Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 19:00 31 413 39

Бедни ми, Радев, защо влезе в капана на Борисов?

  • посланици-
  • израел-
  • румяна бъчварова-
  • марин райков

Няма логично обяснение защо президентът Румен Радев е подписал указите за назначаването на Румяна Бъчварова и Марин Райков като посланици - съответно в Тел Авив и в Лондон

Бедни ми, Радев, защо влезе в капана на Борисов? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма логично обяснение защо президентът Румен Радев се е съгласил за назначаването на Румяна Бъчварова и Марин Райков като посланици - съответно в Тел Авив и в Лондон.

След дълго забавяне, вчера той е одобрил и двамата и в момента тече съгласувателната процедура между президентството и Външно министерство. По предложение на външния министър Екатерина Захариева предстои да излезе решение на Министерския съвет, а след това и указите на държавния глава за изпращането им на дипломатическа служба.

Макар и различни и двата случая влизат в крещящо противоречие със закона.

Румяна Бъчварова, настоящ началник на кабинета на премиера Борисов и провален вътрешен министър в кабинета "Борисов-2", няма нищо общо с дипломацията, дори езика не знае. Ясно е, че е политическа квота и че Борисов ѝ прави благодарствен жест за нейната вярност и лоялност, подарявайки ѝ пост, който тя смята, че е заслужила. Но това може да се окаже сметка на гърба на българската държава. Защото, знаем ли колко ефективна ще бъде като посланик Румяна Бъчварова? Какви са професионалните ѝ умения на полето на дипломацията? Къде са контактите ѝ, връзките ѝ - за това никой не обелва и дума. Няма смислен аргумент защо отива посланик, защо именно в Израел?

Отговорът може да е само един - политическа квота!

За политическите назначения в дипломацията се говори от началото на прехода - всички премиери и президенти си изпратиха свои хора като посланици в близки и далечни страни, напук на закона. Така направиха Костов, Първанов, Сакскобургготски...Борисов не е изключение. Някои от произведените набързо дипломати бяха успешни посланици, други си останаха мижитурки, трети - отчайващо трагични, четвърти - направо комични.

Палмата на първенството по газене на закона и институциите в държавата обаче държи костовистът от комунистическо потекло Марин Райков, който от началото на прехода без прекъсване сменя топпосланическите места в европейските столици, без да се завръща в страната, каквито са изискванията. Законът е категоричен - трябва да има две години престой в София между мандатите. Но това не важи за Марин Райков - човекът на всяка власт, без значение каква идеология изповядва. През 1998-99 година Райков лазеше в краката на Костов, после се умилкваше на царя, прегръщаше се с Плевнелиев, коленичеше и пред Борисов, който заради това и не го понасяше...

Сега неочаквано за всички Райков влезе под кожата и на Радев. И именно той го предлага за мисията в Лондон, а не премиерът! Защо?

Може би има обяснение. Посланик Райков уреди още в началото на президентския мандат патронажа на съпругата на президента за пътуващия фолклорен събор в Милано "Аз съм България" и се постара да я представи на срещите ѝ с българската общност в Италия. Той умее това - да се умилква и увива около всяка персона с власт, която може да има отношение към неговото битово съществуване.

Няма изненада - Райков е креатура, която мисли само за личното си себеуреждане и никога за българите зад граница! И да пратиш този човек днес в Лондон, газейки заради него закона, когато трябва да се отстояват преди всичко интересите на българите на Острова във времето на Брекзит, си е чисто предателство.

И ако за Борисов можем да приемем, че вече е вдигнал ръце, че му е все едно и не иска да си създава проблеми, то защо го прави Радев? От него всички очакват да видят най-после принципност в политиката и спазване на нормите. От неговите уста гражданите непрекъснато чуват заклинания за върховенството на закона, пред който всички уж са равни.

А ето, че отново има едни, които са по-равни от другите. И то чрез решения и укази на Радев!

Обяснението?

Вероятно Радев и Борисов играят на принципа: "Ти на мене, аз на тебе"!

Борисов си затвори очите и се съгласи за Москва да замине Атанас Кръстин - човека на Радев, а пък Радев сега се чувства длъжен да му върне жеста за Румяна Бъчварова.

Просто, нали?

Само че това девалвира дипломатическата професия. Зловредно е интересите на държавата в дипломацията да се разменят по формулата "танту за кукуригу"! И тук тяма нищо лично.

Съгласявайки се на тези назначения президентът Радев влезе в капана на премиера Борисов. Дали го осъзнава, не знам.

Професионалната общност винаги е била против такива назначения. Още миналата година Дипломатическото дружество излезе с остро писмо, че законната квота от 20% политически назначния в дипломацията отдавна е надхвърлена и вече е близо 1/3 от общия брой. Защо Радев не каже "стоп" на тази порочна практика? Защо я продължава? Защо е готов да подпише укази в нарушения на закона?

Както за избора на нова ЦИК, така и за назначенията на нови посланици законът трябва да се спази. И в това е проблемът, а не в имената на Бъчварова и Райков.

По конституция президентът има два силни лоста за упражняване на властта - словото, ветото и назначенията на генерали и посланици. Радев е много силен и точен в словото - удря право в целта. Улучва. И печели овации.

В случаите "Бъчварова" и "Райков" обаче няма покритие между словото на Радев и действията на президента.

С решението си за тези назначения всички приказки на президента за борба със статуквото, за битка със задкулисието, за спазването на правилата, за промяна и принципност отиват в коша.

Затова и социалните мрежи гъмжат от гневни коментари по този въпрос. Хората се чувстват предадени от своя президент, който е влязъл в колаборация с тези, които остро критикува. Някои от тях дори не вярват, че Радев може "да допусне тази грешка".

"Епохата „Борисов” върви към своя край. За Радев е достатъчно да не допусне груба грешка. Шансът е на негова страна", казва пред Епицентър.бг социологът проф. Петър-Емил Митев.

Да, тънка е линията между шанса и грешката. Политиката в България има една особеност - пътят от "Осанна" до "Разпни го" понякога е само една крачка! Една грешка ...

Президентът Радев още не е подписал указите. Може би има време да не стане грешката ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бляк

    52 12 Отговор
    бля бля бля

    Коментиран от #10

  • 2 много

    70 38 Отговор
    вярна статия !! до сега радев все за закона говореше....за корупцията , за вредите които носят сегашнте политици на България но с тези две одобрения наистина сгази лука....и той като слави май уж поборник а накрая се сдушва с мошенниците във властта

    Коментиран от #28

  • 3 КОЧА

    48 30 Отговор
    КАТО СИ ПЕЕШ РУМЕНЧО КОЙ ЛИ ТА СЛУША .КОИ ЛИ ТА ГЛЕДА .
  • 4 Мисия Лондон

    77 12 Отговор
    Не понасям Велева поклоничката на Доган, нов случая има основание и то, особенно за мазнещия се Райков ! Бъчварова ясна, нея Боко си я праща по "заслуги" нищо, че и за чеп за зеле не става !
  • 5 МНОГО ХОРА ГЛЕДАТ НА РАДЕВ

    36 20 Отговор
    КАТО МЕСИЯТА БОРИСОВ ИНО ВРЕМЕ. ША БЪДАТ ПАК ПРЕЦАКАНИ. ТАА КОЧИНА ТУК И ТРЯА ИЗРИВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ.
  • 6 Вестникар

    62 9 Отговор
    Любовницата на Тошо Тошев много почна да ги разбира нещата!!!
  • 7 Kasapina

    49 31 Отговор
    Валерия колко ти плати Борисов за да напишеш тази статия. Много си стара чанта зада можеш оште да правиш интриги
  • 8 TтТ

    57 49 Отговор
    Този е пародия на президент, ако стане и политик ще гледаме втори Волен Сидеров !
  • 9 Коментар📝

    35 8 Отговор
    ТАЯ ВАЛЕРИЯ КАК КЕ ОБЯСНЯВАШЕ В СУТРЕШЕН БЛОК ЗА ЕДИН ПОЛИТИК ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕГА НА ПАРТИЯ.АМА АЗ МУ ИСКАХ ПАРИ ЗА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ АМА АЗ НЕ ЗА ДРУГО.ИСТИТАТА ДОЛНА ЛИЦЕМЕРНА 🔞
  • 10 Бони

    34 12 Отговор

    До коментар #1 от "бляк":

    Ами ако не ги беше подписал щяхте да викате„война радев-борисов”.а сега е договорка.все зле.относно закона.то нар.събрание гласуваха едни правила за избор на самолет.ама започнаха преговори с тези които не отговаряха на условията.дори не ги промениха
  • 11 Читател

    43 29 Отговор
    Ами той хубаво е ,,силен и точен със словото,, ама дума дупка не прави. Общо взето ако сега Радев беше премиер с решенията си щеше да е нанесъл доста щети на страната, слава Богу че е независим и от него нищо не зависи. Щеше да е влошил отношенията и с ЕС и със САЩ. А добри или лоши парата идва от там, о изток парите са малко и са само за свои хора.

    Коментиран от #14

  • 12 ПОЗНАВАЧ

    31 17 Отговор
    Ми то и В. Велева харесваше ББ, набиха й канчето и сега харесва Радев Гуменката... Какво неясно има?
  • 13 Анонимен

    45 14 Отговор
    Нещо не схващам за какво пише авторката, М. Райков е дипломат и то потмствен , това е завършил и това е работил цял живот, без значение какво правителство е било на власт, така и трябва да бъде, посланикът представлява България, не този или онзи политик. Бъчварова е била министър на външните работи. Ако ги отхвърли, ще трябва той да предложи посланици и тогава наистина ще попадне в капан.
  • 14 Гост

    38 31 Отговор

    До коментар #11 от "Читател":

    Общо взето Радев е силен само в словото, на мен ми прави впечатление на лаладжия.
  • 15 Аззззззз

    46 25 Отговор
    Радев отдавна се предаде и започна да сключва сделки и прави услуги! С две думи влезе в далаверата. Не са само посланическите назначения, а ПАРАШУТИСТИТЕ - главен секретар и министър на МВР.
    Жалко, много хора му повярваха, но се оказа, че може само да лае и нищо мъжко в него!
  • 16 Тъпанаров

    15 37 Отговор
    Щом и президента клекна на тези задници, нищо добро не чака България.
    Жалко, надеждите бяха в него, но мълчи сърце, баща ти е невинен.

    Коментиран от #39

  • 17 възмутен

    34 18 Отговор
    Бъчвата, празноглавица, боршувица и т.н. - ПЪЛЕН РЕЗИЛ! РАДЕВ, ОСЪЗНАЙ СЕ, НЕ ИЗПРАЩАЙ ТАЗИ НЕГРАМОТНИЦА ЗА ПОСЛАНИК! ПЪЛЕН РЕЗИЛ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жан Виденов

    8 17 Отговор
    Един от малкото добри коментари на "Мадам Въ."
  • 20 Вега

    18 3 Отговор
    Закона над всичко гн. Президинт иначе сте като всички търгаши без достойнство
  • 21 мда

    38 3 Отговор
    Отегчих се да чета тази двуметрова статия. Погледнах кой е автора и нещата се изясниха . Свиркаджийката на Доган.
  • 22 Сал Адин

    30 2 Отговор
    Квачката пак се разкудкудяка.
  • 23 Сашо

    34 4 Отговор
    В България честен и почтен политик не може да има! Просто системата го изхвърля.
  • 24 Пирон

    10 6 Отговор
    Тъпанар,пълно недоразумение.
  • 25 Бай Шиле

    31 3 Отговор
    Валерия Велева е христоматиен пример за поръчкова журналистика.Бързо се влюбва в силните на деня.
  • 26 Анонимен

    14 4 Отговор
    Тя ,България не може да се справи с корупцията, за това им пращат Американци на помощ. Да видим какво ще направят пък те.????
  • 27 XXXXXXX

    14 20 Отговор
    Радев ? Радев е не достоен за Българската държава.!!!! Не стабилен от всички страни. Най-- добре е да си събира багажа и да напуска. Взе много грешки да допуска , което го прави не стабилен , както и КУРНЕЛИЯ и Б.Бойко гроб и всички управляващи.!!!!! За това България стигна до тук !!!!!!
  • 28 Банишората

    25 21 Отговор

    До коментар #2 от "много":

    Мадам от ДС поучава Президента . Това е уж критика към президента ,но по-скоро горкия президент , той попаднал в капан . Той печелел овации . На кого , на червените бабички ,руските тролове , ДС ченгетата и някои мутри настъпани от Цветанов и Борисов. Горката Бъчварова ,тя не знаела езика , е да сложим някой от 5тата колона на ушанките щото знаел езика. Борисов без да знае езика е 3 пъти по успешен от др Сатанишев . За да си в междунаридните отношения ,трябва да будиш доверие , а не като фатмака Радев ,който е изолиран заради нескопосаното си поведение. Мадам от сектора ДС да си скрие бельото ,ч е и лъсва червения з-к.
  • 29 Светулка

    16 7 Отговор
    Дипломата трябва да е с опит и райков е такъв а не теле.
  • 30 Велева скрий се

    22 4 Отговор
    Липса на информация. Едностранна позиция. Пуснала я тук, щото нейния сайт никой не чете. Отвратителната Велеваж да се скрие!
  • 31 Варелия Взелева

    12 2 Отговор
    Ауу, каква другарска критика, Другарю Радев, единият ви чорап мирише по-малко.И както винаги ханъмата си въобразява, че космите и са пера, иначе на грачене го докарва.
  • 32 въх

    16 5 Отговор
    Румянка трябва да я пратят в Бюрото по труда. Има свободни места за метачки. Тя и аз друго не става..

    Коментиран от #38

  • 33 Иванов

    15 6 Отговор
    Много глупости пишете Все вие знаете.Кой се е провалил,кои крадат,кого къде да назначат. Спрете се малко.Поемете дъх.В собствената злоба ще се задушите.
  • 34 Суйо

    6 6 Отговор
    Тоя ме отпрати.Направи ме негов противник и ..........много такива като мен.Поредната "ПЪРВАНОПЛЕВНЮЩНА"мишка.
  • 35 чичо

    11 5 Отговор
    Когато Нинова го предложи за президент,капана беше не очевиден,а очеваден.Бедни ни Радев,тепърва ще разбираш как се пърди в джамия и се вика на попа ефенди.Лошото е,че всичко го отнася не бедния ни Радев,а бедния ни народ.Осъзнавай се по-навреме бе човек.
  • 36 Педерусия

    6 3 Отговор
    Иии ма много ви е страх от Радев, всичко се гледа под лупа, леко се преиначава и се пуска в пресата.
  • 37 Ахил

    6 0 Отговор
    Велеваааа,турска подлого
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тъпанаров":

    Все пак си мисля ,че за България има много по-важни въпроси от това кой ще отиде посланник в Израел.Ами какво щяха да пишат ,ако се беше запънал и не подписва,докато не се намери идеалния човек за този пост? И кои са критериите за идеалност?Да защитава българските интереси или евроатлантическите? И да подпише и да не подпише и да предложи друга кандидатура,пак ще лаят ония от герберската пропаганда.