Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 09:57 2 566 29

Мъдрост за управление

  • соломон-
  • цар-
  • мъдрост
Мъдрост за управление - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дай ми сега мъдрост и разум, за да излизам и влизам пред този народ; защото кой може да съди този Твой голям народ?

2 Летописи 1:10

Искай какво да ти дам – това бе въпросът на Бог към Соломон.

„Дай ми едно Ферари с цвят червен“ – биха отговорили много хора, ако днес Бог ги попита какво искат да им даде.

„Дай ми много стада камили“ – биха си пожелали много съвременници на цар Соломон в отговор на същия въпрос.

Соломон обаче поиска мъдрост и разум, за „да съди“ народа.

Но какво точно означаваше „да съди“ в условията на една абсолютна монархия? Управление, при което законодателната, изпълнителната и съдебната власт са в ръцете на царя?

В конкретния случай „да съди“ означаваше да ръководи.

Соломон поиска не просто мъдрост. Соломон поиска управленска мъдрост.

С ясното съзнание, че народът е Божий – „този Твой голям народ“ – а той е само временен управител, макар и цар.

Първата грижа на цар Соломон бе народът, а не той самият.

Затова и Бог му даде всичко останало – богатство, сила и слава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луната

    1 7 Отговор
    Като всеки егоист е поискал да съди , нещастник.... що не поиска световен мир например .... пълен нещастник , ше съди той , а кво стана с ,,не съди другите за да не бъдеш съден,, ????

    Коментиран от #3

  • 2 Луната

    0 8 Отговор
    Ще ,,ръководи,, да , от такива авторитарни ръководители ей до де сме стигнали . Бог нали е умен , не е ли забелязал че подобно фашистко ръководене не води до нищо добро . Ако искате човечеството да цъфне трябва да забравите за Бог , влиянието му е вредно за човешката психика
  • 3 среднощен

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Луната":

    "..В конкретния случай „да съди“ означаваше да ръководи.

    Соломон поиска не просто мъдрост. Соломон поиска управленска мъдрост..."
    Цитатът е от статията по-горе..!?
    Колега насочвам вниманието Ви към отговора, който търсите..!!
    Адмирации г-н Урумов!

    Коментиран от #4

  • 4 Луната

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Добре де за какво му е да ,,ръководи,, ако беше умен щеше да поиска нещо , с което да не му се налага да ,,ръководи,, Прави са анархистите като казват че властта е поквара

    Коментиран от #5, #7

  • 5 NikNay

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Луната":

    Колега, не знам какво взимаш но определено не действа добре.

    Коментиран от #6

  • 6 Луната

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "NikNay":

    Нищо не взимам , казвам истината , която никога не е изнасяла на невежите
  • 7 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Луната":

    Относно "ръководенето": В старозаветни времена еврейските колена / дванадесет рода/ са били ръководени от Патриарси, пророци и съдии! След излизане от египетското робство и заселването на Израелтяните в Палестина те дълго живеели при този социален порядъка. Когато, обаче, започнали да "забогатяват" и да мерят сили с Египет и Персия, те пожелали да имат Цар..!? ".. Трудно е за вас това бреме, казва Бог на евреите. Ще трябва да издържате войската на царя, двореца му и ще му плащате данък." Въпреки всичко те пожелали "царския институт", за да бъдат "велики"..!? Свети цар Соломон много добре разбира от къде води началото неговата власт, не само - но и всяка власт..! Тя е дадена на царя за да ръководи божия народ..! Затова и той се моли да му дари Бог мъдрост, за да води народа към "Спасение", т.е към Бога, защото само Бог Е Спасение, само Той има Вечен живот.Този Вечен Живот е в Неговото Царство, което обаче не е тук на земята..! Вашата теза за "анархията" не води до нищо добро за човека..!? Анархията води само до разпад на моралните ценности в обществото, от там и в личността и в крайна сметка до смъртта на личността..!? Нима това е добро..!?

    Коментиран от #9

  • 8 Смотаняци 33

    0 3 Отговор
    Ако искам нещо то е правилните индивиди от всеки вид. Място за отворен диалог и разбиране на нуждите на всеки. За правилни градивни решения. Както казвате вече методите са много. Но без правилния контакт няма да има разбирателство и ще има конфликт на интереси. Споделянето е висша форма на градивна система. До сега такава нямаше. Не желая да съдя никой, но се наложи. Така, че влизането и излизането започна да ми е ясно. Но ако не свалите паравана от Страх то бог. Не може да ни даде нищо.

    Коментиран от #11

  • 9 спътник Луна обичам те

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    ,,На който и да дадеш власт , малко или много ще злоупотреби с нея,, - Ето това казват анархистите и са абсолютно прави , има куп доказателства за това . Анархията , винаги е представяна като хаос и безредие , а това всъщност не е вярно , това че отхвърля всякакви репресивни органи съвсем не значи , че целта ѝ е хаос и безредие . А щом Вие твърдите , че е хаос значи не сте разбрали за какво се бори . Можете ли да ми кажете поне едно нещо , което да е положително за човечеството от вековете религиозни проповеди , но нещо истинско , реално а не празни приказки ?

    Коментиран от #10

  • 10 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "спътник Луна обичам те":

    Разбирам какво искате да ми кажете. По вашата логика не трябва да се дава "власт", за да не влезе чрез нея страданието в света!? Страданието вече е факт в света, защото във времето всичко има начало и край. Човекът както и да живее накрая умира..! Факт! Тоест нашият живот вече е повреден от греха. Въпреки повредената ни природа, която страда във времето, защото то "свършва" за всеки, ние имаме "власт" да облекчаваме до някъде това си положение.., или да го влошаваме!? Било чрез намеса на лекарите лекуващи болестите ни, било чрез правозащитните институции, които поддържат реда и мира в обществото..!! Има пример за незлоупотреба с власт..!! Иисус Христос Е и историческа Личност! Той Е имал и има всяка власт и само Той не я Е използвал користно /не Е сторил грях/, затова и смъртта не можа да Го задържи - Той Възкръсна от мъртвите! Негови са и думите - ".. в света скърби ще имате, но дерзайте Аз победих света.."! Ако се ограничим по темата за властта само в този свят, винаги стигаме до "анархията", защото нищо няма смисъл поради "факта на смъртта"!? Но ако повярваме, че има вечен живот - тогава и ще разберем Св. цар Соломон..!! Вярата е добродетел, стига да е правилна и да ни води при Този Който ни я дарява..!! Тя може да бъде и "сляпа сила", когато вярваме в човешко мъдруване! Но вярата никога не е "празни приказки", тя винаги е огромна сила..!!
  • 11 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смотаняци 33":

    Исак Нютон е формулирал физични закони, един от които е особено респектиращ. За това разумните хора не експериментират с него... Знаеш, как завършва скок от високо без парашут, независимо дали се интересуваш и съобразяваш със закона на Нютон. За съжаление, хората малко се интересуваме и знаем за духовните закони, които Бог е установил. Не познаването на законите, не ни прави независими, незнанието не ни освобождава от последиците. Дори в човешките закони това е така. Затова погледни на Библията не като средство за "манипулации" ,каквото е убеждението ти. Започни да я четеш с предизвикателството да откриеш принципите по които действат духовните закони. Бъди честен и обективен. Ако ги откриеш - извървял си половината път до онова, което търсиш. Като езичник, не знам как се оправяш с твоите богове, но подозирам, че е трудно да угодиш на всеки един от тях. Изглежда и от тях не си доволен... Така, че опитай с Бог от Библията. Той не обитава в ръкотворени на земята храмове "Небето ми е престол, а земята е мое подножие; Какво е мястото за моя покой? казва Господ. Поне по този показател можеш да ГО класираш на вниманието си.
    Опитай се да погледнеш в този контекст "страхът от Бога" и тогава паравана ще се махне сам...

    Коментиран от #12

  • 12 Питанка

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Не религиозен":

    Всички тия учени , с които обичате да се заигравате всъщност са еретици , как така ги толерирате и ги давате за пример?

    Коментиран от #15

  • 13 Смотаняци 33

    0 1 Отговор
    Явно аз съм еретик който вярва в бога и стари и нови богове, но най вече на себе си. Жалкото е, че това е част от която много хора не могат да я разберат факт е! Добре нека вашия невидим бог дето се крие и ни пържи мозъците да победи. Но това което както повечето еретици магове говоря за истинските са разбрали е че на такива като вас е по добре да не се дава ще работим до гроб за преселници от някъде си и ще мрем като пилета. Това е факт и ваша цел. Защото едно време имаше бог който прощава такъв сега няма! Това за мен е геноцид, но щом така трябва да бъде колкото и да се опитвам да докажа, че не сте прави вас не ви дреме. Много велики хора си тръгнаха от тук борейки се за това дано мястото им сега да е между по висши програмисти. Така, че влас не съм и искал аз съм имал власт над себе си и това ми е достатъчно ограниченията са за тия дето не разбират все пак и те искат да се научат ма без да страдат. Добре нека е така това не значи, че ще сте по мъдри.
  • 14 Смотаняци 33

    0 1 Отговор
    Ще ви кажа и още нещо дето май не много хубаво да го казвам ма напоследък и вашата любов ни изпотрепа в чувства изплакна ни, че да се посамоубихме на ляво надясно. Кой ще ги съди вашите чувства мхм?

    Коментиран от #16

  • 15 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Питанка":

    Когато единствената цел е да опонираш, винаги можеш да намериш как. Лесно е да покажеш "остроумие" и да хвърлиш кукичката... със заиграването По-сложно е ДА СЕ ОПИТАШ да разбереш какво има предвид другия, а още по-сложно е да допуснеш, че може и да има право. Учените, с които "се заиграваме" имат своя уникален принос в опознаването на Вселената и физичните закони, които действат в нея. Те са факт и само безумец би ги оспорвал. Дали са еретици, фанатици или...това не променя научните факти. Не е необходимо непременно да са "положителните герои" и да са " от нашите" за да ги "толерираме". Всеки работи на своята нива. ДУХОВНИТЕ закони, които управляват Вселената са толкова значими, колкото и физичните. Може би на това се дължи равновесието. По-лесно е да се живее когато всеки работи на своята нива. И си мисля, дано да греша, че за някои представата за Бог е "старец с дълга бяла риза, с тояга в ръка , люлеещ се на облак в небето".

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Смотаняци 33":

    Не Бог "пържи мозъците" на някои. Но със сигурност има зависимост от вещества, които могат да "изпържат" всеки.
  • 17 Смотаняци 33

    0 1 Отговор
    След като ми казваш това наясно ли си с това че може би целия ми живот съм ги спазвал и ми е писнало да превключвам на различни честоти за да се угоди на неугодимоте. Вселената ме е проклела да не мога да живея в невежество.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смотаняци 33":

    Ако не бях наясно, че имаш чувствителна и ранима душа, нямаше изобщо да адресирам нищо към теб. Както много от коментариите просто не отбелязвам. Ако по някакъв начин си допуснал разочарованието и отчаянието да те превземат, трябва да знаеш, че не си единствен. Много от нас преминават през тази мрачна долина...Мнозина от нас падат, но...се изправят и продължават, защото "Неговия жезъл" ги подкрепя. И те не само чувстват тази подкрепа, но те са УВЕРЕНИ в нея, защото познават Бог, Неговата любов, имат Завет с Него, който Той НИКОГА не нарушава. Познаването на Бог като ЛИЧНОСТ е силата и опората на ония, които вярват в Него, в каквито и обстоятелства да се намират. Това са изпитанията, които спохождат всеки - и вярващ и невярващ. Затова няколко пъти се обръщам към теб с препоръка да започнеш да четеш Библията. Божието Слово ни разкрива характера на личността на Бог. Как би могъл да се довериш на някой, който не познаваш или познаваш малко...Ти си умен и интелигентен за да живееш в невежество. Не очаквам такова нещо от теб. Просто желанието ти за повече познание е дало възможност на твоя противник (и противник на Бог) да забърка каша от знание, което не само НЕ те ползва, но те превръща в пеперуда, която се блъска в светлината на лампата, докато крилата и изгорят.
  • 19 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смотаняци 33":

    Това са думи, които излязоха от сърцето ми, към твоето сърце. Останалото е най-добре да кажа в молитвата си пред Бог. Защото Той най-добре те познава и те обича много повече от мен.
  • 20 става

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не религиозен":

    отговора ти е приемлив , устройва ме . Кажете сега нещо за библията и евангелията , как именно хора решават кои да бъдат включени в библията въпреки че са открити десетки такива , чули ли сте за последното открито преди няколко години в Турция евангелие на Варава (написано върху кожа на арамейски език и датирано мисля че беше 2-ри или 3-ти век) , просто се опитвам да разбера как хората са решили да приемат , че в библията са истинските божии слова при условие , че конкуренцията сред евангелията е доста сериозна

    Коментиран от #23

  • 21 става

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Не религиозен":

    излиза така че тези с по-кофти съдържание са игнорирани и са взети под внимание само тези с по-благи разкази и поучения
  • 22 Смотаняци 33

    1 0 Отговор
    А добър ден сега ли загряха компютърчета това е моята борба. Истинското добро трябва да може и да крачи пред зло.

    Коментиран от #24

  • 23 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "става":

    . В Новия завет на нашия Господ Исус Христос са включени Евангелията на апостолите, които Той лично беше избрал и призовал. Те станаха Негови ученици и бяха с Него постоянно (24/7) до разпятието на кръста. Матей, Марко, Лука и Йоан. Включени са и Посланията на апостол Петър и апостол Яков. Това може да се каже са свидетелски показания от първа ръка. Известно е ,че между тях най-близък по сърце с Учителя беше Йоан. С неговата книга Откровение завършва Библията. Останалата част от Новия завет Бог е възложил чрез Святия Дух на апостол Павел, който в Посланията си до ВЯРВАЩИТЕ в различни градове допълва учението на Христос. В гаранция, че това е Божието Слово към хората, апостол Йоан завършва книгата си Откровение. Не познавам новооткритите Евангелия и не мога да се ангажирам с коментар. Варава не беше част от учениците на Исус. За онези, които вярват, че Исус Христос бе разпнат на кръста заради греховете на човечеството и лично заради нашите грехове и това е повече от достатъчно. Това Слово е проверено в живота на всеки, който е влязъл в завет с Бог, чрез Исус Христос. Човешката мъдрост ,не е като Божията, защото суетата в нея е твърде много.
  • 24 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Смотаняци 33":

    И на мен и не само на мен, ми се иска доброто винаги да крачи пред злото, но докато обитаваме тази земя борбата ще продължава. Сатана - противникът на Бога ще подбужда хората да вършат зло. Така ще бъде до като бъде хвърлен в огненото езеро и Исус Христос установи хилядолетното си царство. До тогава трябва да направим избора на добрата страна, а Бог ще бъде наша защита в тази борба. Бог е силен и може. Сега ми светна - защо не започнеш да четеш Псалми. В тях Цар Давид изливаше душата си пред Бог - там са страховете му, разкаянията му, упованието му в избавление от злото.
  • 25 Смотаняци 33

    0 2 Отговор
    Аз каквото можах го направих. Време е да си поведете задниците и да си го намерите тоя ваш Бог за да си върши нещата. До сега водя война и меча ми се затъпи и двете страни знаят това а като си паднал адът ти се струва рай. Борбата е жестока а неблагодарен е онзи който не го е оценил. Защото докато вие си почивахте под опеката на бог забравяте онези които пазят вас които не искат да се борят в открит двубой. Жал ми просто защото след толкова борба в очите на Сатаната мога да видя същия онзи пламък които аз имам. А вие само ще можете да тълкувате и да се страхувате както винаги нещата не са си стрували и вие ми го доказвате с всеки изминал ден.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Смотаняци 33":

    До сега никой не е победил дявола-сатаната, освен Господ, Исус Христос, Сина Божий...Така, че не се превъзнасяй, порок е.
  • 27 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Смотаняци 33":

    Избрал си да се хвърляш в тежка битка САМ. Вече ти го казах. Никой сам не може да я спечели, освен с Бог на своя страна. Вместо да хулиш и обвиняваш Бог помири се с Него чрез покаяние и както блудния син се върни при баща си. Той ще те приеме с радост. И намали дозировката...
  • 28 Мини

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Смотаняци 33":

    А ти оценяваш ли усилията на "Не религиозен"? Благодарен ли си за това, че някой напълно непознат упорито се опитва да ти подаде ръка, за да не паднеш тотално в лапите на тоя със същия пламък в очите като твоя?
  • 29 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    За да съм стигнал до тук и да имам това което имам би трябвало да съм ги оценил. Така че би трябвало отговора че съм ги оцени.