Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 10:46 3 379 10

Избори с предизвестен край: Защо партиите не обичат гражданското общество?

  • избори-
  • преференция-
  • гласуване

Как българските партии се самоубиват по бързата процедура

Избори с предизвестен край: Защо партиите не обичат гражданското общество? - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Партиите в България не обичат гражданското общество. В духа на добрата традиция на сталинския терор Правната комисия в парламента подкрепи идеите на ДПС. Така на практика се обезсмислиха преференциите при изборите за депутати, евродепутати и общински съветници. Предложението на ДПС беше прието с гласовете на ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС. Само БСП бяха против.

Заседанието на правната комисия продължи късно през нощта в сряда. След месеци на протакане депутатите се разбързаха и вкараха за разглеждане днес в пленарна зала на скандалните промени.

Това става три месеца преди изборите за Европейски парламент.

Депутатите показаха, че не желаят да дават власт на гражданското общество да посочва своите кандидати. Преференцията при гласуване бе един от малкото инструменти на гласоподавателя, който принуждаваше политическите партии да си спомнят, че не съществуват изцяло заради самите себе си.

Опасността за манипулация на изборите остава, след като депутатите не приеха възможността да се изчистят избирателните списъци от мъртви души.

Правната комисия също така ограничи възможността да се оспорват решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред Върховния административен съд (ВАС).

Мотивът - съдът имал много работа, а някои от решенията не били от негова компетенция.

Играта с премахването на преференцията в изборната листа, запазването на мъртвите души, за да се гарантира електорална тежест, ще предизвика отвращението в гражданското общество.

От управляващото мнозинство трябва да си спомнят старата истина, че всеки, който се е опитвал служебно да бие на избори, вижда червен картон. Не става дума за партиен цвят, а за отвращението у гражданите от управляващите.

Няма по-голям гняв от този на отвратените срещу отвратителните....

Предстои да видим и последният епизод... Как българските партии се самоубиват по бързата процедура....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    53 1 Отговор
    Авторе,не партиите се самоубиват,ами ние се самоубиваме!
  • 2 патриотъ

    54 1 Отговор
    То отдавна всичко е ясно!След като народа не реагира,управляващите продължават да ни правят на маймуни и стават от ден на ден все по-нагли!Вижте в какво се превърна нашата държава!
  • 3 TтТ

    10 42 Отговор
    Комунист сравнява действията на властта със Сталин и се възмущава! Това, ако не е парадокс! Вашата политика другари комунисти е един пАрадокс!
  • 4 елементарно Венци

    4 27 Отговор
    Глупости, глупости. Как само страшно звучи "гражданското общество" щяло да да се възмути. Ами ако не се възмути, ако има даверие на политическите си общества. И въобще, когато става въпрос за вътрешна политика, има ли такова животно гражданско общество. Щото аз и много други нямаме единно мнение с другарина Михайлова и не смятаме, че с него сме общество. Стига простотии бе тате.
  • 5 АНАЛлизатор 😂

    13 40 Отговор
    Моето скромно мнение е, че всичко което е лошо за БСП и г-н Радев е добро за България. Историята ни учи на това. Проблемът не е в ГЕРБ, а в това че няма адекватна опозиция, за която да се гласува, като контрапункт на управяващите в момента.
  • 6 Защото

    6 1 Отговор
    Сме партиина република. Я да стане президентска република ще започнат да харесват нас бг изродите. И ние ще избираме. Ние сме българите. Ние сме демокрацията. Фък ю. Как не ви е срам. Радев ще ви очисти. Военно положение.
  • 7 Позор за управляващите ни!

    5 2 Отговор
    Ще стискат и обграждат властта докато им позволяваме! Народ има, но народни ценности няма! Ако яденето и пиенето на маса са нашите ценности, някой ще каже.., горко му на този народ!
  • 8 чичо

    2 1 Отговор
    Венци, едва ли разбираш какво си написал.Ами то така става в нормалните държави-мнозинството избира.Друг е въпроса,че някои не им изнася да живеят в нормална среда.Рапорт дадох.
  • 9 Мишето

    3 0 Отговор
    Те се самоубиха отдавна....!!!!
  • 10 Багаин

    3 1 Отговор
    Кандидатури за народни представители да се издигат от населението на даден регион. Не от човек, на някой си човек. Народният представител трябва наистина да представлява волята и интересът на народа и да работи и да се бори за народният интерес. А не както е в момента - станал народен представител, издигнат от негов, вътрешен човек, и работи в интерес на корумпирани лумпени, като мачка и репресира народа, от който всъщност се храни. Народното издигане на народни представители ще сложи край на шуробаджанащината по върховете.