8 Февруари, 2019 19:00 2 966 43

Каракачанов и "окончателното решение" на циганския въпрос

  • красимир каракачанов-
  • цигани-
  • вмро-
  • обединени патриоти-
  • интеграция

Пращат танковете и от циганския въпрос няма да остане камък върху камък… Докъде падна "българщината" ни, просто е срамно. Толкова ли е голяма мизерията ни, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия?

Каракачанов и "окончателното решение" на циганския въпрос - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спомняте си, че конференцията във Ванзее, където се взима решението за окончателно решаване на еврейския въпрос, се случва през 1942, когато войната е на път да се обърне. Нацистите насочват геноцидните страсти на нацията към въображаемия враг, за да отклонят вниманието от наближаващото поражение и да замесят всички в едно чудовищно престъпление.

Разбира се „концепцията“ на Каракачанов няма нищо общо със съдържанието на онзи нацистки документ, асоциацията идва главно по линия на формата. Първо, ВМРО разгаря расистките страсти на българската нация в момент, когато обединени лъжепатриоти са се хванали за гушите и не се знае как ще се представят на идващите избори. Министърът вече разигра сцена с багери, които наказват колективно ромската общност заради престъпление на двама души, но ефектът навярно не е бил достатъчен. Затова на помощ идва административно-управленската сериозност.

И тук е другата прилика с Ванзее – желанието един сложен и дълго игнориран проблем да се реши изведнъж и окончателно. При това не от екип със специалисти в сферата на социалните политики, урбанизма, образованието и т.н., а именно от силовия министър на отбраната. Човек би могъл да си каже: пращат танковете и от циганския въпрос няма да остане камък върху камък… Какви мерки предлага вицепремиерът на европейска България?

Как да ги приобщим?

Ще почна от най-позитивното: „Приобщаване на почтени и образовани лица от циганската (ромската) общност към дейността по опазване на обществения ред.“ Съгласен съм напълно, интеграция ще има, само ако маргинализираните групи намерят мястото си в българските институции, в полицията, армията, партиите, образованието и т.н. Така те ще започнат да ги припознават като свои. Ако виждат по телевизията журналисти от своята етническа група например, ще се чувстват повече българи. Е да, ама последователите на г-н Каракачанов едва ли ще приемат някаква политика на позитивна дискриминация, каквато се практикува в целия демократичен свят; пак ще заговорят за привилегии и ще си останем в институциите само „етнически наши хора“.

Отдавна сме се съгласили, че е нужно „постепенно премахване на гетата и намаляване на концентрацията на живеещите в тях чрез недопускане на незаконни строежи“. Тук най-харесвам думата „постепенно“, която именно противоречи на горното подозрение за „окончателно решение“. Бих повярвал в добронамереността на г-н Каракачанов, ако беше си направил самокритика за последното кампанийно бутане на колиби. И изобщо – ако имаше отказ от маниера да се реагира със законови мерки на отделни криминални инциденти. „Постепенно“ значи в някои случаи бутане, в други - узаконяване, в трети - строеж на социални жилища, в четвърти - благоустрояване на махалата и вкарване там на полицейски пункт. За това трябва бюджет, но и воля, и съгласие от българската част на нацията - каквито в момента за жалост не виждам. Значи предварително трябва дебат, просвещение, уталагане на страстите.

Идеята за това на ромите да се дава земя, за да се махнат от съответното населено място, не е добра, защото земеделието е сериозна професия, която не всеки може/иска да практикува. А и маргинализирани групи обикновено нямат какво да инвестират в обработването на тази земя. Ще има ли например програма за земеделски заеми на роми, гарантирани от държавата? Или тъкмо ВМРО ще писне, дето не даваме на „нашите“? Без всякакво съмнение нужна ни е програма за заетост на маргиналните групи, а проблемът с ромите е първо - че нямат образоване, но и второ, още по-важно - че са силно дискриминирани. Тъкмо за това последното кой знае защо в „Концепцията“ няма и дума.

Въвеждането на „трудово-образователна повинност“ е едно сталинистко мечтание, което за пореден сезон не слиза от медийния ни сериал. Какво толкова славно виждат в Трудови войски, с които нашата страна е наказана след Ньой, аз не разбирам, но да не усложняваме. Те вървят в пакет с друга момчешка идея на министъра, а именно да въведе наборна служба. Така се връщаме във времето на соца: българите в армията, циганите – в трудови войски. Трябва ли да коментираме подобни антиконституционни идеи за създаване на две категории граждани? Ако искаме ромите да учат занаят – чудесно, нека направим интернати с държавно финансиране, където те - по желание! - да се учат на професия и трудова дисциплина. Но тази работа следва да организира не военното, а образователното министерство.

Апокалиптични представи

Талантът на популиста традиционно включва умението да се внушават апокалиптични усещания, както е било през 1942 година. Ваят се образи на врагове. В случая такива са неправителствените организации, които трябвало да бъдат наказани да имат офиси в съответните гета. (Впрочем имаме ли правна дефиниция какво е гето у нас? Ще ми помогне ли някой юрист?) Начело на злодеите е, разбира се, г-н Сорос, който тази година ще навърши 89 години, да е жив и здрав още дълго да служи за боксова круша. Добре, да си представим, че се закрият всички неправителствени организации, които работят с роми, да си представим, че държавата ни реши да компенсира чуждестранното финансиране, което те получават. Кой тогава ще работи например по „ограничаване на традиции, които противоречат на правовия ред и съвременните морални ценности (напр. купуване на булки, фактическо съжителство между деца, саморазправа и др.)“? Кой ще обучава изостаналите общности на семейно планиране?

Наместо да изисква от държавата да открие програми за финансиране на организации, които ще вършат подобна работа, г-н Каракачанов внушава, че ще се действа силово - та даже, че ще се мобилизират доброволни милиции, каквито вече на няколко пъти виждаме - къде на мотори, къде пеш. Представете си го само в сферата на забременяването и абортите, карикатуристите вече се развихриха! Най-скандални безспорно са мерките по ограничаване на ромската раждаемост, които в литературата са познати като „евгеника“. Тази демографска чувствителност е най-тревожното при лъжепатриотите; чудят се как да направят така, че нашите да раждат, а чуждите - не. А кои са наши и чужди явно ще решава министерството на отбраната. Предният скандал пък беше около инвалидите-мошеници, които подкупвали ТЕЛК-овете.

Каква е целта на подобни акции ли? Целта е да се насъскат избирателите срещу едни маргинализирани от обществото хора, които няма да създадат проблеми на политиците, но ще им осигурят лесна победа. Не големите бизнесмени, не незаконните палати или офшорните грабежи – врагът е самотната майка, която ограбва държавата като взима 90 лв. за две деца при доход под 400 лв. на месец! Родила нарочно, за да се облагодетелства. Вижте докъде падна „българщината“ ни, просто да те хване срам. Толкова ли ни е голяма мизерията, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия? Как се гледат две деца с 90 лева? Да, има и богаташи от гетото, живеят в замъци, а получават социални помощи. Но контролът тук предполага стягане на социалните служби, а не разгаряне на расистки страсти. Ами да ги стегнат, нали управляват, какво тук има да се прави „концепция“? Май по-лесно е да се ругае декадата на ромското включване, отколкото да се управлява.

Ако имаше грижа, насочена към тези хора

Не знам дали си заслужава по-нататък да обсъждаме изложените идеи, които звучат повече като разговор на маса след 10. Разбира се, че следва държавата да развие някаква трайна стратегия по отношение на проблемните групи, но не изведнъж и предизборно, нито силово и агресивно. Много от казаното можеше да звучи напълно приемливо, ако беше пронизано от грижа за едни наши съграждани, тънещи в бедност. Например отнемането на социални помощи в случаи на нарушения можеше да бъде придружено от предложение за сериозна подкрепа на онези, които работят и учат. Образоването на младите момичета за семейно планиране можеше да е елемент от грижата за тяхното цялостно равноправно развитие. Интеграцията предполага не само пръчка, но и морков, а в този текст аз морков не виждам. Да се интегрираш, значи да заобичаш една нация, а това само със страх и наказания не става – насилието ражда цинизъм, отчуждение, контра насилие.

Г-н Каракачанов явно се обръща към собствената база, макар и с някои реверанси към останалите, откъдето идва и чудноватото определение, обърнато към двете аудитории: „цигани (роми)“. Когато прегледате коментарите под постинга му във Фейсбук, ще разберете, че целта на концепцията е постигната. Един пример: „Циганите, които не са се социализирали до сега да се екстрадират за Индия!“ (Оригиналният правопис е запазен).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    13 58 Отговор
    Отговорът е ясен Каракачанов ОСТАВКА

    Коментиран от #14, #37, #42

  • 2 Един

    53 14 Отговор
    Трябва геноцид срещу циганите!!!
  • 3 а сега де

    54 4 Отговор
    значи Българите определено ние страх от строгостта на закона.....и за нас има наказания ако не го спазим НО според авторчето това не бива да важи за шведите !!!как се гледали деца с 90 лв ами като не работи за да изкара защо въобще ги е родила или държавата...т.е данъкоплатците да се погрижим да могат да получават за да си гледат децата...е това се казва кукувица....щото кукувичетата ги от глеждат другите птици !а и дойчевелето да видят как са интегрирали турците в германия с тяхната добра социална политика и как там турците МРАЗЯТ германия която ги храни !!

    Коментиран от #21

  • 4 Дебела надута

    10 65 Отговор
    фашизиодна св.иня. Ако бяхме нормална държава този ид.иот не само щеше да е извън властта, ами направо щеше да е в затвора за престъпление, което се нарича РЕЧ на омразата. Такива като този радикализират циганите и ги тикат към ислямския фундаментализъм.
  • 5 аааа

    12 16 Отговор
    Всичко е точ!Аз пак за Шкембе ефенди ще гласувам!Македонец начело на българските въоръжен сили ,ми звуче като покана за аскера!Мархаба!
  • 6 ванката

    31 6 Отговор
    само първото изречение ще оправи проблема останалата част от статията е напълно безсмислена !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Баба Вуна

    35 5 Отговор
    Щом Дойче Веле го казва, анализа е манипулиран! Прочетете техните статии и ще видите!
  • 8 дада

    3 28 Отговор

    До коментар #6 от "ванката":

    Язе пък мисла ,че само Туркия може да оправи Балканския проблем !

    Коментиран от #31

  • 9 5555

    16 5 Отговор
    Шкембето само плямпа и нищо не прави
  • 10 нервен

    43 3 Отговор
    Или геноцид или България ще се превърне в 100% циганско гето/катун ...нямаме избор вече ... положението вече е изтървано
  • 11 Петър

    22 5 Отговор
    Това е като окончателното решаване на еврейският въпрос от Хитлер.
  • 12 mediator37

    29 4 Отговор
    Съвещанието на Ванзее е на 20 януари 1942г. и няма как тогава войната да се е обърнала или дори да се кани да се обърне, защото до ноемеври 1942г. Вермахтът превзема целия Кавказ и Сталинград, достига река Волга, а на Мамаев курган се развява знамето със свастиката. Така, че... не на нас тези плоски лъжи. Решението от Ванзее е да се ИЗСЕЛЯТ евреите от Европа, а не да се избиват. Първият план за решаване на еврейския въпрос от 1940г. също е бил да се изселят евреите на остров Мадагаскар (френска колония), където да им се провеждат курсове по трудово обучение- как се работи и се произвежда. Във Ванзее планът е преработен да се изселят евреите в Украйна. Това е решението от Ванзее, а не да се избиват.
  • 13 толерантен

    45 2 Отговор
    Аз съм за дезинтеграция. По-лесно и по-евтино ще дойде. Спират им се всички помощи "майчински"(само до второ дете), "самотна майка", "първи учебен ден", "дърва за социално слаби"... Спират им се "безплатните" ток и вода. Взимат им се фалшивите дипломи, книжки, "инвалидни". Завеждат се дела за педофилия. И те сами, бързо бързо, ще изнесат къмту по-"толерантни" запад. Меркел ги иска. Индия също, официално заяви, че си ги приема обратно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 mediator37

    18 8 Отговор
    Винаги ми е било смешно да чета теории за газови камери и как по план и на малки групички лъжели евреите, че отиват на баня, пък им пускали отровен газ да ги убият. През тези години Вермахтът смила държави и въоръжени до зъби армии за седмици. Няма ли кой да се замисли, че ако искат да избият евреите са достатъчни два часа. Сега... ще спорим ли дали са нужни 5 часа или 8 часа да се избият цивилни евреи. Обаче не. Вярваме на ултратъпотии. Колкото е по-голяма и нелепа тъпотията, толкова повече й вярваме- зидаме, строим газови камери, баламосваме ги- ето сапунче за баня... пуска се газ, после къде отива този газ? … и т.н. Просто глупости на търкалета това с газовите камери.

    Коментиран от #16

  • 16 В жака

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    Абе гледам историята ,уж много ти ясна а както дявола библията!Значи викаш нацитата едни много хубави хора,местят евреите ,учат ги на труд ,не ги убиват ,54млн руснаци по последни данни ,поляци,чехи,сърби....въобще културна работа викаш!Ами що се палите такива "знаещи" тогава за турците?Робство е нямало по нашите земи,било е едно присъствие което е културно израстване за коренното население,а турските ятагани са били стилистичен декор!
  • 17 Преминаващ

    20 1 Отговор
    Колкото повече си траеш, толкова повече ти се качват на главата ! Колкото повече ти се качват на главата, толкова по-голяма задна площ ти се навира в сурата ...
  • 18 копи пейст

    15 3 Отговор
    Скарабей

    Черната истина я видях, ама бялата къде е?
    Може би тук:
    Да бъдеш „ром” се счита за право по рождение, а да бъдеш „гаджо” може да бъде научено. Предимно негативният образ на нециганите е много ясно изразен, особено в литературата и в устните предания на циганите. Те гледат на нециганите с недоверие, присмех и презрение.” По-горният цитат е взет от изследване, проведено с подкрепата на Европейската общност в рамките на програма „Sokrates” и със съдействието на австрийската академия на науките. От него става ясно, че циганите са „изградили непреодолими граници между себе си и останалите народи”.
    Никой у нас не говори за това. Никой не казва, че циганите сами се изолират и гледат на останалите народи с „недоверие, присмех и презрение”. Защо тогава останалите презрени народи трябва да плащат за благоденствието на циганите-расисти? Българите нямат дума за „небългарин”.
    Българите нямат проблеми да живеят с представители на други народи, включително с цигани, стига те да живеят като нормални хора. От друга страна, циганите доброволно се отделят в гета, в които почти не допускат представители на други етноси, освен циганския. Кой е расистът в случая?
    Изниква въпросът – как и към какво да се интегрират Български граждани, които считат останалите Български граждани за нечисти, избягват контакти с тях и не искат да работят работа, в която са подчинени на представители на друг етнос?
    Някои изследователи правят уточнението, че в България тази тра
  • 19 удължен

    15 1 Отговор
    Цигани и евреи са един народ-шумери!Евреите произхождат от Авраам,син на Тара,висш шумерски свещенослужител!Евреите са шумерските аристократи,и от там се считат за аристократите на света!Циганите са народа на Шумер!И едните,и другите когато работят мразят всичко и всички!Абсолютно неблагодарни,жестоки и алчни егоисти, без грам морал,похотливи и извратени!Евреите са единствения народ в света,който няма проблеми с циганите!Просто прочетете Библията,тя казва всичко!
  • 20 Измамници!!!

    14 0 Отговор
    Предизборни трикове!!! Нищо няма да направят, само си говорят!!!
  • 21 Да де

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "а сега де":

    Тук българи мразят България, ти за турци в Германия пишеш. 2 000 000 от любов към България ли избягаха, със сигурност още толкова търсят възможност да избягат. Вместо да се търси някаква работеща формула, те настръхват хора срещу хора

    Коментиран от #24

  • 22 Циганин

    2 13 Отговор
    Честно казано не съм информиран относно как живеят циганите в други градове , но в моя град не познавам циганин който не работи и също такъв който получава помощи за това че е безработен. А господин Каракачанов като е толкова информиран нека да излезе с информация колко цигани живеят на помощи и от кои части на България и какво е икономическото състояние на тези области или градове и какво е нивото на безработица. Някак не може всички да говорим за високо ниво на безработица и същевременно да обвиняваме този или онзи че живеел от помощи, нали така. За тези от вас които не знаят има десетки села и градове чийто жители работят в чужбина и цялата местна икономика се държи на пари преведени от чужбина. В момента българската икономика е на нула въпреки всички твърдения че сега едва ли не България е най-богата в модерната история.
  • 23 Наско

    13 0 Отговор
    Пак някакъв либераст си пише статии с опорни точки.
    Проблем с циганите има не само в България. Заниманията им с източване на социалната система и всякакви други престъпления не са от вчера.
    Никой не иска да реши проблема и естествено хора като Каракачанов могат да го ползват за печелене на дивиденти.
    Дали Каракачанов е добър или лош няма значение,важното е че проблемът стои и става все по голям.
    А разни комитетчета на хранилка при Сорос и компания допълнително го усложняват.
    Време е да се вземат мерки и да спре отглеждането на поколения паразити.
  • 24 Хора срещу...

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да де":

    какво ? За тях ние хора ли сме? И ако не - защо да не им платим със същата монета?
  • 25 Сарматиан

    17 0 Отговор
    Времето за празнодумие отдавна изтече. Не ме вълнува изобщо кой как ще е нарече, но ситуацията е много проста : или ние или те! Щом маймуните искат война ще я имат ала заедно с тях ще бъдат ликвидирани и всички партии защото те са нашият истински враг. Циганите не са извоювал всички тези превилегии а са ги получили на готово и всички които унищожаваха България и българите ще трябва да бъдат ликвидирани без грам милост. Тези които останат живи трябва да бъдат екстрадирани заедно с магистрати, правозащитници, журналя и други отпадъци в Индия или Сибир където ще могат наяве да ни покажат успешна интеграция.
  • 26 патриотъ

    13 0 Отговор
    Хубав циганин е мъртвия циганин!Проблема с тях нарасна до такава степен,че вече се касае дали те нас или ние тях?!Ние сме си в държавата,затова сме си в правото!И крайно време е да се разбере,че не можеш да интегрираш нещо,което не иска!Те открито ни се смеят с беззъбите си усмивки и ни се подиграват,а аз не съм съгласен на това!Затова,няма смисъл от повече приказки и шикалкавене!Който иска и подкрепя циганите,да си ги взема у тях!Ние не ги искаме вече в България!А Каракочанов е ясен-това са предизборни лъжи,които имат за цел не дивиденти за патриотите,а мобилизиране на циганския електорат в посока Боко-бащицата защитник,който няма да позволи да им се случи нещо на циганите!Затова Боко мълчи като обидена вдовица и дума не обелва по въпроса!

    Коментиран от #27

  • 27 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "патриотъ":

    "Дойче веле" са едни от най-активните гробокопачи на Европа и България.
  • 28 месара

    12 0 Отговор
    дойче веле,.......... няма защо да чета написаното!
  • 29 Birkenau

    0 0 Отговор
    Ксеноморфите не могат да бъдат унищожени.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пишман

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "дада":

    Прав си, Туркия трябва да се изтегли от Европа и да се прибере дълбоко в Азия, където са и корените. Тогава голяма част от балканския проблем ще се реши, капиш ;-)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стамболийски

    6 0 Отговор
    Трудовата повинност е въведена от Александър Стамболийски, а не е по метод на Сталин !
  • 34 Аве Адолф до Дойчландпедерале

    8 0 Отговор
    ..... Забележете източника - Дойчланд еврогейалис пендералис евролибералис ..... повече няма да кажа , жалко само ,че в България все още се намират подлоги на този източник .

    Коментиран от #35

  • 35 въх

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Аве Адолф до Дойчландпедерале":

    дайте да питаме Индия не си ли ги иска обратно. Ще им дадем по някой лев за изпът..
  • 36 Специалист по праистория

    3 0 Отговор
    Това са праисторически хора. Като колективно съзнание са на нивото на родово-общиния строй. Като колектив те не подлежат на интеграция, защото не може просто ей така да се прескочат хилядолетия на различни етапи на развитие на съзнанието.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българина

    2 1 Отговор
    Браво Каракачанов ти си истински Българин а не като мутрата продажник Бойко
  • 40 Иван

    3 0 Отговор
    Време е да се вземат мерки срещу тази прослойка от обществото, която се смята за недосегаема. Уморих се морих се да гледам всеки ден пребити баби, дядовци, жени, деца. Когато някой реши да се бори срещу крайно наглите цигани веднага се появяват "защитници", но истината е една - имаме нужда от радикални мерки, за да не изгубим България.
  • 41 Злати

    1 0 Отговор
    Крайно време беше да се вземат подобни мерки. Писна ми през ден да има ограбени и пребити баби и дядовци. Хората от тази прослойка се имат за недосегаеми, заради организация като БХК, който им дават крила и ги защитават безусловно. Трябва да стане ясно на циганите, че те като граждани на България освен права притежават и задължения, свързани със спазване на законите в държавата ни!
  • 42 Ганко Сомов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Tervel bitcoin":

    Напротив, отговорът е, всички заедно зад Каракачанов!!! И равни права за всички български граждани!!!
  • 43 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    Ей ще си съдя за авторско право :D