има ограничение и точно изискването да си пълнолетен е такова, като се предполага, че след като си пълнолетен то тогава си и образован с повече от основно обрзование. Да, ама не важи при циганите. Те така или иначе не са образовани, тогава всеки, който няма основно образование не трябва да има право на глас, защото по тази логика излиза, че крайно ниско интелигентни, които не могат да четат и пишат, определят съдбата на образовани и честни хора. Това не е демократично, защото най-малкото няма равенство между избирателите и мързеливите, глупавите и простите имат същите права като интелигентните. Ами за какво да учат тогава? Циганите си казват същото, защо да учат, какво ще получат повече имайки на предвид, че не искат да работят така или иначе. Отговорът е нищо.
  • 5 Кирето

    11 2 Отговор
    Стига с тея пискания заради "демокрацията" много добре се видя какво представлява и до какво води. Само безмозъчните все още се хващат на тази въдица.

    Коментиран от #6

  • 6 Дойчин Велев

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кирето":

    Ема безмозъчните са 80%.
    Та затуй се продължава с приказките за "демокрация".
  • 7 Усмивката

    7 1 Отговор
    Ако ще е демокрация като тази в България ,по добре вън от Европейският съюз.Не виждам румънци да бягат в България.Мирише на заплатена статия

    Коментиран от #8, #10

  • 8 балама

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Ти май искаш като швейцарската демокрация, а!? Не си прост.
  • 9 Русенец

    12 0 Отговор
    Горките румънци, така страдат като си нямат ГЕРБ и Борисов да ги води към светло бъдеще под зоркия поглед на Цветанов !
  • 10 Пешо

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Как да бягат - двойни заплати и пенсий и растат бързо. А бяха след нас. Голям растеж имаме.
  • 11 той

    9 1 Отговор
    какво добро видехте до сега от ЕС !?

    - невиждана мизерия и грабеж
    - бежанци
    - убийственна безработица
    - еврейски банки който ни заробиха
    - 6000 американски окупационен корпус

    ето това ни доенсе ЕС и "демокрацията" !

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "той":

    я кажи къде е по-добре от ес?щото тва дето си го писал тотално не е вярно.
  • 13 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    румънските комунисти рискуват да направят румъния българия.единствения компонент които обаче немогат да използват е путиновата "помощ" ,щото румънците мразят руснаците и не приемат съвети или покровителство от руснаци.затова и румъния не е на нашия хал,щото тук освен че си чакаме живков и партизаните взимаме акъл от путин.
  • 14 Уикипедия: Демокрация

    2 0 Отговор
    "Класическата древногръцка демокрация в града-държава Атина днес е смятана от мнозина за пряка демокрация, в действителност освен общото събрание на гражданите, което взима определени решения, в Атина има и правителствени и съдебни постове, които се заемат от граждани, първоначално избирани чрез хвърляне на жребий. Самото право на участие в политическия живот е ограничено – гражданството е наследствено и ограничено до мъжете, служили в армията. Смята се, че от 250 хиляди жители на града в класическия период, едва 30 хиляди са имали граждански права, а от тях около 5 хиляди редовно са участвали в общите събрания. Повечето държавни постове са определяни с хвърляне на жребий, като само военачалниците и няколко други служители са избирани с гласуване."
  • 15 432

    0 0 Отговор
    Такива статии ме изпълват с истинско удоволствие - статия с подходящо заглавие, в подходящо издание и с автор с "типично" немско име. Липсва само лозунг "Хитлер kapput".
  • 16 кокото

    0 0 Отговор
    ДВ смърди....