19 Декември, 2018 13:00 3 279 16

Бежанците обратно. Ако трябва - насила

  • бежанци-
  • насилие-
  • хърватия

Принуда, бой и обратно в Босна – хърватската полиция изглежда не си поплюва много с бежанците

Бежанците обратно. Ако трябва - насила - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гражданската организация Border Violence Monitoring (BVM) отправя тежки обвинения срещу хърватската гранична полиция. Правозащитниците твърдят, че полицаите противозаконно са екстрадирали от Хърватия многобройни бежанци. 132 тайно заснети видеа показват как въоръжени хърватски полицаи връщат обратно в Босна и Херцеговина мигранти, които вече се намират на хърватска територия. Маршрутът минава по горска пътека, полицаите упражняват и физическа принуда. Във филмовия материал се вижда как полицаите удрят мъже, жени и деца, за да ги върнат обратно в групата.

Хърватските власти отхвърлят обвиненията на правозащитниците. „Хърватското министерство на вътрешните работи провери твърденията и установи, че полицията е действала съгласно действащото законодателство", се казва в официалната декларация от Загреб.

Опасения за нов "Балкански маршрут"

За бежанците босненско-хърватската граница е едно от най-сериозните препятствия по пътя им към ЕС. От януари досега хиляди мигранти са се опитали да влязат от Босна и Херцеговина в Хърватия по така наречения „нов Балкански маршрут". През 2018 година босненските власти са регистрирали над 21 000 мигранти.

Обвиненията срещу хърватските власти са сериозни, защото като член на ЕС и страна по Женевската конвенция за бежанците Хърватия е длъжна първоначално да приеме бежанците, да ги подслони и да ги регистрира, а молбите им за политическо убежище трябва да бъдат разгледани по надлежния ред.

Сегашните критики на са нищо ново. Вече от месеци, включително и по медиите, се появяват информации за полицаи, които бият и ограбват бежанци, а после ги връщат в Босна. Сега обаче за пръв път се появяват видео доказателства. Хърватското правителство твърди, че в случая става дума не за екстрадиране на бежанци, а за борба срещу нелегалното преминаване на границата.

Шенген има приоритет

Факт е, че по отношение на бежанците Хърватия се намира в деликатна ситуация. Загреб от една страна няма интерес да се кара с Брюксел по въпроса за настаняването на бежанци от Азия и Африка. От друга страна обаче един от главните приоритети на хърватската политика е присъединяването към Шенген, което означава, че страната ще стане външна граница на ЕС и ще трябва да я охранява много стриктно.

„Хърватските власти се възползват от напрегната ситуация по границата с Босна. Те искат да докажат, че страната им е в състояние да опазва външната граница на ЕС. И тъкмо поради това се престарават. Искат да покажат на брюкселските технократи, че са достоен кандидат за Шенген", казва загребският социолог и специалист по миграцията Драго Жупатич Илич. Според него обаче, по този начин Хърватия започва да върши същото като Вишеградските държави Унгария, Полша или Чехия. „Все още нямаме ограда, но от три години насам политиката по отношение на бежанците в Хърватия се води все повече под знака на съображенията за сигурност и милитаризацията", казва Илич.

Редица хърватски медии съобщиха за обвиненията срещу граничната полиция, но те не породиха голямо обществено възмущение. Защото по тази тема обществото е разделено. Вече от месеци както в Хърватия, така и в съседна Босна и Херцеговина непрекъснато се разпространяват фалшиви новини за мигранти, които уж безчинствали, грабели, изнасилвали и убивали.

Кошмарът "хот спот"

Все пак, в Хърватия има едно хуманитарно ориентирано движение, което помага на бежанците и остро критикува силите на реда. „Много обикновени хора гледат да помагат с каквото могат. Те показват, че мълчаливото мнозинство е едно, а кресливото, враждебно настроено малцинство – съвсем друго", казва Драго Жупарич Илич.

Шпагатът между загрижеността за сигурността и хуманитарните задължения в Хърватия е огледално отражение на ситуацията в ЕС, казва бившият външен министър и настоящ евродепутат Тонино Пицула: „Европейската комисия вече от три години не успява да реформира и подреди бежанската политика на ЕС." Пицула припомня още, че географското местоположение на Хърватия създава допълнителен проблем: „По границата с Унгария и Словения вече има издигната ограда. Ако Хърватия не контролира границата си с Босна и Херцеговина, страната бързо може да се превърне в нов сборен пункт за бежанци", казва той. А това щяло да предизвика големи вътрешно-политически напрежения, смята евродепутатът.

С две думи: строг граничен контрол, без обаче да се нарушават изискванията за хуманност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормален

    74 1 Отговор
    "Бежанци" са в съседна на държавата, от която принудени да напуснат. Оттам нататък са нелегални/незаконни имигранти. По българският закон им се полага затвор до 5г. А, дойчевелета и другата соросоид са подстрекатели на престъпления.
  • 2 ха ха ха

    35 0 Отговор
    Така де, трябва да спазват човешките права. Там полицаите са инструктирани хуманно да ги тепат, като при хуманоиди.
  • 3 чичко тревичко

    55 1 Отговор
    Защо тези защитници не се опитат да минат нелегално границата на Саудитска Арабия? Да видим колко права ще имат според тамошното население.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 толерантен

    50 0 Отговор

    До коментар #3 от "чичко тревичко":

    Може и израелската - ония са баш "демократите" и "хуманистите" на Близкия изток.
  • 5 Дедо Грую

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "чичко тревичко":

    Там първото ще бъде да ги "обидят" по техния адет, а после не ми се мисли.
  • 6 челен демократичен опит

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "чичко тревичко":

    Израелската армия въведе в експлоатация автономен работ-патрул на границата със сектора Газа.
    Машината обаче не прилича на роботизираните убийци Т800 от филма Терминатора или поне не напомня за тях външно.

    Въпреки това, патрулиращият робот е снабден с оръжия и скоро те ще се управляват от изкуствен интелект - точно както във култовия филм с Арнолд Шварценегер.

    Машината е наречена Border Protector и е създаден на базата на конвенционален джип, съобщи японската медия Mainichi Shimbun,
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 someone

    44 0 Отговор
    И бежанец да си отиваш на КПП-то показваш си документите и си караш по реда. Всичко останало е НЕЗАКОННО преминаване на границите на СУВЕРЕННА държава и не попада под никаква категория бежанец.
  • 9 Цецо

    39 1 Отговор
    Всички тези са нарушители на държавна граница, трябва да са благодарни на граничарите, че не са ги застреляли на място!!!
  • 10 ХанкоБрат

    13 1 Отговор
    Дано сформирате отрядчета за лов на макаци!
  • 11 Порно

    20 1 Отговор
    Дойче веле е на принципа - за славянски държави или лошо или нищо
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мнение

    19 0 Отговор
    Голямо евала на хърватите!
  • 14 извратеняци

    14 0 Отговор
    Дойче веле - плювалник за оплюване на нормалното. Не ги ли срам?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 само за пред камерата

    3 0 Отговор
    А,то и жени имало там бре!Аз пък си мислех,че са само коч-компания.