Last news in Fakti

30 Ноември, 2018 19:02 6 573 18

Как да говориш с падишах

  • слави трифонов-
  • бойко борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От писмо на сценарист на Слави научихме, че в шоуто са наясно с всички тайни на телевизията.
Тъй че размишленията по-долу са предназначени за ония, на които им е интересен и друг поглед към прословутото интервю с Падишаха, след което Слави отнесе доста бой.
Подканиха ме да го направя и някои ваши коментари.

Най-напред, преди да направи подобно интервю, човек трябва да си зададе въпроса, за какво му е нужно то – на него, но още повече на публиката.
После да си представи, как изглежда в очите на Падишаха, в състояние ли е да го респектира, да го обели до сърцевината му.
Какво ли има там, ще ни допусне ли изобщо в нея?

Ще изглежда някак странно, ако си навлечен с фланелка „Системата ни убива“ – а пък кротко разговаряш със същата тази Система.
Но ако все пак успееш да изясниш, как точно смазва тя - как, как, как – дори само това е предостатъчно.
Стига да не те отнесе многотията от теми, което ще е от полза единствено за Системата – скок-подскок насам-натам и хайде, времето изтече.

Ако свалиш фланелката, не се опитвай отново да се скриеш – този път зад въпросите на зрителите, да ги използваш като някаква ограда, иззад която да надничаш.

Не ти е нужна патерицата на зрителските въпроси – не защото те не съдържат истината - а защото можеш да попаднеш в капана на субективния подбор.
Все ще те упрекват, че не си задал най-острите въпроси – и все ще те питат кой ги подбира всъщност.

Острието трябва да е в устата ти, в твоите въпроси.

Трябва да е ясно, че почти никой не може да се премери с Падишаха при равни условия – той идва и ти обсебва интервюто, това е неговият номер. Агресивен е – и трябва да нарушиш добрия тон, за да го укротиш, но тогава той ще се направи на жертва /на медиите/ и пак ще спечели, поне в очите на лековерните зрители.
Не можеш да го хванеш за вратовръзката и да го изведеш от студиото - много е тежък.
А ако се примириш и се придържаш към обичайното каканижене, това на бърза ръка ще те превърне във виновник в очите на публиката.

С него човек не може да се отпусне нито за миг, а и тамянът, който кади около себе си е толкова пушлив, че лесно може да замае главата ти.

Още с първите си думи примерно: „С кого разговарям - с политик или с журналист?“ – цели да те принуди да си свалиш гащите. Ясно е, че така иска да получи предимство още в началото на разговора.

Отрязваш го веднага, примерно така: „Слушайте въпросите ми и те ще ви подскажат с кого си имате работа“.
И продължаваш да навиваш бурмата: „Всъщност разговаряте с Народа – готов ли сте за това, искате ли го? Кажете му тогава направо, какво представлява България днес?“

Наивно е да се подпитва Падишаха за други хора – и то в тяхно отсъствие. Това е много удобно за него – така ще има възможност да прикрива собственото си отсъствие от разговора.

Споменавай единствено и само него, събери всичко в него, връщай го към него самия, не му давай да изпълзи встрани от себе си.
Щом вече е дошъл в студиото, спасението е да се говори само за него, за всичко - през него.

Ако се подведеш да говорите за ланшния сняг, направо ще му дадеш възможност да се скрие от публиката – и той ще остане много доволен, дори може да те похвали. Публиката обаче ще е на съвсем друго мнение.

Вкараш ли госта си в капана на човешкия разговор, имаш много по-голям шанс да оставиш едно ясно свидетелство, кой всъщност управлява държавата, какви са възможностите му, какви са заблудите му.

Питай го примерно виждал ли е бедни хора, но унизително бедни;
харесва ли му числото 1 милион 650 хиляди - дали веднага ще се сети, че това са хората, които живеят под границата на бедността?
Влизат ли те в сметките му, освен когато се прави на Дядо Коледа?

Ако искаш да си остроумен, извади две чинии - едната с филия мас, другата – с филия с мед.
Накарай го да се вгледа в двете филии - и да каже колко дълъг е пътят от едната до другата.

Продължавай да го „обелваш“:
има ли чувство за вина към бедните хора;
какво мисли за Своге примерно; загиналите 20 души в чия сметка ги слага;
на кой Господ се моли – и той има ли нещо общо с този на всички останали.

Можеш да построиш цялото интервю и само върху въпроса „От какво не сте доволен?“ Така ще научиш какви са недоволствата на Падишаха от самия себе си, в състояние ли е той да проумее и дори да се слее с недоволствата на обикновените хора, на какво разстояние е от тях – на една ръка, за да ги ползва спокойно/небрежно – или по-далеч, но колко по-далеч?

Каква част от брутното му лично тегло е заложена – къде, пред кого.
По-добре да го питаш за това, отколкото за брутния вътрешен продукт и външния ни дълг… - това пък е напълно излишно, понеже започнаха дъждовете и хорицата панически пренасят скромното си обзавеждане на горните етажи на мизерните си домове, за да се спасят от поредното наводнение.
И сто милиарда да стане външният ни дълг, това пак няма да спре Черната Река.

Колкото повече човъркаме, толкова по-ясно става, че рисковете са много по-големи, отколкото ползите от интервю с Падишах.
Особено ако не знаеш кеворкизма „Не се прави на разсеян със силния, а го иронизирай“.

Пък и вече не е възможно да се говори нормално с нашите политици.
Те винаги ще вземат връх – като не ви чуват, не ви отговарят, открито показват, че ви презират и пр.
Дори най-мижавите измежду тях се държат разхайтено - и въпреки всичко, медиите се усукват около тях. Сериозния разговор отдавна е изтърван.

Когато месиш разговор с Падишах, няма смисъл да потъваш само в онова, което се случва днес - така винаги могат да те изпързалят.
Истината за един политик се крие в оценката му за изминалото Време.
Как запомня и схваща той собственото си минало - това е важното.

И друго: как си представя Края си един политик?
Много е вероятно точно този гост да каже, че не си представя никакъв край. Това ще бъде чудесен отговор.

И накрая - вижте колко здраво стои отговорът на един Падишах, когато все още беше само ББ, на въпроса ми – „Какво е адът според теб?“ Зададен е през 2002 година. Този отговор винаги ще разпалва въображението ни.

Тогава той каза: „Не съм бил още там. Ако някога отида, ще ти се обадя оттам. Може да е скъпо, но ще ти звънна накъде да хванеш. Към рая или към ада. Може пък да е хубаво. Представи си, че тук е адът!“

Може дълго да се размишлява над тези думи.
Дали днес има някаква промяна, дали вече е по-хубаво тук – според него?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгаря пробит

    37 9 Отговор
    Ей пробит чалгар що си такъв изтръпняк е?
  • 2 Брадвата

    18 6 Отговор
    Тва е несериозно, за 1, даже не за един а за половин грешен въпрос предаването изобщо нямаше да се излъчи. Кво му ядете лайната на Слави, толкова му е отпусната каишката!
  • 3 Нона

    19 6 Отговор
    Ха, ха ! Сам се заплю.
  • 4 123

    40 5 Отговор
    Този въпрос е приключен Трифонов просто сам си махна главата и мисля че лоша шега му изигра голямото самочувствие .Сега кротко да си води шоуто и да знае че едно е да плюеш някого от екрана и съвсем друго този да е срещу теб.
  • 5 ТОЧКАТА

    31 3 Отговор
    Ееее,пак Кеворк да направи ОГРОМНАТА разлика как се води ШОУ,което много се различава от ЧАЛГАшоу....Какво е да си КАДЪРЕН,УЧИЛ МНОООГО и трупал опит интелигентен журналист и САМОЗВАНЕЦ.....Само да добавя ,че аз виждам надписа на КАЧЕСТВЕНАТА И СКЪПА тениска като,,,СИСТЕМАТА НИ...БИВА,,......,бе бива я....добра е...ТОВА бе посланието Славиво....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Западните Балкани

    29 2 Отговор
    Има много въпроси за Борисов. Например, след като строи магистрали, за да се подобри инфраструктурата и да дойдат капиталите, защо всъщност намаляват и няма чужди такива?
  • 8 Apple

    16 13 Отговор
    Кеворкян, отговорът защо толкова бедняци трябва да ти е ясен. БКП фалира държавата, ограби парите за пенсии и станаха некадърни капиталисти, които не могат на вързано куче хляб да дадат. Всичко отиде на скрап и след това за покупки на лъскави дрънкулки.
  • 9 Ежко Бежко

    33 4 Отговор
    Кеворк, най-добрия си! Знаеш как да говориш, знаеш и как да пишеш. И не е като да не си прав.... Друг накой може ли да съчетае така мнение, оценка и отношение? Аз поне не знам за друг такъв журналист.
  • 10 патриотъ

    28 3 Отговор
    Както винаги Кеворк уцелва десетката,браво!
  • 11 Зиско

    13 1 Отговор
    В 10 ката Ейвала!!!
  • 12 бомбата

    9 5 Отговор
    Опа, Кеворка не можа да се страе....да ама ти беше този дето угоднически се прекланяше на Слави с обръщението "ПАПАТА НА ШОУБИЗНЕСА" ???? Последно време май Кево езика здраво го сърби - все лашка туй онуй заядливо, ама сега и той незнае на кого да слугува....журналя...."жаба да беше, нямаше да ме е толкоз гнъс.." май така беше казал Дядо Вазов във "Вестникарят"....нищо ново...криворазбраната цивилизация, аааа пърдон - демокрация....карай то май всичко си е все кьор фишек за малко пари..хляба си е с пари....халал версим......
  • 13 Ads

    19 0 Отговор
    Абе кога изобщо Слави е можел да задава въпроси, интервютата му са само някакво викане, тъпеене и жалки напъни да се прави на интересен.
  • 14 Мдааа

    22 0 Отговор
    Интервютата на Слави бяха напълно безсмислени и угоднически!!! Трябваше да пита за трансмазнините, които уж щеше да ги дава на евродепутатите да ги ядат. За многобройната и безсмислена администрация, която само си прехвърля топката. За масовото недоволство от професионализмът на лекарите. За голямата пропаст между бедни и богати. Слави задаваше едни странични и безсмислени въпроси
  • 15 Усмивката

    11 1 Отговор
    Кеворк трябва да му се отдаде заслуженото.Много е важно както казва,да се подготвиш....тактически.За тази цел трябва да се запознаеш с противника.За съжаление го казвам,но ние ги възприемаме така.Те не са от народа.Противникът е обигран.Той печели и от геройство и от жертва.Располага с повече ресурс.Търси се слабото му място .А то е ....неговата порочност.От това никой не може да избяга.Затова целият разговор трябва да протече в тази посока.ПОРОЧНОСТА на системата и Падишахът или главнокомандващият е пред тебе.Прекършиш ли го ше разклатиш системата. Не се ли справиш ,той ще те унищожи.Защото не си имал смелоста да му подскажеш че ни си като него.И не само.Че зад тебе стоят и други устояли на лъжите и заблудите му .И накрая както казва Кеворкян принуди го да каже че служи на друг господар,дали е доволен от себе си и от свършеното....Това е най голямата му присъда
  • 16 волен сидеров

    9 1 Отговор
    и да плюем и да не плюем Слави-НИЕ СМЕ СЪЩИТЕ като него-крием се зад клавишите и се правим на умни.като дойдат избори Ффффърляме ей тъй от инат против някой и Заради някой.....Няма какво да го укоряваме-НИЕ СМЕ СЪЩИТЕ ВЕЧЕ 28 ГОДИНИ ЩОМ ТЪРПИМ ,включително и тези които избраха По лесният път да Избягат А не да Запретнат тука ръкави .Искаха богатство и то бързо-сега им е лесно от вън да плямпат като нас зад компютрите-ВСИЧКИ СМЕ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ -БЪЛГАРИ ЮНАЦИ но с накривени калпаци,бабити само на маса и политиците го знаят много добре-овце сме и това си е .може и да се оправим през следващите 28 години-а дано ама .....
  • 17 3333

    7 0 Отговор
    Мисля, че след тази лекция Слави е длъжен най-малкото да благодари на Кеворк за безплатния урок.
    Най лошото впечетление от въпросното интервю беше, че Слави се яви абсолютно неподготвен, което е голяма обида към зрителите.
    а когато публиката разбра, че и министър председателя е неподготвен чашата преля. Говорят за дълга на държавата в различни мерни единици. Единият не знае какво точно го пита, а другия не знае какво отговаря.
    При Кеворк такива излагации никога не е имало.
  • 18 Ясновидец

    6 0 Отговор
    Слвчо пое голям риск с тези интервюта, но не го прицени. Нямаше право на издънка. Какво следва за напред, нисък рейтинг на шоуто, няма договор догодина, за политик се разбра че не става, остава само пенсия ама и тя далече.